El bosc com a eina d’aprenentatge i font d’inspiració


El centre UP de Sant Marcel·lí dedica el seu projecte de centre per al curs 2018/19 al bosc, un espai natural com a eina d’aprenentatge, que s’aborda de forma transversal en totes les activitats del centre.
En l’activitat de “Dibuix i Pintura” estan treballant el bosc en l’ampli sentit de la paraula, com a ecosistema i com a inspiració artística. Treballen amb l’observació del natural (baines, fulles, branques…) analitzant i comprenent les seues formes i estructures per a després evolucionar realitzant una descomposició de les mateixes i generant obres a partir d’aquest procés, on la creativitat és la protagonista.

    

Després dels primers dibuixos al llapis comencen a cercar noves formes sobre paper de periòdic.

This slideshow requires JavaScript.

Amb els esbossos sobre periòdic, cada participant treballa l’obra final, que es realitza sobre paper kraft marró.

En aquest moment estan treballant amb les fulles, realitzant exercicis d’abstracció cap a formes simples.

Las “UP Sketchers” de Ciutat Vella


Darrere les portes d’un #CentreUP sol haver-hi magia, professionalitat, aprenentatge, diversió i iniciatives que ens fan créixer. Ho saben les persones que s’animen a vindre a les nostres classes  i es sumen a les nostres propostes culturals #UPValència.

Al centre de #UPCiutatVella els grups de Dibuix i Pintura han anat aprenent, a través de diferents tècniques, els conceptes fonamentals del dibuix i la pintura. De forma personalitzada creen les obres tractant de no copiar les obres d’altres artistes, fomentant per tant el desenvolupament artístic personal.

Però l’aprenentatge no sols es produeix a les aules.  El procés ens porta també  a realitzar iniciatives a l‘aire lliure, com la de les ’“UPsketchers”, un pseudònim  sota el qual el grup de participants s’ha reunit, de la mà de la seua formadora Ángeles Calvo, per a dibuixar amb rotuladors els racons del barri de Ciutat Vella, primer en blanc i negre i després a tot color.

L’objectiu  ha sigut practicar tot allò que s’ha aprés  en la clase però sobre tot gaudir de l’entorn del centre històric de la ciutat, observar la vida urbana i els detalls del nucli vell de València, experimentar i gaudir de la bona companyia del grup d’aprenentatge .

El plaer de dibuixar la ciutat és tendència i s’han creat comunitats d’”urban sketchers” a tot el món. Aquestes persones artistes urbanes dibuixen el que observen al seu voltant, els llocs que visiten, els detalls que els criden l’atenció, per pur plaer d’observar i expressar amb el pinzell, amb rotulador, amb fustes de colors,….per a conformar un quadern de viatge que els recorda allò que han visitat i gaudit de cada ciutat.

#urbansketch #UPsketch

 

  

Una vesprada en l’horta amb #Ecocinear


El grup de participants del curs #Ecocinear de la Universitat Popular de València han realitzat una de les sessions d’aquest curs d’alimentació sostenible i cinema en l’horta de Meliana. L’especialista Susana Rey, formadora del curs i realitzadora dels audiovisuals #Ecocinear ho explica:

Una vesprada a l’Horta.
El passat 6 de novembre, el grup del taller “Ecocinear” eixirem del Palauet d’Aiora rumb a Meliana; Últims avisos pel xat i el sol trepitjant-nos els talons perquè el taller és en horari de vesprada i els dies ja són més curts…

Vam anar en cotxes per pura intendència, però el carril bici de l’Horta Nord et porta fins a la mateixa vora de l’hort!

En plena horta valenciana, ens esperava Carmen Hurtado que, juntament amb diverses persones, gestiona quaranta horts als quals acudim urbanites i una altra fauna verda a la recerca de pau i saviesa… Carmen sap moltíssimes coses sobre l`Horta i sobre reciclatge, i les explica amb molta amabilitat i eficàcia.

Des del 2015 Bartolomé, un dels participants del taller “Ecocinear” d’enguany, conrea, al costat del seu fill, hortalisses i verdures ecològiques de temporada per a consum propi.

Comencem a desplegar l’equip i a avançar entre les parcel·les mentre Carmen i Bartolomé, ens il·lustraven amb el seu bon fer…

Arribat el moment, també vam voler sembrar alguna cosa simbòlica i plantàrem coliflor i col amb la promesa de tornar a la primavera i veure com i quant “hauran crescut els nostres plantons” je, je!

Per a finalitzar una vesprada tan productiva, el nostre amic i la nostra amiga ens van sorprendre amb la luffa!, una hortalissa que es planta entre maig i juny i a més de ser l’esponja de l’horta i excel·lent per a la pell és, ni més ni menys una alternativa sostenible a plàstics i sintètics!

I per a acabar una jornada de cinema, Bartolomé i Carmen ens tenien preparat boniato i carabassa al forn! Què més es pot demanar?

Queia la vesprada i era hora d’anar-se’n… Marxàvem tots i totes alegres perquè la terra ens havia ensenyat coses i havíem compartit alguna cosa creativa; la màgia de la naturalesa. Jo anava doblement contenta pensant que aquesta primera eixida havia revelat un grup tan heterogeni com entusiasta i disposat. Ara ja no tenia dubtes: anàvem a dedicar el taller #Ecocinear de #UPAiora a l’Horta de València i estava segura que d’ací solament podia eixir alguna cosa bonica!

Novembre, 2018

Tallers d’educació popular en govern obert


La Universitat Popular de València acull un programa de tallers formatius gratuïts d’educació popular sobre GOVERN OBERT en els centres de Malva-Rosa, Rovella, Morvedre, Aiora i Russafa. Els tallers es desenvolupen en una única sessió de 2 hores i són impartits per l’expert en Gestió i Administració Pública, Adrián Vicente, Premi Blas Infant Innovació en l’Administració Pública 2018, per l’Institut Andalús d’Administració Pública de la Junta d’Andalusia.

Les sessions del taller són dinàmiques i es pretén generar un espai de diàleg i reflexió en el qual l’alumnat prenga consciència del seu entorn i de les seues capacitats individuals i col·lectives per a promoure una participació activa i incidir en els processos de presa de decisions públiques.

La iniciativa s’emmarca dins del Programa de projectes d’educació i foment de la cultura de la transparència i el govern obert 2018 de la Regidoria de Govern Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València.

La inscripció online està oberta en: matricula.universitatpopular.com

TALLER D’EDUCACIÓ POPULAR EN GOVERN OBERT: transparència, participació i apoderament ciutadà per a millorar la ciutat de València.

Data/ Centre UP/ Horari del taller:

Dimecres 28/11/18 UP Rovella de 17:00-19:00h
Dimarts 11/12/18 UP Morvedre de 16:30-18:30h
Dimecres 12/12/18 UP Aiora de 16:30-18:30h
Dijous 13/12/2018 UP Russafa de 19:00-20:30 h
Dimecres 19/12/2018 UP Russafa 17:00-19:00h
Dimecres 19/12/2018 UP Morvedre 19:00-20:30 h

PERFIL DE L’ALUMNAT: persones interessades a conèixer i aprofundir en les possibilitats que ofereix l’ecosistema de Govern Obert de l’Ajuntament de València per a participar de forma activa en la vida de la ciutat i d’incidir en els processos de decisions públiques. Els tallers interessen tant a persones amb un nivell de coneixement elevat com aquelles que tinguen escasses nocions.

Més info a les nostres xarxes socials:

https://www.facebook.com/governobertvlc/

https://twitter.com/governobertvlc

https://www.instagram.com/govern_obertvlc/

 

https://www.facebook.com/universitatpopularvalencia
https://twitter.com/univ_po_pu_lar

Regidoria de Governo Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València
Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València

#UPValència compromesa contra la violència masclista #25N


  📣 Encetem una setmana plena d’activitats de sensibilització i reivindicació contra la violència masclista: cinefòrums, músicafòrums, poesia, dinàmiques de sensibilització, xarrades amb especialistes, accions artístiques,…
A més, dissabte 24/11 estarem a #IgualmentFest a la Pl. de l’Ajuntament per mostrar el compromís actiu de #UPValència contra les violències masclistes.
#UPContraViolènciaMasclista #NiUnaMenos

Documents

La UP Benicalap serà un espai sociocultural: les obres no afectaran a les classes


Benicalap serà una de les tres seus de la Universitat Popular que es convertirà en espai sociocultural

L’AJUNTAMENT INICIA EL PROCÉS DE LICITACIÓ DE LES OBRES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE BENICALAP. El centre UP es convertirà en un espai sociocultural de referència. Les obres, que començaran aproximadament al mes d’abril, no afectaran a les classes, que es traslladaran a locals pròxims al centre UP actual.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha explicat que a la Junta de Govern Local s’ha aprovat l’inici del procés de licitació d’obra completa de la Universitat Popular de Benicalap, «un ambiciós projecte que transformarà este centre i el configurarà com un espai sociocultural de referència junt amb les seus del palauet d’Aiora i de la nau de Ribes».

 L’obra, que està valorada en 745.227 euros i té previst un termini d’execució de 4 mesos, reformarà per complet l’edifici, situat en una parcel·la de 2.080 m2. En la planta baixa tindrà quatre aules de grans dimensions, que es destinaran a les ensenyances de restauració, pintura, artesania i idiomes.

Les aules tindran eixides a l’exterior, on cadascuna d’elles disposarà d’una solera de 65.00 m², la qual cosa permetrà desenvolupar les activitats també a l’exterior quan la climatologia siga favorable. Tot açò amb la finalitat d’utilitzar l’espai exterior enjardinat que envolta l’edifici.

A la planta primera hi haurà dos aules. Esta planta tindrà vocació d’espai sociocultural amb una sala de grans dimensions capaç d’albergar gran varietat d’activitats. Les dos aules tenen cadascuna d’elles tres orientacions diferents, de manera que posseïxen una gran lluminositat.

El projecte de rehabilitació dotarà l’edifici d’aules més amples, entre elles la del primer pis, amb 160 m2, que podrà acollir actes socials i culturals amb aforament per a 80 persones.

Es guanya espai tant a l’interior com a l’exterior, amb 65 m2 a l’aire lliure on poder desenvolupar activitats artístiques, de ball o qualsevol altra.

Per fer realitat això, es demolirà completament tota la distribució interior de l’edifici per adequar els espais a noves aules en funció de l’activitat a desenvolupar en cadascuna d’elles.

Es demolirà l’escala existent per adaptar-la a dimensions que faciliten el seu ús. L’escala està situada a l’interior de l’immoble i connecta la planta baixa amb la planta primera. A més, s’instal·larà un ascensor adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, el qual comunicarà la planta baixa amb la planta primera.

Així mateix, es redistribuiran les dos plantes per adaptar-les a la normativa vigent i optimitzar l’espai docent al centre, de manera que s’obté un total de 6 aules, un magatzem, un despatx de direcció i els nuclis de lavabos necessaris en cadascuna de les plantes. Totes les zones reformades incorporen portes de pas que complixen amb les exigències mínimes d’accessibilitat.

Pel que fa a l’eficiència energètica de les instal·lacions, la reforma s’ha dissenyat perquè l’edifici disminuïsca el consum d’energia convencional i, com a conseqüència, les emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants atmosfèrics, mitjançant la utilització de sistemes eficients energèticament, complint els requisits de la recuperació d’energia.

 

CENTRES SOCIOCULTURALS DE LA UNIVERSITAT POPULAR

 «Esta reforma forma part del projecte més ampli per generar espais de dinamització sociocultural a la ciutat de València i que comptarà en el seu conjunt amb tres eixos: el palauet d’Aiora, la nau de Ribes i este projecte de la Universitat Popular de Benicalap», ha indicat Lozano. «D’esta manera, el triangle format per tres grans centres socioculturals de la Universitat Popular es va configurant i està cada vegada més a prop».

L’edifici de Benicalap és una casona situada a l’interior del Parc de Benicalap, jardí de titularitat pública, i tindrà un únic accés directe des del carrer de Louis Braille. L’edificació posseïx forma de “L”.

La il·lustradora argentina Mariana Chiesa a la UP Russafa


El centre de Russafa de la Universitat Popular de València ha rebut la visita de la il·lustradora argentina Mariana Chiesa en una acte organitzat en col·laboració amb l’Editorial “Media Vaca”. La coneguda il·lustradora va oferir una xarrada sobre el seu treball, en el centre de la UP del carrer Denia, #UPRussafa, aprofitant la seua visita a Espanya en aquests dies. L’acte ha sigut una excel·lent  ocasió per a conèixer d’a prop el treball d’una esplèndida professional que s’implica habitualment en projectes de calat i compromís social.

L’activitat “Il·lustració: procediments gràfics de narració i expressió” és una activitat nova de la Universitat Popular de València, que s’ha incorporat aquest curs a la programació d’activitats de durada anual i és impartida pel dibuixant i historietista Lalo Kubala.

Néta d’immigrants espanyols a Argentina, Mariana Chiesa Mateos va estudiar en la Facultat de Belles arts de la Universitat Nacional de la Plata. En 1997, es va traslladar a Barcelona i, des de 2008, viu prop de Bolonia (Itàlia). En 2004 va il·lustrar una nova edició de ‘No hi ha temps per a jugar. Relats de xiquets treballadors’, versió il·lustrada del llibre publicat dotze anys abans per la sociòloga mexicana Sandra Arenal Huerto en el qual arreplegava els testimoniatges de cinquanta xiquets treballadors de Monterrey. Fins a la seua mort en 2000, Sandra Arenal es va distingir per la seua lluita en favor dels drets dels xiquets explotats. Un resultat del seu treball social va ser el llibre ‘No hi ha temps per a jugar’, basat en les nombroses entrevistes que va realitzar a xiquets explotats, en molts casos abans de complir els dotze anys. Els xiquets parlen sobre el seu treball, la seua vida i els seus somnis. Les il·lustracions del llibre van ser presentades en 2003, en la Fira Internacional de Llibre per a Xiquets de Bolonia.

Un altre llibre il·lustrat per l’autora en col·laboració amb Amnistia Internacional, ‘Migrando’, va aparèixer a Itàlia en 2010. Llibre sense paraules, planteja els problemes de la migració a Europa doncs per a l’autora és missió de l’art abordar els problemes socials, com fa en No hi ha temps per a jugar i Migrando.

En 2012 ha format part del jurat del premi ‘El llibre excepcional’ dins del programa infantil i juvenil del Literaturfestival de Berlín.

Bibliografia de Mariana Chiesa:

2002: ‘Mis primeras 80.000 palabras’, llibre il·lustrat per 231 artistes de vint països, editat per Vicente Ferrer. Editorial: Mitja Vaca, de València.

2004: ‘No hay tiempo para jugar. Relatos de niños trabajadores’, text: Sandra Arenal Hort, lustracions de Mariana Chiesa Mateos, editorial Mitja Vaca, València. (Mèxic primera edició, 1992; a Itàlia per l’Editorial de Zoolibri sota el Títol Senar c’è tempo per giocare, 2005)

2005: ‘Tipos ilustrados’. Catàleg de l’Exposició homònima en la Cromotex Galeria a Madrid, a la fi de 2004 i principis de 2005. Editorial Cromotex, Madrid.

2010: ‘Migrando’. Il·lustracions de Mariana Chiesa Mateos. Editorial Orecchio Acerbo, Roma.

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València

Lectura participativa de Vicent Andrés Estellés


Cartel dissenyat per l’AAVV Orriols-Rascanya

El centre #UPOrriols de la Universitat Popular de València intervindrà en la lectura participativa de poemes de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández, organitzada per l’Associació de Vens i Veïnes del barri Orriols-Rascanya.

A més de la lectura es realitzarà un taller de cal·ligrafia clàssica.

A les activitats participaràn les classes de Formació General d’Orriols, amb la formadora de la UP Amparo Domínguez i es desenvoluparan al Saló del Molí del centre UP Orriols.

 

AGENDA:

DIMARTS 6 DE NOVEMBRE 2018. 10 h. Taller de cal·ligrafia clàssica.

DIJOUS 8 DE NOVEMBRE 2018. 10 h. Lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández.

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

El cine: història i secrets


El proper 6 de novembre comencem curs gratuït de cinema al centre Rovella de la Universitat Popular de València. “El cine: història i secrets”, organitzat per la Junta Municipal de Districte de Russafa en col·laboració amb el videoclub Stromboli i #UPValència.

El curs, serà a càrrec del crític cinematogràfic Daniel Gascó, un expert que durant 8 sessions, dimarts i dijous de 19 a 21 hores, desenvoluparà els continguts, centrats especialment en la història del cinema, pioners i pioneres, conceptes i tècniques.

La durada total del curs és de 20 hores, en sessions de 2 hores cadascuna.

Dinàmica del curs: Introduir conceptes que vinguen acompanyats d’un exemple visual i, finalment, ho comentem i fins i tot, si cal, ho tornem a veure. Utilitzem tants seqüències de pel·lícula com material documental de primera mà, difícilment localitzable i subtitulat pel professor per a l’ocasió.

Perfil de l’alumnat: persones interessades a conèixer profundament el cinema, la seva història secreta i els seus signes. El recorregut interessa tant a persones amb un nivell de coneixement elevat com a aquelles que tinguin escasses nocions.

Relació de classes. Excepte la primera classe introductòria, cadascuna es refereix a un dels elements que composen el cinema.

Contingut del curs:

1º. Els pioners i pioneres. Precinema, és a dir, tot l’ocorregut abans de l’invent dels Germans Lumière. Georges Mèlies. La primera dona cineasta, Alice Guy. Fases evolutives del cinematògraf. Concepte de cinema i filosofia de la imatge. Els primers crítics i les primeres conquestes.

2º. El so. Primeres temptatives en el precinema, Edison. El cantor de Jazz. Dobles versions. Experiments sonors de Rouben Mamoulian. Evolució del so al cinema. Conclusions.

3º. L’espai. Consciència fotogràfica del segment que ocupa la imatge i organització de l’espai. Naixement de la mise en scene. Idees espacials, espai en off. Teoria dels dos espais al cinema de Jean Renoir i Jerry Lewis. Connexió espacial entre una pel·lícula de Roberto Rossellini i Mike Leigh.

4º. El temps. El cinema és un art que succeeix en el temps, ho esculpeix i ho embalsama i ho col·loca en llocs que connecten amb la forma en què funciona el nostre cervell. Reprodueix l’evocació, el record, la convivència de temps en una sola imatge. Introduïm la visió poètica d’Andrei Tarkovski. Expliquem el fos encadenat, fos en negre, el relat iteratiu…

5º. La llum. Al principi no existia la llum artificial, després arribaria tot un equip i un conjunt de mestres fotògrafs de la imatge en moviment. Analitzem el cas Dreyer i passegem per seqüències exemplars de l’art d’escriure amb la llum. El desafiament és mantenir enfocada la imatge i sostenir la llum mentre el plànol es mou, sovint per espais improbables. Analitzem el cas Urusevski: “Jo sóc Cuba” i alguns els plànols seqüencia més llargs i espectaculars.

6º. El moviment. Travellings, panoràmiques, zooms, steadycam… Debat: pot ser que com va dir Godard el travelling és una qüestió de moral. Acostar la càmera és com construir majúscules en literatura, significa donar major presència a un element de la imatge. En el millor dels casos pot generar suggeriments o, al contrari, crear un subratllat. Hi ha una filosofia que acompanya a cada moviment del que ens parla Werner Herzog. Pensar el moviment en la publicitat.

7º. Plànol-Contraplànol. Naixement del plànol-contraplànol en Griffith. Imatges que dialoguen. Permutacions i combinacions possibles d’imatge. El passat amb el present, l’al·lucinació amb la realitat, diàlegs sovint impossibles que el cinema recrea o facilita. Totes les declaracions d’amor al cinema de Fritz Lang, com a exemple en una filmografia d’una situació clàssica de Plànol-Contraplano.

