S.O.S La UP Sant Marcel·lí respira i ens mostra el bosc


S.O.S. ENTRE LA VIDA I LA MORT, RESPIRA | El centre #UPSantMarcellí de #UPValència ha desenvolupat com a projecte de centre d’enguany la temàtica d’EL BOSC. A partir d’este tema han treballat a les seues aules en les diferents activitats i el resultat difícilment hauria pogut ser més satisfactori.

🌿L’exposició mostra el contrast entre un bosc verd i un bosc cremat, la contraposició entre la vida i la mort, l’oxígen i el respirar.

Encara esteu a temps, fins el 27 de juny, de visitar la mostra de les obres realitzades per participants de les activitats de Pintura i Dibuix, Ceràmica i Artesania.  Un treball d’equip, amb la col·laboració i coordinació de 5 aules diferents.

📆 Fins al 27 de juny 2019| Biblioteca Municipal Clara Santiró i Font – La Rambleta |

En les aules de Pintura i Dibuix han realitzat obres amb pintura acrílica sobre tauler. En Artesania han treballat sobre els animals del bosc després d’un incendi, realitzant siluetes troquelades i des dels grups de Ceràmica han treballat xicotets murals sobre el tema.
#UPFinalCurs

 

This slideshow requires JavaScript.

Art amb diversitat funcional a #UPRussafa


DIVERSITAT FUNCIONAL | El centre de la #UPRussafa ha oferit la xarrada “Art amb diversitat funcional” a càrrec del pintor amb la boca Francisco Javier Planells Alós. La sala plena per escoltar un artista que desperta molt d’interés per la seua obra i la seua actitud de superació. La xarrada s’ha celebrat amb motiu de la Setmana Cultural de Final de Curs 2018/19.

#UPFiCurs
UP Russafa | C/ Denia, 39 | 12 h |

 

1.500 PERSONES APRENEN VALENCIÀ EN LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA


1.500 PERSONES APRENEN VALENCIÀ EN LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA

Lozano: «S’ha demostrat que la ciutadania de València està interessada en la pràctica de la nostra llengua»

Ara fa tres anys la Universitat Popular de València (UP) va incorporar la matèria de valencià al seu programa formatiu, «i ha sigut un autèntic èxit», ha dit la regidora d’Igualtat i Presidenta delegada de la UP en funcions, Isabel Lozano, qui ha donat a conèixer que un total de 1.500 persones han participat en algun curs relacionat en l’aprenentge de la nostra llengua als centres de la Universitat Popular de València durant estos tres anys.

 

Concretament, en el curs 2018/19 han sigut un total de 350 persones les que han cursat estes classes. Les activitats que ofereix la UP a este respecte són les de Cultura Valenciana, Curs de Valencià –en diferents nivells i duració-, Taller d’expressió oral, i Taller d’expressió escrita, així com activitats culturals vinculades amb l’aprenentatge de la llengua i la cultura valencianes.

 

Lozano ha manifestat que «l’aprenentatge de la llengua forma part de les ferramentes bàsiques que oferix la Universitat Popular de València per a enfortir les xarxes de ciutadania activa i participativa als barris, afavorir el coneixement no sols de la nostra llengua sinó també de la nostra història i cultura com a poble i promoure l’encontre intercultural entre el veïnat».

 

Els cursos de valencià dirigits a la preparació dels examens de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià, en els nivells corresponents a l’Elemental i Mitjà, s’han impartit en diversos centres de la UP per professionals en la matèria. D’altra banda, la UP, en col·laboració amb el Servei de Normalització Lingüística de l’Ajuntament, també ha desenvolupat un programa d’activitats culturals dirigides al coneixement de la nostra llengua i cultura com ara tallers de poesia i lectura en valencià, visites al teatre en valencià i altres iniciatives culturals.

 

LA UP SE SUMA AL PROJECTE «PARLA’M EN VALENCIÀ»

 

D’altra banda, la Universitat Popular de València ha encetat una nova col·laboració amb el Servei de Normalització Lingüística i Escola Valenciana per a incorporar, a partir de setembre, els seus centres al programa «Parla’m en valencià» de voluntariat per a la formació de parelles de persones que busquen millorar el seu coneixement i pràctica de la llengua amb persones valencianoparlants que poden facilitar este aprenentatge.

 

Lozano ha posat en valor la Universitat Popular com «un dels recursos municipals més valorats de la ciutat -com demostren les dades de l’Infobaròmetre municipal amb 8,5 sobre 10 de valoració- i més establerts a la vida quotidiana dels nostres barris, un espai que facilita l’accés a la cultura a totes les persones. En eixa línia s’ha demostrat que la ciutadania de València està interessada en la pràctica de la nostra llengua i si se li oferix una proposta seriosa i completa els usurais i usuàries de la UP s’interessen i les cursen. Ha sigut un encert incrementar la que era una quasi inexistent oferta en valencià en la UP en temps del PP».

“Portes tancades” un projecte artístic que obri una reflexió sobre els camins de la vida


Els centres de #UPValència en Carpesa, NouMoles, Algirós i Abastos presenten el resultat del projecte “Portes tancades:…”, una iniciativa  de la formadora de Pintura i Dibuix de la UP Mari Carmen Rodrigo, en col·laboració amb el formador Lalo Jiménez  i la formadora Amparo Blasco, desenvolupada durant aquest curs, en la qual han obert una reflexió sobre els camins que s’obrin i tanquen, les oportunitats, la intolerància, les violències. El projecte, que ha culminat amb una exposició permanent en els centres participants, es pot visitar a partir d’aquesta setmana en els diferents centres.

Travessar per primera vegada la porta de qualsevol universitat popular pot canviar en major o menor mesurada la vida de les persones.  No creuar-la, per falta d’interés, desconeixement, vergonya, idees preconcebudes… Impedirà “contaminar-se” de tot el bo que aquest projecte municipal ofereix a la ciutadania.

Les portes sovint ens protegeixen, preserven la nostra intimitat i guarden els nostres secrets, a vegades ens tanquen i ens lleven la llibertat. Les nostres vides estan marcades per portes que ens atrevim a creuar i també per les quals no creuem. Hi ha portes que travessem amb entusiasme, unes altres precipitadament, algunes les superem per necessitat, unes poques amb por i unes altres ens suposaran l’inici d’una nova vida, un nou projecte gran o xicotet que ens marcarà per sempre.

El projecte de la universitat popular deixa petjada en les persones que han participat en ell. La gran majoria de gent que ha travessat les seues portes i s’ha matriculat en algun curs, repetirà a l’any següent.  Sembla just perquè retornar aqueixa petjada a una casa, generosa com aquesta, que té sempre les seues portes molt obertes. Des de l’aula de pintura i dibuix, hem volgut que les i els participants, que setmanalment han traspassat la seua porta, deixen la seua marca “per sempre” en aquesta casa que és de totes i tots, pintant alguna que haja canviat les seues vides.

 

Aquest no és un mer treball de còpia. És un treball de reflexió, és un treball en el qual des de la nostàlgia i la perspectiva que ens donen els anys, reparem en els llocs on hem passat bons i males estones, on hem gaudit amb les alegries i hem patit dolor, tristesa i disgustos, on hem conviscut amb els nostres vius i els nostres morts… En definitiva, on hem viscut les coses que ens han fet ser tal com som i han donat sentit a les nostres vides.

Darrere de cada tablilla, cada artista ha escrit en prosa o vers el que ha suposat en la seua vida la porta que ha pintat. Text que no es mostra al públic, però que es guarda en una memòria escrita, com queden guardats els records en la nostra.  I perquè la petjada continue, cada nou participant de dibuix i pintura que travesse la porta del nostre taller a més dels treballs que faça durant el curs, haurà d’afegir una nova peça a aquest conjunt, sent així aquesta, com ho és la universitat popular, una obra inacabada, en contínua renovació i que marca a tota i tot el que passa per ella.

Lalo Jiménez (Professor de Dibuix i Pintura en la UP de València)

 

Els centres de #UPValència en Carpesa, NouMoles i Algirós presenten el resultat del projecte “Portes tancades:…”, una iniciativa  de la formadora de Pintura i Dibuix de la UP Mari Carmen Rodrigo, en col·laboració amb el formador Lalo Jiménez  i la formadora Amparo Blasco, desenvolupada durant aquest curs, en la qual han obert una reflexió sobre els camins que s’obrin i tanquen, les oportunitats, la intolerància, les violències. El projecte, que ha culminat amb una exposició permanent en els centres participants, es pot visitar a partir d’aquesta setmana en els diferents centres.

La iniciativa “Portes Tancades: …” està inclosa en la programació anual de les classes de Dibuix i Pintura de la Universitat Popular dels diferents centres implicats, i “reflecteix a través d’al·legories pictòriques la cíclica discussió respecte a violències de tota mena, ja siguen aquestes de gènere, raça, sexualitat o condició social. En una situació política en la qual sembla que la tolerància es demanda per a totes les idees, fins i tot a aquelles que, paradoxalment, anul·len la llibertat d’unes altres, “Portes Tancades” es planta irresoluble, “No. Fins ací hem arribat.” Portada”, assenyala el comité docent.

 

El format triat és de tablillas de fusta de 10 x 15cm, intervingudes mitjançant tècniques tant seques com humides (oleo, sanguina, acrílic, esmalts…). A més, l’exposició anirà creixent cada any, ja que l’alumnat cedirà una obra per a mantindre viu l’espai. El feedback entre docent i discent es fa visible en l’exposició, mostrant obres que s’han anat fent durant el curs.

Disponible la col·lecció completa del “Quaderns de la Universitat Popular”


La Universitat Popular de València publica en versió descarregable gratuïta la col·lecció completa del seus “Quaderns de la Universitat Popular”, que recullen algunes de les conferències inaugurals de la Universitat Popular de 1903 junt a les repliques que dones de reconegut prestigi realitzen a aquelles conferències de principis de segle, incorporant la visió feminista.  Rellegir un text de principis del XX és un exercici interessant que facilita el reconeixement del trajecte recorregut. És un viatge en el temps a un dels llocs d’on venim i dels que hem pogut eixir realitzant importants conquestes, lluitades per les dones des dels espais privats i públics, sobretot en l’ombra, amb patiment i enormes sacrificis, per convicció o per intuïció, però per damunt de tot no donant-nos mai per vençudes.

“Conferències segle a segle de la Universitat Popular de València” recull els textos de les conferències de María-Ángeles Durán (2016) i Gumersindo de Azcárate (1903) sobre “LA IMPOSSIBLE NEUTRALITAT DE LA CIÈNCIA”.

Obrim amb aquests quaderns un pont de segle a segle per a prendre les reflexions del passat i entendre millor el viatge que han realitzat algunes idees que hui es mantenen vives, és necessari recuperar i cal conéixer per a continuar impulsant el pensament crític.

També inclou els textos de Luz Sanfeliu Gimeno (2017) i Anselmo Arenas (1903) sobre “LA CRÍTICA DE LA UNIVERSIDAD POPULAR” en relació a la participació de les dones i “ REPUBLICANAE I FEMINISTES VALENCIANES. ALTRES CLAUS PER A INTERPRETAR EL PROCÉS DEMOCRATITZADOR”.

I per últim, també inclou els textos de Irene Ballester Buigues  (2018) i Luis Simarro Lacabra (1903) sobre “LA MISSIÓ DE LA CIÈNCIA EN LA CIVILITZACIÓ” de Simarro  i la resposta de Ballester “ACTIVISTES I CREATIVES: ART I FEMINISMES PER AL CANVI SOCIAL”.

 Descarregar quadern número 1

CONFERENCIES 1 - 2017

 

Descarregar quadern número 2

CONFERENCIES 2-2018

 

Descarregar quadern número 3

CONFERENCIES 3- 2019

 

INTRODUCCIONS ALS QUADERNS 1, 2  i 3:

 QUADERN NÚMERO 1. : “LA IMPOSSIBLE NEUTRALITAT DE LA CIÈNCIA”. María-Ángeles Durán (2016) i Gumersindo de Azcárate (1903).

La conferència inaugural de la Universitat Popular de València es va celebrar el 8 de febrer de 1903, al Centre de Fusió Republicana del carrer Llibrers, en un saló que, pel que conten les cròniques periodístiques de l’època, estava de bat a bat, amb més de 2.000 persones, de les quals més de cent eren dones.
Aquella primera Universitat Popular fou fundada per Vicente Blasco Ibáñez amb l’objectiu d’aproximar la cultura a les persones que difícilment podien accedir a ella, fomentar el pensament crític i defensar el laïcisme, especialment en allò que tenia a veure amb la intromissió de l’Església en l’ensenyament i en la ciència.
L’any 2016 l’Ajuntament de València va celebrar per primera vegada el naixement d’aquella primera Universitat Popular de València -que fou a més de les primeres d’Espanya- demanant a la sociòloga, investigadora del CSIC i Premi Nacional d’investigació, María-Ángeles Durán, que fera la rèplica a la conferència inaugural de la UP que va oferir, en febrer de 1903, Gumersindo de Azcárate sota el títol “La neutralidad de la ciencia”. El repte va consistir a prendre el text d’aquella conferència i abordar la mateixa qüestió des de l’actualitat,
incorporant la perspectiva de gènere, per a mantenir un diàleg de segle a segle sobre aquells temes que tot i el pas dels anys continuen interessant-nos, han adquirit nous matisos i es poden abordar des d’altres perspectives.
Les 24 conferències que formaren part d’aquell primer curs 1902/1903 de la Universitat Popular de València, es varen reunir i editar en 1904 en un llibre, gràcies a la transcripció voluntària realitzada pel taquígraf José Ibáñez Taso. A més, cada conferència es va vendre a través del diari El Pueblo i a la seu de la Universitat Popular, en quaderns o follets individuals, com sabem per les cròniques periodístiques.
Enguany la Universitat Popular vol reprendre aquella iniciativa i publicar cada any, reunides en un quadern, una conferencia d’aquell primer curs i la rèplica que més de cent anys després li fa una dona amb equiparable autoritat acadèmica.
És així com arriba a les vostres mans aquest primer quadern de “Conferències de segle a  segle” de la Universitat Popular, que reuneix en una publicació la conferència inaugural impartida el 8 de febrer de 1903 per Gumersindo de Azcárate amb el títol “La neutralitat de la ciència” i la conferencia impartida l’11 de febrer de 2016 per María-Ángeles Durán amb el títol “La impossible neutralitat de la ciència”.
El quadern també inclou les cròniques de la premsa sobre l’esdeveniment d’aquella conferència inaugural i els anuncis de la venda del “folleto” amb les conferències per fascicles.
La conferència oferida per María-Ángeles Durán al paranimf de la Universitat de València en febrer de 2016 es pot veure al canal de youtube de la Universitat Popular de València. I el text que es reprodueix en aquest quadern és aquella conferencia revisada i ampliada per la ponent, com ella mateixa explica en el seu text introductori.
Obrim amb aquests quaderns un pont de segle a segle per prendre les reflexions del passat i entendre millor el viatge que han realitzat algunes idees que hui es mantenen vives, és necessari recuperar i cal conéixer per a seguir impulsant el pensament crític.

 

QUADERN NÚMERO 2: “REPUBLICANAS Y FEMINISTAS VALENCIANAS. OTRAS CLAVES PARA INTERPRETAR EL PROCESO DEMOCRATIZADOR”, Luz Sanfeliu Gimeno (2017) i  “CRÍTICA DE LA UNIVERSIDAD POPULAR”,  Anselmo Arenas (1903).

 “Vengo esta noche a defender la Universidad Popular contra las calumnias” va dir Anselmo Arenas davant d’un auditori de dues mil persones, segons les cròniques periodístiques de l’època.
Era el 10 de març de 1903, al Centro de Fusión Republicana del carrer Llibrers de València, un edifici ara desaparegut enfront del palau del Marqués de dos Aigües. Entre el públic moltes dones, moltíssims homes de classe treballadora, també insignes catedràtics de la Universidad Central de Madrid i Vicente Blasco Ibáñez, el fundador de la Universitat Popular.
“Debatiremos y dialogaremos esta tarde el señor Anselmo Arenas y yo (…) yo como historiadora especialista en Historia de la Educación de las Mujeres o de las Relaciones de Género, (no sé qué pensaría el señor Arenas de este hecho)” deia Luz Sanfeliu al paranimf de la Universitat de València, a La Nau, un segle després. Era el 21 de febrer de 2017, entre el públic molts homes, moltíssimes dones, moltes feministes, també professores i catedràtiques de la UV, el vicerector de Cultura i Igualtat, Alejandra Soler amb 103 anys –benvolguda mestra de la Universitat Popular– (en el que va ser el seu últim acte públic), la presidenta delegada i regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de València i la directora de la Universitat Popular de València.
“Me voy a posicionar en el análisis desde una perspectiva que entiende el género como una construcción cultural –continúa Sanfeliu-. Es decir, (…) necesitamos marcos de comprensión para alojar las experiencias, igualmente las experiencias de género. Y, en esta conferencia nos fijaremos especialmente en esa disputa cultural, con efectos de poder, entre sectores 6 sociales distintos y entre hombres y mujeres, por asignar a través de los discursos distintos significados a la feminidad”.
Arenas impartia la conferència “Crítica de la Universidad Popular”, una de les vint – i – quatre ponències que catedràtics i professors com Luís Simarro, Luís Morote, Adolfo Gil y Morte, Vicente Peset y Cervera o Juan Bartual, entre altres, -tots homes- impartiren al curs inaugural 1902/1903 de la Universitat Popular de València.
En la seua intervenció va fer una defensa de la Universitat Popular com un recurs imprescindible per a estendre la cultura entre les persones de la classe treballadora, incloses les dones, i convertir la cultura en un patrimoni popular, enfront de l’elitisme, el dogmatisme i la voluntat de mantenir al poble en la ignorància.
“… esas lenguas viperinas apellidan á esta vuestra casa Taberna popular, á nosotros taberneros mayores, y á vosotros adoradores del dios Baco. ¡Bien comprenden que es una infamia; pero no por eso dejan de lanzarla á los cuatro vientos! “ explicava Arenas.
La seua intervenció va centrar el focus a denunciar les critiques i calumnies que els detractors de la Universitat Popular, entre ells els sectors clericals, difonien. I a defensar el laïcisme, la necessitat d’obrir l’accés de totes les persones a l’educació i la cultura, la importància de rebutjar la ingerència de les creences religioses en l’educació i en la ciència. Venia a defensar precisament els valors fundacionals de la Universitat Popular valenciana, la necessitat d’aproximar la cultura i el coneixement a totes les persones, especialment a aquelles que no havien tingut oportunitat d’accés, i impulsar la participació social des del pensament crític.
La Universitat Popular de València, des de 2016, celebra cada mes de febrer el seu aniversari, enguany el 115, amb el propòsit de seguir donant a conéixer aquests valors fundacionals, que continuen vigents i que són a més un eix fonamental que guia el treball i la filosofia de la institució.
En el marc d’aquesta celebració, cada any la Universitat Popular recupera una de les conferències inaugurals d’aquell primer curs 1902/ 1903 i dona veu a una dona per a que reinterprete en clau actual, faça la rèplica o desenvolupe un nou fil de pensament a partir d’aquelles ponències fundacionals, incorporant a més la perspectiva de gènere. Propiciem així una conversa de segle a segle, entre un home i una dona, sobre els temes que preocuparen i dels que s’ocuparen en l’any que la Universitat Popular es va fundar abordant-los des del present.
I reunim les dues conferències que conformen la conversa de segle a segle en un quadern que conservarà la memòria del que fou i les noves perspectives des de les quals la Universitat Popular de València continua complint una inestimable funció social. El número 1 dels quaderns “Conferències de segle a segle” recolliren les conferències de Gumersindo de Azcárate (1903) i la resposta de María-Ángeles Durán (2016). Enguany el número 2 recull les conferències d’Anselmo Arenas (1903) i la contextualització de Luz Sanfeliu (2017).
Mantenim obert el pont de segle a segle que ens permet atendre les reflexions del passat per a seguir impulsant, des de l’accés a la cultura , el pensament crític, la participació social, la inclusió i la igualtat.

 

 QUADERN NÚMERO 3: “MISIÓN DE LA CIENCIA EN LA CIVILIZACIÓN”, Luis Simarro Lacabra (1903) i  “ACTIVISTES I CREATIVES: ART I FEMINISMES PER AL CANVI SOCIAL”, Irene Ballester Buigues (2018).

Entre el 6 i el 8 d’abril de 1903, el catedràtic de Medicina Luis Simarro va impartir tres conferències per a tancar el curs fundacional de la Universitat Popular de València, convidat pel fundador, Vicente Blasco Ibáñez. Dies abans, el diari El Pueblo anunciava en portada la próxima arribada del catedràtic a València i deia d’ell que era “uno de los sabios más verdaderos que tiene España. Modesto por carácter y enemigo de exhibiciones por conservar la independencia de su vida, dedicada completamente al estudio, Simarro es uno de los hombres que menos figuran fuera del mundo de la ciencia y que más derecho tiene por su inteligencia y su inmensa cultura a la admiración pública”. El mateix diari explicava després de les conferències que “los alumnos de la Universidad Popular tributaron anoche ruidosas ovaciones al doctísimo profesor, que eran una sincera y espontánea expresión de su gratitud hacia quien de modo tan generoso da la ciencia y vulgariza su saber entre el pueblo”.
El diari destacava una de les claus de l’ideari que va impulsar Blasco en fundar la Universitat Popular i que encara continua viva a esta institució: fer accessible la cultura a totes les persones. El llenguatge utilitzat ocultava però, que en aquell primer curs 1902-1903 s’inscrigueren cent cinquanta dones en la Universitat Popular, en una València amb un 72% d’analfabetisme i no més de 1400 estudiants a l’Estudi General.
Les conferències de Simarro, que es publiquen íntegres en estes pàgines, portaven per títol “Misión de la ciencia en la civilización”, i en elles va destacar el paper de la ciència, la cultura i especialment l’educació, per a la civilització, entesa esta com una societat culta.
Un any més la Universitat Popular de València, amb motiu del seu aniversari, ha demanat una dona experta, en este cas Irene Ballester Buigues, que faça la rèplica a una de les 24 conferències del curs fundacional de la Universitat Popular, impartides totes per homes, i la de Luis Simarro ha sigut la seleccionada.
Les conferències d’aquell primer curs foren recollides pel taquígraf José Ibáñez Taso i editades en butlletins per fascicles, a la venda en l’administració del diari El Pueblo. En 1904 foren, a més, reunides i publicades en un llibre titulat Conferencias de la Universidad Popular de Valencia, que per cert fou imprès per una dona, als tallers Vídua d’Emilio Pascual, al carrer Pizarro de València.
Irene Ballester Buigues, doctora en Història de l’Art, va acceptar el repte de dialogar, amb un segle de distància, amb el doctor Simarro i anar un poc més enllà que el catedràtic pel que fa a allò que cal tenir en compte perquè avance la humanitat: la veu i els drets de les dones.
A la seua llarga exposició Simarro només pronuncia la paraula mujer una vegada, per a fer al·lusió a un exemple relacionat amb el costum de seguir la moda, en este cas sobre pentinats. Un segle més tard, en llegir la intervenció, crida l’atenció inevitablement l’ús del masculí universal i el punt de vista androcèntric omnipresent a les reflexions del text, que han d’entendre’s en el context de l’època. Criden l’atenció precisament perquè des de 1903, en què les dones espanyoles no eren considerades ciutadanes i no podien votar, hem recorregut un camí en el qual s’ha aconseguit remoure obstacles i avançar més del que probablement Luis Simarro va imaginar.
Rellegir un text de principis del XX és un exercici interessant que facilita el reconeixement del trajecte recorregut. És un viatge en el temps a un dels llocs d’on venim i dels que hem pogut eixir realitzant importants conquestes, lluitades per les dones des dels espais privats i públics, sobretot en l’ombra, amb patiment i enormes sacrificis, per convicció o per intuïció, però per damunt de tot no donant-nos mai per vençudes. Irene Ballester fa un recorregut analític, reflexiu i gràfic per mostrar-nos com al llarg de la història de l’art s’ha objectualitzat el cos de les dones, se’ns ha jutjat i culpabilitzat, i se’ns ha negat la individualitat, aquella que ens permet ser subjectes, tenir drets i ser lliures. Però també ens mostra, a partir de l’obra d’algunes autores, com hem pogut subvertir la mirada masculina cosificadora, violenta, opressora, des de la que el patriarcat ha exercit el poder i la dominació sobre nosaltres.
Simarro, en la seua exposició, inicia un fil argumental que ens condueix curiosament a algunes de les reivindicacions més vigents del feminisme. Podem dir que pren el camí, encara que no l’acaba de recórrer. Parteix del materialisme històric per a exposar que l’home no és sols un ésser econòmic, sinó també intel·lectual, artístic, moral i no sols els procediments que tenen a veure amb la producció i l’economia, allò que té un valor econòmic assignat, contribueix a transformar les relacions socials. També l’art i l’educació, diu, transformen les relacions socials, i assenyala «Todo trabajo, no sólo económico, sino artístico, ético, intelectual, etc., modifica las relaciones sociales, varía el medio artificial en que el hombre vive».
Cent sis anys després d’haver-se escrit aquesta reflexió, és quasi inevitable que el pensament ens porte, en eixe etc que introdueix en la seua intervenció, a les cures, a tot el treball no remunerat que les dones han realitzat i realitzen a l’ombra, sense reconeixement social, sense remuneració, imposat socialment com una responsabilitat exclusivament femenina, relacions desiguals fruit de l’estructura social patriarcal, que han fet possible que la societat puga sobreviure, a costa de la vida, els drets i la llibertat de les dones, de la meitat de la humanitat. En eixe etc, un segle després, les dones estem escrivint les cures i reivindicant que eixes cures, la vida, se situe al centre del sistema.
Quan nosaltres, les dones, avancem en drets i llibertats, conclou Irene Ballester, avança la humanitat, avança la civilització, avancem homens i dones. Hi estem d’acord i som conscients, des de la Universitat Popular de València -on un dels nostres objectius principals és la formació al llarg de la vida cuidant els vincles entre persones, teixint complicitats entre generacions i en els espais de proximitat de cada barri i poble de la ciutat-, que el diàleg de segle a segle, saber d’on venim i d’on venen les idees, reflexionar, qüestionar i fomentar el pensament crític, és sens dubte un guany per a la humanitat.

Les conferències de Rosa Maria Calaf, Irene Ballester, Luz Sanfeliu i M. Ángeles Durán a la UP


Des de febrer de 2016, amb caracter anual, desenvolupem el projecte ANIVERSARI UNIVERSITAT POPULAR , per tal de recuperar la memòria de la història d’esta institució i dedicar un programa d’activitats culturals al voltant dels valors de l’ideari fundacional de la UP València, creada al 1903 per Vicente Blasco Ibáñez.

Cada any, hem encomanat a una dona amb solvència acadèmica i/o professional que fera la rèplica a una de les conferències que en el curs 1902/03 impartiren homes de l’àmbit acadèmic, dins del programa del curs inaugural de la Universitat Popular de València. Així, hem tingut a les mestres Rosa Maria Calaf, Irene Ballester Buigues, Luz Sanfeliu i María Angeles Durán.

La Universitat Popular ha fet una recopilació de les conferències que varen oferir i que gràcies al seu enregistrament podem tornar a gaudir completes.

 

CONFERÈNCIA ROSA MARIA CALAF | VISIÓ CRÍTICA EN L’ERA DE LA DESINFORMACIÓ| CCCC EL CARMEN |  FEBRER 2019 |116 ANIVERSARI UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA |

 

CONFERÈNCIA IRENE BALLESTER | ACTIVISTES I CREATIVES: ART PER AL CANVI SOCIAL | LA NAU |  FEBRER 2018 |115 ANIVERSARI UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA |

 

CONFERÈNCIA LUZ SANFELIU | REPUBLICANES I FEMINISTES VALENCIANES. ALTRES CLAUS PER A INTERPRETAR EL PROCÉS DEMOCRATITZADOR| LA NAU |  FEBRER 2017 |114 ANIVERSARI UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA |

 

CONFERÈNCIA MARIA ANGELES DURÁN | LA IMPOSIBLE NEUTRALIDAD DE LA CIENCIA| LA NAU | FEBRER 2016 |113 ANIVERSARI UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA |

Les alumnes de la UP de 1903 participaren en la fundació de la casa de maternitat


El 4 d’abril de 1903, el periòdic El Pueblo publicava en la seua portada  una convocatòria “a todas las alumnas en la Universidad Popular á una reunión que se celebrarà mañana domingo á las once y media de la misma para tratar de la creación de la casa de maternidad. Hará uso de la palabra el doctor D. Miguel Orellano”.
Pel que sembla, s’havia obert una subscripció popular per a finançar la creació d’una casa de maternitat, en la fundació de la qual van participar les alumnes del curs 1902/03 de la Universitat Popular.


El 6 d’abril de 1903 El Pueblo va publicar també en portada la crònica de la reunió en la qual es tractaria sobre la fundació de la casa de Maternitat de València, una “empresa humanitaria” en paraules del doctor Orellano, que tractaria d’imitar altres  projectes similars a l’estranger, “una obra que no puede tener color político alguno, que no tiene más que una finalidad científica y humanitaria”.

La crònica periodística destaca que la reunió va contribuir a “excitar el sentimiento de todas las alumnas, predisponiéndolas a trabajar con mayor entusiasmo”. En la reunió, assenyala el text, “se acordó en definitiva continuar los trabajos emprendidos hasta lograr que la suscripción alcance muchos miles de adhesiones”.

Més de 2000 personas participen amb #UPValència en “Un món, 17 reptes”


Més de 2000 persones de la #UPValència han participat durant l’últim any en el projecte de la Fundació Vicente Ferrer “Un món, 17 reptes. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’Índia rural” juntament amb les 5 universitats públiques valencianes. La fundació acaba de publicar el seu informe de resultats i el balanç d’un projecte l’objectiu del qual ha sigut fomentar la implicació i el compromís ciutadà en iniciatives solidàries a través de propostes de sensibilització i formació donant a conéixer l’Agenda 2030 i els ODS, acostant una realitat concreta, la de l’Índia rural.

Descarregar informe de resultats en pdf

La Universitat Popular de València ha participat a través dels centres UP de Rovella, Aiora, SantMarcel·lí, La Torre, Russafa i Orriols. La fundació valora positivament l’àmpla participació de més de 2000 persones dels centres UP i conclou que “Les seus de la Universitat Popular són espais de socialització i de gran potencial en la generació de valors humans i solidaris, amb repercussió en l’entorn familiar de les persones que acudeixen a les classes i participen en activitats com les d’aquest projecte”.

El projecte de sensibilització ha sigut cofinançat per la Generalitat Valenciana i dut a terme per la Fundació Vicente Ferrer des de gener de 2018 a febrer de 2019 en les cinc universitats públiques de la Comunitat  Valenciana i en sis seus de la Universitat Popular de València. Dirigit al públic adult i universitari, les activitats exposaven el treball de la Fundació a l’Índia com a exemple per a comprendre la importància dels compromisos adquirits a nivell mundial a través de l’Agenda 2030, la interrelació entre tots ells, l’impacte global que tenen les accions orientades a la seua consecució i la necessitat d’actuar des de tots els àmbits, tant individuals com institucionals, socials i econòmics, per a aconseguir una societat global sostenible, justa i pacífica.

#UPTrafalgar fa memòria de barri amb el veïnat


La Universitat Popular de Trafalgar ha impulsat un projecte de recuperació de la memòria del barri amb la participació activa del veïnat, en col·laboració amb la Associació de veïns i veïnes Vilanova del Grau i Ymca. Veïns i veïnes han participat en un programa de tallers  per a recordar i compartir records, informació i experiències sobre el barri en primera persona. Persones de diferents nacionalitats, nascudes o arribades al barri en diferents moments, comparteixen aula i històries sobre l’entorn, entre elles la memòria de recursos públics que han sigut fruit de reivindicacions i lluites veïnals, el passat industrial del districte, o vivències d’acolliment vinculades amb el bon tracte i també amb el racisme.

El projecte també contempla una exposció d’imatges del barri que es pot visitar al centre #UPTrafalgar.

L’objectiu és, a través de la història del barri,  generar sentiments d’arrelament i d’identitat, tenint en compte la visió que cada persona puga tindre de la vida en el barri, tant els habitants tradicionals com els arribats recentment.
Les activitats desenvolupades amb veïns i veïnes genera espais i oportunitats de col·laboració en desenvolupar qüestions que per la seua pròpia naturalesa són comunes a tots i totes.

En l’experiència han participat, entre altres, persones nascudes a València, Mongòlia, Romania, Rússia i Bolívia.

 

Vídeo de l’Encontre de memòria veïnal 

El veïnat ha recordat els orígens del districte Camins al Grau. La història sobre com a mitjan segle XIX comença a créixer el port de València i es desenvolupen una seie de camins de vies de connexió amb el centre urbà, llavors llunyà: el camí Fons, el camí vell, l’avinguda del Port amb els seus tranvies, el ferrocarril València-Grau-Barcelona. Es creava un espai propici a la instal·lació de fàbriques, serveis i zones residencials. Algunes de les empreses que es van instal·lar en aquells camins van ser químiques, com les orientades a la fabricació de fertilitzants que s’utilitzarien, entre altres, en l’horta de València. Alguna d’aquesta empreses va evolucionar després amb la fabricació d’un  detergent la marca del qual lideraria el mercat molts anys.

La proliferació d’activitat econòmica va portar amb ella el desenvolupament del servei d’enllumenat i calefacció mitjançant el gas Lebón i l’extensió de la xarxa de tranvies, el més moderna drassana d’Espanya en el seu moment (La Unió Naval de Llevant), o els depòsits de combustible de Campsa per al subministrament a la creixent indústriaautomobilística i l’activitat portuària.

L’activitat econòmica va atraure mà d’obra de València i altres punts d’origen que es va instal·lar en el districte. I el mapa del barri ha anat configurant-se a partir de famílies treballadores.

A la fi dels anys 60 i en els anys 70 bona part de les indústries de l’entorn havien quedat obsoletes i es va posar de manifest l’enorme cost ambiental i de salut de les seues activitats. Les indústries químiques generaven emissions enormement nocives per a la salut de veïns i veïnes, al mateix temps que produïen i acumulaven residus al costat del barri, generaven molèsties importants, com les cotxeres de Tomás  Montañana i Trafalgar, i suposaven un perill per a la ciutadania, com les instal·lacions de gas i combustibles. Part del barri també continuava desprotegit enfront de les inundacions després de la riuada del 57, que va tindre uns efectes devastadors. A aquestes peculiaritats del districte se sumaven altres compartides amb altres àrees de la ciutat: infravivienda, falta de recursos educatius i zones verdes,.. I per a fer-li front el moviment veïnal va ser clau.

Des dels anys 80 el districte de Camins al Grau ha patit una important transformació. Els vells eixos han donat pas a grans avingudes: l’antic ferrocarril a Barcelona és hui l’avinguda de França, el camí Fons és l’Avinguda de Balears i l’Avinguda del Port ja és una de les avingudes principals de la ciutat. Han sorgit espais més impersonals i un urbanisme que excedeix l’escala més humana, amb alts i enormes edificis.

En aquest districte urbà viu un dens teixit social, veïnal, de gent treballadora que ha sabut a més reivindicar els canvis necessaris per a una vida més digna i acollir a noves gents arribades d’altres barris i d’altres territoris que fan del districte un espai plural, d’enorme riquesa cultural i solidari.

Nuevos talleres de #Coordenades Matrícula abierta!


La Universitat Popular de València abre inscripción para nuevos cursos y talleres del programa #Coordenades Portes Obertes que se desarrollarán en abril y mayo en diferentes áreas temáticas y formatos. Los cursos de Coordenades se distinguen de la programación anual en la duración, más corta y el formato ya que se trata de talleres, conferencias o cursos sobre temáticas muy específicas dentro de las áreas de Feminismo, Sostenibilidad, Social, Tecnologías, Idiomas,  Bienestar y Arte.

Los cursos se desarrollan en diferentes centros de #UPValència y aquellos de menos de 4 sesiones son gratuïtos.

En el área de #Feminismo e Igualdad, el 16 de mayo se celebrará el taller #DonesCreixent de una sola sesión y gratuito, en el centro #UPRussafa.

En el área de #Sostenibilidad, se pondrán en marcha en mayo cuatro talleres: #EcoDiseño (Nou Moles), Medio ambiente y #AgriculturaEcológica (Castellar-L’Oliveral), el #HogarEcológico (Algirós) y #ConsumoConsciente y estilos de vida saludables (Orriols). Además, sigue abierta la inscripción en el taller #Huertosurbanos (Rovella) que comenzó en febrero y continuará hasta el 10 de junio.

 

En el área de #Social, se pondrá en marcha en mayo el taller #Telebasura como contenido televisivo, con dos sesiones, gratuito, en #UPOrriols.

En el área de #Tecnologías, en mayo se iniciará el taller #ProtecciónPrivacidad y seguridad en redes sociales, en los centros de #UPCiutatVella, #UPMorvedre y #UPPobleNou.

En el área de #Bienestar, en mayo se inician los talleres de Mindfullness (Ciutat Vella, Nou Moles, Orriols, Algirós y Cabanyal), Mejora del sueño (Orriols y Cabanyal), Meditación (Pinedo), Cuando me entran los calores (Benimaclet) y Biodanza (Sant Marcel·lí). Y en abril acaban de iniciarse o se iniciarán en breve los talleres de Memoria y creatividad: estimulación cognitiva (Carpesa, Benifaraig y Les Cases de Bàrcena), Mejora tu sueño (Benimàmet), Iniciación a la vela latina (El Palmar) y Alineación corporal y fortalecimiento del suelo pélvico (Orriols).

En el área de #Arte, a lo largo del mes de mayo comenzarán los tallers y cursos de “Pintura rápida al aire libre” en #UPAiora y sigue abierta la matrícula de los talleres y cursos ya iniciados en “Retrato: Rembrandt a Picasso”, “Pintura: el color” i “La textura y el volumen en pintura” que finalizan en mayo o junio.

En el área de #Idiomas sigue abierta la matrícula del curso “Superar una entrevista de trabajo en inglés”, que finalizará el 29 de mayo, en #UPCastellarOliveral.

En el área de #ViureEnValencià, está abierta la matrícula del “Taller d’expressió escrita en valencià” (Nou Moles) que finaliza el 29 de mayo y el curso de “Valencià Nivell II” (diferents centres) que equivale a la preparación del Mitjà de la JQCV y finaliza en junio de 2019.

 

La matricula online se puede formalizar en: http://matricula.universitatpopular.com

 

TABLA COMPLETA ORDENADA POR FECHAS DE INICIO:

ACTIVIDADES DE ABRIL, MAYO Y JUNIO CON MATRÍCULA ABIERTA
CENTRO UP TALLER DIA DE SESIONES HORARIO FORMADOR/A NÚM DE SESIONES PRECIO FECHAS DE SESIONES
EL PALMAR INICIACIÓ A LA VELA LATINA Lunes y miércoles 18 – 20 h Asociación Vela Latina El Palmar 22 25 04/03/2019, 06/03/2019, 1103/2019, 13/03/2019, 20/03/2019, 25/03/2019, 27/03/2019, 01/04/2019, 03/04/2019, 08/04/2019, 10/04/2019, 15/04/2019, 17/04/2019, 06/05/2019, 08/05/2019, 13/05/2019, 15/05/2019, 20/05/2019, 22/05/2019, 27/05/2019, 29/05/2019, 03/06/2019
CARPESA MEMORIA Y CREATIVIDAD. ESTIMULACIÓN COGNITIVA Lunes 17:00-19:00 Omayra de la Torre Herrero y Jorge Perales Granell 8 0 01/04/19-08/04/19-15/04/19-06/05/19-13/05/19-20/05/19-27/05/19-03/06/19
POBLE NOU PROTECCIÓN, PRIVACIDAD Y SEGURIDAD EN REDES SOCIALES M/J 11:00-13:00 Nube7 4 0 02/04/19-04/04/19-09/04/19-11/04/19
BENIFARAIG MEMORIA Y CREATIVIDAD. ESTIMULACIÓN COGNITIVA Martes 17:00-19:00 Omayra de la Torre Herrero y Jorge Perales Granell 8 0 02/04/19-09/04/19-16/04/19-30/04/19-07/05/19-14/05/19-21/05/19-28/05/19
BENIMÀMET MEJORA TU SUEÑO 2 L/X 19:00-21:00 Psicosomni 4 0 08/04/19-10/04/19-15/04/19-17/04/19
ORRIOLS CONSUMO CONSCIENTE Y ESTILOS DE VIDA SALUDABLES Martes 16:00-18:00 Héctor Luis Conesa Hernández 1 0 09/04/2019
ORRIOLS ALINEACIÓN CORPORAL Y RECUPERACIÓN DEL SUELO PÉLVICO M/J 16:00-18:00 Betlem M. Vendrell 2 0 11/04/19-16/04/19
ORRIOLS ¿QUÉ ES MINDFULNESS? Viernes 10:00-12:00 María Gómez Verdeguer 4 0 03/05/19-10/05/19-17/05/19-24/05/19
ALGIRÓS ¿QUÉ ES MINDFULNESS? L/X 17:00-19:00 María Gómez Verdeguer 4 0 06/05/19-08/05/19-13/05/19-15/05/19
NOU MOLES ECO-DISEÑO l/m/x/j 11:00-13:00 Mª Teresa Navarro Golf 14 20 06/05/19-07/05/19-08/05/19-09/05/19-13/05/19-14/05/19-15/05/19-16/05/19-20/05/19-21/05/19-22/05/19-23/05/19-27/05/19/28/05/19
ORRIOLS MEJORA TU SUEÑO 1 M/J 10:00-12:00 Psicosomni 4 0 07/05/19-09/05/19-14/05/19-16/05/19
CABANYAL MEJORA TU SUEÑO 1 M/J 19:00-21:00 Psicosomni 4 0 07/05/19-09/05/19-14/05/19-16/05/19
AIORA PINTURA RÁPIDA 2 M/J 11:00-13:00 Joan Francesc Àlvaro Aparisi 4 0 07/05/19-09/05/19-14/05/19-16/05/19
CIUTAT VELLA ¿QUÉ ES MINDFULNESS? M/J 17:00-19:00 María Gómez Verdeguer 4 0 07/05/19-09/05/19-14/05/19-16/05/19
MORVEDRE PROTECCIÓN, PRIVACIDAD Y SEGURIDAD EN REDES SOCIALES M/J 11:00-13:00 Nube7 4 0 07/05/19-09/05/19-14/05/19-16/05/19
PINEDO CURSO DE MEDITACIÓN Miércoles 11:00-13:00 María Gómez Verdeguer 4 0 08/05/19-15/05/19-22/05/19-29/05/19
SANT MARCEL·LÍ BIODANZA Miércoles 17:00-19:00 Belén Navarro y Paco Carratalá 4 0 08/05/19-15/05/19-22/05/19-29/05/19
ORRIOLS LA TELEBASURA COMO CONTENIDO TELEVISIVO. EFECTOS EN LA SOCIEDAD L/X 10:00-12:00 Nuria Cervera Castellanos 2 0 13/05/19-15/05/19
BENIMACLET CUANDO ME ENTRAN LOS CALORES M/J 16:00-18:00 Beatriz Hernández 2 0 14/05/19-16/05/19
RUSSAFA MUJERES CRECIENDO Jueves 11:00-13:00 Servitec 1 0 16/05/2019
NOU MOLES ¿QUÉ ES MINDFULNESS? L/X 17:00-19:00 María Gómez Verdeguer 2 0 20/05/19-22/05/19
ALGIRÓS HOGAR ECOLÓGICO L/X 17:00-19:00 Servitec 4 0 20/05/19-22/05/19-27/05/19-29/05/19
CIUTAT VELLA PROTECCIÓN, PRIVACIDAD Y SEGURIDAD EN REDES SOCIALES M/J 17:00-19:00 Nube7 4 0 21/05/19-23/05/19-28/05/19-30/05/19
AIORA PINTURA RÁPIDA 3 M/J 11:00-13:00 Joan Francesc Àlvaro Aparisi 4 0 21/05/19-23/05/19-28/05/19-30/05/19
CABANYAL ¿QUÉ ES MINDFULNESS? M/J 17:00-19:00 María Gómez Verdeguer 4 0 21/05/19-23/05/19-28/05/19-30/05/19
CABANYAL MEJORA TU SUEÑO 2 M/J 19:00-21:00 Psicosomni 4 0 21/05/19-23/05/19-28/05/19-30/05/19
ORRIOLS MEJORA TU SUEÑO 2 M/J 10:00-12:00 Psicosomni 4 0 21/05/19-23/05/19-28/05/19-30/05/19
CASTELLAR-L’OLIVERAL MEDIOAMBIENTE Y AGRICULTURA ECOLÓGICA EN UNA SOCIEDAD SOSTENIBLE M/J 17:00-19:00 Nuria Cervera Castellanos 2 0 28/05/19-30/05/19

 

 

ACTIVIDADES EN MARCHA CON MATRICULA ABIERTA
CENTRO UP TALLER DIA DE SESIONES HORARIO FORMADOR/A NÚM DE SESIONES PRECIO FECHAS DE SESIONES
ROVELLA HUERTOS URBANOS Lunes 09:00-11:00 Horta Viva 14 20 18/02/2019-10/06/2019
LES CASES DE BÀRCENA MEMORIA Y CREATIVIDAD. ESTIMULACIÓN COGNITIVA Miércoles 15:00-17:00 Omayra de la Torre Herrero y Jorge Perales Granell 8 0 27/03/19-03/04/19-10/04/19-17/04/19-08/05/19-15/05/19-22/05/19-29/05/19

“Les xiquetes i els xiquets de la guerra” en UP Aiora


 


La Universitat Popular de València acull fins al 15 d’abril l’exposició “Los niños -y las niñas- de la guerra cuentan su vida, cuentan su historia” de AGE Asociación Archivo, Guerra y Exilio, en el palauet d’Aiora, seu del centre Aiora de la UPValència. Un acte de ⚖️ recuperació de la memòria històrica i de reconeixement a un passat sovint oblidat o menyspreat.