8º. El ràccord. Concepte de ràccord. Naixement del muntatge cinematogràfic: Lev Kuleshov. Muntatge invisible al cinema clàssic. Estètica del muntatge. Karel Reisz. Tipus de raccord: d’adreça, de moviment… Continuïtat al cinema de Jean-Marie Straub i Danielle Huillet. Ús de la moviola en un film d’Albert Brooks.

9º. L’actor i l’actriu. L’efecte Kuleshov. L’ús de no actors o no actrius. Les llàgrimes al cinema. Tècniques d’actuació. Conceptes d’interpretació segons els mestres del cinema italià: Anna Magnani, VittorioGassman, Marcello Mastroianni. Classe magistral amb Jean Renoir.

10º. El guió: Rafael Azcona. Acabem curiosament amb la base del cinema. Aquesta classe monogràfica es val del guionista més rellevant que hagi conegut el cinema espanyol. Redescobrim en ella pel·lícules com El botxí, que confrontada amb la còpia italiana, La ballata del boia, revela secrets que amb prou feines es coneixen. Passegem a través del seu treball a Itàlia amb una cinematografia que s’assembla a la nostra. Trobem una definició precisa de guió i un acostament al tipus de treball i disciplina que suposa.

Coordenades: matrícula oberta amb novetats!


NOVETAT!  La Universitat Popular de València obri els primers cursos del programa  ‘Coordenades Aules obertes’ del 2018/19. Si no has obtingut plaça a les activitats de duració anual o estas pensant en realitzar alguna altra activitat, pots matricular-te ara als nostres cursos de duració més curta. Matrícula oberta fins a completar grups.

Tenim noves activitats als centres de MALVA-ROSA, SANT ISIDRE,  RUSSAFA, ROVELLA i NOU MOLES. Eixiran més pròximament.

Els cursos que comencen pròximament són:

Anglés: trucs de pronunciació, Expressió oral  en valencià, Retrat: pintar com Rembrandt i Picasso, Passejant pels entorns naturals de la ciutat, El Collage, Modelat: escultura ceràmica, Tècniques  de decoració  ceràmicaPintura: el color.

 


 

INFORMACIÓ COMPLETA DESL CURSOS QUE COMENCEN PRÒXIMAMENT: 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: RETRAT: PINTAR COM REMBRANDT I PICASSO

DIES DE CLASSE: dilluns i dimecres

HORARI: 11-13H

A CÀRREC DE: SERGIO BELTRÁN PILATOS

PREU: 30 €

INICI: DILLUNS 22/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMECRES 30/01/2019

 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 9-11H

A CÀRREC DE: GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ

PREU: 20 €

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 11-13H

A CÀRREC DE: GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ

PREU: 20 €

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: EL COLLAGE

DIES DE CLASSE: dilluns i dimecres

HORARI: 19-21

A CÀRREC DE: Mª CARMEN MARCO DASÍ

PREU: 30 €

INICI: DILLUNS 22/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMECRES 30/01/2019

 

U.P. SANT ISIDRE                

TÍTOL CURS: MODELAT: ESCULTURA CERÀMICA

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 9-11H

A CÀRREC DE: ELVIRA GIMENEZ GINER

PREU: 20 €

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

U.P. SANT ISIDRE

TÍTOL CURS: TÈCNIQUES  DE DECORACIÓ  CERÀMICA

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 11-13H

A CÀRREC DE: ELVIRA GIMENEZ GINER

PREU: 20

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

U.P. RUSSAFA                      

TÍTOL CURS: PINTURA: EL COLOR

DIES DE CLASSE: Dimarts

HORARI: 15-17

A CÀRREC DE: DAVID, PELLICER GARCÍA

PREU: 30 €

INICI: DIMARTS 23/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMARTS 21/05/2019

 

U.P. ROVELLA

TÍTOL CURS: ANGLÉS: TRUCS DE PRONUNCIACIÓ

DIES DE CLASSE: dimarts i dijous

HORARI: 19-21

A CÀRREC DE: Mª CARMEN PÉREZ RODRIGO

PREU: 30 €

INICI: DIJOUS 23/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMARTS 12/02/2019

 

U.P. NOU MOLES

TÍTOL CURS: TALLER D’EXPRESSIÓ ORAL  EN VALENCIÀ

DIES DE CLASSE: dilluns i dimecres

HORARI: 19-21H

A CÀRREC DE: INMACULADA BARÓN LINARES

PREU: 30 €

INICI: DILLUNS 22/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMECRES 30/01/2019

Les #DonesUP presenten la campanya audiovisual ‘Ecocinear’ d’alimentació sostenible


 

LES DONES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA PROTAGONITZEN LA CAMPANYA AUDIOVISUAL ‘ECOCINEAR’ SOBRE ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Les alumnes han participat en el procés de producció i el guió de 5 píndoles i 25 micropeces realitzades per #SusanaRey per a difondre en xarxes socials

OBERTA INSCRIPCIÓ PER A LA II EDICIÓ!

La Universitat Popular de València presenta una campanya audiovisual sobre alimentació sostenible protagonitzada i realitzada per les dones del centre UP de Morvedre.

La campanya forma part del programa de sostenibilitat de la UP, encetat arran de la capitalitat mundial de la ciutat de València i és fruit del taller ‘Ecocinear’ desenvolupat per reconéixer els sabers i les pràctiques sostenibles a la cuina, que formen part de la cultura popular i que han sigut transmeses de generació en generació al nostre entorn.

 La campanya es composa de 5 píndoles i 25 micropeces, realitzades per l’especialista Susana Rey, protagonitzades per les alumnes, per a difondre en xarxes socials. Són peces divertides i aclaridores sobre conceptes teòrics clau de l’alimentació sostenible, lligats a pràctiques quotidianes i coneixements populars.

Amb aquesta iniciativa recuperem i reconeixem l’herència de la cultura popular que hem rebut de les generacions que ens van precedir, especialment de les dones, i que ha contribuït a una alimentació sostenible i saludable i la convertim en materials audiovisuals per a la seua divulgació. Amb açò, construim un pont per a la transferència de coneixement informal entre generacions alhora que impulsem l’aprenentatge a partir de les experiències de les dones participants.

Les dones de la Universitat Popular han participat tant en l’elaboració del guió com en el càsting i la producció audiovisual. Els vídeos s’han preparat en el taller ‘Ecocinear’, en el que s’ha desenvolupat primer un procés d’aprenentatge teòric sobre alimentació sostenible, aprofundint en idees com el kilòmetre zero, la petjada de carbono, els productes de proximitat, l’agricultura ecològica o el reciclatge. Després s’han encetat dinàmiques participatives d’intercanvi de coneixements i de pràctiques propies per part de les assistents així com l’experiència d’aprendre a explicar el resultat mitjançant el llenguatge audiovisual i la pròpia intervenció de l’alumnat en la gravació d’imatge i sò i davant de la càmera. El treball de realització inclou disseny gràfic, fotomuntatge en imatge en moviment, lletra i música original, slogan i proposta de #hashtags.

Els vídeos es difondran per les xarxes socials a partir de la seua presentació oficial i estaran a lliure disposició en la web www.universitatpopular.com i el canal de youtube de la Universitat Popular de València.

El pròxim 23 d’octubre començarà una nova edició del taller ‘Ecocinear’ al centre UP Aiora, ubicat al Palauet d’Aiora. La matrícula està oberta fins a completar aforament i és gratuïta. El taller està impartit de nou per Susana Rey, doctora en Belles Arts, guionista i realitzadora audiovisual, amb vuit premis nacionals i internacionals en creació audiovisual.

INSCRIPCIÓ: #UPAiora Palauet d’Aiora. C/ Sants Just i Pastor, 96 CP 46022 València Tel. 96 7737005

 

La UP obri el dia 15 la matrícula dels primers cursos de “Coordenades. Aules obertes” del 2018/19


La Universitat Popular de València obrirà el pròxim dia 15 d’octubre la matrícula online dels primers cursos de “Coordenades. Aules obertes” del 2018/19. Es tracta de 22 cursos de diferent format i duració més curta que les activitats anuals.

La matrícula serà per ordre de solicitud i es realitzarà online mitjançant la web de #UPValència.

L’enllaç directe, a partir del dia 15 d’octubre, és matricula.universitatpopular.com

 

AQUÍ ESTÀ LA INFORMACIÓ DETALLADA DELS CURSOS:

 

 

CENTRO TÍTULO CONTENIDO DÍAS HORARIO IMPARTE SESIONES PRECIO FECHA INICIO FECHA FIN
UP MALVA-ROSA RETRAT: ESTUDI DE LA PERSONA Pintar el seu propi rostre així com escriure una autobiografia és ja un acte de confessió per ell que l’artista revela voluntàriament la part més íntima del seu món i del seu ser: per a l’artista, modern o passat, l’expressió pictòrica és un mitjà no només per revelar intencions personals sinó també per mostrar les possibilitats que ofereix l’art per considerar el món, per considerar-se. aquest acte i la complexitat de la seva significació són tan interessants com l’artista que ho pinta. Utilització de les tècniques d’aquests grans mestres (Rembrandt i Picasso) per a la creació i estudi del nostre autoretrat) L-Mi 11-13H SERGIO, BELTRÁN PILATOS 26 30  MIÉRCOLES 13/02/2019  MIÉRCOLES 29/05/2019
UP MALVA-ROSA RETRAT: PINTAR COM REMBRAND I PICASSO Introducció al gènere del retrat, la psicologia i el dibuix. La semblança com a peculiaritat pròpia de gènere i la interculturalitat del “jo” en l’expressió plàstica. Història del retrat, la seva funció social, tècniques i suports. L-Mi 11-13H SERGIO, BELTRÁN PILATOS 26 30 LUNES 22/10/2018 MIÉRCOLES 30/01/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 9-11H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 11-13H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 9-11H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 11-13H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP SANT ISIDRE MODELAT: ESCULTURA CERÀMICA Elaboració d’un panell ceràmic amb la tècnica proposta (Corda seca, Pintura a l’aigua, Engobes-*socarrats, mixta) V 9-11H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP SANT ISIDRE TÉCNICAS DE DECORACIÓN  CERÀMICA Elaboració d’una escultura, modelatge i decoració V 11-13H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP MALVA-ROSA MODELAT: ESCULTURA CERÀMICA Elaboració d’un panell ceràmic amb la tècnica proposta (Corda seca, Pintura a l’aigua, Engobes-*socarrats, mixta) V 9-11H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP MALVA-ROSA TÉCNICAS DE DECORACIÓN  CERÀMICA Elaboració d’una escultura, modelatge i decoració V 11-13H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP AIORA DRAMATITZACIÓ (DRAMATIZATE O DESDRAMATIZATE) Adquisició de coneixements i habilitats per construir un personatge amb tècniques d’improvisació M-J 15-17 ANA ROSALÍA HERNÁNDEZ GARCÍA 26 30 MARTES 23/10/2018 MARTES 12/02/2019
UP AIORA TEATRE SOCIAL Exploració de les possibilitats físiques: -la màscara; -L’expressió corporal;-la vocalització i expressió de la veu. Expressió d’emocions. Representació d’escenes de contingut social. M-J 15-17 ANA ROSALÍA HERNÁNDEZ GARCÍA 26 30 JUEVES 21/02/2019 JUEVES 06/06/2019
UP RUSSAFA PAISATGISME: PINTURA DE PAISATGES Taller teòric-pràctic sobre el color en el mitjà pictòric. Les primeres sessions estaran basades a conèixer d’una banda la teoria del color i per una altra la psicologia i la simbologia en les diferents culturas.en l’apartat pràctic farem diferents exercicis amb pintura acrílica on experimentarem amb diferents tipus d’harmonies cromàtiques i on aprofundirem en la mescla dels colores.se tracta d’un taller destinat a participants interessats en l’art i la pintura que vulguin aprofundir en el coneixement del Color. Les sessions teòriques seran aproximadament 5 o 6 i la resta de les sessions estaran destinades a la pràctica pictòrica. J 15-17 DAVID, PELLICER GARCÍA 26 30 JUEVES 25/10/2018 JUEVES 30/05/2019
UP RUSSAFA PINTURA: EL COLOR Taller teòric-pràctic sobre el color en el mitjà pictòric. Les primeres sessions estaran basades a conèixer d’una banda la teoria del color i per una altra la psicologia i la simbologia en les diferents culturas.en l’apartat pràctic farem diferents exercicis amb pintura acrílica on experimentarem amb diferents tipus d’harmonies cromàtiques i on aprofundirem en la mescla dels colores.se tracta d’un taller destinat a participants interessats en l’art i la pintura que vulguin aprofundir en el coneixement del Color. Les sessions teòriques seran aproximadament 5 o 6 i la resta de les sessions estaran destinades a la pràctica pictòrica. Martes 15-17 DAVID, PELLICER GARCÍA 26 30 MARTES 23/10/2018 MARTES 21/05/2019
UP MALVA-ROSA LA TEXTURA I EL VOLUM EN PINTURA Pintarem amb acrílic textures òptiques, i textures tàctils. Veurem tipus de suports, imprimacions i efectes com a transparències i diferents tipus de pintura empastada. L-Mi 17-19 Mª CARMEN MARCO DASÍ 26 30  MIÉRCOLES 13/02/2019  MIÉRCOLES 29/05/2019
UP MALVA-ROSA EL COLLAGE Història i evolució. Materials i tècnica. Realització de collages en diferents grandàries. Proposant partir dels gèneres artístics: bodegón, paisatge, figura. Realitzar collage inspirat en el cubisme, l’estil vintage. L-Mi 19-21 Mª CARMEN MARCO DASÍ 26 30 LUNES 22/10/2018 MIÉRCOLES 30/01/2019
UP ROVELLA ANGLÉS: TRUCS DE PRONUNCIACIÓ Dirigit a persones amb coneixements previs d’anglès que necessitin millorar la seva compressió auditiva, la seva pronunciació, la seva fluïdesa oral i la seva lectoescriptura per mitjà de la música i altres recursos, que els permeten comprendre els patrons rítmics d’aquesta llengua i les seves principals regles de pronunciació. M/J 19-21 Mª CARMEN PÉREZ RODRIGO 26 30 MARTES 23/10/2018 MARTES 12/02/2019
UP EL CASTELLAR-OLIVERAL SUPERAR UNA ENTREVISTA DE TREBALL EN ANGLÉS Dirigit a persones amb coneixements previs d’anglès que necessiten superar amb èxit una entrevista de treball en aquest idioma i, per tant, entendre l’argot bàsic de les ofertes d’ocupació  de l’empresa; entendre i saber respondre les preguntes típiques-i no tan típiques- de entrevistas presencials o telefónicas; redactar una carta de presentació o currículum, etc. L-Mi 19-21 Mª CARMEN PÉREZ RODRIGO 26 30 MIÉRCOLES 13/02/2019 MIÉRCOLES 29/05/2019
UP NOU MOLES TALLER D’EXPRESSIÓ ESCRITA EN VALENCIÀ Realització de lectures en valencià a partir de les quals s’elaboraran textos de diversos tipus seguint l’estructura i el vocabulari escaientes. L-MI 19-21H INMACULADA BARÓN LINARES 26 30  MIÉRCOLES 13/02/2019  MIÉRCOLES 29/05/2019
UP NOU MOLES TALLER D’EXPRESSIÓ ORAL  EN VALENCIÀ Realització de lectures en valencià a partir de les quals es realitzaran exposicions orals, debats, … utilitzant l’estructura i el vocabulari escaients L-Mi 19-21H INMACULADA BARÓN LINARES 26 30 LUNES 22/10/2018 MIÉRCOLES 30/01/2019
UP MARXALENES HISTÒRIA DE L’ART VALENCIÀ I S’impartirà en valencià. A través de continguts teòrics, recursos multimèdia i visites culturals tractarem cadascuna de les etapes de l’art valencià. Miércoles 15-17H PILAR PRÓSPER SORIANO 26 30 MIÉRCOLES 24/10/2018 MIÉRCOLES 15/05/2019
UP MARXALENES HISTÒRIA DE L’ART VALENCIÀ II S’impartirà en castellà. A través de continguts teòrics, recursos multimèdia i visites culturals tractarem cadascuna de les etapes de l’art valencià. Miércoles 17-19H PILAR PRÓSPER SORIANO 26 30 MIÉRCOLES 24/10/2018 MIÉRCOLES 15/05/2019

L’Ajuntament reforça les UP com a centres oberts perquè les xarxes ciutadanes desenvolupen activitats


 L’alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat la Universitat Popular de la Malva-rosa, un centre ubicat a l’històric Col·legi Públic «Maria Carbonell» que enguany ofereix més de 734 places d’educació contínua per a la ciutadania i «és permeable a la vida d’este barri». 

Acompanyat de la vicepresidenta de la Universitat Popular i regidora de Polítiques d’Igualtat, Isabel Lozano, l’alcalde Joan Ribó ha recorregut este centre per conéixer-lo i ha saludat tant els 13 responsables de la formació com les persones matriculades en les diferents activitats i tallers, «que es desenvolupen amb la finalitat de promoure la participació social i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania».

Així, tal com ha recordat l’alcalde, «el Govern de la Nau treballa per impulsar este projecte, nascut a l’empar de Blasco Ibáñez i recuperat per l’Ajuntament, perquè tothom puga accedir a l’educació». «Volem arribar a tots els sectors de la població i fer un treball de promoció sociocultural en tots els barris», ha afegit en recordar alguns dels centres més nous com ara el del Cabanyal o el d’Aiora.  

En esta línia, la regidora Isabel Lozano ha concretat que el centre de la Universitat Popular de la Malva-rosa «és un exemple de connexió amb les xarxes socials dels barris». De fet, ha informat de l’acord signat entre la Universitat Popular de València i l’Associació de Veïns, veïnes, amics i amigues de la Malva-rosa, amb qui es treballa des de 2015, «per al desenvolupament d’accions conjuntes dirigides a promoure la participació social en este barri, mitjançant activitats, culturals i educatives en l’àmbit veïnal, així com per a permetre-li l’ús d’alguns espais».

Este centre també acull les activitats continuades de diverses entitats del teixit social del barri: El grup de teatre del Grup de Dones de la Malva, i un taller de ball flamenc amb alumnat pertanyent a minories ètniques i en situació d’exclusió social, organitzat pel Col·legi Públic «Santiago Apòstol».

This slideshow requires JavaScript.

Fotos: @AjuntamentdeValència

En fer un recorregut pel centre, Joan Ribó, que ha volgut conéixer de primera mà les inquietuds i suggerències de l’alumnat d’este centre de la Universitat Popular, ha comprovat algunes de les funcions que es desenvolupen, com ara la ruptura de la bretxa digital, una tasca que es du a terme en un aula, on rebren classe en diferent horari un total de quatre grups.

Pel que fa a l’activitat de la Universitat Popular de la Malva-rosa, cal destacar que, com en anteriors cursos, s’oferixen clases de formació bàsica i general. La ciutadania també pot rebre nocions d’anglés i valencià, així com d’activitats relacionades amb l’art, la música, i l’expressió i salut corporal.

Segons ha informat el coordinador del centre, Sergio Beltrán, una de les matèries més sol·licitades ha sigut la informàtica. I amb caràcter innovador s’ha programat pintura i artesania, i tallers monogràfics d’una durada inferior com ara el modelatge de l’escultura amb fang.

Durant el passat curs 2017-2018, dins del Programa “Coordenades” es realitzaren diferents tallers i un curs de preparació per a l’obtenció del Certificat de coneixements de valencià de Nivell A1, en col·laboració amb el Gabinet de Normalització Lingüística del Ajuntament de València.

Amés, arran de la nova oferta de cessió d’espais, este centre ha acollit el actes promoguts per associacions o entitats públiques i ha sigut seu per al procés participatiu DecidimVLC, per a la votació presencial.

A més de tota esta activitat, tal com han reiterat Joan Ribó e Isabel Lozano, «volem que els centres de la UP siguen permeables a la vida dels barris i que els 30 que hi ha estiguen oberts perquè la ciutadania desenvolupe qualsevol tipus d’activitat».