Es tracta d’una mostra de fotografies que recupera la memòria d’aquell episodi de la història espanyola en que milers de xiquetes i xiquets foren evaquats pel govern de la República a diferents països per a salvar-los de l’atrocitat de la guerra i els bombardejos de les tropes feixistes sobre les poblacions. 

A més de l’exposició, tindrem l’ocasió de conéixer en persona a algunes de les xiquetes i xiquets que foren evacuats a la URSS.

El dimecres 27 tenim una cita a les 17 h en #UPAiora :  Inauguració de l’exposició “Los niños -y las niñas- de la guerra cuentan su vida, cuentan su historia” | Amb Dolores Cabra (AGE) i Vicenta Alcover (Xiqueta evacuada a la URSS) | Projecció del documental “Huérfanos del olvido” |


🔘27 març fins al 15 d’abril | Exposició oberta a Palauet d’Aiora de dilluns a dijous| 10 a 13 h i 16 a 20 h | Carrer Sants Just i Pastor, 96 |

🔘 2 d’abril | 17 h | testimoni de vida del xiquet ecacuat a la URSS Sergio Salueña, de Nules. Debat amb Dolores Cabra (AGE) |
🔘 15 d’abril | 17 h | Conferència col·loqui amb Amparo Montagud (filla de combatent a França i membre de UNE) i Dolores Cabra | Cloenda de l’exposició |

A #UPAiora amb AGE Asociación Archivo, Guerra y Exilio.
(Imatges AGE)

Dolores Cabra -AGE-, Eva Such -UP- i Vicenta Alcover -xiqueta evacuada-

Dolores Cabra -AGE-, Eva Such -UP- i Vicenta Alcover -xiqueta evacuada-

#8M en els centres de #UPValència


DIVENDRES 1 A DILLUNS 6 DE MARÇ

-De l’1 al 6 març en horari d’obertura del Centre. Mural Participatiu sobre “Les Dones que han fet història”. Exposició oberta al públic. UPCIUTAT VELLA. C/ Sant Miquel 14. Tel963921534

DILLUNS 4 a de MARÇ

-4 a 12 MARÇ.-Taller Sensibilització i realització d’un mural amb imatges i paraules que representin a la dona amb diversitat funcional, la seva lluita per la integració i la inclusió en un món sense barreres i com podem contribuir a això. Aquest taller es començarà a treballar a les aules del 4 al 12 de març per a finalment muntar el mural el dijous 7 de març. Persones matriculades en el centre. UP RUZAFA. C/ Dénia 39. Tel 963417235

– 4 de març, 10,30 hores: Inauguració de la IVª Edició de Expodona. Aquest any dedicada a dones esportistes espanyoles seguint l’eix del Projecte de centre centrat en l’Activitat Física i saludable: Up, Activa’t!. L’exposició estarà oberta tot el mes de març en l’horari de centre. Obert al públic. UP ORRIOLS. C/ Santiago Rusiñol 11. Tel. 961337114

-4 de març, 11 hores, xerrada que impartirà Cristina Escrivá Moscardó, del Institut Obrer de València amb el títol “En rècord d’Alejandra”, com a exemple de vida de dona lluitadora i homenatge a aquesta. Oberta al públic fins a completar aforament. UP AIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

-4 de març de 15.00 a 19.00 Taller “Coixins del Cor”, consisteix a realitzar coixins, que a través de la Fundació Projecte Micky,  es lliuressin a l’Hospital La Fe a dones operades de càncer de mama. Cal demanar inscriure’s cridant al centre. UP MORVEDRE Plaza Roncesvalles 8. Tel. 963476048.

-4 de març, 17 hores, Conferència “Dona i Primera Guerra Mundial” a càrrec del tècnic de Biliotecas Municipals, Emilio García Giner. Oberta al públic fins a completar aforament. UPAIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

DIMARTS 5 MARÇ

-5 de març: A les 9.45 hores Realitat i Fantasia, Històries i Llegendes de la Ciutat. De la Secció  Projectes Educatius, Regidoria d´Educació.  Un passeig pels històries més curioses de la ciutat que han passat a ser mites. Formadora que acompanya en la sortida  és M.ª Dolores Torregrosa Bou. Per a participants de la UP. UPTRAFALGAR. C/ Trafalgar 34. Tel 963310721

-5 de març, 11,30 hores, taula rodona “El pensament crític i la construcció de la  ciutadania en la Universitat Popular de València”. Oberta al públic fins a completar aforament. UP AIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

DIMECRES 6 MARÇ

-6 de març, a les 9,30 i a les 11 hores, Tallers sobre “Resilencia en el Sahel: els drets de les dones” relacionats amb l’exposició que tenim en el centre des del 19 de febrer fins al 7 de març. Exposició i tallers a càrrec de Moviment per la Pau (MPDL). Fa falta inscriure’s. UPAIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

-6 març, en les classes d’Español per a estrangers de 9 a 11, 11 a 13, 15 a 17 i 17 a 19 horadifusión de documental subtitulat sobre la dona en el món laboral. Per a persones matriculades en aquests 4 grups o eventuals interesadas.up ROVELLA. c/Arabista AmbrosioHuici s/n (ajunto Biblioteca municipal). Tel963737755

-6 de març a les 10.30: projecció de la pel·lícula “La batalla dels sexes” i posterior xerrada.  UPSAN ISIDRO.  C/ Jose Andreu Alabarta 25-27. Tel. 963775661

-6 MARÇ a les 11 hores. Xerra projecte “El mirall d’Ana”. El projecte consisteix en una activitat realitzada per Marta Senent (doctora especialitzada en temes de diversitat funcional i gènere) a través de dinàmiques, explicacions i molta interacció. Per què hem de dir diversitat funcional i rebutjar altres termes com a minusvàlid, discapacitat…?, som diferents, o som igual de diferents? Obert al públic fins a completar aforament. UP RUZAFA. C/ Dénia 39. Tel 963417235

-6 de Març a les 11 hores. Videoforum entorn del documental “Qui vol ser feminista?. Obert al públic. UP EL PALMAR. c/Vila Joiosa 1. Tel. 961620116

-6 de març a la tarda, sortida al col·legi major Dr. Peset, per a assistir a la conferència “Les dones i les guerres imperialistes” a càrrec de Nazanin Armanian i Rut Blasco Baldoví, de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia. Acte organitzat per València Laica. Fa falta apuntar-se. UP AIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

-6 DE MARÇ A les 16 H. EXPOSICIÓ “LA DONA DE RELLEU” DE TABLILLAS EN LA UPCASTELLAR-OLIVERAL. Oberta al públic. UPCASTELLAR. c/PetisaLeonor Perales s/n. Tel963964359. UP CASTELLAR. c/PetisaLeonorPerales s/n. Tel 963964359

-6 març als 16:30h. Xarrada col-loqui  “III Encontre de Testimonis de Dons de la UP”.Experiències de dons de diferents edatsrespecti al concepte d´igualtat. Obert al públic. UP CIUTAT VELLA. C/ Sant Miquel 14. Tel963921534

-6 de març “Dona Valenta” a les 16.30, recital de poesies i cançons amb aquesta temàtica. Iniciativa que es duu a terme per quart any consecutiu amb diferents lemes. Obert al públic fins a completar aforament. UPMORVEDRE Plaza Roncesvalles 8. Tel. 963476048.

-6 de març. 16,30 hores. Itinerari “camins en femení”. Punt d’inici en Torres de Serrano. Participants del Centre. UP ALGIRÓS c/Músic Giner 21. Tel 963718783

-6 de març, 16,30 hores Cinema amb la projecció de la Pel·lícula “La dama de Ferro”. Per a participants del centre. En finalitzar, xerrada sobre els avanços aconseguits en els últims 60 anys tant en l’àmbit laboral, acadèmic, professional i familiar. UP Carpesa. c/ ApostolSant Pere, 21. Tel 961857194

-6 març a les 17,30 h. Debat sobre “Sexualitat en la maduresa”. L’activitat consistirà en la projecció del film “La vida comença avui” (2010), dirigida per Laura Mañá; posteriorment seguirà un col·loqui-debat, en el qual s’aportarà informació sobre el tema de la sexualitat durant l’etapa de maduresa. L’activitat aquesta organitzada per Ajuntament de València (Junta Municipal dels pobles de l’Oest), el grup de treball de Benestar social i la Universitat popular de Benimámet-*Beniferri. Obert al públic . UP BENIMAMET. Plaza Doctor Ximeno1. Tel 963476852

DIJOUS 7 MARÇ

– 7 de març a les 10:00h. Taller “Promoció d’Igualtat”. Requereix inscriure’s cridant al centre. UP ORRIOLS. C/ Santiago Rusiñol 11. Tel. 961337114

-7 de març, a les 11 hores, Taller de preparació de pancartes per a la manifestació del divendres 8 de març. Per a participants de la UP. UP AIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

-7 DE MARÇ A les 16.45 H. SORTIDA Al TEATRE FLUMEN. OBRA “TATUATGE” EN HOMENATGE A CONCHA PIQUER. RETORN A les 19.30 H Persones interessades. UP CASTELLAR. c/PoetisaLeonor Perales s/n. Tel 963964359

-7 de març, 17 h. Taller conjunt UP Algirós i UPAiora, “Notícies falses i xarxes socials: preparant-nos enfront de les noves estratègies de comunicació”. Requereix inscriure’s. UPAIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

-7 de Març de 17 a 19 hores. Taller de Conversa d’Inglés sobre el tema: DONA I TREBALL. Per a persones matriculades i ventuales interessades. UP ROVELLA. c/ArabistaAmbrosio Huici s/n (ajunto Biblioteca municipal). Tel 963737755

-7 de març, 17 hores Conferència “Artesania, Dona i Educació” a càrrec d’Ana Figueres. Oberta al públic. UP SAN ISIDRO.  C/ Jose Andreu Alabarta 25-27. Tel. 963775661

-7 de març, 18 hores CineFórum amb la projecció de la Pel·lícula “La dama de Ferro”. Per a participants del centre. UP Casis de Barcena, Carretera Barcelona 108. Tel961857194

-7 març, 18 hores, Xerrada col·loqui “Dona i Art” a càrrec de Mª Carmen Marco i exposició de treballs de ventalls realitzats per participants. Oberta al públic. UP POBLES NORD1. Cami de Montcada 205. Tel. 9636666

-7 març 18.15 Inauguració de l’exposició de fotografia sobre les dones artesanes professionals guardonades per la Generalitat Valenciana. Oberta al públic. UP SAN ISIDRO.  C/ Jose Andreu Alabarta 25-27. Tel. 963775661

-7 de març a les 20.30: Desplaçament a la Sala Ruzafa. Monòleg “Mari Pa’*lante”. Un monòleg teatral amb cançons en directe. Poètic i divertit, amb un clar missatge de reivindicació de la dona. Oberta al públic. UP SAN ISIDRO.  C/ Jose Andreu Alabarta 25-27. Tel. 963775661

-7 MARÇ.  Taller “Cors solidaris”. Taller programat per al dijous, 7 de març a l’aula de cort i confecció. Realització de petits almohadones amb forma de cor per a l’associació “Coixí del cor” (projecte Micky). Aquests cors elaborats per alumnes de la UPseran destinats a dones per a ajudar a pal·liar les molèsties postoperatòries després d’una operació de càncer de mama. Persones matriculades en el Centre. UP RUZAFA. C/ Dénia 39. Tel 963417235

DIVENDRES 8 MARÇ

-8 març, 9 hores. Desdejunis (xocolotá) i recital/testimonio sobre la superació de la dona. Obert al públic. UP PARRETA. c/Vicente Peris, 3 Tel. 963461001

-8 de març, comitiva per a acudir de forma conjunta a la manifestació convocada. Persones de tots els centres UUPP i acompanyants. UP AIORA. C/ Santos Justo i Pastor 98. Tel. 967737005

-8 de Març Participació conjunta en la manifestació de València. UP POBLES NORD1. Cami de Montcada 205. Tel. 9636666

DILLUNS 11 MARÇ

– 11 de març a les 10:30h. Recital de poesia de dones. Organitzat per l’Associació de veïns de Orriols-*Rascanya. Obert al públic. UPORRIOLS. C/ Santiago Rusiñol 11. Tel. 961337114

-11 DE MARÇ d’11 a 12,30 h. Xerra “TRACTAMENT DE LA DONA A través DE LA MÚSICA EN INGLÉS”.  Obert al públic fins a completar aforament. UP CASTELLAR. c/PetisaLeonor Perales s/n. Tel 963964359

-11 DE MARÇ DE 17 A 19 A 20.30 H “DONA I TREBALL” GRUP DE CONVERSA EN INGLÉS.  UPCASTELLAR. c/PetisaLeonor Perales s/n. Tel963964359

-11 de març, 17,30 h. Taller de treball col·lectiu “la dona futurista” per a plasmar la situació de la dona en la societat actual. Per a participants de la UUPP. UP PARRETA. c/Vicente Peris, 3 Tel. 963461001.

-11 de març a les 19h. Xerra col·loqui “ Treballs feminitzats: precarietat laboral”. Ponent: Càndida Barroso. Activista feminista i sindicalista. Confederació d’Associacions Veïnals i de Consumidors de la Comunitat Valenciana. CAVI COVA. Oberta al públic.  UP LA TORRE.  c/Benidoleig s/n. Tel. 963361840

DIMARTS 12 MARÇ

-12 març a les 10:00H. EXPOSICION DE PINTURES “ART I DONA”. Oberta al públic. UPMALVA-ROSA.  Av. Malvarosa 98. Tel. 962051164.

-12 març a les 10,30 hACTUACION DE LA CONEGUDA ACTRIU I MONOLOGUISTA LLIGA GOMIS, AMB “EL JOC DEL CANVI”. UNA VISIONPERSONAL EN CLAU D’HUMOR DE LA SITUACION DE LES DONES EN LA NOSTRA SOCIETAT. PER A FINALITZAR: XOCOLATÁ . Obert al públic fins a completar aforament. UPMALVA-ROSA.  Av. Malvarosa 98. Tel. 962051164.

-12 de març a les 17 hores.  Conferencia biblioteca Nova Al Russafi a càrrec d’Emilio García (Tècnic de biblioteques especialitzat en la Història de la 1a Guerra Mundial) sota el títol: “És van obrir els portis, el paper de la dóna en la Primera Guerra Mundial”. Obert al públic fins a completar aforament. UP RUZAFA. C/ Dénia 39. Tel 963417235

-12 de març: A les 17.00 hores Exposició La Dona de Relleu. En l’hall del Centre de Trafalgar, 2a planta.  Té com a objectiu posar en relleu la figura de la Dona en l’aspecte laboral, educatiu, familiar, de gestió veïnal etc…en definitiva, en diferents àmbits de la vida.  Formadora que la duu a terme Maribel Barrajón Simarro i María Chust. Oberta al públic. UP TRAFALGAR. C/ Trafalgar 34. Tel963310721

DIMECRES 13 MARÇ

-13 de març a les 10:00h ” Taller Cors Solidaris”, aquest és un taller de confecció de petits almohadones amb forma de cor, destinats a pal·liar les molèsties que sofreixen les dones operades de càncer de pit. Aquests almohadones es lliuren gratis als hospitals (la Fe, Doctor Peset, IVO…) després de l’operació. Per a participants del Centre. UP SANT MARCELINO. Plaza Holanda s/n. Tel 963775551

-13 març a les 17:00h  “Taller d’estampació de samarretes” amb el nostre logo del 8 de març realitzat per la nostra participant Isabel García López. Per a participants del Centre. UP SANT MARCELINO. Plaza Holanda s/n. Tel 963775551

DIMECRES 27 MARÇ

– 27 de març. Cinefórum. IIº Cicle de cinema de la Up. Documental: Campiones invisibles. Obert al públic fins a completar aforament. UPORRIOLS. C/ Santiago Rusiñol 11. Tel. 961337114

UPValència celebra el seu 116 aniversari amb el lema “Elles qüestionen”


La periodista Rosa M. Calaf i l’artista visual Yolanda Domínguez participaran a la celebració

La Universitat Popular de València, fundada el 1903 per Blasco Ibáñez, celebra el seu 116 aniversari sota el lema “Elles qüestionen”, amb un programa dedicat al seu ideari fundacional: el pensament crític, la construcció de ciutadania i el foment de l’accés universal a la cultura. Durant un mes, que arrancarà el 25 de febrer, es desenvoluparan tallers, una conferència i taules rodones als centres UP i a espais emblemàtics de la ciutat, incorporant als plantejaments fundacionals la perspectiva feminista.

Un mes dedicat al pensament crític, el feminisme i la construcció de ciutadania. 

Des de 2016 cada mes de febrer la Universitat Popular celebra el seu aniversari reforçant el seu vincle amb altres institucions acadèmiques i culturals de la ciutat, recordant la seua història i la rellevància i vigència dels seus principis fundacionals que encara es mantenen com a objectius fonamentals de la seua activitat quotidiana.

Descarregar el programa en pdf.

Cada any es recupera una de les 24 conferències del curs inaugural, el 1902/1903, impartida per un home acadèmic de l’època, i una dona especialista en l’àmbit que aborda la conferència fa la rèplica portant-la a l’actualitat i incorporant la perspectiva feminista. Enguany, la periodista Rosa María Calaf oferirà, al Centre de Cultura Contemporània El Carme, una conferència titulada “Pensament crític en l’era de la desinformació: noves estratègies de comunicació” en rèplica a l’oferida l’11 de febrer de 1903 per l’historiador, defensor de l’educació laica, Anselmo Arenas (1844-1928) sobre “La crítica històrica: la dona”.

El programa d’aniversari inclou un taller gratuït d’una sessió, que s’impartirà a diferents centres UP en les pròximes setmanes amb el títol “Notícies falses i xarxes socials: preparar-nos enfront de les noves estratègies de comunicació”. El paranimf de La Nau, de la Universitat de València, acollirà una taula rodona el 27 de febrer amb el títol “La crítica com antídot” que comptarà amb la professora de la UV i crítica de cinema Áurea Ortiz, l’artista visual i experta en gènere Yolanda Domínguez; la fotògrafa i directora de Photon Festival, Tania Castro i la periodista i professora de la UV, Lola Bañón.

D’altra banda, el dia 5 de març, al palauet d’Aiora, centre de la Universitat Popular, es celebrarà la taula rodona “El pensament crític i la construcció de ciutadania a la Universitat Popular de València”, amb les formadores de Comunicació de la UP, Sylvia Pérez i Cristina Marco; la formadora de Cultura Valenciana de la UP, Asunta Tamarit; el tècnic de UP València, Juanjo Llorente i la responsable de Comunicació de la Universitat Popular de València, Anna Gimeno. En aquest debat, s’exposarà el valor del treball quotidià de la UP en la construcció de ciutadania activa i plantejaments i metodologies per enfrontar noves exigències en una societat immersa en la viralitat i la saturació informativa. 

La Universitat Popular de València compta amb 30 centres als diferents barris i pobles de la ciutat i desenvolupa nombroses activitats tant anuals com de periodicitat més curta, al voltant de diferents àmbits temàtics com la cultura, benestar, sostenibilitat, feminisme, arts, temes socials, idiomes i tecnologia.

 

www.universitatpopular.com

Tallers gratuïts sobre fake news als centres UP


📢 Inscripció oberta per al Taller “Notícies falses i xarxes socials: preparar-nos enfront de les noves estratègies de comunicació”.
😃 Gratuït i obert.
🗞 Amb la periodista Pilar Almenar.
Hora i mitja. Una sola sessió.

Inscripcions a cada centre UP o enviant un mail a: [email protected]

☀️🌙Horaris de matí i vesprada.

CENTRES I HORARIS:

CENTRE DATA HORA
Cabanyal (Grup COMPLET!) 25/02/2019 17 a 18:30 h
Trafalgar (Grup COMPLET!) 27/02/2019 9:30 a 11 h
Malva-rosa 06/03/2019 10 a 11:30 h
Massarrojos 6/03/2019 16:30 a 18 h
Malva-rosa 07/03/2019 10 a 11:30 h
Aiora (COMPLET!) 07/03/2019 17 a 18:30 h
Benimàmet (Grup COMPLET!) 11/03/2019 17 a 18:30h
Rovella (Grup COMPLET!) 12/03/2019 10 a 11:30 h
Russafa 13/03/2019 17 a 18:30 h
Ciutat Vella 14/03/2019 10 a 11:30 h
Nou Moles 25/03/2019 10 a 11:30 h
Natzaret 26/03/2019 10 a 11:30 h
Marxalenes 26/03/2019 17 a 18:30 h
El Palmar 27/03/2019 11 a 12:30 h
Orriols 28/03/2019 10:30 a 12 h
Sant Marcel·lí 03/04/2019 18:30 a 20 h

CONTINGUTS

Les notícies falses estan per tot arreu. A les xarxes socials, a Internet, dins dels mitjans de comunicació i fins i tot arriben als nostres telèfons mòbils en forma de fotos, vídeos o memes que corren ràpidament per whatsapp. Aprendre a qüestionar, identificar, verificar i desmentir les notícies falses era una tasca fins ara destinada només als periodistes, però enfront de l’enorme onada de desinformació, la seua tasca no és suficient.

Les fonts d’emissió d’informació son cada vegada més difuses (i interessades) i els referents on nodrir-se d’informació fiable cada vegada costen més de trobar, de manera que es fa necessari crear una ciutadania crítica i formar-la perquè siga capaç de filtrar el que li arriba. Aconseguir-ho és molt senzill: les noves tecnologies digitals posen al nostre abast un fum d’eines que ens ajuden a fer aquest treball de tria de la informació.

Al taller farem una anàlisi sobre la situació actual de la informació i la desinformació, qui la genera, per a què, com identificar-la…. Aprendrem quines son les fonts netes i brutes, quins son els estàndards que necessitem comprovar en cada notícia i com entrenar la nostra capacitat crítica.

Per fer això treballarem de manera participativa i 100% pràctica: ens ajudarem de la metodologia del treball periodístic i emprarem a classe les eines recomanades per la International Fact-Checking Network, organització internacional d’entitats verificadores d’informació. Ens convertirem en ‘fact-checkers’ (comprovadors de notícies) emprant senzillament el nostre mòbil i aprendrem de manera pràctica com verificar la informació amb eines digitals en castellà i gratuïtes per poder, fins i tot, explicar com funciona a les persones que tenim al voltant.

IMPARTEIX: PILAR ALMENAR

Periodista especialitzada en el periodisme social com a eina de servei públic. Màster en Periodisme per la Universitat Autònoma de Madrid i El País, ha col·laborat amb El País, Público, Valencia Plaza, La Marea, El Salto o VICE entre altres mitjans de comunicació escrits. Actualment col·labora amb Àpunt i dirigeix Impresas, un projecte per crear la primera revista editada exclusivament per dones a la presó de Picassent.

 

#116AniversariUP #EllesQüestionen

Setmana del cinema de UPValència


This slideshow requires JavaScript.

La Universitat Popular de València celebra del 18 al 21 de febrer la seva Setmana del Cinema amb la programació de cinc pel·lícules a les sales Aqua de València, a les quals acudiran en els pròxims 4 dies centenars de participants de la UP. Les sessions matinals s’han programat a les 10.30 hores i les vespertines a les 16 hores.

La iniciativa forma part de la programació #CulturUP d’Universitat Popular, el programa d’activitats culturals de l’àrea de gestió cultural d’aquest organisme autònom de l’Ajuntamentde València.

El cinema és una eina que s’utilitza cada vegada amb major pes específic en la formació en valors, ens facilita aprenentatges que són útils tant en la vida escolar com en la formació complementària d’adults. El llenguatge audiovisual ens permet acostar-nos a pensaments i idees d’una forma lúdica, mentre ens aporta informació del món que ens envolta, afavorint el coneixement d’altres realitats, d’altres cultures. Resulta, per tant, un element clau en la formació integral de la persona, màximament quan este recurs l’abordem com a part d’un procés cultural de participació i convivència.

Com ja hem assenyalat en altres ocasions, el cinema ens permet veure la resposta a diferents problemes que se susciten en diferents moments pel que formen part dels comportaments socials, reforçant la relació entre societat, cultura i cinema. La visió de la vida en mans d’uns personatges, és capaç d’activar capacitats cognitives i generar comportaments crítics. El debat sobre les pel·lícules ens permet exercir com a ciutadania activa i participativa, perquè permet valorar i comprendre la societat des de diferents punts de vista. A més, comptem amb el fet clau que és un recurs que afavoreix la participació social de l’individu, i que pot utilitzar-se al llarg de tota la vida. La reflexió després del visionat d’una pel·lícula és la porta al canvi d’actituds, a mirar amb altres ulls la realitat que ens envolta.

La selecció de les pel·lícules que hem realitzat en aquest cicle, aborda la idea de poder des de diferents angles. El poder com la capacitat d’influir sobre els individus mitjançant l’autoritat que deriva un procés polític, com en “El vici del poder” o en “La favorita”, i del poder que és capaç d’atorgar el carisma, la persuasió i les relacions personals, tal com observem en “Green book”. El joc del poder i les relacions que subjeuen, queda reflectit en aquest cicle permetent-nos assistir en “La favorita” als mecanismes amb els quals consoliden a poc a poc la seva posició i com va guanyant la seva parcel·la de poder cada personatge. El fet que les pel·lícules, “El vici del poder” i “La Favorita”, ens remetin a successos amb base històrica, no fa sinó arrodonir la idea que la nostra situació actual, com no podia ser d’una altra forma, és el resultat dels jocs de poder produïts al llarg de la història. Totes dues pel·lícules, a més, ens obren la porta a completar i acarar els fets que narren amb els períodes històrics de referència.

El film, “Green book”, fer referència a un terme que apareixia en les guies de viatge i que indicava als ciutadans negres en quin allotjament dels estats meridionals podien passar la nit. És un viatge que realitzem al costat dels personatges, en el qual l’amistat atorga el suport emocional i la seguretat que necessita l’individu. En aquest sentit, és innegable que ens condueix a una reflexió sobre el Poder de l’amistat, com la base sobre la qual se sustenta la integració social. “El blues de Beale street”, fa un pas més en la importància de les relacions d’amistat, en la força que imprimeixen i a més, en aquest cas, de l’amor. És una pel·lícula d’una bellesa sentimental que arriba a l’ànima, menteixis ens conta que a la bona gent li passen coses dolentes, mentre quedem captivats per aquesta mare lleial capaç de lluitar pels seus amb totes les seves forces. Evidència com l’execució de la justícia per qui posseeix el poder, pot ser injusta. Ens deixa en l’aire la pregunta de si el poder garanteix la justícia.

Finalment, hem programat una pel·lícula, “Bohemian Rhapsody”, exemple de contradiccions, en la qual l’afecte, les relacions personals i afectivitat conviuen amb els desequilibris al fet que aboca el poder econòmic i l’èxit. Un “biotipic” d’un mite que sobreviu en el nostre imaginari malgrat els complexos que acompanyen a la personalitat de Mercury, senzillament perquè humanitzen el personatge, un portento vocal inqüestionable interpretat per Rami Malek. Un conjunt de pel·lícules que ens parlen a crits de la importància de la humanitat, d’aquests llaços que sustenten les relacions i que ens tenen tanta força com per a reflexionar sobre on resideix realment al poder de la raça humana. Sobre qui posseeix realment el poder encara que no sigui conscient d’això.

(Text Gestió Cultural)

Més de cent persones de UPVALÈNCIA han participat a la MagicLine València


Els centres han recaptat 2.400 euros per a este projecte inclusiu

La Universitat Popular de València ha mobilitzat els seus centres als barris i pobles de la ciutat per participar a la caminata solidària MagicLine València aquest diumenge, 17 de febrer, amb un grup de més de 100 persones participants de les diferents activitats formatives.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, presidenta delegada de la  Universitat Popular, Isabel Lozano, ha assumit el repte de recórrer caminant 10 kilòmetres fins a la meta, a la plaça de l’Ajuntament, en companyia del grup de #UPValència, que ha participat sota el lema «Som UP, Som inclusió» amb més de cent persones.

This slideshow requires JavaScript.

Els centres de la Universitat Popular a Aiora, Algirós, Cabanyal, Trafalgar, Massarrojos, Carpesa, Borbotó, Poble Nou, Benifaraig i Cases de Bàrcena han impulsat activitats solidàries a benefici del projecte com la confecció de mocadors artesans per a subhastar-los, berenars i esmorzars solidaris cuinats o aportats per participants dels tallers, confecció de marca-pàgines artesanals, mercats solidaris, confecció de samarretes, entre altres activitats. Els centres UP han aconseguit amb la seua mobilització recaptar 2400 euros en poc més de 15 dies, que ja han sigut entregats a l’organització de la MagicLine.

This slideshow requires JavaScript.

La Universitat Popular ha participat a la MagicLine de València, organitzada per la Obra Social San Juan de Dios també a Barcelona i Mallorca, amb 5 grups, dels quals 4 han realitzat el repte de 5 kilòmetres i un grup ha assumit el repte de caminar 10 kilòmetres.

Les quanties recaptades es destinaran a programes de suport a xiquetes i xiquets i persones adultes i grans que patixen situacions de vulnerabilitat ateses als centres de l’entitat organitzadora i a altres entitats socials ací i arreu del món. La iniciativa té com a lema l’esport amb valors, solidaritat, conscient i responsable.

La UP accepta el repte de la Magic Line València


La Universitat Popular de València ha assumit el repte de participar en la Magic Line València el pròxim 17 de febrer amb un equip d’alumnes dels diferents centres de la Universitat Popular a les que se sumarà la regidora d’Igualtat i Polítiques inclusives, Isabel Lozano.
L’equip “UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA” participarà en la caminada amb el lema *”Som UP, som inclusió”* i realitzarà un recorregut de 5 kilòmetres per la ciutat fins a arribar al punt de trobada comú a la plaça de l’Ajuntament de València.

El Magic Line és una iniciativa de conscienciació ciutadana per les persones en situació de vulnerabilitat organitzada per l’entitat “Solidaridad San Juan de Dios” a Barcelona, Mallorca i València.

Per complir amb el repte econòmic, els centres UP han organitzat un programa d’activitats solidàries:

Dilluns 4 de febrer, el centre UP Algirós oferirà un taller obert de restauració, per a realitzar mocadors “voladors i solidaris” per a la subhasta que es realitzarà amb posterioritat al palauet d’Aiora per a recaptar fons per a la Magic Line València.

*Dilluns 4 i dimecres 6 de febrer* de 11:30 a 13 hores Carpesa oferirà un taller obert  de pintura de samarretes per a vendre-les després i aconseguir fons per al Magic Line solidari. El taller será obert al públic i sols cal portar una samarreta blanca.

Dimarts 5 de febrer, a les 10h en el palauet d’Aiora, la UP Aiora oferirà un taller per a preparar mocadors que volen. Els mocadors serán subhastats a la vesprada del mateix dia, a les 17h, al berenar solidari que es celebrarà al palauet d’Aiora, organitzat per tal de recaptar fons. Els mocadors portaran poemes i missatges solidaris.


Dimecres 6 de febrer, el centre UP Carpesa celebrarà un café solidari a les 12 h i a les 17 h amb la finalitat de recaptar fons per complir el repte assumit amb la Magic Line. El mateix dia 6, Borbotó oferirà un café solidari de 10:30 a 11:30 h i subhasta de bosses de pa realitzades per les participants de la UP.

Bosses de pa

Dimecres 6 la UP Trafalgar celebrarà un esmorzar solidari de 10:30 a 11:30 hores i un mercat solidari de 16 a 19 hores.
Dijous 7 de febrer, UP Trafalgar celebrarà un mercat solidari de 10:00 a 13 h) i un esmorzar solidari de 10:30 a 11:30 hores.
També Dijous 7, la UP de Poble Nou té previst celebrar una xocolatada solidària, de 18 a 19 hores.
Els dies 13 i 14 de febrer, al centre UP de Cabanyal, es celebrarà un café solidari, en dues sessions, a les 10:30 i a les 16:30 hores. Participants voluntàries aportaran café, xocolata, coca i bescuit i la consumició tindrà un preu a voluntat.

Més info: https://www.magiclinesjd.org/es/participar_valencia

Pots seguir el repte del nostre equip en: https://www.magiclinesjd.org/es/equipo/1227

 

 

El Parc Central, que allotjarà un #EspaiUP, obri les portes al públic


@AjuntamentdeValència

@AjuntamentdeValència

@AjuntamentdeValència

El Parc Central de València, en el qual es troba una de les naus de Ribes que allotjarà el futur Espai Sociocultural de la UP València, ha obert les seues portes al públic.

El Parc Central, amb una superfície total prevista de 230 mil metres quadrats, funcionarà com un gran eix vertebrador dels barris. De moment s’ha executat la primera fase, un parc urbà de 110.826 metres quadrats, més d’11 hectàrees, un àmbit delimitat per la platja de vies, el carrer Filipines i l’avinguda Peris i Valero, que connecta dos grans barris, Russafa i Malilla.

La urbanització de la primera fase suposa el 40% del total del parc i la seua execució inclou la rehabilitació de les naus de l’arquitecte Demetrio Ribes i la reconstrucció de dos molls de càrrega, la recuperació d’una alqueria i la construcció d’un edifici de serveis i un centre de transformació elèctrica. En una de les naus de Ribes rehabilitades se situarà un nou Espai Sociocultural de la Universitat Popular de València, el segon amb què comptarà aquesta institució a la ciutat. El primer es troba en el singular Palauet d’Aiora al carrer Santos Justo i Pastor.

El nou parc de la ciutat combina espais molt diferents per a xiquets, àmplies zones de passeig, esplanades, zones d’esplai caní i fonts, entre altres elements, amb una execució en la qual s’ha buscat garantir que la qualitat final de l’obra fóra el més alta possible.

Naus abans de la rehabilitació @AjuntamentdeValència

Parc Central @AjuntamentdeValència

Naus abans de la rehabilitació @AjuntamentdeValència

En una de les naus de Ribes rehabilitades se situarà un nou Espai Sociocultural de la Universitat Popular de València

En el seu conjunt, el Parc Central és la principal actuació de l’operació ferroviària i urbanística del mateix nom, i constitueix un dels reptes més importants de la ciutat en la seua planificació i disseny, lligat a la transformació ferroviària que suposarà el soterrament de les vies i la construcció de l’Estació Central definitiva. Tal com ha afirmat l’alcalde de València, Joan Ribó, «es tracta d’una actuació necessària per a la recuperació d’un espai que ha dividit històricament la ciutat en dues».

El Parc Central és un projecte dissenyat per la paisatgista estatunidenca Kathryn Gustafson, que s’estructura entorn d’una xarxa de passejos i senders d’aigua que connecten entre sí els diferents espais, cadascun dels quals té un tractament específic en funció dels seus usos i la seua pròpia tipologia botànica. Combina prats, jardins florals, arbustos i arbratge,  proposa espais per a totes les edats i recupera els edificis ferroviaris protegits.

Per a Reis, regala Universitat Popular


Si vols regalar alguna cosa especial per a Reis, regala Universitat Popular: Ioga, Gimnàstica, Anglés, Informàtica, Dibuix i Pintura, Balls de Saló, Ceràmica, Artesania, Teatre, Art, Formació General, Valencià, Comunicació, Passejos guiats per la ciutat, Dansa valenciana, ….

Posem a la teua disposició una gran varietat de cursos de diferents àrees temàtiques i amb un preu de matrícula entre 0 i 55 euros.

Regalant Universitat Popular no solament regales formació, sobretot ofereixes l’oportunitat d’incorporar-se a un espai de participació social, creixement personal, aprenentatge al llarg de tota la vida, activitat cultural en grup per la ciutat de València i fora d’ella, l’oportunitat de conèixer a persones del barri i gaudir en bona companyia d’un entorn de cultura i diversió.

Pots descarregar-te nostres targetes regal en format pdf per a imprimir o en format jpeg per a enviar per mail, whatsapp o xarxes socials a la persona a la qual desitges regalar els nostres cursos.

Pots sorprendre-la triant una opció o convidant-la a, en rebre el regal, entrar en la nostra pàgina de matrícula, consultar centre UP -tenim 30 centres en la ciutat de València- i activitat -hi ha més de 20 disponibles- amb places disponibles.

Una vegada la persona destinataria, o la persona que fa el regal, realitze l’elecció,  es pot formalitzar la matrícula online en el centre, activitat i grup horari seleccionat. A partir de l’1 de gener de 2019 podreu consultar l’oferta i estarà oberta la matrícula online.

 

➡️Consulta i matrícula online: https://matricula.universitatpopular.com/ ⬅️

Descarrega’t les targetes en pdf per a imprimir:

DESGARGAR EN PDF TARGETA “T’HE MATRICULAT A LA UP”.

DESCARREGAR EN PDF TARGETA “VAL REGAL”

Joves i majors dancen i comparteixen projecte educatiu a Castellar-l’Oliveral


Persones joves i majors dansen juntes a Castellar-L’Oliveral en el marc del projecte intergeneracional “La Sol-edat en les edats” impulsat pel Institut Ravatxol del barri. El projecte, que compta amb la participació de l’alumnat de 3º d’Educació Secundària i participants de Gimnàstica de la UP de Castellar-L’Oliveral, tracta de fer front a la problemàtica de la solitud i els tòpics de la relació intergeneracional que pressuposen que les persones adultes són meres cuidadores de les persones joves, sent aquestes subjectes passius de la relació intergeneracional.

En aquesta proposta cerquem demostrar que es poden establir nous models de relació, generant una peça de dansa en la qual les persones creadores siguen joves i adultes, a través de propostes d’improvisació guiada sobre temes concrets com la tolerància, l’empatia i el respecte a l’altre. Aquests temes es treballen amb l’alumnat, el professorat i el col·lectiu de la Universitat Popular de València, en forma de pluja d’idees perquè el motiu de la peça també sorgisca de tots i totes, del grup.

La mostra de dansa com a final de projecte tindrà lloc el pròxim 21 de desembre a les 10:00 h en el gimnàs de l’institut Ravatxol de Castellar-L’Oliveral.

Entre els objectius del projecte es troba relacionar la institució educativa amb les persones adultes de la Universitat Popular més pròxima i crear una peça de dansa amb tots dos col·lectius. Cercar una relació activa entre professorat, alumnat, artistes i persones de la Universitat Popular en la qual tots i totes col·laboren i cooperen per a aconseguir un objectiu. Col·laborar i generar en col·lectiu fugint de l’individualisme tan arrelat en la nostra societat. Crear una peça de dansa que tinga com a fil conductor la tolerància i el respecte a l’un altre independentment de l’edat i posar en valor l’experiència, la saviesa i el coneixement adquirit per les nostres persones majors.

Realitat i fantasia amb la UP de Russafa i Projectes Educatius


La UP de Russafa ha portat als seus grups de participants a recorrer una València de llegenda i fantasia seguint el recorregut del programa de projectes Educatius de l’Ajuntament de València basat en el llibre “Llegendes de la ciutat de València”, de l’escriptor Victor Labrado.

A partir del llibre de labrado, editat per publicacions de L’Abadia de Montserrat, es realitza un itinerari pel Centre Històric de la ciutat per a conéixer les llegendes que han perdurat a València al llarg dels anys, ubicant-les on van tindre lloc. Es pretén que l’alumnat participant diferencie les llegendes que van poder tindre un origen real i les que són totalment fantàstiques, intentant donar explicació al motiu de l’existència d’estes últimes.

També es coneixeran costums molt arrelats en la ciutat des de fa molts anys com la visita els dilluns a l’Església de Sant Nicolau, les nou voltes de les embarassades a la Catedral de València per a un bon part i la Mare de Déu dels Estudiants, entre altres. El recorregut guiat s’acompanya de l’explicació sobre des de quan es realitzen en la ciutat aquests rituals i el seu motiu. El programa es completa amb les llegendes sobre els monuments emblemàtics que s’ubiquen durant el recorregut, com són les Torres de Serrans i la Llotja, entre altres.

En el centre UP es realitza una segona sessió on s’il·lustra les llegendes que ens han explicat, il·lustracions que són recopilades i difoses a través de la Web de l’Ajuntament.

 

Realitat i fantasia: Història i Llegendes de València

El bosc com a eina d’aprenentatge i font d’inspiració


El centre UP de Sant Marcel·lí dedica el seu projecte de centre per al curs 2018/19 al bosc, un espai natural com a eina d’aprenentatge, que s’aborda de forma transversal en totes les activitats del centre.
En l’activitat de “Dibuix i Pintura” estan treballant el bosc en l’ampli sentit de la paraula, com a ecosistema i com a inspiració artística. Treballen amb l’observació del natural (baines, fulles, branques…) analitzant i comprenent les seues formes i estructures per a després evolucionar realitzant una descomposició de les mateixes i generant obres a partir d’aquest procés, on la creativitat és la protagonista.

    

Després dels primers dibuixos al llapis comencen a cercar noves formes sobre paper de periòdic.

This slideshow requires JavaScript.

Amb els esbossos sobre periòdic, cada participant treballa l’obra final, que es realitza sobre paper kraft marró.

En aquest moment estan treballant amb les fulles, realitzant exercicis d’abstracció cap a formes simples.

Las “UP Sketchers” de Ciutat Vella


Darrere les portes d’un #CentreUP sol haver-hi magia, professionalitat, aprenentatge, diversió i iniciatives que ens fan créixer. Ho saben les persones que s’animen a vindre a les nostres classes  i es sumen a les nostres propostes culturals #UPValència.

Al centre de #UPCiutatVella els grups de Dibuix i Pintura han anat aprenent, a través de diferents tècniques, els conceptes fonamentals del dibuix i la pintura. De forma personalitzada creen les obres tractant de no copiar les obres d’altres artistes, fomentant per tant el desenvolupament artístic personal.

Però l’aprenentatge no sols es produeix a les aules.  El procés ens porta també  a realitzar iniciatives a l‘aire lliure, com la de les ’“UPsketchers”, un pseudònim  sota el qual el grup de participants s’ha reunit, de la mà de la seua formadora Ángeles Calvo, per a dibuixar amb rotuladors els racons del barri de Ciutat Vella, primer en blanc i negre i després a tot color.

L’objectiu  ha sigut practicar tot allò que s’ha aprés  en la clase però sobre tot gaudir de l’entorn del centre històric de la ciutat, observar la vida urbana i els detalls del nucli vell de València, experimentar i gaudir de la bona companyia del grup d’aprenentatge .

El plaer de dibuixar la ciutat és tendència i s’han creat comunitats d’”urban sketchers” a tot el món. Aquestes persones artistes urbanes dibuixen el que observen al seu voltant, els llocs que visiten, els detalls que els criden l’atenció, per pur plaer d’observar i expressar amb el pinzell, amb rotulador, amb fustes de colors,….per a conformar un quadern de viatge que els recorda allò que han visitat i gaudit de cada ciutat.

#urbansketch #UPsketch

 

  

Una vesprada en l’horta amb #Ecocinear


El grup de participants del curs #Ecocinear de la Universitat Popular de València han realitzat una de les sessions d’aquest curs d’alimentació sostenible i cinema en l’horta de Meliana. L’especialista Susana Rey, formadora del curs i realitzadora dels audiovisuals #Ecocinear ho explica:

Una vesprada a l’Horta.
El passat 6 de novembre, el grup del taller “Ecocinear” eixirem del Palauet d’Aiora rumb a Meliana; Últims avisos pel xat i el sol trepitjant-nos els talons perquè el taller és en horari de vesprada i els dies ja són més curts…

Vam anar en cotxes per pura intendència, però el carril bici de l’Horta Nord et porta fins a la mateixa vora de l’hort!

En plena horta valenciana, ens esperava Carmen Hurtado que, juntament amb diverses persones, gestiona quaranta horts als quals acudim urbanites i una altra fauna verda a la recerca de pau i saviesa… Carmen sap moltíssimes coses sobre l`Horta i sobre reciclatge, i les explica amb molta amabilitat i eficàcia.

Des del 2015 Bartolomé, un dels participants del taller “Ecocinear” d’enguany, conrea, al costat del seu fill, hortalisses i verdures ecològiques de temporada per a consum propi.

Comencem a desplegar l’equip i a avançar entre les parcel·les mentre Carmen i Bartolomé, ens il·lustraven amb el seu bon fer…

Arribat el moment, també vam voler sembrar alguna cosa simbòlica i plantàrem coliflor i col amb la promesa de tornar a la primavera i veure com i quant “hauran crescut els nostres plantons” je, je!

Per a finalitzar una vesprada tan productiva, el nostre amic i la nostra amiga ens van sorprendre amb la luffa!, una hortalissa que es planta entre maig i juny i a més de ser l’esponja de l’horta i excel·lent per a la pell és, ni més ni menys una alternativa sostenible a plàstics i sintètics!

I per a acabar una jornada de cinema, Bartolomé i Carmen ens tenien preparat boniato i carabassa al forn! Què més es pot demanar?