Nous cursos de “Viure en valencià” nivell I


Acabem de treure del forn els nous cursos de #ViureEnValencià.

Preparació de Valencià Nivell I, equivalent a l’antic Elemental i l’actual A2-B1.

Inici de classes: 10 d’octubre 2018
Duració: octubre de 2018 a desembre de 2019.
Matrícula online oberta: matricula.universitatpopular.com
2 sessions de 90′  a la setmana.
Preu: 25 €

La Universitat Popular de València no emet certificats d’aptitud. Els cursos de la UP són de preparació per a les proves. La Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià és l’entitat autoritzada per a celebrar i certificar la superació de les proves.

 

 

CURSOS:

BENICALAP- Dilluns/Dimecres a les 15h

CASTELLAR- L’OLIVERAL- Dimarts/Dijous a les 19h

ORRIOLS- Dimarts/Dijous a les 15h

POBLE NOU-Dilluns/Dimecres a les 17h

BENIFARAIG- Dimarts/Dijous a les 19h

CARPESA- Dimarts/Dijous a les 17h

RUSSAFA- Dimarts/Dijous a les 15h

SANT ISIDRE- Dimarts/Dijous a les 17h

AIORA- Dimarts/Dijous a les 15h

BENIMÀMET- Dilluns/Dimecres a les 17h

 

La Universitat Popular inicia el curs 2018/19 després d’un procés de matrícula sense cues als centres


La Universitat Popular de València inicia les classes del curs 2018/19 el 26 de setembre als 30 centres de què disposa al nucli urbà i als pobles de la ciutat. A partir d’esta setmana es posaran en marxa 41 activitats de duració anual en les quals s’han matriculat ja més de 7.300 persones. El 87% de les places estan cobertes i la matrícula quedarà oberta fins a completar tots els grups. 

La Universitat Popular de València ha multiplicat enguany la seua oferta d’activitats de duració anual, que ha passat de 21 a 41 propostes diferents. Els centres comencen demà les classes. El procés de matrícula s’ha desenvolupat sense les tradicionals cues, que obligaven les persones interessades a fer guàrdies durant hores o a realitzar fins a sis desplaçaments als centres per a formalitzar la inscripció. Des de la regidoria “considerem tot un encert haver instaurat l’opció de la matrícula per Internet, un servici a la ciutadania que ja era hora d’aplicar a la UP», ha dit la regidora d’Igualtat i Polítiques inclusives, i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

Declaracions de la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

La matrícula estarà oberta fins a esgotar les places disponibles. La informació i matrícula es pot consultar a http://universitatpopular.com i als centres.

Per al curs 2018/19, s’han ofertat 500 grups d’activitat i vora 8.500 places unicament per  a activitats de duració anual, a les quals se sumaran proximament les de duració curta del programa «Coordenades. Aules obertes».

Este curs, també «impulsem l’activitat sociocultural a l’Espai sociocultural Palauet d’Aiora, amb programació pròpia, que proposarà i acollirà projectes d’animació sociocultural especialment per a l’entorn del Marítim, amb la participació dels centres UP Aiora, Algirós, Cabanyal, Malva-rosa i Trafalgar, així com iniciatives culturals i formatives per al conjunt de centres UP i propostes obertes a les persones no matriculades en una activitat concreta».

LA REFORMA DE LA UNIVERSITAT DE BENICALAP I EL NOU CENTRE DEL PARC CENTRAL, PROJECTES PER A ESTE CURS

La Univeristat Popular de València afronta dos projectes importants este curs, com són la reforma del centre de Benicalap, que el transformarà en un espai sociocultural juntament amb les seus del Palauet d’Aiora i de la Nau de Ribes, i l’obertura en breu d’este últim centre, la Nau de Ribes, al Parc Central.

Matrícula per a persones en llista d’espera: del 12 al 16 de setembre


Una vegada finalitzat el periode de matrícula per a les persones amb plaça assignada per sorteig, el dia 12 de setembre s’enceta el periode de matrícula per a aquelles persones que s’inscrigueren al mes de juny i quedaren en llista d’espera.

La matrícula serà per rigorós ordre de llista segons el resultat del sorteig de juny i les persones que tinguen plaça disponible rebran un avís per sms i per mail.

A partir del dia 12 de setembre, les persones en llista d’espera amb plaça disponible podran matricular-se introduint el seu número de dni en la plataforma online de matrícula. El sistema, en introduir el número els indicarà en quina situació es troba la seua sol·licitud.

Si la plaça que va sol·licitar no està disponible, també li ho indicarà.

Si no va realitzar preinscripció al juny, pot consultar en els nostres centres les places disponibles a partir del 19 de setembre i, en cas de quedar-ne alguna, si no hi ha llista d’espera, podrà matricular-se o inscriure’s en llista d’espera.

Consultar la Programació anual per centres i per activitats: http://universitatpopular.com/actividades-anuales/

Més informació:

Les activitats anuals tenen una durada de curs escolar, de setembre a juny, en sessions de dos dies a la setmana, dilluns i dimecres o dimarts i dijous.
La programació d’activitats anuals per al curs 2018/19 és de 41 cursos o tallers.

Els preus són de 25 € o 55 € depenent del tipus d’activitat. Un sol pagament anual. Les considerades de caràcter bàsic tenen un preu públic de 25€.

El període de matrícula començarà el 5 de setembre


El pròxim dia 5 de setembre començarà el període de matrícula del curs 2018/19 de la Universitat Popular.

Si va realitzar al juny la preinscripció per a les activitats anuals del curs 2018/19 i ha obtingut plaça en el sorteig, podrà formalitzar la matrícula del 5 al 9 de setembre de 2018,  online a través de la nostra plataforma de matrícula, que s’activarà el mateix dia 5 i a la qual podrà accedir des de la portada de la nostra web www.universitatpopular.com

Si desitja consultar online el resultat del sorteig pot fer-ho accedint des del següent enllaç: https://preinscripcio.universitatpopular.com

Si va realitzar al juny la preinscripció però no ha aconseguit plaça en el sorteig, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre, si queden places vacants. S’avisarà uns dies abans, seguint l’ordre de la llista, per sms o correu electrònic, a tantes persones com places vacants queden.

Si no va realitzar preinscripció al juny, pot consultar en els nostres centres les places disponibles al setembre i, en cas de quedar alguna, si no hi ha llista d’espera, podrà matricular-se.

Consultar la Programació anual per centres i per activitats: http://universitatpopular.com/actividades-anuales/

Més informació:

Les activitats anuals tenen una durada de curs escolar, de setembre a juny, en sessions de dos dies a la setmana, dilluns i dimecres o dimarts i dijous.
La programació d’activitats anuals per al curs 2018/19 és de 41 cursos o tallers.

Els preus són de 25 € o 55 € depenent del tipus d’activitat. Un sol pagament anual. Les considerades de caràcter bàsic tenen un preu públic de 25€.

Consulta online el resultat del sorteig de places


El resultat del sorteig de places per al curs 2018/19 de la Universitat Popular ja es pot consultar telemàticament amb la introducció de les dades del DNI de la persona interessada. La consulta telemàtica permet conéixer el resultat individual de la persona que introdueix les seues dades. Les llistes completes es troben a disposició del públic als centres de la Universitat Popular de València.

CONSULTAR RESULTAT SORTEIG 2018/19

L’enllaç que dona accés és: https://preinscripcio.universitatpopular.com/

El sistema li indicarà si la persona està admesa, i per tant té plaça i ha de matricular-se del 5 al 9 de setembre, o si pel contrari, al no obtenir plaça queda automàticament incorporada a la llista d’espera.

 

Cal recordar que la matrícula s’iniciarà a partir de les dos lletres que per a cada activitat han resultat seleccionades al sorteig.

Si ha conseguit plaça al sorteig, podrà matricular-se del 5 al 9 de setembre.

Les persones que no obtinguen plaça a partir del sorteig podran optar a les places disponibles segons aquest calendari:

 • Si no ha aconseguit plaça al sorteig, però s’ha preinscrit en juny, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre en les places que queden disponibles a l’activitat i grup en què es va preinscriure.
 • Si no s’ha preinscrit en juny, pot consultar les places disponibles a partir del 19 de setembre i,  una vegada esgotada la llista d’espera de persones preinscrites, podrà matricular-se.

 

Resultat del sorteig de places Curs 2018/19


La Universitat Popular de València publica el resultat del sorteig de places per a les activitats anuals del curs 2018/19.

Cal recordar que la matrícula s’iniciarà a partir de les dos lletres que per a cada activitat han resultat seleccionades al sorteig. Als centres de la UP trobarà a partir del 25/06/18 els llistats complets resultants del sorteig. I cada persona solicitant podrà consultar a la nostra web en els pròxims dies el seu resultat individual.

Si ha conseguit plaça al sorteig, podrà matricular-se del 5 al 9 de setembre.

Les persones que no obtinguen plaça a partir del sorteig podran optar a les places disponibles segons aquest calendari:

Si no ha aconseguit plaça al sorteig, però s’ha preinscrit en juny, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre en les places que queden disponibles a l’activitat i grup en què es va preinscriure una vegada finalitze el primer periode de matrícula (del 5 al 9 de setembre) per a les persones agraciades al sorteig.
Si no s’ha preinscrit en juny, pot consultar les places disponibles a partir del 19 de setembre i,  una vegada esgotada la llista d’espera de persones preinscrites, en cas de quedar places liures, podrà matricular-se.

 

 

 

 

Vídeo de l’acte del sorteig de places per al curso 2018/19:

 

 

En l’aplicació informàtica per a la realització del sorteig s’ha utilitzat la classe Random de la llibreria de .NET Framework per a la generació aleatòria de les lletres de cada activitat. Està funció retorna un valor aleatori que es correspon amb una lletra de la A a la Z. Es realitzaven dues trucades per a completar les dues lletres del cognom. Aquest procés es repetia per a totes les activitats, obtenint com resultat el llistat publicat, i que es pot veure en el vídeo adjunt.

La festa del retrat a #UPCabanyal


El centre de Cabanyal de la Universitat Popular de València ha realitzat una activitat a l’aire lliure que ha reunit a participants i veïnat al carrer per a pintar, dibuixar i també fer de models d’artistes plàstics i plàstiques.

La UP apropa l’aprenentatge de l’art al barri des de l’aula de Pintura i Dibuix obrint les portes i convidant a totes les persones del barri a participar en esta iniciativa creativa que s’ha celebrat a la plaça d’Osset amb motiu del final de curs 2017/18.

 

Transparència i Pla Estratègic de la Universitat Popular


 

El Pla Estratègic de la Universitat Popular de València està disponible en el portal de transparència de la UP. En este portal, la ciudadania pot trobar i consultar informació institucional, organitzativa i de planificació, informació de rellevància jurídica i patrimonial, contractació, convenis i subvencions, informació econòmica i pressupostària i informació de serveis i procediments, entre uns altres.

El Pla Estratègic de la Universitat Popular, que assenyala les línies mestres del projecte,  es pot consultar i descarregar ací:  DESCARREGAR PLA ESTRATÈGIC UNIVERSITAT POPULAR VALÈNCIA

L’accés al portal és: ACCÉS AL PORTAL DE TRANSPARÈNCIA UP

Una setmana dedicada a la memòria de Zaidia i el riu Turia


El centre UPMorvedre de la Universitat Popular de València ha organitzat un extens programa d’activitats amb motiu del final de curs 2017/18. Entre altres, UPMorvedre ha oferit una exposició sota el títol “Un sol riu” en Naturia, un centre d’exposicions i divulgació sobre medi ambient urbà i sostenibilitat, de l’Ajuntament de València. L’objectiu principal de les activitats ha sigut contribuir a la recuperació de la memòria personal i històrica dels barris que conformen el districte de la Zaidia, on està situat aquest centre UP.

L’exposició ha sigut una mostra dels treballs realitzats en les diferents activitats formatives que es duen a terme en la Universitat Popular de Morvedre i donen continuïtat a una labor iniciada els cursos anteriors, amb diferents exposicions en la Biblioteca Municipal de Joanot Martorell.

El programa d’activitats  s’ha concebut tenint presents els objectius transversals relacionats amb el coneixement, sensibilització, conscienciació i respecte amb el medi ambient des d’una perspectiva urbana. #*UPMorvedre ha tractat de fomentar actituds i valors per a contribuir a una ciutadania  compromesa en l’ús racional dels recursos i amb el desenvolupament sostenible.

En paral·lel a l’exposició de treballs s’han realitzat activitats complementàries especialment interessants com una mostra oral de treballs  sota el títol “El riu sentit”, amb col·loqui i aportacions de les persones que són testimoniatge viu de la història recent del riu *Turia. En el col·loqui han exposat les seues experiències 12 participants d’activitats tan variades com: Cultura Valenciana, Formació General, Balls de Saló o Pintura i la resta d’assistents han intervingut comentant sobre vivències relacionades amb el riu.

A més la setmana ha inclòs un taller de reciclat de plàstic, desenvolupat en el centre Naturia, un Cine-forum amb la projecció de la pel·lícula “El riu que ens porta”  i un taller col·lectiu de pintura a l’aire lliure inspirat en els treballs realitzats i en l’entorn actual de l’antic Turia.

D’altra banda, dins de la programació també s’han realitzat recorreguts guiats mediambientals i per a la clausura una intervenció de dansa a l’aire lliure.

El centre #UPMorvedre ha organitzat també una sessió de Dansa Inclusiva Intergeneracional, en la qual han participat alumnes i familiars de l’activitat de Gimnàstica.

La UP Sant Marcel·lí celebra “La madre que me parió”


La Universitat Popular de Sant Marcel·lí celebra la participació d’una de les seues alumnes, juntament amb altres sis dones del barri de Marchalenes, en el documental “La mare que em va parir. Quin artista!”, un projecte que ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de València, La Nau, Universitat de València i Emergents i que pretén donar a conèixer les habilitats i projectes artístics de dones del barri.

Sis dones amb una història fascinant i, sobretot, molt art.

El projecte ha sigut seleccionat en Emergents, una iniciativa que naix com a part d’un projecte d’innovació social que, amb el mateix nom, ha sigut impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València. És un exemple de dinamisme cultural, una aposta per la integració i referencialidadsociocultural de grups menys visibles i consolidats. Amb aquestes ajudes es pretén canalitzar l’impuls cultural espontani que sorgeix a través dels membres de  grups que no es veuen reflectits en els estàndards culturals o en les institucions.

Com assenyalen els seus promotors, en el projecte “La Mare Que Em va parir” s’ha pretès “traure a la llum les habilitats artístiques d’un nombre concret de dones que, durant la major part de la seua vida, s’han dedicat a cura de la seua família i, per tant, no han pogut desenvolupar les seues inquietuds en l’àmbit de l’art”.

El projecte ha consistit en la realització i projecció d’un documental i una exposició de les obres creades per les pròpies mares del barri de Marxalenes, de manera que es dóna a conèixer i es reconeix el valor del treball que les mares han vingut fent al llarg de la història i la tradició, recuperant llaços intergeneracionals entre les mares i els seus fills i filles.

“Amb el projecte s’ha intentat participar  en l’equilibri de la balança entre la visibilitat de la dona domèstica i la dona artística, contribuint a l’apoderament de la dona i del valor social de la funció cuidadora” assenyala l’organització.

https://www.uv.es/uvweb/cultura/es/emergents-2017-proyectos-seleccionados/madre-me-pario-1286029679018/ProjecteInves.html?id=1286047518584

 

Poesia per a crèixer: “Deu anys de sol i edat”


Els centres UP de Sant Isidre, Sant Marcel·lí i Benimàmet acomiaden el curs amb un recital de Begoña Abad i “Deu anys de sol i edat” en el Espai sociocultural Palauet d’Aiora.  Durant tot el curs la poesia ha sigut un dels eixos vertebradors de l’activitat de formació bàsica i formació general en els nostres centres.

(…)
Desobedecía cuando me hablaban de la verdad mintiendo,
cuando predicaban pero no daban trigo
y cuando me decían que obedecer era amar
pero yo ya intuía que amar era otra cosa 
que agachar la cabeza para esperar el golpe.
Cuando escuchaba mi nombre
nunca dije “servidora”. (…)

 

This slideshow requires JavaScript.

#UPSantIsidre#UPSantMarcellí i #UPBenimàmet

El resultat del sorteig de places es publicarà dilluns 25


El període de preinscripció per a les activitats anuals del curs 2018/19 de la Universitat Popular ha finalitzat. El sorteig de places es celebrarà divendres 22 de juny i els resultats del sorteig estaran disponibles als centres UP a partir del dilluns dia 25 de juny.


Les persones que no resulten agraciades al sorteig podran optar a plaça a setembre, en diferents dates segons es tracte de persones que s’han preinscrit a juny o no. Tindran prioritat les persones preinscrites a juny que no han aconseguit plaça al sorteig.

Així, si ha conseguit plaça al sorteig, podrà matricular-se del 5 al 9 de setembre.
Si no ha aconseguit plaça al sorteig, però s’ha preinscrit en juny, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre en les places que queden disponibles a l’activitat i grup en què es va preinscriure una vegada finalitze el primer periode de matrícula (del 5 al 9 de setembre) per a les persones agraciades al sorteig.
Si no s’ha preinscrit en juny, pot consultar les places disponibles a partir del 19 de setembre i, en cas de quedar-ne, podrà matricular-se.

 

Pot descarregar-se ací la programació d’activitats anuals ordenada per centres, en pdf.

Pot descarregar-se ací la programació d’activitats anuals ordenada per ACTIVITATS, en pdf.

Pot consultar ací la programació d’activitats anuals ordenada per activitats.

 

El calendari complet de preinscripció i matrícula és el següent:
1 juny 2018 a les 09:00h: Obertura de preinscripció
20 de juny a les 22:00 hores: tancament de preinscripció
22 de juny de 2018: sorteig de places
25 de juny de 2018: Publicació de llistes als centres UP
5 de setembre de 2018: inici de matrícula per a persones amb plaça assignada per sorteig.
Del 12 al 16 de setembre de 2018: matrícula per a persones preinscrites en juny que no han aconseguit plaça al sorteig.
A partir del 19 de setembre: matrícula oberta per a persones en llista d’espera i, en esgotar-se la llista, matrícula oberta a tot el públic en general fins esgotar places.

 

La UP exposa l’obra de Concha García, l’artista naif amb Paint


La Universitat Popular de València exposa, amb motiu de la setmana cultural de final de curs, les obres de Concha García Zaera, una dona de 87 anys, alumna del centre de Nou Moles de #UPValencia des de fa més de 15 anys, que s’ha convertit en enormement popular en xarxes socials -més de cent mil seguidores en Instagram- per l’interès que han ocasionat les seues pintures realitzades amb el programa Paint.

La Universitat Popular de València l’ha entrevistat amb motiu de la seua exposició en #UPNouMoles

Concha García ha sigut definida pels seus professors de dibuix i pintura com una artista naíf, un exemple a més de superació en l’adversitat i un model de resiliència. Es va aficionar a pintar amb el programa Paint en l’ordinador que li van regalar les seues filles i fill, arran d’un problema de salut important que va afectar al seu marit i que la va obligar a dedicar moltes hores cada dia a les cures i amb açò a la permanència a casa.

Malgrat l’afició de Concha García a l’oli, no va poder seguir desenvolupant aquesta pràctica perquè havia d’evitar l’ús de pintures que produïren vapors i olors molestes i perjudicials a casa. L’ús del Paint ha sigut una estratègia pròpia que li ha permès poder continuar amb la seua activitat artística adaptant-se a la seua nova situació personal.

Les seues filles li van regalar un ordinador i amb l’aprenentatge del Paint va trobar una manera de seguir realitzant l’activitat que venia desenvolupant des de feia anys, la pintura, en la Universitat Popular,  d’una manera totalment nova. A través de l’ús d’aquest programa li va anar possible pintar amb materials inodors.