Queia la vesprada i era hora d’anar-se’n… Marxàvem tots i totes alegres perquè la terra ens havia ensenyat coses i havíem compartit alguna cosa creativa; la màgia de la naturalesa. Jo anava doblement contenta pensant que aquesta primera eixida havia revelat un grup tan heterogeni com entusiasta i disposat. Ara ja no tenia dubtes: anàvem a dedicar el taller #Ecocinear de #UPAiora a l’Horta de València i estava segura que d’ací solament podia eixir alguna cosa bonica!

Novembre, 2018

Tallers d’educació popular en govern obert


La Universitat Popular de València acull un programa de tallers formatius gratuïts d’educació popular sobre GOVERN OBERT en els centres de Malva-Rosa, Rovella, Morvedre, Aiora i Russafa. Els tallers es desenvolupen en una única sessió de 2 hores i són impartits per l’expert en Gestió i Administració Pública, Adrián Vicente, Premi Blas Infant Innovació en l’Administració Pública 2018, per l’Institut Andalús d’Administració Pública de la Junta d’Andalusia.

Les sessions del taller són dinàmiques i es pretén generar un espai de diàleg i reflexió en el qual l’alumnat prenga consciència del seu entorn i de les seues capacitats individuals i col·lectives per a promoure una participació activa i incidir en els processos de presa de decisions públiques.

La iniciativa s’emmarca dins del Programa de projectes d’educació i foment de la cultura de la transparència i el govern obert 2018 de la Regidoria de Govern Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València.

La inscripció online està oberta en: matricula.universitatpopular.com

TALLER D’EDUCACIÓ POPULAR EN GOVERN OBERT: transparència, participació i apoderament ciutadà per a millorar la ciutat de València.

Data/ Centre UP/ Horari del taller:

Dimecres 28/11/18 UP Rovella de 17:00-19:00h
Dimarts 11/12/18 UP Morvedre de 16:30-18:30h
Dimecres 12/12/18 UP Aiora de 16:30-18:30h
Dijous 13/12/2018 UP Russafa de 19:00-20:30 h
Dimecres 19/12/2018 UP Russafa 17:00-19:00h
Dimecres 19/12/2018 UP Morvedre 19:00-20:30 h

PERFIL DE L’ALUMNAT: persones interessades a conèixer i aprofundir en les possibilitats que ofereix l’ecosistema de Govern Obert de l’Ajuntament de València per a participar de forma activa en la vida de la ciutat i d’incidir en els processos de decisions públiques. Els tallers interessen tant a persones amb un nivell de coneixement elevat com aquelles que tinguen escasses nocions.

Més info a les nostres xarxes socials:

https://www.facebook.com/governobertvlc/

https://twitter.com/governobertvlc

https://www.instagram.com/govern_obertvlc/

 

https://www.facebook.com/universitatpopularvalencia
https://twitter.com/univ_po_pu_lar

Regidoria de Governo Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València
Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València

#UPValència compromesa contra la violència masclista #25N


  📣 Encetem una setmana plena d’activitats de sensibilització i reivindicació contra la violència masclista: cinefòrums, músicafòrums, poesia, dinàmiques de sensibilització, xarrades amb especialistes, accions artístiques,…
A més, dissabte 24/11 estarem a #IgualmentFest a la Pl. de l’Ajuntament per mostrar el compromís actiu de #UPValència contra les violències masclistes.
#UPContraViolènciaMasclista #NiUnaMenos

Documents

La UP Benicalap serà un espai sociocultural: les obres no afectaran a les classes


Benicalap serà una de les tres seus de la Universitat Popular que es convertirà en espai sociocultural

L’AJUNTAMENT INICIA EL PROCÉS DE LICITACIÓ DE LES OBRES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE BENICALAP. El centre UP es convertirà en un espai sociocultural de referència. Les obres, que començaran aproximadament al mes d’abril, no afectaran a les classes, que es traslladaran a locals pròxims al centre UP actual.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha explicat que a la Junta de Govern Local s’ha aprovat l’inici del procés de licitació d’obra completa de la Universitat Popular de Benicalap, «un ambiciós projecte que transformarà este centre i el configurarà com un espai sociocultural de referència junt amb les seus del palauet d’Aiora i de la nau de Ribes».

 L’obra, que està valorada en 745.227 euros i té previst un termini d’execució de 4 mesos, reformarà per complet l’edifici, situat en una parcel·la de 2.080 m2. En la planta baixa tindrà quatre aules de grans dimensions, que es destinaran a les ensenyances de restauració, pintura, artesania i idiomes.

Les aules tindran eixides a l’exterior, on cadascuna d’elles disposarà d’una solera de 65.00 m², la qual cosa permetrà desenvolupar les activitats també a l’exterior quan la climatologia siga favorable. Tot açò amb la finalitat d’utilitzar l’espai exterior enjardinat que envolta l’edifici.

A la planta primera hi haurà dos aules. Esta planta tindrà vocació d’espai sociocultural amb una sala de grans dimensions capaç d’albergar gran varietat d’activitats. Les dos aules tenen cadascuna d’elles tres orientacions diferents, de manera que posseïxen una gran lluminositat.

El projecte de rehabilitació dotarà l’edifici d’aules més amples, entre elles la del primer pis, amb 160 m2, que podrà acollir actes socials i culturals amb aforament per a 80 persones.

Es guanya espai tant a l’interior com a l’exterior, amb 65 m2 a l’aire lliure on poder desenvolupar activitats artístiques, de ball o qualsevol altra.

Per fer realitat això, es demolirà completament tota la distribució interior de l’edifici per adequar els espais a noves aules en funció de l’activitat a desenvolupar en cadascuna d’elles.

Es demolirà l’escala existent per adaptar-la a dimensions que faciliten el seu ús. L’escala està situada a l’interior de l’immoble i connecta la planta baixa amb la planta primera. A més, s’instal·larà un ascensor adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, el qual comunicarà la planta baixa amb la planta primera.

Així mateix, es redistribuiran les dos plantes per adaptar-les a la normativa vigent i optimitzar l’espai docent al centre, de manera que s’obté un total de 6 aules, un magatzem, un despatx de direcció i els nuclis de lavabos necessaris en cadascuna de les plantes. Totes les zones reformades incorporen portes de pas que complixen amb les exigències mínimes d’accessibilitat.

Pel que fa a l’eficiència energètica de les instal·lacions, la reforma s’ha dissenyat perquè l’edifici disminuïsca el consum d’energia convencional i, com a conseqüència, les emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants atmosfèrics, mitjançant la utilització de sistemes eficients energèticament, complint els requisits de la recuperació d’energia.

 

CENTRES SOCIOCULTURALS DE LA UNIVERSITAT POPULAR

 «Esta reforma forma part del projecte més ampli per generar espais de dinamització sociocultural a la ciutat de València i que comptarà en el seu conjunt amb tres eixos: el palauet d’Aiora, la nau de Ribes i este projecte de la Universitat Popular de Benicalap», ha indicat Lozano. «D’esta manera, el triangle format per tres grans centres socioculturals de la Universitat Popular es va configurant i està cada vegada més a prop».

L’edifici de Benicalap és una casona situada a l’interior del Parc de Benicalap, jardí de titularitat pública, i tindrà un únic accés directe des del carrer de Louis Braille. L’edificació posseïx forma de “L”.

La il·lustradora argentina Mariana Chiesa a la UP Russafa


El centre de Russafa de la Universitat Popular de València ha rebut la visita de la il·lustradora argentina Mariana Chiesa en una acte organitzat en col·laboració amb l’Editorial “Media Vaca”. La coneguda il·lustradora va oferir una xarrada sobre el seu treball, en el centre de la UP del carrer Denia, #UPRussafa, aprofitant la seua visita a Espanya en aquests dies. L’acte ha sigut una excel·lent  ocasió per a conèixer d’a prop el treball d’una esplèndida professional que s’implica habitualment en projectes de calat i compromís social.

L’activitat “Il·lustració: procediments gràfics de narració i expressió” és una activitat nova de la Universitat Popular de València, que s’ha incorporat aquest curs a la programació d’activitats de durada anual i és impartida pel dibuixant i historietista Lalo Kubala.

Néta d’immigrants espanyols a Argentina, Mariana Chiesa Mateos va estudiar en la Facultat de Belles arts de la Universitat Nacional de la Plata. En 1997, es va traslladar a Barcelona i, des de 2008, viu prop de Bolonia (Itàlia). En 2004 va il·lustrar una nova edició de ‘No hi ha temps per a jugar. Relats de xiquets treballadors’, versió il·lustrada del llibre publicat dotze anys abans per la sociòloga mexicana Sandra Arenal Huerto en el qual arreplegava els testimoniatges de cinquanta xiquets treballadors de Monterrey. Fins a la seua mort en 2000, Sandra Arenal es va distingir per la seua lluita en favor dels drets dels xiquets explotats. Un resultat del seu treball social va ser el llibre ‘No hi ha temps per a jugar’, basat en les nombroses entrevistes que va realitzar a xiquets explotats, en molts casos abans de complir els dotze anys. Els xiquets parlen sobre el seu treball, la seua vida i els seus somnis. Les il·lustracions del llibre van ser presentades en 2003, en la Fira Internacional de Llibre per a Xiquets de Bolonia.

Un altre llibre il·lustrat per l’autora en col·laboració amb Amnistia Internacional, ‘Migrando’, va aparèixer a Itàlia en 2010. Llibre sense paraules, planteja els problemes de la migració a Europa doncs per a l’autora és missió de l’art abordar els problemes socials, com fa en No hi ha temps per a jugar i Migrando.

En 2012 ha format part del jurat del premi ‘El llibre excepcional’ dins del programa infantil i juvenil del Literaturfestival de Berlín.

Bibliografia de Mariana Chiesa:

2002: ‘Mis primeras 80.000 palabras’, llibre il·lustrat per 231 artistes de vint països, editat per Vicente Ferrer. Editorial: Mitja Vaca, de València.

2004: ‘No hay tiempo para jugar. Relatos de niños trabajadores’, text: Sandra Arenal Hort, lustracions de Mariana Chiesa Mateos, editorial Mitja Vaca, València. (Mèxic primera edició, 1992; a Itàlia per l’Editorial de Zoolibri sota el Títol Senar c’è tempo per giocare, 2005)

2005: ‘Tipos ilustrados’. Catàleg de l’Exposició homònima en la Cromotex Galeria a Madrid, a la fi de 2004 i principis de 2005. Editorial Cromotex, Madrid.

2010: ‘Migrando’. Il·lustracions de Mariana Chiesa Mateos. Editorial Orecchio Acerbo, Roma.

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València

Lectura participativa de Vicent Andrés Estellés


Cartel dissenyat per l’AAVV Orriols-Rascanya

El centre #UPOrriols de la Universitat Popular de València intervindrà en la lectura participativa de poemes de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández, organitzada per l’Associació de Vens i Veïnes del barri Orriols-Rascanya.

A més de la lectura es realitzarà un taller de cal·ligrafia clàssica.

A les activitats participaràn les classes de Formació General d’Orriols, amb la formadora de la UP Amparo Domínguez i es desenvoluparan al Saló del Molí del centre UP Orriols.

 

AGENDA:

DIMARTS 6 DE NOVEMBRE 2018. 10 h. Taller de cal·ligrafia clàssica.

DIJOUS 8 DE NOVEMBRE 2018. 10 h. Lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández.

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

Centre UP Orriols de la Universitat Popular de València

El cine: història i secrets


El proper 6 de novembre comencem curs gratuït de cinema al centre Rovella de la Universitat Popular de València. “El cine: història i secrets”, organitzat per la Junta Municipal de Districte de Russafa en col·laboració amb el videoclub Stromboli i #UPValència.

El curs, serà a càrrec del crític cinematogràfic Daniel Gascó, un expert que durant 8 sessions, dimarts i dijous de 19 a 21 hores, desenvoluparà els continguts, centrats especialment en la història del cinema, pioners i pioneres, conceptes i tècniques.

La durada total del curs és de 20 hores, en sessions de 2 hores cadascuna.

Dinàmica del curs: Introduir conceptes que vinguen acompanyats d’un exemple visual i, finalment, ho comentem i fins i tot, si cal, ho tornem a veure. Utilitzem tants seqüències de pel·lícula com material documental de primera mà, difícilment localitzable i subtitulat pel professor per a l’ocasió.

Perfil de l’alumnat: persones interessades a conèixer profundament el cinema, la seva història secreta i els seus signes. El recorregut interessa tant a persones amb un nivell de coneixement elevat com a aquelles que tinguin escasses nocions.

Relació de classes. Excepte la primera classe introductòria, cadascuna es refereix a un dels elements que composen el cinema.

Contingut del curs:

1º. Els pioners i pioneres. Precinema, és a dir, tot l’ocorregut abans de l’invent dels Germans Lumière. Georges Mèlies. La primera dona cineasta, Alice Guy. Fases evolutives del cinematògraf. Concepte de cinema i filosofia de la imatge. Els primers crítics i les primeres conquestes.

2º. El so. Primeres temptatives en el precinema, Edison. El cantor de Jazz. Dobles versions. Experiments sonors de Rouben Mamoulian. Evolució del so al cinema. Conclusions.

3º. L’espai. Consciència fotogràfica del segment que ocupa la imatge i organització de l’espai. Naixement de la mise en scene. Idees espacials, espai en off. Teoria dels dos espais al cinema de Jean Renoir i Jerry Lewis. Connexió espacial entre una pel·lícula de Roberto Rossellini i Mike Leigh.

4º. El temps. El cinema és un art que succeeix en el temps, ho esculpeix i ho embalsama i ho col·loca en llocs que connecten amb la forma en què funciona el nostre cervell. Reprodueix l’evocació, el record, la convivència de temps en una sola imatge. Introduïm la visió poètica d’Andrei Tarkovski. Expliquem el fos encadenat, fos en negre, el relat iteratiu…

5º. La llum. Al principi no existia la llum artificial, després arribaria tot un equip i un conjunt de mestres fotògrafs de la imatge en moviment. Analitzem el cas Dreyer i passegem per seqüències exemplars de l’art d’escriure amb la llum. El desafiament és mantenir enfocada la imatge i sostenir la llum mentre el plànol es mou, sovint per espais improbables. Analitzem el cas Urusevski: “Jo sóc Cuba” i alguns els plànols seqüencia més llargs i espectaculars.

6º. El moviment. Travellings, panoràmiques, zooms, steadycam… Debat: pot ser que com va dir Godard el travelling és una qüestió de moral. Acostar la càmera és com construir majúscules en literatura, significa donar major presència a un element de la imatge. En el millor dels casos pot generar suggeriments o, al contrari, crear un subratllat. Hi ha una filosofia que acompanya a cada moviment del que ens parla Werner Herzog. Pensar el moviment en la publicitat.

7º. Plànol-Contraplànol. Naixement del plànol-contraplànol en Griffith. Imatges que dialoguen. Permutacions i combinacions possibles d’imatge. El passat amb el present, l’al·lucinació amb la realitat, diàlegs sovint impossibles que el cinema recrea o facilita. Totes les declaracions d’amor al cinema de Fritz Lang, com a exemple en una filmografia d’una situació clàssica de Plànol-Contraplano.

8º. El ràccord. Concepte de ràccord. Naixement del muntatge cinematogràfic: Lev Kuleshov. Muntatge invisible al cinema clàssic. Estètica del muntatge. Karel Reisz. Tipus de raccord: d’adreça, de moviment… Continuïtat al cinema de Jean-Marie Straub i Danielle Huillet. Ús de la moviola en un film d’Albert Brooks.

9º. L’actor i l’actriu. L’efecte Kuleshov. L’ús de no actors o no actrius. Les llàgrimes al cinema. Tècniques d’actuació. Conceptes d’interpretació segons els mestres del cinema italià: Anna Magnani, VittorioGassman, Marcello Mastroianni. Classe magistral amb Jean Renoir.

10º. El guió: Rafael Azcona. Acabem curiosament amb la base del cinema. Aquesta classe monogràfica es val del guionista més rellevant que hagi conegut el cinema espanyol. Redescobrim en ella pel·lícules com El botxí, que confrontada amb la còpia italiana, La ballata del boia, revela secrets que amb prou feines es coneixen. Passegem a través del seu treball a Itàlia amb una cinematografia que s’assembla a la nostra. Trobem una definició precisa de guió i un acostament al tipus de treball i disciplina que suposa.

Coordenades: matrícula oberta amb novetats!


NOVETAT!  La Universitat Popular de València obri els primers cursos del programa  ‘Coordenades Aules obertes’ del 2018/19. Si no has obtingut plaça a les activitats de duració anual o estas pensant en realitzar alguna altra activitat, pots matricular-te ara als nostres cursos de duració més curta. Matrícula oberta fins a completar grups.

Tenim noves activitats als centres de MALVA-ROSA, SANT ISIDRE,  RUSSAFA, ROVELLA i NOU MOLES. Eixiran més pròximament.

Els cursos que comencen pròximament són:

Anglés: trucs de pronunciació, Expressió oral  en valencià, Retrat: pintar com Rembrandt i Picasso, Passejant pels entorns naturals de la ciutat, El Collage, Modelat: escultura ceràmica, Tècniques  de decoració  ceràmicaPintura: el color.

 


 

INFORMACIÓ COMPLETA DESL CURSOS QUE COMENCEN PRÒXIMAMENT: 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: RETRAT: PINTAR COM REMBRANDT I PICASSO

DIES DE CLASSE: dilluns i dimecres

HORARI: 11-13H

A CÀRREC DE: SERGIO BELTRÁN PILATOS

PREU: 30 €

INICI: DILLUNS 22/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMECRES 30/01/2019

 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 9-11H

A CÀRREC DE: GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ

PREU: 20 €

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 11-13H

A CÀRREC DE: GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ

PREU: 20 €

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

LLOC: UP  MALVA-ROSA

TÍTOL CURS: EL COLLAGE

DIES DE CLASSE: dilluns i dimecres

HORARI: 19-21

A CÀRREC DE: Mª CARMEN MARCO DASÍ

PREU: 30 €

INICI: DILLUNS 22/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMECRES 30/01/2019

 

U.P. SANT ISIDRE                

TÍTOL CURS: MODELAT: ESCULTURA CERÀMICA

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 9-11H

A CÀRREC DE: ELVIRA GIMENEZ GINER

PREU: 20 €

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

U.P. SANT ISIDRE

TÍTOL CURS: TÈCNIQUES  DE DECORACIÓ  CERÀMICA

DIES DE CLASSE: divendres

HORARI: 11-13H

A CÀRREC DE: ELVIRA GIMENEZ GINER

PREU: 20

INICI: DIVENDRES 26/10/2018

FINALITZACIÓ: DIVENDRES 08/02/2019

 

U.P. RUSSAFA                      

TÍTOL CURS: PINTURA: EL COLOR

DIES DE CLASSE: Dimarts

HORARI: 15-17

A CÀRREC DE: DAVID, PELLICER GARCÍA

PREU: 30 €

INICI: DIMARTS 23/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMARTS 21/05/2019

 

U.P. ROVELLA

TÍTOL CURS: ANGLÉS: TRUCS DE PRONUNCIACIÓ

DIES DE CLASSE: dimarts i dijous

HORARI: 19-21

A CÀRREC DE: Mª CARMEN PÉREZ RODRIGO

PREU: 30 €

INICI: DIJOUS 23/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMARTS 12/02/2019

 

U.P. NOU MOLES

TÍTOL CURS: TALLER D’EXPRESSIÓ ORAL  EN VALENCIÀ

DIES DE CLASSE: dilluns i dimecres

HORARI: 19-21H

A CÀRREC DE: INMACULADA BARÓN LINARES

PREU: 30 €

INICI: DILLUNS 22/10/2018

FINALITZACIÓ: DIMECRES 30/01/2019

Les #DonesUP presenten la campanya audiovisual ‘Ecocinear’ d’alimentació sostenible


 

LES DONES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA PROTAGONITZEN LA CAMPANYA AUDIOVISUAL ‘ECOCINEAR’ SOBRE ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Les alumnes han participat en el procés de producció i el guió de 5 píndoles i 25 micropeces realitzades per #SusanaRey per a difondre en xarxes socials

OBERTA INSCRIPCIÓ PER A LA II EDICIÓ!

La Universitat Popular de València presenta una campanya audiovisual sobre alimentació sostenible protagonitzada i realitzada per les dones del centre UP de Morvedre.

La campanya forma part del programa de sostenibilitat de la UP, encetat arran de la capitalitat mundial de la ciutat de València i és fruit del taller ‘Ecocinear’ desenvolupat per reconéixer els sabers i les pràctiques sostenibles a la cuina, que formen part de la cultura popular i que han sigut transmeses de generació en generació al nostre entorn.

 La campanya es composa de 5 píndoles i 25 micropeces, realitzades per l’especialista Susana Rey, protagonitzades per les alumnes, per a difondre en xarxes socials. Són peces divertides i aclaridores sobre conceptes teòrics clau de l’alimentació sostenible, lligats a pràctiques quotidianes i coneixements populars.

Amb aquesta iniciativa recuperem i reconeixem l’herència de la cultura popular que hem rebut de les generacions que ens van precedir, especialment de les dones, i que ha contribuït a una alimentació sostenible i saludable i la convertim en materials audiovisuals per a la seua divulgació. Amb açò, construim un pont per a la transferència de coneixement informal entre generacions alhora que impulsem l’aprenentatge a partir de les experiències de les dones participants.

Les dones de la Universitat Popular han participat tant en l’elaboració del guió com en el càsting i la producció audiovisual. Els vídeos s’han preparat en el taller ‘Ecocinear’, en el que s’ha desenvolupat primer un procés d’aprenentatge teòric sobre alimentació sostenible, aprofundint en idees com el kilòmetre zero, la petjada de carbono, els productes de proximitat, l’agricultura ecològica o el reciclatge. Després s’han encetat dinàmiques participatives d’intercanvi de coneixements i de pràctiques propies per part de les assistents així com l’experiència d’aprendre a explicar el resultat mitjançant el llenguatge audiovisual i la pròpia intervenció de l’alumnat en la gravació d’imatge i sò i davant de la càmera. El treball de realització inclou disseny gràfic, fotomuntatge en imatge en moviment, lletra i música original, slogan i proposta de #hashtags.

Els vídeos es difondran per les xarxes socials a partir de la seua presentació oficial i estaran a lliure disposició en la web www.universitatpopular.com i el canal de youtube de la Universitat Popular de València.

El pròxim 23 d’octubre començarà una nova edició del taller ‘Ecocinear’ al centre UP Aiora, ubicat al Palauet d’Aiora. La matrícula està oberta fins a completar aforament i és gratuïta. El taller està impartit de nou per Susana Rey, doctora en Belles Arts, guionista i realitzadora audiovisual, amb vuit premis nacionals i internacionals en creació audiovisual.