L’experiència ha revelat, en les seues paraules dels seus professors, “una artista naif pura”. En ella trobem, assenyala el seu professor de Pintura i Dibuix, Lalo Kubala,  “el naíf més genuí i ben entès. El naíf, destaca, “té mala premsa perquè hi ha molt mal naíf, però l’obra de Concha és naíf de qualitat, obres vitals, amb una magnífica llum, una mirada i un enquadrament personal que els identifica, com ho tenien les seues obres a l’oli”.

Les seues obres són sobretot interpretacions de paisatges naturals i urbans presos de postals de viatges o imatges que li han cridat l’atenció en cartells o altres suports.

Concha García ha realitzat més de 50 obres amb Paint. Ella mateixa les puja a Instagram(https://www.instagram.com/conchagzaera/), una xarxa social en la qual compta amb més de 165.000 seguidors amb els quals interactua.

La premsa s’ha fet ressò de la seua obra en nombroses ocasions.

 

Concha García en la inauguració de l’exposició de la seua obra en la #UPNouMoles de la Universitat Popular de València amb el seu professor de Dibuix i Pintura Lalo Kubala i la seua professora també d’art Mª Carmen Rodrigo:

 

Galeria de fotos de la inauguració de l’exposición a #UPNouMoles amb companyes de classe, la seua família i la regidora d’Igualtat i Politques Inclusives de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano:

This slideshow requires JavaScript.

 

Entrevista en La Vanguardia:

 

Concha García en la premsa:

https://verne.elpais.com/verne/2018/03/11/articulo/1520766083_679685.html

http://www.elmundo.es/f5/comparte/2018/03/11/5aa425f1e5fdea7d298b4621.html

http://www.abc.es/espana/comunidad-valenciana/abci-concha-garcia-mujer-87-anos-demuestra-pueden-crear-obras-arte-paint-201803111431_noticia.html

http://www.lasprovincias.es/sociedad/valenciana-anos-tirunfa-20180328110110-nt.html

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/2018-03-12/dibujo-paint-cuadro-mujer-87-anos-sorolla-concha-garcia_1534267/

http://valenciaextra.com/es/concha-garcia-dibujos-paint/

https://www.qmayor.com/mujer/concha-garcia-triunfa-las-redes-87-anos-pinturas-hechas-paint/

https://www.clarin.com/sociedad/conoce-abuela-87-anos-hace-cuadros-paint_0_BJZculJqz.html

https://www.heraldo.es/noticias/suplementos/heraldo-joven/2018/03/14/una-mujer-anos-especializa-paint-triunfa-instagram-1229730-2261031.html

 

 

 

 

Una interpretació de Paul Klee a UP La Torre


🏅Acaba el curs i podem veure el resultat de mesos d’aprenentatge. Al centre #UPLaTorre les participants de Pintura i dibuix 🎨 han realitzat un mural col·lectiu preciós entorn de l’obra de Paul Klee, amb una interpretació de la seua obra.

 

https://twitter.com/univ_po_pu_lar/status/1007229050216157185

Estrena del documental de la UP “Recordant el barri” de Benicalap


La Universitat Popular de València estrena a Benicalap un documental sobre la memòria veïnal del barri

Un audiovisual realitzat per Eva Máñez i Sergi Pitarch

Les protagonistes del projecte són les persones del barri

 

La Universitat Popular de València estrena esta vesprada un documental que recull el relat de veïns i veïnes de Benicalap sobre la historia del barri. El projecte, sota el títol “Recordant el barri” mostra persones de diferents edats que expliquen en primera persona fets quotidians, espais desapareguts, records, costums i fites importants al barri de Benicalap de la seua historia.

Es tracta d’un document que guarda la memòria de la cultura popular d’aquesta barriada i que forma part de la cultura popular de la ciutat de València.

Declaracions de la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano

Les persones que intervenen al documental són en la seua major part participants de la Universitat Popular. Cadascuna ha aportat un objecte simbòlic, una fotografia antiga o un record com una entrada del cine o un bitllet de tramvia, i ha explicat a càmera la transcendència i la història de l’objecte, fent memòria de persones, fets, pràctiques  o espais del barri molts d’ells ja desapareguts.

 

El protagonisme és absolutament de les persones, de la ciutadania, que dona testimoni de la seua vivència com a part de la història del barri. Hem volgut donar valor a la memòria popular de les persones seguint els objectius de la Universitat Popular de Valencia, d’arrelar-se als barris, cuidar a la seua gent i espentar la participació social, la creació de teixit social a partir del coneixement de la història col·lectiva que guarda el veïnat en la memòria.

El documental forma part d’un projecte més ample que ja s’ha grabat també al barri de Benimaclet i que enguany es grabarà a Carpesa i Les Cases de Bàrcena amb l’objectiu de documentar la memòria oral dels barris on la Universitat Popular està arrelada.

El projecte “Recordant el barri” forma part, junt a altres activitats, del programa “Coordenades. Aules obertes” que es va posar en marxa el curs 2016/17 i té com a resultat un audiovisual de caracter divulgatiu que recupera els records de proximitat i facilita la transferència de coneixement, el encontre i la compresió dels procesos històrics, associatius i populars que comporta la construcció de teixit social i de barri.

El projecte dona compte de la importància del sentit d’identitat, de pertenença a un barri i a una ciutat, la vinculació al territori i la cultura a través del record, les fotografies i objectes presentats per cada participant.

És un projecte amb vocació pedagògica que es distribuirà a les escoles i instituts del districte per a que el puguen fer servir per a conéixer les arrels del barri i de l’entorn en el que estan ubicats.

PROJECCIONS:

L’estrena es celebrarà el 13 de juny de 2018 a la Biblioteca Municipal Carmelina Sánchez-Cutillas de Benicalap a les 18:30 hores.

A més, també es projectarà amb motiu de la Setmana Cultural de final de curs al centre UP Benicalap dimarts 19 de juny a les 17 hores i dijous 21 a les 10 hores.

 

 

La #UPNouMoles amb el patrimoni europeu


El centre #UPNouMoles de la Universitat Popular de València ha dedicat el projecte de centre del curs 2017/18 a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Amb este motiu han elaborat una serie de cartells sobre el patrimoni material europeu que ha sigut exposat al propi centre.

L’objectiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural és animar a més persones a descobrir i comprometre’s amb el patrimoni cultural europeu i a reforçar el sentiment de pertinença a un espai europeu comú. El lema de l’any és: “El nostre patrimoni: on el passat es troba amb el futur”.

L’any s’ha traduït en una sèrie d’iniciatives i esdeveniments en tota Europa que el seu objectiu és que la ciutadania s’acoste al seu patrimoni cultural i es comprometa activament amb ell.
El patrimoni cultural influeix en la nostra identitat i la nostra vida quotidiana. Forma part dels pobles i ciutats, els paisatges naturals i els jaciments arqueològics d’Europa. No solament es troba en la literatura, l’art i els objectes, sinó també en els oficis apresos dels nostres avantpassats i avantpassades, les històries que expliquem als nostres fills i filles, el menjar de la qual gaudim en companyia i les pel·lícules que veiem i en les quals ens reconeixem.

La Universitat Popular obri periode de preinscripció per al curs 2018/19


La Universitat Popular de València obrirá el divendres 1 de juny el periode per a la preinscripció al curs 2018/19. Enguany, el procés permetrà solicitar plaça en les activitats de la UP de l’1 al 20 de juny, de forma telemàtica mitjançant la web www.universitatpopular.com i de forma presencial als centres UP si es necessita assistència.

La programació completa d’activitats, centres i horaris estarà disponible a tots els centres de la Universitat Popular i a la web d’este organisme autònom a partir del mateix dia 1 de juny. Les solicituds podrán realizar-se en qualsevol moment dels 20 dies que durarà el període de preinscripció sense importar l’ordre de formalització. Les places ofertades seran assignades a partir del sorteig que es celebrarà divendres 22 de juny i la matrícula es formalitzarà al mes de setembre.

Els preus dels cursos anuals són de 25 € i 55 € el curs complet. En este periode exiran les places dels cursos anuals i a partir de setembre, finalitzat el periode de matrícula dels cursos de duració anual, s’obrirà període d’inscripció als cursos de duració més curta, enmarcats al programa Coordenades. Aules obertes.

Les activitats anuals tradicionals de la Universitat Popular es mantenen i l’oferta de títols creix significativament  amb un total de 42 títols diferents.

Cada persona podrá solicitar, com sempre, un màxim de 3 activitats diferents. Al formulari d’inscripció s’haurà de triar centre, activitat i horari. Al sorteig s’extraurà les dos primeres lletres per cada activitat que marcaran el cognom pel qual s’iniciarà l’assignació de places, que será per ordre alfabètic del primer cognom a partir de les lletres resultants del sorteig.

El calendari de matriculació per al curs 2018/19 de la Universitat Popular será el següent:

 

De l’1 al 20 de juny 2018 Preinscripció
22 de juny 2018 Sorteig de places
25 de juny 2018 Publicació del resultat del sorteig a centres UP i web

Publicació de llistes  a centres UP

Del 5 al 9 de setembre 2018 Matricula per a les persones amb plaça assignada per sorteig
Del 12 al 16 de setembre 2018 Matrícula en places vacants per a les següents  persones de les llistes, preinscrites que no hagen resultat seleccionades al sorteig
Des del 19 de setembre 2018

 

Matrícula oberta per a persones en llista d’espera i, en esgotar-se la llista, matrícula oberta a tot el públic en general fins esgotar places.

 

RELACIÓ D’ACTIVITATS ANUALS:

 1. Anglès
 2. Anglès conversa
 3. Anglès per al turisme i la restauració
 4. Anglés per viatgers
 5. Artesania
 6. Artesania mix media
 7. De la idea a l’objecte: desenvolupament de projectes artesanals
 8. Artesania: l’art de reciclar
 9. Balls de saló
 10. Ceràmica
 11. Comunicació
 12. Cultura valenciana
 13. Curs de valencià
 14. Dansa contemporànea
 15. Dansa pilates
 16. Dansa valenciana
 17. Esmalts
 18. Espanyol d’acollida per a persones estrangeres
 19. Espanyol per a persones estrangeres
 20. Formació bàsica
 21. Formació general
 22. Fotografia
 23. Gimnàstica
 24. Gimnàstica aeròbica
 25. Gimnàstica manteniment
 26. Informàtica
 27. Ioga
 28. L·lustració: procediments gràfics de narració i expressió
 29. Literatura per a l’estimulació cognitiva
 30. Modelatge escultòric: procediments
 31. Música-guitarra clàsica
 32. Ofimàtica
 33. Pintura i dibuix
 34. Pintura: de la idea a la imatge pintada
 35. Pintura: identitat del paisatge
 36. Restauració mobles
 37. Retoc d’imatges
 38. Tabal i dolçaina
 39. Tall i confecció
 40. Teatre / teatro
 41. Tècniques de pintura a l’aigua
 42. Teoria de l’art

Cosir per a donar vida: UP Russafa s’implica per la infància


En l’aula de ‘Tall i Confecció’ de #UPRussafa han convertit la màquina de cosir en una eina per a ajudar als xiquets i xiquetes de Txernòbil, Àfrica i Ucraïna.

Mentre aprenen a cosir, les participants estan confeccionant bosses amb teles africanes per a “Espai solidària, fundació junts per la vida” (https://www.juntosporlavida.org/), un espai situat en la C/Buenos Aires de València on es treballa per la defensa dels drets humans a través de l’acolliment i mitjançant la cooperació al desenvolupament, amb l’objectiu de millorar la vida de xiquets i xiquetes en situació de vulnerabilitat i extrema pobresa. El ‘Espaisolidària’ és un lloc de trobada on es realitzen tallers, activitats, xarrades, cinema forum…en benefici de la infància.

La Universitat Popular de València teixeix vincles amb les organitzacions dels barris en els quals se situa.

Les bosses confeccionades en el centre UP de Russafa es podran trobar en la tenda de ‘Espaisolidària’, juntament amb roba reciclada, moda i complements,  sense preu, ja que s’aporta una donació voluntària.

La fundació “Junts per la vida” explica des de fa 23 anys amb un programa d’acolliment -que compta amb l’autorització de la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya- i ha realitzat més de 5.000 acolliments de xiquets i persones de Txernòbil a Espanya.

This slideshow requires JavaScript.

Un tapís-mosaic per a l’apoderament de les dones


El centre #UPTrafalgar ha presentat el tapís-mosaic teixit en el projecte intercultural “Teixint Convivència”, que ha posat en connexió a Ganchilleras Lluitadores, l’Anticor, persones migrants i participants de la Universitat Popular. Un projecte per a l’apoderament de les dones.

L’apoderament de les dones és l’eix central sobre el qual la #UPTrafalgar està desenvolupant el seu projecte de centre aquest curs 2017/18. En el marc d’aquest projecte, el centre treballa en col·laboració amb entitats del districte de Camins al Grau, com l’associació de dones Antígona, en els tallers de les quals de lectura ha participat la UP  cada mes al llarg de tot el curs.

Igualment el Centre de Salut ha realitzat xarrades durant diversos mesos en la UP Trafalgar per a desenvolupar el nivell de coneixement i la proactividad de les dones en tots els aspectes relatius a la seua salut i benestar.

Seguint aquesta línia també s’ha obert projectes per a treballar amb grups de dones amb major risc d’exclusió social. En aquest sentit, s’ha programat, amb l’associació YMCAValència, una ONG que centra la seua activitat en els col·lectius migrants, la realització d’una activitat denominada Teixint Convivència, destinada a facilitar una interacció intercultural entre grups de dones (Ganchilleras Lluitadores, l´Anticor, persones migrants i les participants de la Universitat Popular).

L’activitat s’ha clausurat amb motiu del Dia de la Diversitat Cultural. I ha comptat amb tres sessions de convivència en les quals participants del centre UP,  juntament amb dones dels col·lectius assenyalats, han intercanviat tècniques i experiències de teixit, teixint el mosaic “Teixint Convivència” i debatent sobre el rescat de les tradicions artesanals tèxtils.

Els resultats s’han presentat en el Saló d’Actes del Centre de Serveis Socials de Trafalgar, juntament amb un vídeo sobre el procés i la lectura d’un Manifest amb motiu del Dia de la Diversitat Cultural i han comptat amb l’assistència de la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano. També s’ha fet lliurament dels premis literaris als treballs realitzats per  els IES Marítim i Balears. L’acte es va tancar amb un Concert de L´Anticor i a continuació un berenar popular per cortesia de YMCA.

This slideshow requires JavaScript.

#UPBenimàmet participa en Benitroba’t


Un any més la #UPBenimàmet ha participat a Benitroba’t amb una mostra de balls de saló. Una jornada plena d’activitats que compta amb la participación del grupo Acció Jove de la AAVV, entitat promotora i organitzadora de l’event, la  l’alcadia de Benimàmet i les organitzacions del barri.

Aquí teniu la galeria de fotos de la nostra participació:

This slideshow requires JavaScript.

#UPballa #UPparticipa #UPalsbarris

La UP incrementa de 21 a més de 40 les seues activitats anuals per al curs 2018/19


La Junta Rectora de la Universitat Popular de València ha aprovat la programació d’activitats per al curs 2018/19 amb una oferta que diversifica en relació al curs passat, el número de cursos i temàtiques de caracter anual disponibles, al passar de 21 en el curs anterior a més de 40 per al pròxim curs lectiu. Les activitats anuals tradicionals de la UP es mantenen i s’incorporen nous títols que actualitzen i amplien considerablement les opcions d’elecció, ditribuïdes en més de 500 grups de participants.

Tal como ha afirmat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada la Universitat Popular de València, Isabel Lozano, «enguany hem donat un pas trascendental en la modernització i ampliació de l’oferta d’activitats de la Universitat Popular, hem duplicat les opcions quan a temàtiques i continguts disponibles pel que fa als cursos de duració anual, el que suposa atendre molt millor la demanda variada i diversa de la ciutadania i dels barris, donar cabuda a perfils més amplis, donar resposat a persones amb diferents inquietuds i curiositats, i per tant més riquesa a la Universitat Popular. Ens aproximem a la UP que volem, una UP oberta i rebosant d’activitat i de veïnat, una UP per a totes i tots».

La programació es distribueix fonamentalment en tres línies d’actuació: activitats anuals –de setembre a juny-, activitats del programa Coordenades. Aules obertes –de format curt i temàtiques molt variades i novedoses- i el projecte #Culturup, de gestió d’activitats culturals per als grups de persones matriculades en qualsevol centre i activitat.

Per al curs 2018/19 s’ofereixen al voltant de 45 activitats anuals, el que suposa un increment  en el número d’activitats de més del 100% en relació al curs anterior –en què l’oferta era de 21 opcions diferents-. Entre les activitats que contempla la nova programació, es troben: formació bàsica i formació general,  anglés per a persones viatgeres,  anglés conversació, anglés per al turisme i la hostelería, il·lustració: narració gràfica, dança contemporánea, comunicació, modelatge escultòric, informàtica, ioga, balls de saló, gimnàstica, pintura dibuix, restauració mobles, valencià, dansa pilates, música, tabal i dolçaina, artesanía mix media, técniques de pintura al aigüa i textures, gimnàstica de manteniment, l’art del reciclatge, tall i confecció, espanyol d’acollida per a persones estrangeres, espanyol: gramàtica i conversació, gimnàstica aeròbica i informàtica: retoc d’imatges, entre altres.

A les activitats anuals se sumen les del programa de format curt Coordenades. Aules obertes que creix al llarg del curs amb noves propostes. El primer bloc d’esta oferta contempla 19 títols diferents, entre els quals es troben: dramatització, teatre social, superar una entrevista de treball en anglés, els movimients socials al territori valencià, morfología de la llengua castellana, el collage, la textura  i el volum en pintura, passejant pels  entorns naturals de la ciutat, retrat: estudi de la persona, història de l’art valencià, taller d’expressió escrita i oral en valencià, anglés: trucs de pronunciació, paisatgisme: pintura de paisatges i modelat: escultura cerámica, entre altres.

La programació d’activitats es desenvoluparà en 30 centres i extensions de la Universitat Popular: palauet d’Aiora –espai sociocultural-, Algirós, Benicalap, Benimaclet, Benimàmet, Cabanyal, Natzaret, Forn d’Alcedo, Castellar-L’Oliveral, Ciutat Vella, El Palmar, La Torre, Malva-rosa, Marxalenes, Morvedre, Nou Moles, Abastos, Orriols, Pinedo, Borbotó, Massarrojos, Poble Nou, Benifaraig, Carpesa, Les cases de Bàrcena, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Sant Marcel·lí i Trafalgar.

A més de les activitats formatives, la Universitat Popular programa anualment activitats culturals per als grups de participants dels seus centres que permet la realització de més de 1.700 visites a museus, excursions, recorreguts guiats, entre altres tipus d’activitats i més de 50.000 participants asistents a les diferents activitats.

Presentem els secrets del Palauet d’Aiora


La Universitat Popular de València presentarà demà dijous un monogràfic sobre el Palauet d’Aiora, un edifici singular de 1900, que dóna nom al barri d’Aiora, i fou declarat Be de Rellevància Local. Actualment està destinat a espai sociocultural de centres de la Universitat Popular (UP).

 

La publicació descobrix informació i documentació inèdita sobre la història de l’edifici i de la família que el va construir i habitar -els Ayora-, així com la rellevància de les reivindicacions del moviment veïnal de Camins al Grau. D’eixe moviment, la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de Universitat Popular, Isabel Lozano, destaca el lideratge de les dones, especialment el Moviment Democràtic de Dones del País Valencià, per preservar de l’enderrocament este be patrimonial de la ciutat i defensar el seu ús públic.

 

La regidora Lozano assenyala que «amb la rehabilitació del Palauet i la seua inauguració com espai sociocultural de la Universitat Popular de València, al 2017, s’ha consolidat l’ús públic de l’edifici, que en l’actualitat allotja activitats formatives i culturals i està integrat en el projecte ‘Centres oberts’ de la UP que permet l’ús dels espais a organitzacions i entitats veïnals i socioculturals de la ciutat».

 

La publicació, editada per la Universitat Popular de València, ha estat coordinada per l’arquitecte David Estal, i són coautores la doctora en Història de l’Art Helena de las Heras i Mar Estrela, i compta amb un reportatge gràfic de Mariela Apollonio. El monogràfic ha significat un treball d’investigació sobre l’edifici, la seua vinculació al barri i els seus usos, així com sobre la família que el va construir i habitar.

 

L’edifici fou construït per José Ayora Olcina com a xalet d’esplai a l’antic camí d’Algirós, llavors les afores de la ciutat de València, entre hortes i alqueries, camí dels Poblats Marítims i amb vistes a la mar i el port des del seu mirador. L’obra del mestre Peregrín Mustieles, abans del seu ús actual fou discoteca i escoleta municipal i fou la residència habitual de José Ayora i la seua germana menuda Dolores Ayora. En l’actualitat, el conjunt conserva 12.000 metres quadrats de jardí amb nombroses espècies entre les que destaquen les casuarines, els ficus i els ombús la feijoa del Brasil, tal volta la més longeva de la ciutat.

 

La presentació del monogràfic s’ha celebrat al Palauet d’Aiora (C/ Sants Just i Pastor, 98), amb l’autor i les autores, el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, i la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.

Fira del llibre solidari en UP Sant Marcel·lí


La Universitat Popular de Sant Marcel·lí ha organitzat amb motiu del Dia del Llibre una fira del Llibre solidari que se celebrarà el 25 d’abril al llarg de tota la jornada (de 10 a 19:30 hores) en la plaça d’Holanda, enfront de les instal·lacions del propi centre UP.

Al llarg del dia es podrà visitar la fira del llibre per a triar títols i realitzar donatius a benefici de la Fundació Vicente Ferrer. A més, el programa inclou la xarrada “Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible” a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer, una reflexió sobre els 17 objectius per a garantir la sostenibilitat del planeta, i com podem ser part del canvi que desitgem veure en el món, en una societat global en la qual totes les persones estem connectades.

A la vesprada, un grup de participants de la UP Sant Marcel·lí, dirigit per la formadora de Cultura de la UP María Díaz, oferirà un recital de poesia. L’activitat s’emmarca en el tema central del projecte de centre d’aquest curs: les lletres; un tema al voltant del qual s’han organitzat diferents iniciatives des de l’inici de curs al setembre.

 

PROGRAMA

10:00h Obertura, comença la venda de llibres.
11:30h Xarra Taller ” Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible”
a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer.
17:30h Recital de poesia a càrrec de participants de Sant Marcel·lí
18:30h Concerte de bols tibetans, de quars i gongs, a càrrec de Pepe La Nau i Mª José Martín
19:30h Cloenda.

La Universitat Popular aprova el seu primer Pla Estratègic


 

La Universitat Popular de València ha aprovat en Junta Rectora el primer Pla Estratègic del organisme autònom municipal, que acaba de celebrar el seu 115 aniversari. El Pla para especial atenció a donar suport als valors diferencials d’este projecte municipal d’educació no reglada, animació sociocultural i participació social, un conjunt de metodologies i pràctiques pròpies i singulars que l’han convertit en un dels recursos municipals més demandats i que més volum de persones mobilitza als barris i en relació als recursos culturals de la ciutat.

 

El Pla Estratègic es contempla com una eina per a impulsar la Universitat Popular com a motor de la participació sociocultural en els barris de la ciutat de València, un espai de creixement personal i social intergeneracional, en el que es facilite l’educació i la formació al llarg de tota la vida, la divulgació cultural, patrimonial i ambiental, la inclusió social i la igualtat.

 

Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular de València, ha afirmat que “és la primera vegada que la Universitat Popular disposa d’un pla estratègic, que parteix de la voluntat de modernitzar i dotar de ferramentes a este organisme per aconseguir els seus objectius. Era important comptar amb un plantejament estratègic com a metodologia de treball habitual, propi de les institucions públiques modernes”.

 

La Universitat Popular, assenyala Lozano, “és un patrimoni valuós de la ciutat de València que volem cuidar, fer créixer i impulsar”. L’objectiu del pla és facilitar que la UP puga adaptarse als canvis socials sense perdre la seua identitat i singularitat perquè este projecte municipal “té identitat pròpia”.

 

DIFERENCIAR-SE DE LES ESCOLES D’ADULTS

El Pla, a més d’impulsar el caràcter educatiu com a metodologia de la UP “salvaguarda el caràcter diferenciador de la Universitat Popular respecte a altres iniciatives com l’Escola per a Adults, una acadèmia de ball o un gimnàs, amb la intenció de salvaguardar la continuïtat de la UP, un aspecte que des del Govern de la Nau considerem cabdal”, ha apuntat lozano.

A més, el Pla també inclou aportacions realitzades pels diferents grups municipals i membres de la seua Junta Rectora, entre les quals es troba una representació del personal i també de la ciutadania i persones usàries amb la presència de la Federació d’Associacions de Veins de València.

“Els principis que inspiren el pla són la transparència i l’evaluació del servici que es presta, la coordinació, l’eficàcia i l’eficiència com a principis d’actuació, la seua identitat com un recurs únic i valuós que aporta valor públic i l’obertura a la ciutadania modernitzant la institució i actualitzant-la”, ha conclós Lozano.

Trobada “Del camp a la taula per altres camins”


 

LA UNIVERSITAT POPULAR TRASLLADA A L’ESTACIÓ DEL NORD UN MERCAT I UNA TROBADA SOBRE CONSUM I PRODUCCIÓ SOSTENIBLE

La Universitat Popular de València portarà, el pròxim dijous 19 d’abril, el camp al centre de València, en la jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’, una cita per a conéixer productores i productors de proximitat, i reflexionar sobre el model de relació entre el camp i la ciutat per facilitar així el consum sostenible i saludable tant per al medi ambient com per a les persones.

 

La Universitat Popular de València, arran de la declaració de València Capital de l’Alimentació Sostenible al 2017, va encetar un programa amb vocació de continuïtat denominat #UPAlimenta. En el marc d’este es desenvolupen activitats de formació, reflexió i divulgació al voltant de l’alimentació sostenible i saludable.

Al llarg de la vesprada de dijous, a la sala dels mosaics de l’estació es celebrarà una roda amb micro debats de 20 minuts amb productores i productors ecològics, que contaran les seues metodologies de producció i els valors dels seus productes. Al final de la vesprada se celebrarà un debat sobre la necessitat d’un model de consum sostenible que compte amb fluxos àgils i eficients entre el camp i la ciutat.

La jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’ se celebra el pròxim dijous

“La jornada també comptarà amb un mercat de diferents productes artesanals i ecològics produïts a les proximitats de València, que s’instal·larà de 16 a 20 hores a l’esplanada de l’Estació del Nord, un espai neuràlgic de València on passen centenars de persones en tot moment”, ha dit la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

“Som conscients de la necessitat de donar continuïtat a la tasca per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient en la nostra ciutat, i sabem del paper estratègic que una institució com la Universitat Popular, arrelada als barris, té en esta tasca, i volem continuar aprofundint en ella més enllà de la capitalitat del 2017”, ha explicat la regidora Lozano.

UN ANY PLE DE TALLERS DE PRODUCCIÓ AGROALIMENTÀRIA

Al llarg d’este curs s’han realitzat diferents tallers formatius gratuïts en este sentit als centres de la Universitat Popular de Castellar, Carpesa, Russafa i Morvedre. A més, s’ha fet un taller de recuperació de les pràctiques populars en alimentació sostenible, a través de la memòria oral, especialment de les dones, que es recolliran en píndoles audiovisuals per a donar-los visibilitat.

La jornada “posa de manifest que la Universitat Popular és un espai pròxim per abordar l’alimentació saludable i sostenible, un espai de coneixement sobre producció i de connexió entre l’espai agrícola i la ciutat, que ha de caminar cap al consum conscient i responsable”, ha dit Lozano.

“La Universitat Popular ve desenvolupant també des de  fa uns anys un taller d’agricultura ecològica i ha consolidat un grup estable d’autoaprenentatge que està cultivant de manera autònoma a partir de la seua activitat i el seu vincle amb la UP. A més, manté una col·laboració amb centres educatius com l’IES Jordi de Sant Jordi per impulsar conjuntament l’hort escolar de l’institut i realitzar activitats intergeneracionals”, explica Lozano.

Finalment, la regidora Lozano ha volgut agrair a Adif la cessió de l’espai de l’Estació del Nord per dur endavant esta jornada organitzada per la Universitat Popular de València.

#UPValència amb la lluita contra la leucèmia


La “Asociación para la lucha contra la leucemia de la Comunidad Valenciana” agraeix a la Universitat Popular la col·laboració amb aquesta organització per l’èxit de recaptació i sensibilització de la Fira Solidària organitzada pel centre #UPAlgirós al mes de març.
Amb aquesta iniciativa, al llarg de dos dies, el centre de la Universitat Popular de València ha desenvolupat un programa d’activitats al voltant de la leucèmia, conferències informatives i exposicions per tal de donar a conéixer la lluita contra aquesta malaltia i la tasca que realitza l’associació beneficiària de les donacions recollides durant la Fira.


Els centres UP col·laboren amb les entitats i organitzacions sense ànim de lucre dels barris I districtes on estan ubicats a la ciutat de València en tasques de divulgació i sensibilització dins dels programes de participació social de cada curs.
L’equip de formadors i formadores del centre UP d’Algirós ha organitzat la fira solidària amb objectes de ceràmica, esmalts i fusta fabricats per participants de la UP d’aquest centre i altres objectes d’aportació particular, que s’han lliurat a canvi d’aportacions voluntàries per a ASLEUVAL .
Aquesta entitat ha oferit diferents conferències en l’espai sociocultural Palauet d’Aiora de #UPValència, pròxim a #UPAlgirós, sobre la leucèmia i les donacions de medul·la òssia.
A més, la programació s’ha completat amb exhibicions de balls per part dels grups de Balls de Saló i de Gimnàstica del centre UP.
Aquesta programació té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia de la leucèmia, fomentar la solidaritat amb les donacions de medul·la, fomentar la solidaritat amb la recerca de la malaltia i facilitar la participació ciutadana amb les associacions de l’entorn.
ASLEUVAL té com a finalitat fonamental atendre a les persones afectades de leucèmia i altres malalties oncohematològiques i a les seues famílies. A més tracta d’informar i acompanyar a les persones malaltes en tot el procés de la malaltia, atenent individualment a les seues necessitats i oferint el millor suport possible, tant amb professionals com amb voluntaris.
La recaptació de la iniciativa de #UPValència anirà destinada a les necessitats de programes com el de suport biopsicosocial, programa d’acolliment, programa de sensibilització i difusió, programa de voluntariat i assessoria jurídica.
Es pot ampliar la informació sobre la tasca social d’aquesta entitat a www.asleuval.org.

Les dones de #UPValència prenen la veu


Quatre generacions de dones, 47 participants de la Universitat Popular de València, han donat els seus testimonis de vida per conformar un arxiu audiovisual amb més de 70 hores d’entrevistes i més de 5000 fragments de grabacions sobre diferents temàtiques que han afectat o interessat les dones.

En un acte celebrat al centre Cultural La Beneficència de València, la Universitat Popular va presentar la segona fase d’aquest Arxiu d’Igualtat i memòria que es pot consultar a la web:  http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

 

Les dones participants, a la presentació, posaren de manifest la necessitat de que les veus de les dones siga escoltada i puga transferir-se els coneixements i perspectives d’unes a altres generacions. “Ens sentim protagonistes de la història, per fi”, explicaven. “És emocionant saber que el teu testimoni, la perspectiva de les dones, es reconeix i queda ahí, a un arxiu, per a que generacions futures puguen escoltar-lo i conéixer de primera mà com ha sigut la vida de les dones, la nostra història” deien.

“Les dones hem tingut molt d’èxit -assenyalàven- tenint en compte que a les nostres generacions si algú estudiava a casa eren els nostres germans, i sols perquè eren del gènere masculí. Les dones ho hem tingut molt difícil però a la Universitat Popular no sols moltes han pogut aprendre a llegir i escriure, ens hem pogit superar més enllà del que pensàvem. Ara llegim i recitem poesia. La Universitat  Popular ha sigut de gran ajuda per a que es fera justicia social”, assenyalaren.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

This slideshow requires JavaScript.

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

Les entrevistes íntegres de la segona fase aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets.

Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.

Jocs populars amb més de 200 xiquetes i xiquets de Ciutat Vella


La Universitat Popular comparteix jocs populars amb més de 200 xiquets i xiquetes de Ciutat Vella. Les relacions intergeneracionals són per a la Universitat Popular una metodologia important en la dinamització de la participació social.

A Ciutat Vella participem activament a la Jornada de Jocs Populars de [email protected] que cada curs organitza la Junta Municipal de Ciutat Vella.

Una jornada en la qual les persones més majors comparteixen jocs i conversa amb les més menudes, des d’Infantil fins a l’últim cicle de Primària. Amb aquesta activitat, en la que també participen les residències de persones majors del barri, es genera un punt d’encontre de diferents entitats i institucions del barri, afavorim la transferència de coneixement entre generacions, fomentem que les persones menudes i les grans s’apropen, dialoguen, s’entenguen, es respecten mútuament des de la convivència, promovem que persones de diferents edats i per tant amb rutines que normalment no coincideixen en espai i temps puguen trobar-se i fer coses juntes, afavorim que les persones del barri es coneguen i es reconeguen quan tornen a trobar-se al carrer, al mercat, al parc; donem l’ocasió a les persones majors de conéixer l’entorn escolar actual, a les mestres i els mestres del seu barri, la tasca que fan, i als menuts connectar amb les persones del seu entorn amb experiència i coneixements a contar. No sols és una jornada divertida, és una jornada d’afectes i de generació de teixit social, d’aprenentatge i d’intercanvi molt valuosa per a totes i tots.

Les formadores de #UPCiutatVella s’han encarregat a més de fer cada curs el cartell de la jornada i l’aula de Tabal i Dolçaina de la UP ha participat amb la seua interpretació. Les persones majors han preparat prèviament un circuit de jocs populars escollits: Sambori, boletes, xapes i peus quiets. I han dinamitzat i participat en una sessió de diàleg, dins de la jornada, al palau de Pineda, on majors i menuts han intercanviat experiències amb totes les etapes, des d’Infantil a sisé de Primària.

Tota l’escola ha realitzat el circuit de jocs i diàleg traçat des del pati del CEIP Santa Teresa a la plaça del Carmen i el palau de Pineda, en grup barrejats amb alumnat de diferents edats.

Més de 70 hores d’històries de vida de les dones


El projecte reuneix més de 70 hores d’històries de vida de 47 dones

 

QUATRE GENERACIONS DE DONES AMPLIEN L’ARXIU DE MEMÒRIA I IGUALTAT DE LA UNIVERSITAT POPULAR

 

La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte ‘Obrir portes, encendre cors’, dimarts que ve 27 de març, a les 18.30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

 

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

 

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

 

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

 

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

 

Les entrevistes íntegres aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

 

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets. Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.

“Del camp a la taula” un taller de consum i producció agroalimentaria


Dimarts que ve, dia 27 de març,  s’inicia en el nostre centre #UPRussafa, en el carrer Denia,  el taller “Del camp a la taula per altres camins”, una acció formativa de dues sessions, que sorgeix a partir de la capitalitat mundial de València en alimentació sostenible, i que es  centrarà en la producció i el consum agroalimentari responsable.
El  taller serà a càrrec de Carles Rodrigo Alfonso (Centre Rural Informació Europea), Anna Alemany (Cooperativa La Crisopa de Llíria) i Ángel de Valeriano (Formatgeria Formatgeria Artesana Els Corrals d’Almedíxer).

El taller és gratuït, no requereix inscripció prèvia i l’entrada és lliure fins a completar aforament.

📍#UPRussafa
Dimarts 27 i Dimecres 28 de març
⏰18:00h

#UPalimenta  #Valènciacapitalmundial #alimentaciosostenible

Quatre generacions de dones amplien l’arxiu de memòria i igualtat de la UP


La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte “Obrir ports, encendre cors”, dimarts que ve 27 de març, a les 18:30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones,  desenvolupat en col·laboració amb la FEUP -Federació Espanyola d’Universitats Populars- i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials.

En aquesta segona fase l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a  31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular de la Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer.

Aquesta segona fase segueix arreplegant històries de vida, però aquesta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones, fet que ha permès indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes. A més, el treball desenvolupat ha permès abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, i ha arreplegat testimoniatges sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

Les entrevistes s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més major i la més jove, cosa que ha aportat la visió de 4 generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. El llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

Les entrevistes íntegres ens aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es podran consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/, que en l’actualitat conté el resultat de la primera fase.

 

Les dones gitanes prenen la veu a la #UPBenicalap


La Universitat Popular de Benicalap ha posat el centre d’atenció en la conquesta de l’espai públic per part de les dones gitanes, amb motiu dels actes de commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

El centre #UPBenicalap ha organitzat un acte de reivindicació feminista juntament amb la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (F.A.G.A.) i l’Associació de Dones Gitanes ROMI de València, i ha oferit una xarrada sota el títol “A la conquesta de l’espai … públic. Realitat o ficció?, un espai en el qual les dones gitanes donen el seu testimoniatge de vida.

L’acte va concloure amb l’elaboració d’un mural per part de les dones participants, en el qual poder reflectir les diverses veus i el sentiment de les participants en relació al tema central abordat.

Totes juntes #art #diversitat


El centre de la Universitat Popular de #UPTrafalgar ha organitzat una exposició de pintura amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, des d’una perspectiva intercultural.

El rostre actua com a símbol d’identitat de la persona i a partir d’ell en l’exposició podem veure tot tipus de rostres de diferents ètnies, fins i tot el propi rostre de cada [email protected] que visita l’exposició, ja que a manera d’instal·lació s’ha col·locat un espill en el recorregut que permet a les persones visitants unir la imatge de la seua cara als rostres diversos que poden veure’s en la mostra.

La iniciativa utilitza la imatge femenina per a emfatitzar el seu valor de la diversitat i incidir en l’apoderament de les dones.

Dones que deixen petjada


“Les dones que deixen petjada” és l’exposició que han preparat participants de Pintura i Dibuix, Ceràmica i Artesania del centre #UPMalvarosaamb motiu del #8M. la mostra estarà oberta, en horari d’obertura del centre UP, fins a finals de març. L’exposició és fruit d’un treball col·lectiu en el qual s’han utilitzat diferents tècniques i materials com a olis, acrílics, fang, panells ceràmics, cuits amb diferents tècniques, taps, cartó, filferro, suro, plàstics i paper, entre uns altres.

 

This slideshow requires JavaScript.

Recuperem cançons, jocs i receptes sufragistes inèdites


Els grups l’activitat d’anglès han realitzat un interessant treball de recerca sobre cançons, jocs de taula i receptes de cuina de les sufragistes angleses de principis de segle XX.

La Universitat Popular de Rovella celebra, del 26 al 28 de març, la commemoració d’un segle de la consecució del vot femení a Anglaterra, una celebració de les sufragistes, de la seua lluita, els seus sacrificis en benefici de les dones i el seu èxit en fer possible el sufragi femení.

Les activitats estan organitzades des dels grups de l’activitat d’anglès del centre, que han realitzat un interessant treball de recerca sobre cançons inèdites, jocs de taula i receptes de cuina de l’Anglaterra de principis de segle XX.

Celebrem a les sufragistes quan es compleix un segle de la consecució del vot femení en el Regne Unit amb un taller en què es podrà aprendre i cantar cançons inèdites que cantaven les sufragistes, arreplegar receptes de cuina dels plats més comuns de l’Anglaterra de principis de segle, jugar a jocs de taula sufragistes i recórrer la seua història a través de l’exposició que #UPRovella ha organitzat.