INSCRIPCIÓ: #UPAiora Palauet d’Aiora. C/ Sants Just i Pastor, 96 CP 46022 València Tel. 96 7737005

 

La UP obri el dia 15 la matrícula dels primers cursos de “Coordenades. Aules obertes” del 2018/19


La Universitat Popular de València obrirà el pròxim dia 15 d’octubre la matrícula online dels primers cursos de “Coordenades. Aules obertes” del 2018/19. Es tracta de 22 cursos de diferent format i duració més curta que les activitats anuals.

La matrícula serà per ordre de solicitud i es realitzarà online mitjançant la web de #UPValència.

L’enllaç directe, a partir del dia 15 d’octubre, és matricula.universitatpopular.com

 

AQUÍ ESTÀ LA INFORMACIÓ DETALLADA DELS CURSOS:

 

 

CENTRO TÍTULO CONTENIDO DÍAS HORARIO IMPARTE SESIONES PRECIO FECHA INICIO FECHA FIN
UP MALVA-ROSA RETRAT: ESTUDI DE LA PERSONA Pintar el seu propi rostre així com escriure una autobiografia és ja un acte de confessió per ell que l’artista revela voluntàriament la part més íntima del seu món i del seu ser: per a l’artista, modern o passat, l’expressió pictòrica és un mitjà no només per revelar intencions personals sinó també per mostrar les possibilitats que ofereix l’art per considerar el món, per considerar-se. aquest acte i la complexitat de la seva significació són tan interessants com l’artista que ho pinta. Utilització de les tècniques d’aquests grans mestres (Rembrandt i Picasso) per a la creació i estudi del nostre autoretrat) L-Mi 11-13H SERGIO, BELTRÁN PILATOS 26 30  MIÉRCOLES 13/02/2019  MIÉRCOLES 29/05/2019
UP MALVA-ROSA RETRAT: PINTAR COM REMBRAND I PICASSO Introducció al gènere del retrat, la psicologia i el dibuix. La semblança com a peculiaritat pròpia de gènere i la interculturalitat del “jo” en l’expressió plàstica. Història del retrat, la seva funció social, tècniques i suports. L-Mi 11-13H SERGIO, BELTRÁN PILATOS 26 30 LUNES 22/10/2018 MIÉRCOLES 30/01/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 9-11H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 11-13H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 9-11H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP MALVA-ROSA PASSEJANT PELS ENTORNS NATURALS DE LA CIUTAT Gaudirem del plaure de passejar pels entorns naturals de València cabdal fomentant els aspectes de relació amb els nostres companys. Establirem un punt de quedada per a cada ruta i recorrerem el Jardí del Turia, la Platja de Pinedo, El Saler, L’Albufera, Parc fluvial del Turia,… V 11-13H GUILLERMO HERVÁS IBAÑEZ 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP SANT ISIDRE MODELAT: ESCULTURA CERÀMICA Elaboració d’un panell ceràmic amb la tècnica proposta (Corda seca, Pintura a l’aigua, Engobes-*socarrats, mixta) V 9-11H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP SANT ISIDRE TÉCNICAS DE DECORACIÓN  CERÀMICA Elaboració d’una escultura, modelatge i decoració V 11-13H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 26/10/2018 VIERNES 08/02/2019
UP MALVA-ROSA MODELAT: ESCULTURA CERÀMICA Elaboració d’un panell ceràmic amb la tècnica proposta (Corda seca, Pintura a l’aigua, Engobes-*socarrats, mixta) V 9-11H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP MALVA-ROSA TÉCNICAS DE DECORACIÓN  CERÀMICA Elaboració d’una escultura, modelatge i decoració V 11-13H ELVIRA GIMENEZ GINER 13 20 VIERNES 22/02/2019 VIERNES 07/06/2019
UP AIORA DRAMATITZACIÓ (DRAMATIZATE O DESDRAMATIZATE) Adquisició de coneixements i habilitats per construir un personatge amb tècniques d’improvisació M-J 15-17 ANA ROSALÍA HERNÁNDEZ GARCÍA 26 30 MARTES 23/10/2018 MARTES 12/02/2019
UP AIORA TEATRE SOCIAL Exploració de les possibilitats físiques: -la màscara; -L’expressió corporal;-la vocalització i expressió de la veu. Expressió d’emocions. Representació d’escenes de contingut social. M-J 15-17 ANA ROSALÍA HERNÁNDEZ GARCÍA 26 30 JUEVES 21/02/2019 JUEVES 06/06/2019
UP RUSSAFA PAISATGISME: PINTURA DE PAISATGES Taller teòric-pràctic sobre el color en el mitjà pictòric. Les primeres sessions estaran basades a conèixer d’una banda la teoria del color i per una altra la psicologia i la simbologia en les diferents culturas.en l’apartat pràctic farem diferents exercicis amb pintura acrílica on experimentarem amb diferents tipus d’harmonies cromàtiques i on aprofundirem en la mescla dels colores.se tracta d’un taller destinat a participants interessats en l’art i la pintura que vulguin aprofundir en el coneixement del Color. Les sessions teòriques seran aproximadament 5 o 6 i la resta de les sessions estaran destinades a la pràctica pictòrica. J 15-17 DAVID, PELLICER GARCÍA 26 30 JUEVES 25/10/2018 JUEVES 30/05/2019
UP RUSSAFA PINTURA: EL COLOR Taller teòric-pràctic sobre el color en el mitjà pictòric. Les primeres sessions estaran basades a conèixer d’una banda la teoria del color i per una altra la psicologia i la simbologia en les diferents culturas.en l’apartat pràctic farem diferents exercicis amb pintura acrílica on experimentarem amb diferents tipus d’harmonies cromàtiques i on aprofundirem en la mescla dels colores.se tracta d’un taller destinat a participants interessats en l’art i la pintura que vulguin aprofundir en el coneixement del Color. Les sessions teòriques seran aproximadament 5 o 6 i la resta de les sessions estaran destinades a la pràctica pictòrica. Martes 15-17 DAVID, PELLICER GARCÍA 26 30 MARTES 23/10/2018 MARTES 21/05/2019
UP MALVA-ROSA LA TEXTURA I EL VOLUM EN PINTURA Pintarem amb acrílic textures òptiques, i textures tàctils. Veurem tipus de suports, imprimacions i efectes com a transparències i diferents tipus de pintura empastada. L-Mi 17-19 Mª CARMEN MARCO DASÍ 26 30  MIÉRCOLES 13/02/2019  MIÉRCOLES 29/05/2019
UP MALVA-ROSA EL COLLAGE Història i evolució. Materials i tècnica. Realització de collages en diferents grandàries. Proposant partir dels gèneres artístics: bodegón, paisatge, figura. Realitzar collage inspirat en el cubisme, l’estil vintage. L-Mi 19-21 Mª CARMEN MARCO DASÍ 26 30 LUNES 22/10/2018 MIÉRCOLES 30/01/2019
UP ROVELLA ANGLÉS: TRUCS DE PRONUNCIACIÓ Dirigit a persones amb coneixements previs d’anglès que necessitin millorar la seva compressió auditiva, la seva pronunciació, la seva fluïdesa oral i la seva lectoescriptura per mitjà de la música i altres recursos, que els permeten comprendre els patrons rítmics d’aquesta llengua i les seves principals regles de pronunciació. M/J 19-21 Mª CARMEN PÉREZ RODRIGO 26 30 MARTES 23/10/2018 MARTES 12/02/2019
UP EL CASTELLAR-OLIVERAL SUPERAR UNA ENTREVISTA DE TREBALL EN ANGLÉS Dirigit a persones amb coneixements previs d’anglès que necessiten superar amb èxit una entrevista de treball en aquest idioma i, per tant, entendre l’argot bàsic de les ofertes d’ocupació  de l’empresa; entendre i saber respondre les preguntes típiques-i no tan típiques- de entrevistas presencials o telefónicas; redactar una carta de presentació o currículum, etc. L-Mi 19-21 Mª CARMEN PÉREZ RODRIGO 26 30 MIÉRCOLES 13/02/2019 MIÉRCOLES 29/05/2019
UP NOU MOLES TALLER D’EXPRESSIÓ ESCRITA EN VALENCIÀ Realització de lectures en valencià a partir de les quals s’elaboraran textos de diversos tipus seguint l’estructura i el vocabulari escaientes. L-MI 19-21H INMACULADA BARÓN LINARES 26 30  MIÉRCOLES 13/02/2019  MIÉRCOLES 29/05/2019
UP NOU MOLES TALLER D’EXPRESSIÓ ORAL  EN VALENCIÀ Realització de lectures en valencià a partir de les quals es realitzaran exposicions orals, debats, … utilitzant l’estructura i el vocabulari escaients L-Mi 19-21H INMACULADA BARÓN LINARES 26 30 LUNES 22/10/2018 MIÉRCOLES 30/01/2019
UP MARXALENES HISTÒRIA DE L’ART VALENCIÀ I S’impartirà en valencià. A través de continguts teòrics, recursos multimèdia i visites culturals tractarem cadascuna de les etapes de l’art valencià. Miércoles 15-17H PILAR PRÓSPER SORIANO 26 30 MIÉRCOLES 24/10/2018 MIÉRCOLES 15/05/2019
UP MARXALENES HISTÒRIA DE L’ART VALENCIÀ II S’impartirà en castellà. A través de continguts teòrics, recursos multimèdia i visites culturals tractarem cadascuna de les etapes de l’art valencià. Miércoles 17-19H PILAR PRÓSPER SORIANO 26 30 MIÉRCOLES 24/10/2018 MIÉRCOLES 15/05/2019

L’Ajuntament reforça les UP com a centres oberts perquè les xarxes ciutadanes desenvolupen activitats


 L’alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat la Universitat Popular de la Malva-rosa, un centre ubicat a l’històric Col·legi Públic «Maria Carbonell» que enguany ofereix més de 734 places d’educació contínua per a la ciutadania i «és permeable a la vida d’este barri». 

Acompanyat de la vicepresidenta de la Universitat Popular i regidora de Polítiques d’Igualtat, Isabel Lozano, l’alcalde Joan Ribó ha recorregut este centre per conéixer-lo i ha saludat tant els 13 responsables de la formació com les persones matriculades en les diferents activitats i tallers, «que es desenvolupen amb la finalitat de promoure la participació social i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania».

Així, tal com ha recordat l’alcalde, «el Govern de la Nau treballa per impulsar este projecte, nascut a l’empar de Blasco Ibáñez i recuperat per l’Ajuntament, perquè tothom puga accedir a l’educació». «Volem arribar a tots els sectors de la població i fer un treball de promoció sociocultural en tots els barris», ha afegit en recordar alguns dels centres més nous com ara el del Cabanyal o el d’Aiora.  

En esta línia, la regidora Isabel Lozano ha concretat que el centre de la Universitat Popular de la Malva-rosa «és un exemple de connexió amb les xarxes socials dels barris». De fet, ha informat de l’acord signat entre la Universitat Popular de València i l’Associació de Veïns, veïnes, amics i amigues de la Malva-rosa, amb qui es treballa des de 2015, «per al desenvolupament d’accions conjuntes dirigides a promoure la participació social en este barri, mitjançant activitats, culturals i educatives en l’àmbit veïnal, així com per a permetre-li l’ús d’alguns espais».

Este centre també acull les activitats continuades de diverses entitats del teixit social del barri: El grup de teatre del Grup de Dones de la Malva, i un taller de ball flamenc amb alumnat pertanyent a minories ètniques i en situació d’exclusió social, organitzat pel Col·legi Públic «Santiago Apòstol».

This slideshow requires JavaScript.

Fotos: @AjuntamentdeValència

En fer un recorregut pel centre, Joan Ribó, que ha volgut conéixer de primera mà les inquietuds i suggerències de l’alumnat d’este centre de la Universitat Popular, ha comprovat algunes de les funcions que es desenvolupen, com ara la ruptura de la bretxa digital, una tasca que es du a terme en un aula, on rebren classe en diferent horari un total de quatre grups.

Pel que fa a l’activitat de la Universitat Popular de la Malva-rosa, cal destacar que, com en anteriors cursos, s’oferixen clases de formació bàsica i general. La ciutadania també pot rebre nocions d’anglés i valencià, així com d’activitats relacionades amb l’art, la música, i l’expressió i salut corporal.

Segons ha informat el coordinador del centre, Sergio Beltrán, una de les matèries més sol·licitades ha sigut la informàtica. I amb caràcter innovador s’ha programat pintura i artesania, i tallers monogràfics d’una durada inferior com ara el modelatge de l’escultura amb fang.

Durant el passat curs 2017-2018, dins del Programa “Coordenades” es realitzaren diferents tallers i un curs de preparació per a l’obtenció del Certificat de coneixements de valencià de Nivell A1, en col·laboració amb el Gabinet de Normalització Lingüística del Ajuntament de València.

Amés, arran de la nova oferta de cessió d’espais, este centre ha acollit el actes promoguts per associacions o entitats públiques i ha sigut seu per al procés participatiu DecidimVLC, per a la votació presencial.

A més de tota esta activitat, tal com han reiterat Joan Ribó e Isabel Lozano, «volem que els centres de la UP siguen permeables a la vida dels barris i que els 30 que hi ha estiguen oberts perquè la ciutadania desenvolupe qualsevol tipus d’activitat».

Nous cursos de “Viure en valencià” nivell I


Acabem de treure del forn els nous cursos de #ViureEnValencià.

Preparació de Valencià Nivell I, equivalent a l’antic Elemental i l’actual A2-B1.

Inici de classes: 10 d’octubre 2018
Duració: octubre de 2018 a desembre de 2019.
Matrícula online oberta: matricula.universitatpopular.com
2 sessions de 90′  a la setmana.
Preu: 25 €

La Universitat Popular de València no emet certificats d’aptitud. Els cursos de la UP són de preparació per a les proves. La Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià és l’entitat autoritzada per a celebrar i certificar la superació de les proves.

 

 

CURSOS:

BENICALAP- Dilluns/Dimecres a les 15h

CASTELLAR- L’OLIVERAL- Dimarts/Dijous a les 19h

ORRIOLS- Dimarts/Dijous a les 15h

POBLE NOU-Dilluns/Dimecres a les 17h

BENIFARAIG- Dimarts/Dijous a les 19h

CARPESA- Dimarts/Dijous a les 17h

RUSSAFA- Dimarts/Dijous a les 15h

SANT ISIDRE- Dimarts/Dijous a les 17h

AIORA- Dimarts/Dijous a les 15h

BENIMÀMET- Dilluns/Dimecres a les 17h

 

La Universitat Popular inicia el curs 2018/19 després d’un procés de matrícula sense cues als centres


La Universitat Popular de València inicia les classes del curs 2018/19 el 26 de setembre als 30 centres de què disposa al nucli urbà i als pobles de la ciutat. A partir d’esta setmana es posaran en marxa 41 activitats de duració anual en les quals s’han matriculat ja més de 7.300 persones. El 87% de les places estan cobertes i la matrícula quedarà oberta fins a completar tots els grups. 

La Universitat Popular de València ha multiplicat enguany la seua oferta d’activitats de duració anual, que ha passat de 21 a 41 propostes diferents. Els centres comencen demà les classes. El procés de matrícula s’ha desenvolupat sense les tradicionals cues, que obligaven les persones interessades a fer guàrdies durant hores o a realitzar fins a sis desplaçaments als centres per a formalitzar la inscripció. Des de la regidoria “considerem tot un encert haver instaurat l’opció de la matrícula per Internet, un servici a la ciutadania que ja era hora d’aplicar a la UP», ha dit la regidora d’Igualtat i Polítiques inclusives, i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

Declaracions de la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

La matrícula estarà oberta fins a esgotar les places disponibles. La informació i matrícula es pot consultar a http://universitatpopular.com i als centres.

Per al curs 2018/19, s’han ofertat 500 grups d’activitat i vora 8.500 places unicament per  a activitats de duració anual, a les quals se sumaran proximament les de duració curta del programa «Coordenades. Aules obertes».

Este curs, també «impulsem l’activitat sociocultural a l’Espai sociocultural Palauet d’Aiora, amb programació pròpia, que proposarà i acollirà projectes d’animació sociocultural especialment per a l’entorn del Marítim, amb la participació dels centres UP Aiora, Algirós, Cabanyal, Malva-rosa i Trafalgar, així com iniciatives culturals i formatives per al conjunt de centres UP i propostes obertes a les persones no matriculades en una activitat concreta».

LA REFORMA DE LA UNIVERSITAT DE BENICALAP I EL NOU CENTRE DEL PARC CENTRAL, PROJECTES PER A ESTE CURS

La Univeristat Popular de València afronta dos projectes importants este curs, com són la reforma del centre de Benicalap, que el transformarà en un espai sociocultural juntament amb les seus del Palauet d’Aiora i de la Nau de Ribes, i l’obertura en breu d’este últim centre, la Nau de Ribes, al Parc Central.

Matrícula per a persones en llista d’espera: del 12 al 16 de setembre


Una vegada finalitzat el periode de matrícula per a les persones amb plaça assignada per sorteig, el dia 12 de setembre s’enceta el periode de matrícula per a aquelles persones que s’inscrigueren al mes de juny i quedaren en llista d’espera.

La matrícula serà per rigorós ordre de llista segons el resultat del sorteig de juny i les persones que tinguen plaça disponible rebran un avís per sms i per mail.

A partir del dia 12 de setembre, les persones en llista d’espera amb plaça disponible podran matricular-se introduint el seu número de dni en la plataforma online de matrícula. El sistema, en introduir el número els indicarà en quina situació es troba la seua sol·licitud.

Si la plaça que va sol·licitar no està disponible, també li ho indicarà.

Si no va realitzar preinscripció al juny, pot consultar en els nostres centres les places disponibles a partir del 19 de setembre i, en cas de quedar-ne alguna, si no hi ha llista d’espera, podrà matricular-se o inscriure’s en llista d’espera.

Consultar la Programació anual per centres i per activitats: http://universitatpopular.com/actividades-anuales/

Més informació:

Les activitats anuals tenen una durada de curs escolar, de setembre a juny, en sessions de dos dies a la setmana, dilluns i dimecres o dimarts i dijous.
La programació d’activitats anuals per al curs 2018/19 és de 41 cursos o tallers.

Els preus són de 25 € o 55 € depenent del tipus d’activitat. Un sol pagament anual. Les considerades de caràcter bàsic tenen un preu públic de 25€.

El període de matrícula començarà el 5 de setembre


El pròxim dia 5 de setembre començarà el període de matrícula del curs 2018/19 de la Universitat Popular.

Si va realitzar al juny la preinscripció per a les activitats anuals del curs 2018/19 i ha obtingut plaça en el sorteig, podrà formalitzar la matrícula del 5 al 9 de setembre de 2018,  online a través de la nostra plataforma de matrícula, que s’activarà el mateix dia 5 i a la qual podrà accedir des de la portada de la nostra web www.universitatpopular.com

Si desitja consultar online el resultat del sorteig pot fer-ho accedint des del següent enllaç: https://preinscripcio.universitatpopular.com

Si va realitzar al juny la preinscripció però no ha aconseguit plaça en el sorteig, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre, si queden places vacants. S’avisarà uns dies abans, seguint l’ordre de la llista, per sms o correu electrònic, a tantes persones com places vacants queden.

Si no va realitzar preinscripció al juny, pot consultar en els nostres centres les places disponibles al setembre i, en cas de quedar alguna, si no hi ha llista d’espera, podrà matricular-se.

Consultar la Programació anual per centres i per activitats: http://universitatpopular.com/actividades-anuales/

Més informació:

Les activitats anuals tenen una durada de curs escolar, de setembre a juny, en sessions de dos dies a la setmana, dilluns i dimecres o dimarts i dijous.
La programació d’activitats anuals per al curs 2018/19 és de 41 cursos o tallers.

Els preus són de 25 € o 55 € depenent del tipus d’activitat. Un sol pagament anual. Les considerades de caràcter bàsic tenen un preu públic de 25€.

Consulta online el resultat del sorteig de places


El resultat del sorteig de places per al curs 2018/19 de la Universitat Popular ja es pot consultar telemàticament amb la introducció de les dades del DNI de la persona interessada. La consulta telemàtica permet conéixer el resultat individual de la persona que introdueix les seues dades. Les llistes completes es troben a disposició del públic als centres de la Universitat Popular de València.

CONSULTAR RESULTAT SORTEIG 2018/19

L’enllaç que dona accés és: https://preinscripcio.universitatpopular.com/

El sistema li indicarà si la persona està admesa, i per tant té plaça i ha de matricular-se del 5 al 9 de setembre, o si pel contrari, al no obtenir plaça queda automàticament incorporada a la llista d’espera.

 

Cal recordar que la matrícula s’iniciarà a partir de les dos lletres que per a cada activitat han resultat seleccionades al sorteig.

Si ha conseguit plaça al sorteig, podrà matricular-se del 5 al 9 de setembre.

Les persones que no obtinguen plaça a partir del sorteig podran optar a les places disponibles segons aquest calendari:

 • Si no ha aconseguit plaça al sorteig, però s’ha preinscrit en juny, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre en les places que queden disponibles a l’activitat i grup en què es va preinscriure.
 • Si no s’ha preinscrit en juny, pot consultar les places disponibles a partir del 19 de setembre i,  una vegada esgotada la llista d’espera de persones preinscrites, podrà matricular-se.

 

Resultat del sorteig de places Curs 2018/19


La Universitat Popular de València publica el resultat del sorteig de places per a les activitats anuals del curs 2018/19.

Cal recordar que la matrícula s’iniciarà a partir de les dos lletres que per a cada activitat han resultat seleccionades al sorteig. Als centres de la UP trobarà a partir del 25/06/18 els llistats complets resultants del sorteig. I cada persona solicitant podrà consultar a la nostra web en els pròxims dies el seu resultat individual.

Si ha conseguit plaça al sorteig, podrà matricular-se del 5 al 9 de setembre.

Les persones que no obtinguen plaça a partir del sorteig podran optar a les places disponibles segons aquest calendari:

Si no ha aconseguit plaça al sorteig, però s’ha preinscrit en juny, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre en les places que queden disponibles a l’activitat i grup en què es va preinscriure una vegada finalitze el primer periode de matrícula (del 5 al 9 de setembre) per a les persones agraciades al sorteig.
Si no s’ha preinscrit en juny, pot consultar les places disponibles a partir del 19 de setembre i,  una vegada esgotada la llista d’espera de persones preinscrites, en cas de quedar places liures, podrà matricular-se.

 

 

 

 

Vídeo de l’acte del sorteig de places per al curso 2018/19:

 

 

En l’aplicació informàtica per a la realització del sorteig s’ha utilitzat la classe Random de la llibreria de .NET Framework per a la generació aleatòria de les lletres de cada activitat. Està funció retorna un valor aleatori que es correspon amb una lletra de la A a la Z. Es realitzaven dues trucades per a completar les dues lletres del cognom. Aquest procés es repetia per a totes les activitats, obtenint com resultat el llistat publicat, i que es pot veure en el vídeo adjunt.