Programa:

 

📍#UPRovella. Arabista Ambrosio Huici, s/n


📆 26 de març de 2018

17:30 hores

📷Exposició sobre la història del sufragi femeni

📔🥧 Presentació del llibre “Recetas sufragistas”

 


📆 27 de març de 2018

17:30 hores

🎶Taller intercultural Musical “Music and Women”
🎲 Jocs de taula sufragistes.


📆 28 de març de 2018

10:00 hores

📽 Cineforum “El feminisme en l’actualitat”, a carrec dels grups de Formació General de la UP Rovella. Pel·lícula: “Verdad verdadera”, sobre les iaies de la plaça de Mayo.

17:30 hores

📽 Cineforum “Ángeles de hierro” sobre les sufragistes nordamericanes.

🏅 Cloenda del mes de les dones.

 

 

#UPAlgirós solidària amb la lluita contra la leucèmia


La Universitat Popular de València es solidaritza amb la lluita contra la leucèmia des del seu centre de #UPAlgirós amb una fira informativa i solidària i el foment de les donacions de medul·la òssia.

La UP Algirós  celebra aquesta setmana, els dies 14 i 15 de març, una fira solidària en col·laboració amb l’organització ASLEUVAL -ASSOCIACIÓ PER A la LLUITA CONTRA LA LEUCÈMIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA- en la seua lluita contra la leucèmia.
Organitzada per l’equip de formadors i formadores d’aquest centre UP, el programa d’activitats solidàries ha consistit en una fira en el centre UP amb objectes de ceràmica, esmalts i fusta fabricats per participants de la UP d’aquest centre i altres objectes d’aportació particular, que s’han lliurat a canvi d’aportacions voluntàries per a ASLEUVAL .
Aquesta entitat ofereix diferents conferències en l’espai sociocultural Palauet d’Aiora de #UPValència sobre la leucèmia i les donacions de medul·la òssia.
A més, la programació es completa amb exhibicions de balls, de zumba, per part dels grups de Balls de Saló i de Gimnàstica del centre.
Aquesta programació té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia de la leucèmia, fomentar la solidaritat amb les donacions de medul·la, fomentar la solidaritat amb la recerca de la malaltia i fomentar la participació ciutadana amb les associacions de l’entorn.


PROGRAMA FIRA SOLIDÀRIA A BENEFICI DE ASLEUVAL:

DIMARTS DIA 13 DE MARÇ
10:00 h. INAUGURACIÓ DE LA FIRA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DE ALGIRÓS C/MÚSIC GINÉS 21.
10:30 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
12:00 h. EXHIBICIÓ DE BALLS DE SALÓ EN EL CENTRE DE ALGIRÓS.
17:00 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
18:30 h. EXHIBICIÓ DE ZUMBA EN EL CENTRE DE ALGIRÓS

DIMECRES DIA 14 DE MARÇ
10:30 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
12:00 h. EXHIBICIÓ DE BALLS DE SALÓ EN EL CENTRE DE ALGIRÓS.
17:00 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
18:00 h. XOCOLATÀ I FARTONS
18:30 h. EXHIBICIÓ DE ZUMBA EN EL CENTRE DE ALGIRÓS

HORARI DE VISITA DE LA FIRA (fins a 14 de març):
MATINS DE 10 A 13 HORES.
VESPRADES DE 16 A 20 HORES

COL·LABORA, PREN CONSCIÈNCIA I SOLIDARITZAT

 

 

La UP reivindica la igualtat real ja


El #8M participants i personal de la Universitat Popular de València també varen estar a la #manifestació #feminista💜 reivindicant igualtat de drets, l’eradicació del masclisme i un món que incorpore la perspectiva de les dones.

Al centre d’ #UPRovella es va confeccionar una pancarta amb el lema “Per la Igualtat real ja!. Dones i homes de la Universitat Popular”, que varen portar participants de diferents centres, formadores i formadors de diferents centres de la Universitat Popular de València.

La regidora d’Igualtat i polítiques inclusives Isabel Lozano, presidenta delegada de la Universitat Popular de València, va acompanyar el grup de la UP a l’inici de la manifestació.

 

17 síl·labes: l’haiku il·lustrat


 

L’haiku, poema breu de 17 síl·labes que té el seu origen en la poesia japonesa,  ha sigut un dels protagonistes de l’activitat creativa de #UPSantMarcellí  en el marc del 115 aniversari de la Universitat Popular de València.

La idea ha sorgit de l’aula de Pintura i Dibuix d’aquest centre UP, al fil dels seus tallers de creativitat i seguint el tema transversal que està treballant aquest centre UP aquest curs: les lletres. I s’ha concretat en un conferència sobre l’haiku i les seues característiques i una exposició en la biblioteca municipal Clara Santiró i Font, en el centre de la Rambleta.

La proposta parteix de l’haiku, del poema, com a element a desenvolupar plàsticament. S’ha buscat comunicar amb el dibuix el missatge que els poemes traslladen amb les paraules, però fugint de la literalitat.

L’haiku parteix de la contemplació de la naturalesa, de l’emoció que produeix aquesta contemplació.  A partir de les paraules evoquem imatges que a més ens suggereixen nous mons, una representació d’idees per mitjà de la tinta i el pinzell on el text s’utilitza com a punt de partida per a arribar a nous llocs.

L’haiku és joc, cerca, bellesa, sorpresa, descobriment…

A aquest interessant món de l’haiku ens ha acostat amb una conferencia l’especialista María Amparo Montaner Montava, professora de la Facultat de Filologia de la Universitat de València, que ha sigut coordinadora durant 10 anys de l’àrea d’Àsia Oriental.

Dones al segle XX


En l’aula de Comunicació dels centres UP Nou Moles i Abastos han treballat enguany en una investigació sobre les dones en el segle XX  a Europa i han elaborat un espectacular mural informatiu que es pot visitar en el centre #UPNouMoles.  En el procés, han treballat sobre l’evolució de la situació de les dones i el seu paper en tots els àmbits de la societat en totes les disciplines.

This slideshow requires JavaScript.

El mural forma part del projecte de centre que s’ha desenvolupat en relació a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una primera reflexió va portar al grup de participants a pensar en patrimoni material que conforma un passat, present i futur comú a Europa. Però en aprofundir en la temàtica escollida, el grup va veure necessari treballar també el patrimoni immaterial. Les idees que formen part de la cultura europea en relació a la conquesta de llibertat, solidaritat, igualtat, democràcia, benestar, sostenibilitat, formen part del patrimoni europeu.

“En cap lloc com a Europa” assenyala el treball, “s’ha fet tant en l’últim segle i mig per *empoderar a les dones”. Per açò una de les activitats de l’aula de Comunicació es va centrar a fer visibles a aquestes dones durant dècades en l’ombra, que tant han contribuït també al patrimoni europeu en molt diversos sentits.

El repte de “Les sense barret” de Russafa


Les participants de Formació Bàsica de Russafacomencen les vacances amb la satisfacció d’haver superat un important repte.  El  grup, en la seua majoria de dones majors que no van tenir oportunitat d’anar a escola, ha trobat en #UPValència un espai en el qual aprendre i créixer, que s’adapta al seu ritme i els acompanya.

Des del curs passat li les coneix com “Les Sense Barret de Russafa” perquè l’activitat que van preparar per a reivindicar la memòria d’aquelles dones, membres de la Generació del 27, encara es recorda en el centre UP. Aquest curs ens han sorprès de nou amb una iniciativa també relacionada amb la literatura i el feminisme,  una lectura de poemes entorn del lema “Pa i roses” en referència a les reivindicacions de les feministes de principis del XX, amb una selecció de textos per a la reflexió sobre la violència de gènere i l’apoderament de les dones.

Al llarg de diversos mesos han treballat la lectura en veu alta i l’escriptura de poemes amb excel·lents resultats. En l’aula de Formació Bàsica, han estat treballant l’escriptura correcta, resolent els seus dubtes d’ortografia i comprensió, realitzant una selecció i lectura de poemes, per a preparar l’acte. Tot un repte, un exercici de superació per als qui amb prou faenes van poder assistir a classe en la seua infància, i que han sabut complir amb escreix.

 

Vestides de negre, amb barret i amb motius alegóricos al sufragisme, les 13 dones i un home que formen part del grup, han fet lectura  de poemes de Begoña Abad, Gabriel Celaya, Jhoana Patiño López i Glòria Fortes, entre unes altres, i cançons de Rozalén i Paco Ibáñez entorn del tema escollit.

Amb els textos han volgut reflexionar sobre la violència de gènere i la necessitat d’apoderament de les dones.

A més, han volgut retre homenatge a les dues dones més majors de #UPRussafa,  Maria Porcar Boix (de 95 anys) que vas agafar a les classes d’Informàtica,  i Ignacia García Canó (de 94 anys) participant de l’activitat d’artesania-vidrieres. Elles són també un exemple de superació i que a qualsevol edat hi ha motius per a seguir aprenent.

 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

#Ellescreen i suspenen a l’Acadèmia que ignora les dones creadores


 

Les dones creadores reivindiquen que l’Acadèmia incorpore les dones als curriculums educatius, amb el rigor que ha de ser exigible a qui té l’autoritat d’investigar i compartir coneixement.

Compartim amb vosaltres el manifest de la dona, artista, llicenciada en Belles Arts i gestora cultural, Teresa Juan, que ha participat a la programació del #115aniversari de #UPValència i ens deixa aquesta valuosa  declaracio per a deslicenciar-se.

Jo, Teresa Juan, Llicenciada en Belles arts, dona, artista, declare obertament la meua intenció de deslicenciarme.
Em dirigisc a Charles Baudelaire, Lord Byron, John Keats, Caspar David Friedrich, Pablo Picasso, William Blake, Alphonse Molta, John Everett Millais, Georg Friedrich Händel i dic: renuncie a vosaltres, doncs amb vosaltres vaig entrar en la Facultat de Belles arts l’any dues mil cinc, per a seguir satisfent el meu cos, per a seguir ocupant la meua ment, per a seguir fent-me a mi mateixa, estrangera de mi mateixa, a través de tots els que van venir després, també homes: Jackson Pollock, Gustave Courbet, Mark Rothko o Jean-Auguste-Dominique Ingres: renuncie a vosaltres també, a vosaltres així, al nosaltres així, ací, d’aquesta manera. Renuncie al nosaltres únicament ser lícites sent com a referents homes, artistes homes, ciències homes. Renuncie a vosaltres com les acadèmies han renunciat a nosaltres, com el món ha renunciat a nosaltres i em dirigisc a tot el professorat de la Facultat de Belles arts Sant Carlos de València, a tot el professorat que solament va parlar en masculí i sentencie: jo us suspenc. Desaprove els vostres mètodes i renuncie, irònicament per a créixer, al coneixement adquirit a través de classes i classes que releguen dones al lumpen.
Renuncie a tots els llibres d’història de l’art, d’història, a totes les antologies i retrospectives que empren pàgines i espais a passejar absència de dones. Renuncie a tots els programes educatius que no em van parlar de Federica Montseny o de María Teresa León o de María Zambrano. Renuncie a les carreres que satisfan les seues anotacions tan sol del cinquanta per cent. Denuncie que solament es ressenye la nota de suïcidi de Virginia Woolfcom si aqueixa fóra la seua literatura, denuncie que es recórrega a la vida sentimental de AnaïsNin com si açò fóra el rellevant de la seua obra.
Denuncie que vivim en un constant fals històric.
I renuncie. Renuncie, no solament en nom de Louise Bourgeois, Simone de Beauvoir, Rosalíade Castro, Glòria Fortes, Valie Export, CamilleClaudel, Artemisia Gentileschi, Safo, Cristina de Pizán o Hildegarda von Bingen, no solament en nom de totes les que tenen una veu ja coneguda, o intuïda, encara que haja costat rescatar-la, sinó també, i sobretot, en nom de totes i cadascuna de les dones que van estudiar amb mi i que van contribuir a trobar-me nació de mi mateixa i que no estan en les fires d’art i que no estan en les galeries d’art. Renuncie en nom de:
Mariane, Anna, Teresa, Liliana, Marlene, Paula, Cristina, María Teresa, Miriam, Lucía, Mercedes, María, Fani, Teresa, Auxi, Paloma, Laia, Yasmina, Rosa, María, Rosa, Joana,
Àngela, Cristina, Dharma, Francisca, Neus, Xusa, Miriam, Alba, Clara, Paula, Tania, Itziar i etcètera i etcètera.
Elles creen, sí. Elles creen tots els dies. Elles creen tot el temps. Elles creen des d’elles mateixes. Elles volen referents elles.
Em deslicencio a favor de llicenciar-me completa, a favor de llicenciar-me dins, en, no inclosa tan sol, o convidada a una hegemonia excloent, o ressenyada, sinó present, partícip, referent, edificant: gerundi. Em deslicencio a favor de la vertadera història, acudisc al rescat de la història, acudisc al rescat del present, abandó el meu títol a favor de: mai més musa, mai més sol ells generació del 27. I em plante: mai més ens robareu clandestinament l’any, atorgant-nos març perquè parlem de “el nostre” com si fóra solament nostre, com si poguera contenir-se tot en treintaiún dies. Mai més “estava boja”, mai més art de dones en un racó al marge, enfront d’exposicions majúscules de l’art integrades per sol homes,
Mai més tornar a matricular-me en Belles arts i dir: ser dona, ser artista, ser omesa. Mai més no veure en gran el nom de Maria Mercè Marçal o el d’Ana Mendieta o el de Francesca Woodman o el de Maruja Mallo. Mai més generacions de dones omeses.
Em deslicencio a favor de totes les dones possibles. A favor del cent per cent. A favor de l’altre món, és a dir, del món omès.
I amb ironia propose: què tal un març atorgat als homes per a parlar de “el que fan” mentre un món d’onze mesos dedicat a la universalitat total i a l’hegemonia imperant, però, en una ironia de la destinació, dirigida i integrada per dones?
No veritat? Rídiculo?
Renuncie perquè el vuit de març, tombat en lemniscata, siga per fi un infinit de dones que no necessiten reclamar sinó que succeïsquen, estiguen edificant gerundi: gerundi, gerundi decisiu.
Teresa Juan
1 de març de 2018

València visibilitza els TICS masclistes a les tasques domèstiques


VALÈNCIA VISIBILITZA ELS TICS MASCLISTES EN LES TASQUES DOMÈSTIQUES AMB UNA NOVA CAMPANYA PER LA IGUALTAT

 

‘Canviem els domèsTICs per igualtat’, este és l’eslògan de la nova campanya de l’Ajuntament de València per fer front als costums masclistes arrelats en la societat i que carreguen les dones, entre altres, amb les tasques domèstiques. Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives llança esta campanya que es completarà amb tota una programació durant el mes d’abril, per tal de reflexionar i visibilitzar una realitat problemàtica del dia a dia de moltes dones.

“Històricament s’ha carregat i es continua carregant a les dones amb totes les tasques domèstiques, per això volem posar el focus sobre eixa realitat de treball invisible i ho fem amb un enfocament positiu”, ha exposat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, qui ha dit que es vol qüestionar la vida quotidiana i les desigualtats que vivim en societat. La campanya se centra en qüestions com ara la criança, l’atenció a persones majors i dependents, l’organització familiar i la neteja, que són “treballs fonamentals que no es consideren productius i que no estan valorats”, ha subratllat Lozano.

 

A Espanya, en el 83 % dels casos d’atenció a persones dependents són dones les responsables; més del 90 % de permisos de paternitat o maternitat els fan servir les dones; quasi el 74 % del treball a temps parcial l’ocupen dones; les dones dediquen 4 hores i 7 minuts a les tasques de neteja i organització de la llar enfront d’1 hora i 54 minuts dels homes; i, com a conseqüència de les càrregues, els homes tenen una hora i mitja més de temps lliure que les dones. Unes dades que ha destacat la regidora i que demostren el panorama actual de desigualtat, en el que per cada home que abandona el treball per raons familiars, l’abandonen 25 dones.

 

La campanya ‘Canviem els domèsTICs per igualtat’ té entre els seus objectius “que moltes dones es donen compte que no volem ser les cuidadores en exclusiva”, reflexionar sobre la pròpia vida quotidiana i la dedicació de cadascun a la llar, i plantejar una reflexió social sobre el sistema i l’estructura establerta. Una estructura que, com ha dit Lozano, “prové de quan hi havia una divisió sexual del treball molt clara, els homes tenien un treball remunerat i les dones es dedicaven a la part reproductiva. Però evidentment la societat ha canviat moltíssim i les estructures continuen sent les mateixes, i, per tant, no donen resposta a esta nova realitat”.

This slideshow requires JavaScript.

 

Els cartells de la campanya tracten de denunciar amb vinyetes d’humor eixos tics masclistes i ja es poden veure al mobiliari urbà de la ciutat. A més, la campanya, que ha estat dissenyada per Ladies & Gentlemen, es completa amb fullets, xapes i ventalls amb l’eslògan, i un vídeo que es pot consultar a la pàgina web https://www.domes-tics.com/, que recull també tota la informació relativa a esta iniciativa.

VALENCIA 2018-02-27
La regidora d’Igualtat i Pol’tiques Inclusives, Isabel Lozano, presenta en roda de premsa la Campanya Municipal del dia 8 de mar, Dia Internacional de les Dones. Sala de premsa municipal.

VALENCIA 2018-02-27
La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, presenta en roda de premsa la Campanya Municipal del dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Sala de premsa municipal.

PROGRAMACIÓ A L’ABRIL

Per tal de no coincidir amb les activitats de Falles, durant el mes d’abril està prevista tota una sèrie d’actes en paral·lel a la campanya. El 5 d’abril hi haurà una taula de diàleg sobre maternitats i paternitats; el 12 d’abril, una jornada sobre bones pràctiques en cures des de les administracions públiques, on hi haurà responsables dels ajuntaments de València Madrid, Saragossa, i Barcelona; el 18 d’abril, s’inaugura una exposició col·lectiva d’il·lustradors que han treballat per la igualtat de gènere; i el 24 d’abril, està prevista la conferència de Lina Gálvez sobre mercat laboral i gènere.

 

Teniu disponible a www.domes-tics.com 📲 🖥 totes les ACTIVITATS al voltant del #8M, Dia Internacional de les Dones, de l’Ajuntament de València.

#MenysDomesTICS #IgualtataCasa

La Universitat Popular reconeix i fa visibles les dones creadores valencianes amb rutes guiades per la ciutatLa Universitat Popular de València, en el marc del programa #Ellescreen del seu 115 aniversari ha volgut reconéixer i fer visibles les dones creadores valencianes amb un programa gratuit de rutes guiades pel centre històric de la ciutat de València, sota el títol “Camins en femení. Dones creadores valencianes”. Prop de 200 persones recorreran aquesta setmana els carrers de Ciutat vella per conéixer millor Isabel de Villena, Margarida i Dorotea Joanes, Josefa María Larraga, Viria Acte, Mencia de Mendoza, Maria Egual i Isabel Suaris, Antonia Gómez, Manuela Solís, Balbina Medrano i Maria Cambrils.

 

Al llarg de la història les dones han tingut diversos rols, malauradament la història general ha invisibilitzat part de la importància d’aquestes als canvis socials, polítics i culturals. Tradicionalment, s’han desenvolupat projectes per atorgar visibilitat a personatges rellevants de la ciutat de València, no obstant, sense donar la rellevància necessària als rols femenins ni enfocant a les dones com a creadores i eixos del desenvolupament cultural.

Amb aquesta ruta cultural pel casc històric de València és pretén donar a conéixer el paper de les dones de València com eixos del desenvolupament social i cultural al llarg de la història. A mis de difondre la història i el llegat de dones de la ciutat de València.; Revaloritzar el paper de les dones creadores valencianes; i Fomentar el sentiment d’apropiació del seu llegat.

Amb la ruta Camins en Femení ens endinsarem en les vides de les primeres universitàries, inventores, intel·lectuals, impressores, escriptores i polítiques, en fi, una xicoteta mostra de valencianes que trencaren amb els rols socials des d’època romana fins al segle XX.

La ruta començara al pont de Serrans amb Sor Isabel de Villena, la primera dona valenciana que va escriu-re un llibre en la nostra llengua. Seguidament visitarem el taller del pintor renaixentista valencià Joan de Joanes. Sabies que les seues filles Margarida i Dorotea també eren pintores? I que participaven activament al taller familiar? Coneixerem també la història de Josefa María Larraga, una pintora del segle XVIII que va obrir la primera acadèmia de pintura per a dones a la ciutat de València. A continuació coneixerem al Portal de la Valldigna la feina dels impressors, destacant la figura de Jerónima Galés. Una de les impressores del segle XVI més famoses d’Espanya.

I del segle XV, farem un viatge en el temps per traslladar-nos a l´època romana, per conéixer a Viria Acte. L´escultura que va aconseguir la seua llibertat gràcies a la seua professionalitat i feina.  També coneixerem a Mencia de Mendoza, la primera humanista de València. I del segle XVI farem un viatge en el temps per traslladar-nos a l´època romana, per conéixer a Viria Acte. L´escultura que va aconseguir la seua llibertat gràcies a la seua professionalitat i feina. Les següents dones a conèixer en la nostra ruta són dos poetesses, Maria Egual i Isabel Suaris. I abans de traslladar-nos al segle XX i parlar de les primeres dones universitàries i feministes, no podem oblidar a Antonia Gómez, una emprenedora del segle XVIII, que amb totes les adversitats que va patir, aconseguí obrir una xicoteta impremta al Carrer Nueva Cruz i ser un èxit de masses tota la seua producció.

I per fi, a la Nau, parlarem de les grans oblidades del segle XX. Una d´elles es Manuela Solís, la primera universitària de València, que es va matricular en Medicina. I Ascensión Chirivella, la primera advocada d´Espanya en estar col·legiada i poder exercir la seua professió. La ruta conclourà a la plaça de l´Ajuntament on coneixerem la història de Balbina Medrano, la primera regidoria de València i a la feminista i activista Maria Cambrils, qui va lluitar fins a la seua mort que aconseguir l´igualtat entre hòmens i dones.

 

 

115 aniversari dedicat a les dones creadores


La Universitat Popular de València dedica el seu 115 aniversari a la contribució de les dones des de la cultura

El còmic, les arts plàstiques i les arts escèniques centraran els actes

El projecte fundat per Blasco Ibáñez creix i amplia el seu contingut

La Universitat Popular de València celebra el 115 aniversari del seu naixement amb un programa d’actes sota el lema “Elles creen”, centrat en l’aportació de les dones a la transformació social des de la cultura, especialment des de les arts plàstiques i escèniques.

Descarregar programa 115 aniversari

La celebració, del 27 de febrer a l’1 de març, “posa l’atenció en la manera en què les dones han contribuït al canvi social, polític i cultural, a incorporar perspectives diferents, a trencar plantejaments caducs o a impulsar iniciatives de canvi efectiu, des de l’àmbit creatiu, des de la cultura, per a visibilizarles com mereixen”, indica la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

“Un dels principals objectius de la Universitat Popular és impulsar la participació social i el pensament crític, valors que aquesta institució conserva del seu moment fundacional i que segueixen molt vigents. Per açò celebrem que complim anys posant sobre la taula perspectives que històricament han estat en l’ombra. Per açò també hem ampliat i diversificat considerablement l’oferta de continguts de la UP, per a atendre les inquietuds i demandes de la ciutadania en una societat més complexa i exigent que cerca espais solvents de participació”, assenyala Isabel Lozano.

Fundada per Vicente Blasco Ibáñez en 1903, la Universitat Popular de València va ser una de les primeres d’Espanya i continua sent en l’actualitat una de les més actives i amb major nombre de participants. En el curs 2017/18 compta amb 30 centres distribuïts en diferents barris i pedanies de la ciutat i una plantilla de més de 100 professionals.

El pensament transformador des de l’art

El programa “Elles creen” reunirà, en el palau Cervelló, el dimarts 27 de febrer, entorn de la taula redona “Còmic i il·lustració: eines de transformació social” a tres dones que des de l’àmbit del còmic, la il·lustració i la gestió cultural han desenvolupat iniciatives innovadores de reivindicació feminista, com el projecte “Qui cony és” de la historiadora de l’art i investigadora María Bastarós – Coautora del projecte Inclusivament Love, primer itinerari LGTB en un museu nacional, per al Museu Thyssen Bornemisza-; els treballs de Julia Cejas – Premi Nacional València Crea 2009  i guanyadora de la Beca Generacción que li ha permès treballar a Tòquio- i les iniciatives de Paulapé –que treballa habitualment sobre feminismes, maternitat, economia feminista, economia social, mobilitat sostenible, cultura popular, xenofòbia o dret a l’habitatge-.

L’acte central d’aniversari posarà l’atenció en les dones activistes i creatives que, des de les arts plàstiques han contribuït a trencar esquemes i obrir finestres al pensament crític. Serà la conferència “Activistes i creatives: art per al canvi social”, el dimecres 28, en el paranimf de la Universitat de València, a càrrec d’Irene Ballester Buigues, doctora en història de l’Art, directora a la Comunitat Valenciana del Festival “Mirades de Dones” de l’associació Dones en les Arts Visuals -2014-, coordinadora de la plataforma web activista Acció Contra Violència de Gènere (ACVG), el seu treball se centra en dones artistes i en la representació del cos de la dona.

Ballester obrirà una nova reflexió, a partir d’una de les conferències inaugurals de la Universitat Popular en 1903, oferida per Luis Simarro, neuròleg i primer catedràtic de psicologia d’Espanya, sobre la importància de la ciència en la civilització, ampliant-la a la rellevància de la cultura per al canvi social i afegint la perspectiva de gènere. Cada any la Universitat Popular convida a una dona a replicar o actualitzar el fil de pensament d’un dels catedràtics, homes, que van oferir conferències en el primer curs fundacional, per a establir un diàleg entre perspectives de diferents gèneres i segles.

El programa “Elles creen” es tancarà amb el debat “Elles creen xarxa”  que reunirà a una àmplia representació de l’àmbit professional de la cultura, de les arts plàstiques i escèniques, organitzacions de l’àmbit del cinema i l’audiovisual, la dansa, la música i la literatura, per a posar sobre el focus especialment en la situació de les dones creadores a València i cap a on camina el sector. El debat explicarà en la taula amb José Luís Pérez Pont –director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana-, Ana Extremiana –Presidenta de l’Associació Valenciana d’empreses de dansa- i Teresa Juan –Artista i gestora cultural, membre de la companyia teatral Wichita Co.

Una ruta per València sobre dones creadores

Durant tres dies, la Universitat Popular ha organitzat sis rutes guiades pel centre històric de València per a conèixer enclavaments emblemàtics vinculats a algunes de les dones creadores valencianes que no han rebut la visibilitat que mereixen. El recorregut repassarà les trajectòries, entre unes altres, de Sor Isabel de Villena, Margarida i Dorotea filles de Joan de Joanes, la pintora Josefa María Larraga que va obrir la primera acadèmia de pintura per a dones a València;  Jerónima Galés, una de les impressores del segle XVI més importants d’Espanya; l’escultora romana Viria Acte; Mencia de Mendoza, la primera humanista de València; les poetes Isabel Suaris i Maria Egual; Antonia Gómez, una emprenedora del XVIII, que va aconseguir obrir una xicoteta impremta i convertir en èxit editorial les seues edicions i  la feminista i activista Maria Cambrils, que va lluitar fins a la mort per defensar la igualtat entre dones i homes.

La Universitat Popular de València creix i àmplia el seu contingut

La UP de València ofereix aquest curs 21 activitats de cicle llarg –de setembre a juny- i més de cent activitats de format curt, i en la seua major part d’entrada lliure, com a tallers, monogràfics i conferències que posen l’atenció en àrees temàtiques com a feminisme i igualtat, sostenibilitat, idiomes, benestar, temes socials, tecnologies i valencià.

115 Aniversari de la Universitat Popular de València


El 8 de febrer de 1903 es va inaugurar la Universitat Popular de València, una de les primeres d’Espanya i una de les que, en l’actualitat, continua activa i amb major nombre de participants i activitats.

Cada mes de febrer, des de 2016, celebrem el nostre aniversari  per a commemorar els nostres més de 100 anys d’existència i donar a conèixer els orígens i els valors fundacionals d’aquesta institució, una de les més valorades i demandades de la nostra ciutat.

Enguany celebrem el 115 aniversari, del 28 de febrer a l’1 de març, amb un programa que posa la seua atenció en l’aportació de les dones a la transformació social, política i cultural des de l’àmbit de la creació, des de la cultura. Per a açò hem triat el lema “Elles creen”, tractant de visibilizar a les dones creadores en tots els àmbits i poder ampliar el nostre coneixement sobre com a través de l’art, de la cultura, les dones han contribuït a trencar esquemes, obrir finestres a noves formes d’entendre i de fer i han espentat canvis en benefici de tots i totes.

DESCARREGAR PROGRAMA “ELLES CREEN” 115 ANIVERSARI UP

17 Setmana del Cinema de la Universitat Popular


La Universitat Popular de València celebra, del 19 al 22 de febrer, la 17 edició de la Setmana del Cinema, dins del seu programa d’activitats culturals #Culturup.  Fa 17 anys que la UP dedica una setmana a l’any al cinema, posant l’atenció en una selecció de pel·lícules nominades als Oscar i en relació a temàtiques vinculades amb el treball que es realitza als centres de la Universitat Popular.

Aquesta iniciativa permet que més de 3000 persones assistisquen cada febrer al cinema acompanyades per la UP, formadors i formadores i participants. És una iniciativa que incrementa l’interés i la motivació per participar i facilita que les persones gaudisquen dels recursos culturals del nostre entorn.

Enguany, a més, la Setmana del Cinema de la UP proposa 5 pel·lícules molt interessants, totes elles al voltant de la psicologia social, del comportament humà en societat, de les relacions entre les persones i de la necessitat de buscar veritats. Les pel·lícules seleccionades són Wonder, Tres anuncios en las afueras, El instante más oscuro, Los archivos del pentágono y El Gran Shownan.

Les projeccions es realitzen a les sales de OCine Aqua de València.

És una proposta que es planteja com a ferramenta per a la reflexió i l’aprenentatge, una finestra més oberta a la cultura.

 

 

La UP ofereix 24 cursos de “Viure en valencià” per a 2018 amb certificació oficial


El programa ‘Viure en valencià’ ofereix 24 cursos en 18 barris de València

 

LA UNIVERSITAT POPULAR SERÀ ENS CERTIFICADOR DEL NIVELL OFICIAL A1 DE VALENCIÀ PER PRIMERA VEGADA

 

La Universitat Popular de València llança una nova edició de ‘Viure en valencià’ dins del programa ‘Coordenades. Aules obertes’ amb una oferta de 24 cursos de valencià que s’impartiran als centres de la UP en 18 barris diferents del nucli urbà i dels pobles.

 

Els cursos s’impartiran entre els mesos de gener i juny de 2018 en dos modalitats, ‘Valencià Nivell II’ per a la preparació dels B2 i C1 de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i ‘Valencià A1’ per a la preparació del nivell més bàsic i amb expedició de certificat oficial.

 

“Estem complint amb un compromís que teníem amb la ciutadania de facilitar el coneixement del valencià, i ho estem fent aproximant la formació a les persones mitjançant les dotacions que l’Ajuntament té als barris, prop de la ciutadania. Qualsevol persona que desitge aprendre valencià, podrà fer-ho de forma molt econòmica i prop de casa”  assenyala Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular.

 

 

Els cursos es desenvoluparan en dos sessions setmanals de dilluns i dimecres o dimarts i dijous en horari de matí o vesprada, a triar, amb una duració de dos hores per sessió i quatre hores a la setmana. Els primers comencen el 23 de gener i els últims comencen el 19 de febrer i finalitzen el 14 de juny.

 

Els centres de la UP que acolliran el programa ‘Viure en valencià’ són: Aiora, Cabanyal, Castellar-L’Oliveral, Orriols, Carpesa, Benifaraig, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Benimàmet, El Palmar, La Torre, Poble Nou, Massarrojos, Borbotó, Malva-rosa, Trafalgar i Benimaclet.

 

A més, és el primer any que l’Ajuntament de València expedirà certificats d’A1 dels cursos de valencià de la Universitat Popular, atenent els criteris de la Conselleria d’Educació. L’Ajuntament és entitat local amb personal tècnic amb funcions pròpies per a la promoció lingüística amb Gabinet de Normalització Lingüística propi, i per tant, un ens acreditat per la Conselleria d’Educació per a impartir i certificar el nivell A1, amb la col·laboració i l’impuls de la Universitat Popular com organisme autònom municipal que disposa de la infraestructura de centres i de la implantació territorial necessària a la ciutat per al desenvolupament idoni d’esta activitat.

 

Els cursos de valencià de nivell II seran preparatoris d’examen oficial, sense acreditació per part de l’Ajuntament. Tots els cursos tindran un preu públic de 25 euros. La matrícula podrà formalitzar-se en línia des de la web de la Universitat Popular de València (www.universitatpopular.com), des de 7 dies abans de l’inici de les sessions. També es podrà formalitzar la matrícula presencialment en els dies i hores de les sessions als diferents centres de la UP.

 

Recordem que esta edició de ‘Viure en valencià’ forma part del programa ‘Coordenades. Aules obertes’ del curs 2017-2018, que consta d’una oferta de més de 1.300 places distribuïdes en més de 70 cursos i tallers, de diferent format i duració en els seus centres del nucli urbà i dels pobles. La major part del programa és gratuït i es distribueix en 7 àrees temàtiques: Feminisme i Igualtat, Social, Benestar, Sostenibilitat, Viure en valencià, Tecnologies i Art.

Regala ‘Coordenades’ per Nadal


Per Nadal 🎁 regala feminisme, benestar, salut, aprenentatge, sostenibilitat, …

Només tens que descarregar-te la nostra targeta-regal aquí: (REGALA COORDENADES 2018) i imprimir-la.

Aquí pots consultar l’oferta completa de més de 70 cursos i tallers de 7 àrees diferents (http://universitatpopular.com/va/coordenades-aules-obertes-oferta-curs-2017-2018/): feminisme i igualtat, sostenibilitat, art, tecnologíes, social, Viure en valencià (pròximament) i Benestar.

💜Creus que a ton pare li agradaria aprendre sobre feminisme, i al barri, al costat de casa?

🔌A eixa veïna que sempre t’arregla l’endoll trencat i t’apanya l’aixeta quan goteja, a eixe veí que sempre té el sucre o 🍳 l’ou preparat per a quan te’n falta… Que seria del veïnat sense elles i ells?

🎄Tens un amic que ha estat amb tu als moments difícils i al que vols mostrar la teua estima?

🛒 Creus que al teu nebot li vindria be aprendre a comprar més barat i alimentar-se millor?

🚴🏻‍♀ Has pensat que a ta mare li aniria be saber com circular amb bicicleta de forma més segura?

🧣 La teua parella espera que no li tornes a regalar una preciosa bufanda? 🤷🏽‍♀🤷🏽‍♂

🙋🏽‍♀🙋🏾‍♂🙋🏼‍♀🙋🏾‍♂🙋🏾‍♀🙋🏾‍♂Sigues original!

🎁 Regala’ls ➡un curs de “Coordenades. Aules obertes” ⬅ de #UPValència. En tenim més de 70 propostes i comencen a partir de gener de 2018. La major part d’elles gratuïtes i al costat de casa, al teu barri i als pobles.

💻 Consulta la oferta completa a www.universitatpopular.com i descarregat la nostra targeta de regal 🎁 per a imprimir!

💜 Bones festes!

TARGETA DESCARREGABLE: REGALA COORDENADES 2018

I les lletres ens porten ben lluny: projecte d’art i pensament


El centre #UPSantMarcel·lí està investigant aquest curs sobre les lletres com a tema transversal. La lletra com a símbol i com a concepte,
grafia i literatura, així com expressió artística des de diferents vessants. La lletra com a disseny i la lletra que s’agrupa per convertir-se en poesia visual, haikus, novel·la, assaig,…

En aquesta primera obra col·lectiva, cada participant de l’àrea artística del centre (Ceràmica, Artesania i Pintura i dibuix) va treballar una lletra adjudicada a l’atzar. Com a requisit indispensable, aquesta havia de quedar emmarcada dins d’una caixa d’unes mesures determinades. Es va deixar llibertat quant a materials i tècniques, si bé és cert que cada activitat va utilitzar les que li són pròpies (cartró, paper, pisa, fusta, metall,
plàstic, fotografia, filferro, etc).
El nostre objectiu principal amb aquesta proposta és fomentar la creativitat, l’esperit crític, el treball en equip, la recerca i el joc…

 

EL PROCÉS

L’equip del centre va presentar el projecte a cada classe. Per donar informació més detallada es va unir diferents grups i activitats en diverses sessions, en les quals es va projectar imatges amb exemples de lletres per descobrir múltiples possibilitats i diferents maneres d’enfocar el tema. El treball es va desenvolupar dins de les aules a partir d’uns primers esbossos que es van ser elaborant i definint fins a arribar al resultat final.

Totes les obres formen part del mural col·lectiu exposat en l’entrada del centre.

Treballar des de totes les aules del centre en un mateix projecte col·lectiu afavoreix el sentiment de pertinença, contribueix a millorar les relacions socials en el nostre entorn, a incrementar la nostra autoestima i la nostra confiança, a conèixer millor a les nostres companyes i participar de reflexions col·lectives que en aquest cas comencen en les lletres per portar-nos a l’expressió, el coneixement, la literatura, la parla, la comunicació, el disseny, el pensament lliure, … molt lluny.

 

La Universitat Popular obri un projecte permanent per a l’alimentació sostenible i saludable


La UP serà espai de coneixement sobre producció sostenible en l’entorn de la ciutat

La Universitat Popular de València enceta un projecte amb vocació de permanència dins de la seua programació anual, per impulsar l’alimentació sostenible i saludable mitjançant activitats als seus centres. La primera part del projecte inclou un programa per a dinamitzar el consum de proximitat i aproximar els productors de l’espai agrícola periurbà als consumidors i consumidores de la ciutat.

 

La presentació del projecte ‘Del camp a la ciutat: producció rural de proximitat i consum alimentari’ serà dimarts 12 de desembre, a les 18.30 h, a la UP Castellar (carrer de Poetessa Leonor Perales, s/n) i comptarà amb la intervenció de la regidora d’Agricultura, Consol Castillo, i la presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

Este projecte es desenvoluparà a partir d’esta setmana i amb motiu de la designació de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

‘Del camp a la ciutat: producció rural de proximitat i consum alimentari’ té com a objectiu generar noves dinàmiques de cooperació i sinergies entre espais rurals i urbans, alhora que fomenta el coneixement de valors i patrimoni cultural rural, els productes de qualitat tant tradicionals com de proximitat i les noves experiències de desenvolupament sostenible. Així mateix el projecte informa sobre el funcionament del mercat de distribució i les formes d’accés als productes locals agroalimentaris.

 

A més, este projecte inclou un programa de tallers informatius als centres UP i una jornada d’encontre entre productors de proximitat i veïnat consumidor o interessat en productes de l’entorn agrícola de la ciutat. Els tallers d’alimentació “Comprar més barat, menjar millor” consten de 9 sessions formatives, són gratuïts i s’imparteixen a diferents centres UP. Els pròxims començaran el 15 de gener i el 7 de maig a la UP Morvedre, el 12 de febrer a la UP Sant Marcel·lí i el 13 de març a la UP Sant Isidre.