La festa del retrat a #UPCabanyal


El centre de Cabanyal de la Universitat Popular de València ha realitzat una activitat a l’aire lliure que ha reunit a participants i veïnat al carrer per a pintar, dibuixar i també fer de models d’artistes plàstics i plàstiques.

La UP apropa l’aprenentatge de l’art al barri des de l’aula de Pintura i Dibuix obrint les portes i convidant a totes les persones del barri a participar en esta iniciativa creativa que s’ha celebrat a la plaça d’Osset amb motiu del final de curs 2017/18.

 

Transparència i Pla Estratègic de la Universitat Popular


 

El Pla Estratègic de la Universitat Popular de València està disponible en el portal de transparència de la UP. En este portal, la ciudadania pot trobar i consultar informació institucional, organitzativa i de planificació, informació de rellevància jurídica i patrimonial, contractació, convenis i subvencions, informació econòmica i pressupostària i informació de serveis i procediments, entre uns altres.

El Pla Estratègic de la Universitat Popular, que assenyala les línies mestres del projecte,  es pot consultar i descarregar ací:  DESCARREGAR PLA ESTRATÈGIC UNIVERSITAT POPULAR VALÈNCIA

L’accés al portal és: ACCÉS AL PORTAL DE TRANSPARÈNCIA UP

Una setmana dedicada a la memòria de Zaidia i el riu Turia


El centre UPMorvedre de la Universitat Popular de València ha organitzat un extens programa d’activitats amb motiu del final de curs 2017/18. Entre altres, UPMorvedre ha oferit una exposició sota el títol “Un sol riu” en Naturia, un centre d’exposicions i divulgació sobre medi ambient urbà i sostenibilitat, de l’Ajuntament de València. L’objectiu principal de les activitats ha sigut contribuir a la recuperació de la memòria personal i històrica dels barris que conformen el districte de la Zaidia, on està situat aquest centre UP.

L’exposició ha sigut una mostra dels treballs realitzats en les diferents activitats formatives que es duen a terme en la Universitat Popular de Morvedre i donen continuïtat a una labor iniciada els cursos anteriors, amb diferents exposicions en la Biblioteca Municipal de Joanot Martorell.

El programa d’activitats  s’ha concebut tenint presents els objectius transversals relacionats amb el coneixement, sensibilització, conscienciació i respecte amb el medi ambient des d’una perspectiva urbana. #*UPMorvedre ha tractat de fomentar actituds i valors per a contribuir a una ciutadania  compromesa en l’ús racional dels recursos i amb el desenvolupament sostenible.

En paral·lel a l’exposició de treballs s’han realitzat activitats complementàries especialment interessants com una mostra oral de treballs  sota el títol “El riu sentit”, amb col·loqui i aportacions de les persones que són testimoniatge viu de la història recent del riu *Turia. En el col·loqui han exposat les seues experiències 12 participants d’activitats tan variades com: Cultura Valenciana, Formació General, Balls de Saló o Pintura i la resta d’assistents han intervingut comentant sobre vivències relacionades amb el riu.

A més la setmana ha inclòs un taller de reciclat de plàstic, desenvolupat en el centre Naturia, un Cine-forum amb la projecció de la pel·lícula “El riu que ens porta”  i un taller col·lectiu de pintura a l’aire lliure inspirat en els treballs realitzats i en l’entorn actual de l’antic Turia.

D’altra banda, dins de la programació també s’han realitzat recorreguts guiats mediambientals i per a la clausura una intervenció de dansa a l’aire lliure.

El centre #UPMorvedre ha organitzat també una sessió de Dansa Inclusiva Intergeneracional, en la qual han participat alumnes i familiars de l’activitat de Gimnàstica.

La UP Sant Marcel·lí celebra “La madre que me parió”


La Universitat Popular de Sant Marcel·lí celebra la participació d’una de les seues alumnes, juntament amb altres sis dones del barri de Marchalenes, en el documental “La mare que em va parir. Quin artista!”, un projecte que ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de València, La Nau, Universitat de València i Emergents i que pretén donar a conèixer les habilitats i projectes artístics de dones del barri.

Sis dones amb una història fascinant i, sobretot, molt art.

El projecte ha sigut seleccionat en Emergents, una iniciativa que naix com a part d’un projecte d’innovació social que, amb el mateix nom, ha sigut impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València. És un exemple de dinamisme cultural, una aposta per la integració i referencialidadsociocultural de grups menys visibles i consolidats. Amb aquestes ajudes es pretén canalitzar l’impuls cultural espontani que sorgeix a través dels membres de  grups que no es veuen reflectits en els estàndards culturals o en les institucions.

Com assenyalen els seus promotors, en el projecte “La Mare Que Em va parir” s’ha pretès “traure a la llum les habilitats artístiques d’un nombre concret de dones que, durant la major part de la seua vida, s’han dedicat a cura de la seua família i, per tant, no han pogut desenvolupar les seues inquietuds en l’àmbit de l’art”.

El projecte ha consistit en la realització i projecció d’un documental i una exposició de les obres creades per les pròpies mares del barri de Marxalenes, de manera que es dóna a conèixer i es reconeix el valor del treball que les mares han vingut fent al llarg de la història i la tradició, recuperant llaços intergeneracionals entre les mares i els seus fills i filles.

“Amb el projecte s’ha intentat participar  en l’equilibri de la balança entre la visibilitat de la dona domèstica i la dona artística, contribuint a l’apoderament de la dona i del valor social de la funció cuidadora” assenyala l’organització.

https://www.uv.es/uvweb/cultura/es/emergents-2017-proyectos-seleccionados/madre-me-pario-1286029679018/ProjecteInves.html?id=1286047518584

 

Poesia per a crèixer: “Deu anys de sol i edat”


Els centres UP de Sant Isidre, Sant Marcel·lí i Benimàmet acomiaden el curs amb un recital de Begoña Abad i “Deu anys de sol i edat” en el Espai sociocultural Palauet d’Aiora.  Durant tot el curs la poesia ha sigut un dels eixos vertebradors de l’activitat de formació bàsica i formació general en els nostres centres.

(…)
Desobedecía cuando me hablaban de la verdad mintiendo,
cuando predicaban pero no daban trigo
y cuando me decían que obedecer era amar
pero yo ya intuía que amar era otra cosa 
que agachar la cabeza para esperar el golpe.
Cuando escuchaba mi nombre
nunca dije “servidora”. (…)

 

This slideshow requires JavaScript.

#UPSantIsidre#UPSantMarcellí i #UPBenimàmet

El resultat del sorteig de places es publicarà dilluns 25


El període de preinscripció per a les activitats anuals del curs 2018/19 de la Universitat Popular ha finalitzat. El sorteig de places es celebrarà divendres 22 de juny i els resultats del sorteig estaran disponibles als centres UP a partir del dilluns dia 25 de juny.


Les persones que no resulten agraciades al sorteig podran optar a plaça a setembre, en diferents dates segons es tracte de persones que s’han preinscrit a juny o no. Tindran prioritat les persones preinscrites a juny que no han aconseguit plaça al sorteig.

Així, si ha conseguit plaça al sorteig, podrà matricular-se del 5 al 9 de setembre.
Si no ha aconseguit plaça al sorteig, però s’ha preinscrit en juny, podrà matricular-se del 12 al 16 de setembre en les places que queden disponibles a l’activitat i grup en què es va preinscriure una vegada finalitze el primer periode de matrícula (del 5 al 9 de setembre) per a les persones agraciades al sorteig.
Si no s’ha preinscrit en juny, pot consultar les places disponibles a partir del 19 de setembre i, en cas de quedar-ne, podrà matricular-se.

 

Pot descarregar-se ací la programació d’activitats anuals ordenada per centres, en pdf.

Pot descarregar-se ací la programació d’activitats anuals ordenada per ACTIVITATS, en pdf.

Pot consultar ací la programació d’activitats anuals ordenada per activitats.

 

El calendari complet de preinscripció i matrícula és el següent:
1 juny 2018 a les 09:00h: Obertura de preinscripció
20 de juny a les 22:00 hores: tancament de preinscripció
22 de juny de 2018: sorteig de places
25 de juny de 2018: Publicació de llistes als centres UP
5 de setembre de 2018: inici de matrícula per a persones amb plaça assignada per sorteig.
Del 12 al 16 de setembre de 2018: matrícula per a persones preinscrites en juny que no han aconseguit plaça al sorteig.
A partir del 19 de setembre: matrícula oberta per a persones en llista d’espera i, en esgotar-se la llista, matrícula oberta a tot el públic en general fins esgotar places.

 

La UP exposa l’obra de Concha García, l’artista naif amb Paint


La Universitat Popular de València exposa, amb motiu de la setmana cultural de final de curs, les obres de Concha García Zaera, una dona de 87 anys, alumna del centre de Nou Moles de #UPValencia des de fa més de 15 anys, que s’ha convertit en enormement popular en xarxes socials -més de cent mil seguidores en Instagram- per l’interès que han ocasionat les seues pintures realitzades amb el programa Paint.

La Universitat Popular de València l’ha entrevistat amb motiu de la seua exposició en #UPNouMoles

Concha García ha sigut definida pels seus professors de dibuix i pintura com una artista naíf, un exemple a més de superació en l’adversitat i un model de resiliència. Es va aficionar a pintar amb el programa Paint en l’ordinador que li van regalar les seues filles i fill, arran d’un problema de salut important que va afectar al seu marit i que la va obligar a dedicar moltes hores cada dia a les cures i amb açò a la permanència a casa.

Malgrat l’afició de Concha García a l’oli, no va poder seguir desenvolupant aquesta pràctica perquè havia d’evitar l’ús de pintures que produïren vapors i olors molestes i perjudicials a casa. L’ús del Paint ha sigut una estratègia pròpia que li ha permès poder continuar amb la seua activitat artística adaptant-se a la seua nova situació personal.

Les seues filles li van regalar un ordinador i amb l’aprenentatge del Paint va trobar una manera de seguir realitzant l’activitat que venia desenvolupant des de feia anys, la pintura, en la Universitat Popular,  d’una manera totalment nova. A través de l’ús d’aquest programa li va anar possible pintar amb materials inodors.

L’experiència ha revelat, en les seues paraules dels seus professors, “una artista naif pura”. En ella trobem, assenyala el seu professor de Pintura i Dibuix, Lalo Kubala,  “el naíf més genuí i ben entès. El naíf, destaca, “té mala premsa perquè hi ha molt mal naíf, però l’obra de Concha és naíf de qualitat, obres vitals, amb una magnífica llum, una mirada i un enquadrament personal que els identifica, com ho tenien les seues obres a l’oli”.

Les seues obres són sobretot interpretacions de paisatges naturals i urbans presos de postals de viatges o imatges que li han cridat l’atenció en cartells o altres suports.

Concha García ha realitzat més de 50 obres amb Paint. Ella mateixa les puja a Instagram(https://www.instagram.com/conchagzaera/), una xarxa social en la qual compta amb més de 165.000 seguidors amb els quals interactua.

La premsa s’ha fet ressò de la seua obra en nombroses ocasions.

 

Concha García en la inauguració de l’exposició de la seua obra en la #UPNouMoles de la Universitat Popular de València amb el seu professor de Dibuix i Pintura Lalo Kubala i la seua professora també d’art Mª Carmen Rodrigo:

 

Galeria de fotos de la inauguració de l’exposición a #UPNouMoles amb companyes de classe, la seua família i la regidora d’Igualtat i Politques Inclusives de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano:

This slideshow requires JavaScript.

 

Entrevista en La Vanguardia:

 

Concha García en la premsa:

https://verne.elpais.com/verne/2018/03/11/articulo/1520766083_679685.html

http://www.elmundo.es/f5/comparte/2018/03/11/5aa425f1e5fdea7d298b4621.html

http://www.abc.es/espana/comunidad-valenciana/abci-concha-garcia-mujer-87-anos-demuestra-pueden-crear-obras-arte-paint-201803111431_noticia.html

http://www.lasprovincias.es/sociedad/valenciana-anos-tirunfa-20180328110110-nt.html

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/2018-03-12/dibujo-paint-cuadro-mujer-87-anos-sorolla-concha-garcia_1534267/

http://valenciaextra.com/es/concha-garcia-dibujos-paint/

https://www.qmayor.com/mujer/concha-garcia-triunfa-las-redes-87-anos-pinturas-hechas-paint/

https://www.clarin.com/sociedad/conoce-abuela-87-anos-hace-cuadros-paint_0_BJZculJqz.html

https://www.heraldo.es/noticias/suplementos/heraldo-joven/2018/03/14/una-mujer-anos-especializa-paint-triunfa-instagram-1229730-2261031.html

 

 

 

 

Una interpretació de Paul Klee a UP La Torre


🏅Acaba el curs i podem veure el resultat de mesos d’aprenentatge. Al centre #UPLaTorre les participants de Pintura i dibuix 🎨 han realitzat un mural col·lectiu preciós entorn de l’obra de Paul Klee, amb una interpretació de la seua obra.

 

https://twitter.com/univ_po_pu_lar/status/1007229050216157185

Estrena del documental de la UP “Recordant el barri” de Benicalap


La Universitat Popular de València estrena a Benicalap un documental sobre la memòria veïnal del barri

Un audiovisual realitzat per Eva Máñez i Sergi Pitarch

Les protagonistes del projecte són les persones del barri

 

La Universitat Popular de València estrena esta vesprada un documental que recull el relat de veïns i veïnes de Benicalap sobre la historia del barri. El projecte, sota el títol “Recordant el barri” mostra persones de diferents edats que expliquen en primera persona fets quotidians, espais desapareguts, records, costums i fites importants al barri de Benicalap de la seua historia.

Es tracta d’un document que guarda la memòria de la cultura popular d’aquesta barriada i que forma part de la cultura popular de la ciutat de València.

Declaracions de la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano

Les persones que intervenen al documental són en la seua major part participants de la Universitat Popular. Cadascuna ha aportat un objecte simbòlic, una fotografia antiga o un record com una entrada del cine o un bitllet de tramvia, i ha explicat a càmera la transcendència i la història de l’objecte, fent memòria de persones, fets, pràctiques  o espais del barri molts d’ells ja desapareguts.

 

El protagonisme és absolutament de les persones, de la ciutadania, que dona testimoni de la seua vivència com a part de la història del barri. Hem volgut donar valor a la memòria popular de les persones seguint els objectius de la Universitat Popular de Valencia, d’arrelar-se als barris, cuidar a la seua gent i espentar la participació social, la creació de teixit social a partir del coneixement de la història col·lectiva que guarda el veïnat en la memòria.

El documental forma part d’un projecte més ample que ja s’ha grabat també al barri de Benimaclet i que enguany es grabarà a Carpesa i Les Cases de Bàrcena amb l’objectiu de documentar la memòria oral dels barris on la Universitat Popular està arrelada.

El projecte “Recordant el barri” forma part, junt a altres activitats, del programa “Coordenades. Aules obertes” que es va posar en marxa el curs 2016/17 i té com a resultat un audiovisual de caracter divulgatiu que recupera els records de proximitat i facilita la transferència de coneixement, el encontre i la compresió dels procesos històrics, associatius i populars que comporta la construcció de teixit social i de barri.

El projecte dona compte de la importància del sentit d’identitat, de pertenença a un barri i a una ciutat, la vinculació al territori i la cultura a través del record, les fotografies i objectes presentats per cada participant.

És un projecte amb vocació pedagògica que es distribuirà a les escoles i instituts del districte per a que el puguen fer servir per a conéixer les arrels del barri i de l’entorn en el que estan ubicats.

PROJECCIONS:

L’estrena es celebrarà el 13 de juny de 2018 a la Biblioteca Municipal Carmelina Sánchez-Cutillas de Benicalap a les 18:30 hores.

A més, també es projectarà amb motiu de la Setmana Cultural de final de curs al centre UP Benicalap dimarts 19 de juny a les 17 hores i dijous 21 a les 10 hores.

 

 

La #UPNouMoles amb el patrimoni europeu


El centre #UPNouMoles de la Universitat Popular de València ha dedicat el projecte de centre del curs 2017/18 a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Amb este motiu han elaborat una serie de cartells sobre el patrimoni material europeu que ha sigut exposat al propi centre.

L’objectiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural és animar a més persones a descobrir i comprometre’s amb el patrimoni cultural europeu i a reforçar el sentiment de pertinença a un espai europeu comú. El lema de l’any és: “El nostre patrimoni: on el passat es troba amb el futur”.

L’any s’ha traduït en una sèrie d’iniciatives i esdeveniments en tota Europa que el seu objectiu és que la ciutadania s’acoste al seu patrimoni cultural i es comprometa activament amb ell.
El patrimoni cultural influeix en la nostra identitat i la nostra vida quotidiana. Forma part dels pobles i ciutats, els paisatges naturals i els jaciments arqueològics d’Europa. No solament es troba en la literatura, l’art i els objectes, sinó també en els oficis apresos dels nostres avantpassats i avantpassades, les històries que expliquem als nostres fills i filles, el menjar de la qual gaudim en companyia i les pel·lícules que veiem i en les quals ens reconeixem.

La Universitat Popular obri periode de preinscripció per al curs 2018/19


La Universitat Popular de València obrirá el divendres 1 de juny el periode per a la preinscripció al curs 2018/19. Enguany, el procés permetrà solicitar plaça en les activitats de la UP de l’1 al 20 de juny, de forma telemàtica mitjançant la web www.universitatpopular.com i de forma presencial als centres UP si es necessita assistència.

La programació completa d’activitats, centres i horaris estarà disponible a tots els centres de la Universitat Popular i a la web d’este organisme autònom a partir del mateix dia 1 de juny. Les solicituds podrán realizar-se en qualsevol moment dels 20 dies que durarà el període de preinscripció sense importar l’ordre de formalització. Les places ofertades seran assignades a partir del sorteig que es celebrarà divendres 22 de juny i la matrícula es formalitzarà al mes de setembre.

Els preus dels cursos anuals són de 25 € i 55 € el curs complet. En este periode exiran les places dels cursos anuals i a partir de setembre, finalitzat el periode de matrícula dels cursos de duració anual, s’obrirà període d’inscripció als cursos de duració més curta, enmarcats al programa Coordenades. Aules obertes.

Les activitats anuals tradicionals de la Universitat Popular es mantenen i l’oferta de títols creix significativament  amb un total de 42 títols diferents.

Cada persona podrá solicitar, com sempre, un màxim de 3 activitats diferents. Al formulari d’inscripció s’haurà de triar centre, activitat i horari. Al sorteig s’extraurà les dos primeres lletres per cada activitat que marcaran el cognom pel qual s’iniciarà l’assignació de places, que será per ordre alfabètic del primer cognom a partir de les lletres resultants del sorteig.

El calendari de matriculació per al curs 2018/19 de la Universitat Popular será el següent:

 

De l’1 al 20 de juny 2018 Preinscripció
22 de juny 2018 Sorteig de places
25 de juny 2018 Publicació del resultat del sorteig a centres UP i web

Publicació de llistes  a centres UP

Del 5 al 9 de setembre 2018 Matricula per a les persones amb plaça assignada per sorteig
Del 12 al 16 de setembre 2018 Matrícula en places vacants per a les següents  persones de les llistes, preinscrites que no hagen resultat seleccionades al sorteig
Des del 19 de setembre 2018

 

Matrícula oberta per a persones en llista d’espera i, en esgotar-se la llista, matrícula oberta a tot el públic en general fins esgotar places.

 

RELACIÓ D’ACTIVITATS ANUALS:

 1. Anglès
 2. Anglès conversa
 3. Anglès per al turisme i la restauració
 4. Anglés per viatgers
 5. Artesania
 6. Artesania mix media
 7. De la idea a l’objecte: desenvolupament de projectes artesanals
 8. Artesania: l’art de reciclar
 9. Balls de saló
 10. Ceràmica
 11. Comunicació
 12. Cultura valenciana
 13. Curs de valencià
 14. Dansa contemporànea
 15. Dansa pilates
 16. Dansa valenciana
 17. Esmalts
 18. Espanyol d’acollida per a persones estrangeres
 19. Espanyol per a persones estrangeres
 20. Formació bàsica
 21. Formació general
 22. Fotografia
 23. Gimnàstica
 24. Gimnàstica aeròbica
 25. Gimnàstica manteniment
 26. Informàtica
 27. Ioga
 28. L·lustració: procediments gràfics de narració i expressió
 29. Literatura per a l’estimulació cognitiva
 30. Modelatge escultòric: procediments
 31. Música-guitarra clàsica
 32. Ofimàtica
 33. Pintura i dibuix
 34. Pintura: de la idea a la imatge pintada
 35. Pintura: identitat del paisatge
 36. Restauració mobles
 37. Retoc d’imatges
 38. Tabal i dolçaina
 39. Tall i confecció
 40. Teatre / teatro
 41. Tècniques de pintura a l’aigua
 42. Teoria de l’art

Cosir per a donar vida: UP Russafa s’implica per la infància


En l’aula de ‘Tall i Confecció’ de #UPRussafa han convertit la màquina de cosir en una eina per a ajudar als xiquets i xiquetes de Txernòbil, Àfrica i Ucraïna.

Mentre aprenen a cosir, les participants estan confeccionant bosses amb teles africanes per a “Espai solidària, fundació junts per la vida” (https://www.juntosporlavida.org/), un espai situat en la C/Buenos Aires de València on es treballa per la defensa dels drets humans a través de l’acolliment i mitjançant la cooperació al desenvolupament, amb l’objectiu de millorar la vida de xiquets i xiquetes en situació de vulnerabilitat i extrema pobresa. El ‘Espaisolidària’ és un lloc de trobada on es realitzen tallers, activitats, xarrades, cinema forum…en benefici de la infància.

La Universitat Popular de València teixeix vincles amb les organitzacions dels barris en els quals se situa.

Les bosses confeccionades en el centre UP de Russafa es podran trobar en la tenda de ‘Espaisolidària’, juntament amb roba reciclada, moda i complements,  sense preu, ja que s’aporta una donació voluntària.

La fundació “Junts per la vida” explica des de fa 23 anys amb un programa d’acolliment -que compta amb l’autorització de la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya- i ha realitzat més de 5.000 acolliments de xiquets i persones de Txernòbil a Espanya.

This slideshow requires JavaScript.

Un tapís-mosaic per a l’apoderament de les dones


El centre #UPTrafalgar ha presentat el tapís-mosaic teixit en el projecte intercultural “Teixint Convivència”, que ha posat en connexió a Ganchilleras Lluitadores, l’Anticor, persones migrants i participants de la Universitat Popular. Un projecte per a l’apoderament de les dones.

L’apoderament de les dones és l’eix central sobre el qual la #UPTrafalgar està desenvolupant el seu projecte de centre aquest curs 2017/18. En el marc d’aquest projecte, el centre treballa en col·laboració amb entitats del districte de Camins al Grau, com l’associació de dones Antígona, en els tallers de les quals de lectura ha participat la UP  cada mes al llarg de tot el curs.