 

Esta iniciativa es suma a les altres activitats que la Universitat Popular està desenvolupant en 2017 amb motiu de la capitalitat mundial, com ara el taller gratuït sobre sostenibilitat en la cultura popular “Un guió de futur: taller d’alimentació sostenible”, que ha servit de plataforma per a la producció dels vídeos de la campanya de difusió que la UP presentarà en els pròxims mesos i en la que intervenen les mateixes participants de la UP.

Un còmic sobre el fundador de la primera Universitat Popular de València


Fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903

UN PERSONATGE DE CÒMIC ANOMENAT VICENTE BLASCO IBÁÑEZ

 La Casa Museu de Blasco Ibáñez a la Malva-rosa, on han tingut lloc diversos actes en commemoració del 150 aniversari del naixement de l’escriptor, ha acollit la presentació de “Vicente Blasco Ibáñez. Una vida apassionant”, una biografia en còmic del fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903, i autor de novel·les com La barraca.

Per iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, l’obra ha estat escrita per Miguel Ángel Giner Bou i il·lustrada per Cristina Durán, i usa el relat d’un vell pescador al seu nét com a marc de la narració, que comença amb el retorn de les restes de Blasco a València en 1933 i acaba en un moment igualment històric que subratlla el significat dels valors defensats per l’escriptor.

Durant la presentació, la regidora de Cultura, Gloria Tello, ha descrit el còmic com “una porta oberta cap a la immensa obra de l’escriptor valencià i un mitjà perquè tots, especialment els més joves, s’endinsen en la biografia d’un home d’acció, un personatge de novel·la ell mateix, que potser va viure tres o quatre vides en els seus poc més de seixanta anys”.

Com a part de la celebració del 150 aniversari de Blasco Ibáñez, Tello ha anunciat, a més, la pròxima reedició de Flor de Mayo amb il·lustracions de Segrelles, així com la renovació dels aspectes didàctics de la Casa Museu i la seua presència en Internet.

 UNA VIDA INTENSA

Per la seua banda, la dibuixant Cristina Durán ha confessat que el guionista Miguel Ángel Giner Bou i ella han gaudit plasmant “la intensa vida de Blasco Ibañez, la seua activitat política, els seus viatges i la seua faceta com a defensor dels drets humans, el progrés i els valors republicans. Les seues obres són tan conegudes que quasi oculten la seua personalitat tan especial. M’hauria encantat escoltar-lo parlar en públic. Havia de ser un orador polític excepcional”.

 

Segons Durán, la major dificultat amb què s’han trobat ha sigut condensar en poc més de cinquanta pàgines una biografia que podria abastar “quatre vides en una”. “M’haguera agradat disposar del doble d’espai, almenys. Hem hagut de condensar en poques vinyetes aspectes com el seu pas per Hollywood o tots els seus viatges. El nostre objectiu ha sigut acostar el personatge als lectors, despertar el seu interès i impulsar-los a buscar més informació.”

Cristina Durán ha trobat “apassionant” la tasca de documentació prèvia per a una obra com esta: “Ha sigut fantàstic descobrir com era València en aquella època, des dels edificis i els carrers, a les persones i les seues formes de vestir. Llocs com la plaça de bous, amb les vies de tren per davant, la primera Estació del Nord o l’institut Lluís Vives apareixen tal i com eren.”

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou es dediquen al còmic i la il·lustració des de fa quasi 25 anys. Han sigut finalistes en dos ocasions del Premi Nacional de Còmic que concedix el Ministeri de Cultura, i en 2016 van guanyar juntament amb la seua companya, Laura Ballester, el Premi Ciutat de Palma de Còmic per la novel·la gràfica El Dia Tres. Durán ha sigut, a més, presidenta de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians, càrrec que exercix actualment Miguel Ángel Giner des de 2013.

 

Juguem als escacs per una ciutat educadora en valors


La Universitat Popular de València ha participat en la Setmana de la Ciutat Educadora, organitzada per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de valència, amb activitats en diferents centres UP de la ciutat. En #UPMalvaRosa han confeccionat uns escacs gegants amb peces humanes que representen sobre el tauler valors a defensar per a la convivència en una ciutat educadora.

This slideshow requires JavaScript.

La UP participa activament a la setmana de la Ciutat Educadora


La Universitat Popular de València participa activament a la setmana de la Ciutat Educadora que organitza la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València. La UP és una ferramenta clau per a una ciutat educadora, desenvolupa  projectes de formació no reglada i participació social, igualtat i inclusió ben prop de la ciutadania, als barris de la nostra ciutat, treballa amb caracter intergeneracional i acull la diversitat.

Enguany la setmana està centrada en la sobirania alimentaria i en l’art com a ferramenta educativa, dos àmbits en els que la Universitat Popuar compta amb llarga experiència. Durant tota la setmana es celebrarà un programa d’activitats a la ciutat, també als centres UP, en el marc de la proposta de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, organització sense ànim de lucre que agrupa a 490 ciutats de 36 països de tots els continents.

Descarrega’t la guia del Dia Internacional Ciutat Educadora.

Descarrega’t el tríptic amb el programa d’activitats de la setmana.

Descarrega’t la carta de ciutats educadores: CARTA-CIUDADES-EDUCADORAS_3idiomas

PROGRAMA D’ACTIVITATS DE LA UNIVERSITAT POPULAR:

CENTRE ACTIVITAT DIES HORARI PÚBLIC
BENICALAP Recorregut urbà guiat:  “Ruta de les dones valencianes” amb Didamecum.

 

Visita a l’exposició: “València capital animal” al Centre del Carme.

29  Nov.

 

 

 

 

29 Nov.

10.30

 

 

 

 

16.30

UP

 

 

 

UP

BENIMÀMET Visita guiada a l’Esglèsia de San Nicolás i San Pedro. 30 Nov. 16.00 h. UP
EL CASTELLAR-OLIVERAL Visita al Museu  de Prehistóòia de València: “La història dels diners” i “El enigma del vaso”. 30 Nov. 16.30 h. UP
CIUTAT VELLA Elaboració de l’“Arbre de la ciutat educadora”. Compromisos i desitjos  respecte de la ciutat. En col·laboració amb CEIP Santa Teresa. 30 Nov. 10 a 13 horas PÚBLIC GENERAL
MALVA-ROSA Exposició de gravats: “Llibertat d’expresió”.

 

 

Escacs humà: “Drets contra injusticies”.

27-28-29 Nov.

 

 

28 de Nov.

 

9-13 H

15-19 h

 

 

10 -12h.

 

Públic GENERAL
MORVEDRE Jornades de portes obertes: Mostra de les activitats U.P. Previa inscripció : [email protected]

 

Enquesta al barri ¿Què és per a tu la educació? I posterior presentació pública en power point.

 

Rodatge taller “Un guió de futur: alimentació sostenible” per la capitalitat mundial de l’alimentació.

27 y 28 nov.

 

 

 

 

Toda la semana

 

 

 

27 nov

09-11 h.

15-17 h.

 

 

 

 

 

 

 

 

11:00 h

GENERAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UP

NOU MOLES Visita al Museu de Prehistòria: paleolític, neolític i edat dels metalls i els íbers.

 

Xarrada “L’estatut d’autonomia i la Constitució” per Inma Barón.

 

Club de lectura: “Los cínicos no sirven para este oficio”. Kapunsciski.

27 y 28 Nov.

 

 

 

29 y 30 nov

 

 

27 Nov.

UP

 

 

 

 

 

UP

 

UP

PINEDO Teatre Olympia

“Dos más dos”.

30 Nov. 20.30 h. UP
MASSARROJOS Realització d’un mural:  “Construïm un món millor” 26 Nov. 16.00 h. UP
ROVELLA Conferència: “Funcionament de les Juntes de Districte Municipals: presupostos participatius” a carrec de la regidora NEUS FÁBREGAS, coordinadora de l’àrea de participació, drets i innovació democràtica i de la delegació d’acció ciutadana i participació veïnal de l’Ajuntament de València. 29 Nov. 18 h. GENERAL
RUSSAFA Visita al Museu d’història de la ciutat. Exposició “La veu de la ciutat. Dos segles d`historia a través dels bans” 29 Nov. 1 grupo mañana

1 grupo tarde

UP
SANT MARCEL·LÍ Visita a l’exposició “La veu de la ciutat. Dos segles de história a través del bans” Museu de història de València.

 

Visita al Centre d’art contemporáni Bombas Gens. Col·lecció per amor a l’art. ¿ornament=delicte?

29 No.

 

 

 

 

 

29 Nov.

11.30 h.

 

 

 

 

 

17.30 h.

UP
TRAFALGAR Visita a l’exposició: “València capital animal”. Centre del Carme. 30 Nov. 16 horas. UP

Centenars de persones visiten #UPValència en Igual-Ment Fest


La Universitat Popular de València ha rebut centenars de visites a la festa de la Igualtat #IgualmentFest organitzada per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntametn de València i celebrada diumenge. A la nostra taula, la #UPValència va facilitar durant tota la jornada informació sobre les activitats i els centres de la UP als barris i pobles de la ciutat de València.

El nostre espai va comptar també amb la projecció d’una presentació amb més de 90 imatges de les activitats i projectes de la UP en matèria d’Igualtat i contra les violències de gènere: conferències, xarrades, activitats artístiques, projeccions i cinefòrums, projectes de sensibilització, tallers i projectes d’empoderament,…

This slideshow requires JavaScript.

Al llarg del matí varem rebre la visita de la vicepresicenta del govern valencià i consellera d’Igualtat, Mònica Oltra, i de la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de València i vicepresidenta de la UP, Isabel Lozano.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Treballem tot l’any per acompanyar, formar, empoderar, impulsar a la participació social, l’autonomia i l’empoderament. #UPEmpodera

#UPValència contra les violències de gènere


La Universitat Popular de València desenvolupa aquesta setmana un programa dedicat especialment a la sensibilització contra les violències de gènere. No obstant això, els centres #UPValència tenen entre els seus objectius la igualtat i desenvolupen durant tot l’any projectes el contingut dels quals va dirigit a sensibilitzar  i formar en matèria de gènere, tant des dels projectes de centre com transversalment en les activitats de cicle llarg, al programa “Coordenades. Aules Obertes”, així com en les activitats del projecte #Culturup.

Per a aquesta setmana, #UPValència participarà en IGUAL-MENT-FEST (www.igualmentfest.com ) diumenge, día 26 a la Plaça de l’Ajuntament, amb una taula informativa sobre les nostres activitats en matèria d’Igualtat.

PROGRAMA D’ACTIVITATS:

 

CENTRE ACTIVITAT DÍA HORARI
CABANYAL ·  Xarrada: “Viure en igualtat, contra les violències de gènere”, per Anna Gimeno.

·  Murals contra la violència de gènere a la façana del centre.

23 Nov. 10:30 h
NOU MOLES Microseminari feminista:

 

Comunicació:  Club de lectura:” Los cinco no sirven para este oficio” de Kapunsciski.

Cinefòrum: “Tierra de hombres”. Modera Cristina Marco.

 

Inglés: La llengua anglesa com ferramenta per a la igualtat, amb Rosana Valero.

 

Projecció de curts i lectura resultat del Projecte “Jo també”. #MeToo

 

 

 

 

27 Nov. (Nou Moles) y 28 Nov (Abastos)

 

 

28 Nov

 

 

23 Nov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als grups d’Anglés

 

 

17:00 h

ORRIOLS Asistència a Teatre Talía: “Mari Palante” . 28 Nov. 20:00 h.
TRAFALGAR Projecció del curt “Violència psicològica contra les dones” i posterior debat: ¿Com detectar la violència psicològica, quines són les seues característiques? Amb María Chust y Anna Gimeno.

 

Cançons a Internet contra la violència de gènere, amb Irene Bismara.

 

Col·loqui després de la projecció de documental: “Chicas nuevas 24 horas”, de Manel Lozano.

22 Nov.

 

 

 

22 Nov.

 

 

23 Nov.

09:15 a 11:00

 

 

 

15:20 a 17:00

 

 

09:30 a 10: 30

Els centres UP obrin les seues instal·lacions als barris


La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha aprovat una ressolució per obrir els centres de la Universitat Popular a l’ús ciutadà. “Es tracta d’una iniciativa amb la que volem consolidar la Universitat Popular com a motor impulsor de la participació sociocultural, com un espai de creixement personal i social intergeneracional que facilite l’accés a la cultura, la inclusió social, la diversitat i la igualtat”, ha dit Lozano.    

 SOL·LICITA ESPAI UP ACÍ

Projecte #CentresOberts: Associacions i entitats podran organitzar activitats sense ànim de lucre, amb objecte social, cultural o educatiu, en els centres de la Universitat Popular.

 

Podran utilitzar els espais i aules d’estos centres municipals les associacions i entitats degudament constituïdes i enregistrades —preferentment les domiciliades en el barri en el qual es troben les instal·lacions sol·licitades—, altres àrees i regidories de l’Ajuntament de València, així com altres administracions i també les persones físiques per a realizar activitats concretes no lucratives i de caràcter cultural, social o educatiu.

“La finalitat principal de les instal·lacions dels centres de la Universitat Popular és la realització de les activitats programades pels mateixos centres. Per tant, qualsevol autorització d’ús quedarà supeditada a la compatibilitat amb la programació propia de la UP”, ha matissat la regidora Lozano.

La sol·licitud d’utilització dels espais es farà 20 dies abans a través de la web de la Universitat Popular (<www.universitatpopular.com>), o registrant-se pel funcionari o la funcionària responsable en el Registre General d’Entrada de la Universitat Popular (Edifici Tabacalera. C/ Amadeu de Savoia, 11).

 

D’esta forma, s’identificarà l’associació o institució, així com la persona que la representa, i s’especificarà l’espai a utilitzar, la data i l’horari requerit. A la sol·licitud haurà d’acompanyar-se una descripció i finalitat de l’activitat o esdeveniment que es preten celebrar i en quin centre de la Universitat Popular.

La Universitat Popular autoritzarà o denegarà la sol·licitud de forma raonada, com a màxim 10 dies abans de la data prevista per a la utilització dels espais per les entitats o persones cessionàries.

ARRANQUEN ELS PRIMERS TALLERS DEL PROGRAMA “COORDENADES. AULES OBERTES” 2017/18


El termini per a matricular-se s’obri el pròxim dilluns 30 d’octubre

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha presentat hui el programa Coordenades del curs 2017/2018 “que incideix en la línia de continuar modernitzant i renovant la Universitat Popular de València amb la inclusió de tallers i monogràfics de temàtiques d’actualitat” per al període d’hivern 2017/2018.

DESCARREGAT L’OFERTA VIGENT ACÍ

El termini per a matricular-se s’obri el pròxim dilluns 30 d’octubre per a les primeres activitats. A llarg de l’any aniran començant diversos cursos i activitats, de forma que les matrícules estaran actives per als cursos que estiguen previstos per a pròximes dates en cada moment.

Coordenades es realitzarà en centres de la Universitat Popular tant a la ciutat com dels pobles de València, i inclouen els tallers de modelatge, escultura ceràmica, espanyol per a persones recent arribades, dones davant i darrere de la càmera,  com afrontar amb èxit una entrevista de treball en anglès, iniciació al modelat, teoria i pràctica de l’art contemporani, parlar i llegir en valencià, taller: “activa la teua ment”, taller de reminiscència: “les imatges de la meua vida”, intel·ligència emocional: ets una persona esclava i no ho ho saps, les emocions s’encomanen com els virus, pilates dansa: Iniciació, el mòbil: Tot el que necessites a palmell de la teua mà, fotografia i vídeo amb el teu mòbil, el retrat: estudi socio-artístic de la persona, imatge personal i comunicació no verbal, el color. teoria, psicologia i pràctica pictòrica, pintura i entorn: taller teòric sobre paisatgisme, alimentació: comprar més barat, menjar millor i taller: recuperant memòries i educació vivencial.

Al curs 2017/18 hi haurà activitats de Coordenades a 25 centres de la UP: Algirós, Abastos, Benicalap, Benimaclet, Benimàmet, Borbotó, Cabanyal, Carpesa, Ciutat Vella, Castellar-Oliveral, El Palmar, La Torre, Malva-rosa, Marxalenes, Massarrojos, Morvedre, Natzaret, Nou Moles, Orriols, Pinedo, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Sant Marcel·lí i Trafalgar.

 

 

 

 

 

A més, “Coordenades” passa a comptar amb 46 monogràfics, 93 tallers i 59 conferències. A més, es consolidaran els 35 grups del programa ‘Viure en valencià’. També s’incrementaran les sessions formatives. “Hem apostat per un increment considerable de l’oferta vinculada al projecte “Coordenades”, amb un augment del 91,7 % dels cursos que imparteix el personal formador intern, i amb un 145,2% més dels impartits amb personal formador extern”, ha explicat Lozano.

“El programa pretén obrir els centres de la Universitat Popular a la ciutadania que encara no coneix este servici municipal cultural i de participació ciutadana”, ha dit Lozano. Amb estos curos, la Universitat Popular “es reivindica com un recurs municipal que ha tindre una funció social i cultural, compromesa amb la participació, la igualtat i la integració” ha assenyalat Lozano.

La Universitat Popular proposa el programa Coordenades “amb l’objectiu d’estimular el debat i el pensament crític entre la ciutadania valenciana”. I és que, segons ha indicat Lozano “la Universitat Popular ha de servir per impulsar el teixit social als barris”.

NOU MOLES ESTRENA NOVES DEPENDÈNCIES DE LA UNIVERSITAT POPULAR


La Universitat Popular de València ha estrenat el curs 2017/2018- amb nou centre en el barri de Nou Moles. Es tracta d’un local al carrer Torres número 12, que estava abandonat des de fa 5 anys, i que ha sigut reformat per a acollir al voltant de 400 alumnes. L’alcalde, Joan Ribó, i la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, han visitat les noves instal·lacions i han subratllat “l’aposta per dignificar els barris i els pobles de València”.

La regidoria d’Igualtat ha fet una inversió per condicionar les instal·lacions de 186.445,81 euros. A canvi, l’Ajuntament deixa de pagar 17.986,68 euros anuals de lloguer de l’anterior local on estava ubicada la UP. Hi ha que recordar que el local on s’ha habilitat el nou centre de la UP havia estat abandonat des de fa 5 anys, quan les instal·lacions que acollia (un centre de majors i un centre municipal de servicis socials) es van traslladar a la plaça Roma.

L’alcalde ha manifestat la voluntat del Govern Municipal “d’estendre la política més enllà del centre de la ciutat”. “Estem fent moltes actuacions que potser no es coneixen tant perquè no les inaugurem, com molts xicotets jardins, iniciatives culturals en els barris, en els pobles… etcètera –ha afirmat Joan Ribó- Esta és una de les polítiques per les quals apostem, com ara amb la Universitat Popular, una aposta per la millora dels barris, per la seua dignificació”.

La Universitat Popular de València es consolida com un dels servicis municipals més demandats i valorats de la ciutat

En pareguts termes s’ha expressat la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, qui ha recordar que la gestió de les anteriors dependències de la UP suposa “un nou exemple de la nefasta gestió del Govern del PP que va reganar en la ciutat de València”. Lozano ha explicat que mentre l’Ajuntament disposava d’unes dependències pròpies tancades i en estat d’abandó, tenia llogat a càrrec de tots els contribuents un local que li costava al Consistori 17.986,68 euros anuals.

L’antic local, era un espai que tenia continus problemes en les baixants i que, en conseqüència, patia problemes d’inundacions de manera habitual. “Ara, l’Ajuntament ha solucionat i dignificat les instal·lacions de la UP al barri de Nou Moles, en un local municipal totalment reformat de 424 metres quadrats, que dóna servici a 400 alumnes dels barris de Nou Moles, Soternes i Tres Forques”, ha afegit la regidora.

Les classes que s’impartixen a partir d’ara en este centre són nou activitats diferents: Cultura Valenciana, Anglés, Artesania, Balls de Saló, Comunicació, Formació General, Gimnàstica, Pintura i Dibuix i Esmalts.