Igualment el Centre de Salut ha realitzat xarrades durant diversos mesos en la UP Trafalgar per a desenvolupar el nivell de coneixement i la proactividad de les dones en tots els aspectes relatius a la seua salut i benestar.

Seguint aquesta línia també s’ha obert projectes per a treballar amb grups de dones amb major risc d’exclusió social. En aquest sentit, s’ha programat, amb l’associació YMCAValència, una ONG que centra la seua activitat en els col·lectius migrants, la realització d’una activitat denominada Teixint Convivència, destinada a facilitar una interacció intercultural entre grups de dones (Ganchilleras Lluitadores, l´Anticor, persones migrants i les participants de la Universitat Popular).

L’activitat s’ha clausurat amb motiu del Dia de la Diversitat Cultural. I ha comptat amb tres sessions de convivència en les quals participants del centre UP,  juntament amb dones dels col·lectius assenyalats, han intercanviat tècniques i experiències de teixit, teixint el mosaic “Teixint Convivència” i debatent sobre el rescat de les tradicions artesanals tèxtils.

Els resultats s’han presentat en el Saló d’Actes del Centre de Serveis Socials de Trafalgar, juntament amb un vídeo sobre el procés i la lectura d’un Manifest amb motiu del Dia de la Diversitat Cultural i han comptat amb l’assistència de la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano. També s’ha fet lliurament dels premis literaris als treballs realitzats per  els IES Marítim i Balears. L’acte es va tancar amb un Concert de L´Anticor i a continuació un berenar popular per cortesia de YMCA.

This slideshow requires JavaScript.

#UPBenimàmet participa en Benitroba’t


Un any més la #UPBenimàmet ha participat a Benitroba’t amb una mostra de balls de saló. Una jornada plena d’activitats que compta amb la participación del grupo Acció Jove de la AAVV, entitat promotora i organitzadora de l’event, la  l’alcadia de Benimàmet i les organitzacions del barri.

Aquí teniu la galeria de fotos de la nostra participació:

This slideshow requires JavaScript.

#UPballa #UPparticipa #UPalsbarris

La UP incrementa de 21 a més de 40 les seues activitats anuals per al curs 2018/19


La Junta Rectora de la Universitat Popular de València ha aprovat la programació d’activitats per al curs 2018/19 amb una oferta que diversifica en relació al curs passat, el número de cursos i temàtiques de caracter anual disponibles, al passar de 21 en el curs anterior a més de 40 per al pròxim curs lectiu. Les activitats anuals tradicionals de la UP es mantenen i s’incorporen nous títols que actualitzen i amplien considerablement les opcions d’elecció, ditribuïdes en més de 500 grups de participants.

Tal como ha afirmat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada la Universitat Popular de València, Isabel Lozano, «enguany hem donat un pas trascendental en la modernització i ampliació de l’oferta d’activitats de la Universitat Popular, hem duplicat les opcions quan a temàtiques i continguts disponibles pel que fa als cursos de duració anual, el que suposa atendre molt millor la demanda variada i diversa de la ciutadania i dels barris, donar cabuda a perfils més amplis, donar resposat a persones amb diferents inquietuds i curiositats, i per tant més riquesa a la Universitat Popular. Ens aproximem a la UP que volem, una UP oberta i rebosant d’activitat i de veïnat, una UP per a totes i tots».

La programació es distribueix fonamentalment en tres línies d’actuació: activitats anuals –de setembre a juny-, activitats del programa Coordenades. Aules obertes –de format curt i temàtiques molt variades i novedoses- i el projecte #Culturup, de gestió d’activitats culturals per als grups de persones matriculades en qualsevol centre i activitat.

Per al curs 2018/19 s’ofereixen al voltant de 45 activitats anuals, el que suposa un increment  en el número d’activitats de més del 100% en relació al curs anterior –en què l’oferta era de 21 opcions diferents-. Entre les activitats que contempla la nova programació, es troben: formació bàsica i formació general,  anglés per a persones viatgeres,  anglés conversació, anglés per al turisme i la hostelería, il·lustració: narració gràfica, dança contemporánea, comunicació, modelatge escultòric, informàtica, ioga, balls de saló, gimnàstica, pintura dibuix, restauració mobles, valencià, dansa pilates, música, tabal i dolçaina, artesanía mix media, técniques de pintura al aigüa i textures, gimnàstica de manteniment, l’art del reciclatge, tall i confecció, espanyol d’acollida per a persones estrangeres, espanyol: gramàtica i conversació, gimnàstica aeròbica i informàtica: retoc d’imatges, entre altres.

A les activitats anuals se sumen les del programa de format curt Coordenades. Aules obertes que creix al llarg del curs amb noves propostes. El primer bloc d’esta oferta contempla 19 títols diferents, entre els quals es troben: dramatització, teatre social, superar una entrevista de treball en anglés, els movimients socials al territori valencià, morfología de la llengua castellana, el collage, la textura  i el volum en pintura, passejant pels  entorns naturals de la ciutat, retrat: estudi de la persona, història de l’art valencià, taller d’expressió escrita i oral en valencià, anglés: trucs de pronunciació, paisatgisme: pintura de paisatges i modelat: escultura cerámica, entre altres.

La programació d’activitats es desenvoluparà en 30 centres i extensions de la Universitat Popular: palauet d’Aiora –espai sociocultural-, Algirós, Benicalap, Benimaclet, Benimàmet, Cabanyal, Natzaret, Forn d’Alcedo, Castellar-L’Oliveral, Ciutat Vella, El Palmar, La Torre, Malva-rosa, Marxalenes, Morvedre, Nou Moles, Abastos, Orriols, Pinedo, Borbotó, Massarrojos, Poble Nou, Benifaraig, Carpesa, Les cases de Bàrcena, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Sant Marcel·lí i Trafalgar.

A més de les activitats formatives, la Universitat Popular programa anualment activitats culturals per als grups de participants dels seus centres que permet la realització de més de 1.700 visites a museus, excursions, recorreguts guiats, entre altres tipus d’activitats i més de 50.000 participants asistents a les diferents activitats.

Presentem els secrets del Palauet d’Aiora


La Universitat Popular de València presentarà demà dijous un monogràfic sobre el Palauet d’Aiora, un edifici singular de 1900, que dóna nom al barri d’Aiora, i fou declarat Be de Rellevància Local. Actualment està destinat a espai sociocultural de centres de la Universitat Popular (UP).

 

La publicació descobrix informació i documentació inèdita sobre la història de l’edifici i de la família que el va construir i habitar -els Ayora-, així com la rellevància de les reivindicacions del moviment veïnal de Camins al Grau. D’eixe moviment, la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de Universitat Popular, Isabel Lozano, destaca el lideratge de les dones, especialment el Moviment Democràtic de Dones del País Valencià, per preservar de l’enderrocament este be patrimonial de la ciutat i defensar el seu ús públic.

 

La regidora Lozano assenyala que «amb la rehabilitació del Palauet i la seua inauguració com espai sociocultural de la Universitat Popular de València, al 2017, s’ha consolidat l’ús públic de l’edifici, que en l’actualitat allotja activitats formatives i culturals i està integrat en el projecte ‘Centres oberts’ de la UP que permet l’ús dels espais a organitzacions i entitats veïnals i socioculturals de la ciutat».

 

La publicació, editada per la Universitat Popular de València, ha estat coordinada per l’arquitecte David Estal, i són coautores la doctora en Història de l’Art Helena de las Heras i Mar Estrela, i compta amb un reportatge gràfic de Mariela Apollonio. El monogràfic ha significat un treball d’investigació sobre l’edifici, la seua vinculació al barri i els seus usos, així com sobre la família que el va construir i habitar.

 

L’edifici fou construït per José Ayora Olcina com a xalet d’esplai a l’antic camí d’Algirós, llavors les afores de la ciutat de València, entre hortes i alqueries, camí dels Poblats Marítims i amb vistes a la mar i el port des del seu mirador. L’obra del mestre Peregrín Mustieles, abans del seu ús actual fou discoteca i escoleta municipal i fou la residència habitual de José Ayora i la seua germana menuda Dolores Ayora. En l’actualitat, el conjunt conserva 12.000 metres quadrats de jardí amb nombroses espècies entre les que destaquen les casuarines, els ficus i els ombús la feijoa del Brasil, tal volta la més longeva de la ciutat.

 

La presentació del monogràfic s’ha celebrat al Palauet d’Aiora (C/ Sants Just i Pastor, 98), amb l’autor i les autores, el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, i la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.

Fira del llibre solidari en UP Sant Marcel·lí


La Universitat Popular de Sant Marcel·lí ha organitzat amb motiu del Dia del Llibre una fira del Llibre solidari que se celebrarà el 25 d’abril al llarg de tota la jornada (de 10 a 19:30 hores) en la plaça d’Holanda, enfront de les instal·lacions del propi centre UP.

Al llarg del dia es podrà visitar la fira del llibre per a triar títols i realitzar donatius a benefici de la Fundació Vicente Ferrer. A més, el programa inclou la xarrada “Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible” a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer, una reflexió sobre els 17 objectius per a garantir la sostenibilitat del planeta, i com podem ser part del canvi que desitgem veure en el món, en una societat global en la qual totes les persones estem connectades.

A la vesprada, un grup de participants de la UP Sant Marcel·lí, dirigit per la formadora de Cultura de la UP María Díaz, oferirà un recital de poesia. L’activitat s’emmarca en el tema central del projecte de centre d’aquest curs: les lletres; un tema al voltant del qual s’han organitzat diferents iniciatives des de l’inici de curs al setembre.

 

PROGRAMA

10:00h Obertura, comença la venda de llibres.
11:30h Xarra Taller ” Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible”
a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer.
17:30h Recital de poesia a càrrec de participants de Sant Marcel·lí
18:30h Concerte de bols tibetans, de quars i gongs, a càrrec de Pepe La Nau i Mª José Martín
19:30h Cloenda.

La Universitat Popular aprova el seu primer Pla Estratègic


 

La Universitat Popular de València ha aprovat en Junta Rectora el primer Pla Estratègic del organisme autònom municipal, que acaba de celebrar el seu 115 aniversari. El Pla para especial atenció a donar suport als valors diferencials d’este projecte municipal d’educació no reglada, animació sociocultural i participació social, un conjunt de metodologies i pràctiques pròpies i singulars que l’han convertit en un dels recursos municipals més demandats i que més volum de persones mobilitza als barris i en relació als recursos culturals de la ciutat.

 

El Pla Estratègic es contempla com una eina per a impulsar la Universitat Popular com a motor de la participació sociocultural en els barris de la ciutat de València, un espai de creixement personal i social intergeneracional, en el que es facilite l’educació i la formació al llarg de tota la vida, la divulgació cultural, patrimonial i ambiental, la inclusió social i la igualtat.

 

Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular de València, ha afirmat que “és la primera vegada que la Universitat Popular disposa d’un pla estratègic, que parteix de la voluntat de modernitzar i dotar de ferramentes a este organisme per aconseguir els seus objectius. Era important comptar amb un plantejament estratègic com a metodologia de treball habitual, propi de les institucions públiques modernes”.

 

La Universitat Popular, assenyala Lozano, “és un patrimoni valuós de la ciutat de València que volem cuidar, fer créixer i impulsar”. L’objectiu del pla és facilitar que la UP puga adaptarse als canvis socials sense perdre la seua identitat i singularitat perquè este projecte municipal “té identitat pròpia”.

 

DIFERENCIAR-SE DE LES ESCOLES D’ADULTS

El Pla, a més d’impulsar el caràcter educatiu com a metodologia de la UP “salvaguarda el caràcter diferenciador de la Universitat Popular respecte a altres iniciatives com l’Escola per a Adults, una acadèmia de ball o un gimnàs, amb la intenció de salvaguardar la continuïtat de la UP, un aspecte que des del Govern de la Nau considerem cabdal”, ha apuntat lozano.

A més, el Pla també inclou aportacions realitzades pels diferents grups municipals i membres de la seua Junta Rectora, entre les quals es troba una representació del personal i també de la ciutadania i persones usàries amb la presència de la Federació d’Associacions de Veins de València.

“Els principis que inspiren el pla són la transparència i l’evaluació del servici que es presta, la coordinació, l’eficàcia i l’eficiència com a principis d’actuació, la seua identitat com un recurs únic i valuós que aporta valor públic i l’obertura a la ciutadania modernitzant la institució i actualitzant-la”, ha conclós Lozano.

Trobada “Del camp a la taula per altres camins”


 

LA UNIVERSITAT POPULAR TRASLLADA A L’ESTACIÓ DEL NORD UN MERCAT I UNA TROBADA SOBRE CONSUM I PRODUCCIÓ SOSTENIBLE

La Universitat Popular de València portarà, el pròxim dijous 19 d’abril, el camp al centre de València, en la jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’, una cita per a conéixer productores i productors de proximitat, i reflexionar sobre el model de relació entre el camp i la ciutat per facilitar així el consum sostenible i saludable tant per al medi ambient com per a les persones.

 

La Universitat Popular de València, arran de la declaració de València Capital de l’Alimentació Sostenible al 2017, va encetar un programa amb vocació de continuïtat denominat #UPAlimenta. En el marc d’este es desenvolupen activitats de formació, reflexió i divulgació al voltant de l’alimentació sostenible i saludable.

Al llarg de la vesprada de dijous, a la sala dels mosaics de l’estació es celebrarà una roda amb micro debats de 20 minuts amb productores i productors ecològics, que contaran les seues metodologies de producció i els valors dels seus productes. Al final de la vesprada se celebrarà un debat sobre la necessitat d’un model de consum sostenible que compte amb fluxos àgils i eficients entre el camp i la ciutat.

La jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’ se celebra el pròxim dijous

“La jornada també comptarà amb un mercat de diferents productes artesanals i ecològics produïts a les proximitats de València, que s’instal·larà de 16 a 20 hores a l’esplanada de l’Estació del Nord, un espai neuràlgic de València on passen centenars de persones en tot moment”, ha dit la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

“Som conscients de la necessitat de donar continuïtat a la tasca per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient en la nostra ciutat, i sabem del paper estratègic que una institució com la Universitat Popular, arrelada als barris, té en esta tasca, i volem continuar aprofundint en ella més enllà de la capitalitat del 2017”, ha explicat la regidora Lozano.

UN ANY PLE DE TALLERS DE PRODUCCIÓ AGROALIMENTÀRIA

Al llarg d’este curs s’han realitzat diferents tallers formatius gratuïts en este sentit als centres de la Universitat Popular de Castellar, Carpesa, Russafa i Morvedre. A més, s’ha fet un taller de recuperació de les pràctiques populars en alimentació sostenible, a través de la memòria oral, especialment de les dones, que es recolliran en píndoles audiovisuals per a donar-los visibilitat.

La jornada “posa de manifest que la Universitat Popular és un espai pròxim per abordar l’alimentació saludable i sostenible, un espai de coneixement sobre producció i de connexió entre l’espai agrícola i la ciutat, que ha de caminar cap al consum conscient i responsable”, ha dit Lozano.

“La Universitat Popular ve desenvolupant també des de  fa uns anys un taller d’agricultura ecològica i ha consolidat un grup estable d’autoaprenentatge que està cultivant de manera autònoma a partir de la seua activitat i el seu vincle amb la UP. A més, manté una col·laboració amb centres educatius com l’IES Jordi de Sant Jordi per impulsar conjuntament l’hort escolar de l’institut i realitzar activitats intergeneracionals”, explica Lozano.

Finalment, la regidora Lozano ha volgut agrair a Adif la cessió de l’espai de l’Estació del Nord per dur endavant esta jornada organitzada per la Universitat Popular de València.

#UPValència amb la lluita contra la leucèmia


La “Asociación para la lucha contra la leucemia de la Comunidad Valenciana” agraeix a la Universitat Popular la col·laboració amb aquesta organització per l’èxit de recaptació i sensibilització de la Fira Solidària organitzada pel centre #UPAlgirós al mes de març.
Amb aquesta iniciativa, al llarg de dos dies, el centre de la Universitat Popular de València ha desenvolupat un programa d’activitats al voltant de la leucèmia, conferències informatives i exposicions per tal de donar a conéixer la lluita contra aquesta malaltia i la tasca que realitza l’associació beneficiària de les donacions recollides durant la Fira.


Els centres UP col·laboren amb les entitats i organitzacions sense ànim de lucre dels barris I districtes on estan ubicats a la ciutat de València en tasques de divulgació i sensibilització dins dels programes de participació social de cada curs.
L’equip de formadors i formadores del centre UP d’Algirós ha organitzat la fira solidària amb objectes de ceràmica, esmalts i fusta fabricats per participants de la UP d’aquest centre i altres objectes d’aportació particular, que s’han lliurat a canvi d’aportacions voluntàries per a ASLEUVAL .
Aquesta entitat ha oferit diferents conferències en l’espai sociocultural Palauet d’Aiora de #UPValència, pròxim a #UPAlgirós, sobre la leucèmia i les donacions de medul·la òssia.
A més, la programació s’ha completat amb exhibicions de balls per part dels grups de Balls de Saló i de Gimnàstica del centre UP.
Aquesta programació té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia de la leucèmia, fomentar la solidaritat amb les donacions de medul·la, fomentar la solidaritat amb la recerca de la malaltia i facilitar la participació ciutadana amb les associacions de l’entorn.
ASLEUVAL té com a finalitat fonamental atendre a les persones afectades de leucèmia i altres malalties oncohematològiques i a les seues famílies. A més tracta d’informar i acompanyar a les persones malaltes en tot el procés de la malaltia, atenent individualment a les seues necessitats i oferint el millor suport possible, tant amb professionals com amb voluntaris.
La recaptació de la iniciativa de #UPValència anirà destinada a les necessitats de programes com el de suport biopsicosocial, programa d’acolliment, programa de sensibilització i difusió, programa de voluntariat i assessoria jurídica.
Es pot ampliar la informació sobre la tasca social d’aquesta entitat a www.asleuval.org.

Les dones de #UPValència prenen la veu


Quatre generacions de dones, 47 participants de la Universitat Popular de València, han donat els seus testimonis de vida per conformar un arxiu audiovisual amb més de 70 hores d’entrevistes i més de 5000 fragments de grabacions sobre diferents temàtiques que han afectat o interessat les dones.

En un acte celebrat al centre Cultural La Beneficència de València, la Universitat Popular va presentar la segona fase d’aquest Arxiu d’Igualtat i memòria que es pot consultar a la web:  http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

 

Les dones participants, a la presentació, posaren de manifest la necessitat de que les veus de les dones siga escoltada i puga transferir-se els coneixements i perspectives d’unes a altres generacions. “Ens sentim protagonistes de la història, per fi”, explicaven. “És emocionant saber que el teu testimoni, la perspectiva de les dones, es reconeix i queda ahí, a un arxiu, per a que generacions futures puguen escoltar-lo i conéixer de primera mà com ha sigut la vida de les dones, la nostra història” deien.

“Les dones hem tingut molt d’èxit -assenyalàven- tenint en compte que a les nostres generacions si algú estudiava a casa eren els nostres germans, i sols perquè eren del gènere masculí. Les dones ho hem tingut molt difícil però a la Universitat Popular no sols moltes han pogut aprendre a llegir i escriure, ens hem pogit superar més enllà del que pensàvem. Ara llegim i recitem poesia. La Universitat  Popular ha sigut de gran ajuda per a que es fera justicia social”, assenyalaren.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

This slideshow requires JavaScript.

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

Les entrevistes íntegres de la segona fase aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets.

Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.

Jocs populars amb més de 200 xiquetes i xiquets de Ciutat Vella


La Universitat Popular comparteix jocs populars amb més de 200 xiquets i xiquetes de Ciutat Vella. Les relacions intergeneracionals són per a la Universitat Popular una metodologia important en la dinamització de la participació social.

A Ciutat Vella participem activament a la Jornada de Jocs Populars de [email protected] que cada curs organitza la Junta Municipal de Ciutat Vella.

Una jornada en la qual les persones més majors comparteixen jocs i conversa amb les més menudes, des d’Infantil fins a l’últim cicle de Primària. Amb aquesta activitat, en la que també participen les residències de persones majors del barri, es genera un punt d’encontre de diferents entitats i institucions del barri, afavorim la transferència de coneixement entre generacions, fomentem que les persones menudes i les grans s’apropen, dialoguen, s’entenguen, es respecten mútuament des de la convivència, promovem que persones de diferents edats i per tant amb rutines que normalment no coincideixen en espai i temps puguen trobar-se i fer coses juntes, afavorim que les persones del barri es coneguen i es reconeguen quan tornen a trobar-se al carrer, al mercat, al parc; donem l’ocasió a les persones majors de conéixer l’entorn escolar actual, a les mestres i els mestres del seu barri, la tasca que fan, i als menuts connectar amb les persones del seu entorn amb experiència i coneixements a contar. No sols és una jornada divertida, és una jornada d’afectes i de generació de teixit social, d’aprenentatge i d’intercanvi molt valuosa per a totes i tots.

Les formadores de #UPCiutatVella s’han encarregat a més de fer cada curs el cartell de la jornada i l’aula de Tabal i Dolçaina de la UP ha participat amb la seua interpretació. Les persones majors han preparat prèviament un circuit de jocs populars escollits: Sambori, boletes, xapes i peus quiets. I han dinamitzat i participat en una sessió de diàleg, dins de la jornada, al palau de Pineda, on majors i menuts han intercanviat experiències amb totes les etapes, des d’Infantil a sisé de Primària.

Tota l’escola ha realitzat el circuit de jocs i diàleg traçat des del pati del CEIP Santa Teresa a la plaça del Carmen i el palau de Pineda, en grup barrejats amb alumnat de diferents edats.

Més de 70 hores d’històries de vida de les dones


El projecte reuneix més de 70 hores d’històries de vida de 47 dones

 

QUATRE GENERACIONS DE DONES AMPLIEN L’ARXIU DE MEMÒRIA I IGUALTAT DE LA UNIVERSITAT POPULAR

 

La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte ‘Obrir portes, encendre cors’, dimarts que ve 27 de març, a les 18.30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

 

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

 

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

 

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

 

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

 

Les entrevistes íntegres aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

 

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets. Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.

“Del camp a la taula” un taller de consum i producció agroalimentaria


Dimarts que ve, dia 27 de març,  s’inicia en el nostre centre #UPRussafa, en el carrer Denia,  el taller “Del camp a la taula per altres camins”, una acció formativa de dues sessions, que sorgeix a partir de la capitalitat mundial de València en alimentació sostenible, i que es  centrarà en la producció i el consum agroalimentari responsable.
El  taller serà a càrrec de Carles Rodrigo Alfonso (Centre Rural Informació Europea), Anna Alemany (Cooperativa La Crisopa de Llíria) i Ángel de Valeriano (Formatgeria Formatgeria Artesana Els Corrals d’Almedíxer).

El taller és gratuït, no requereix inscripció prèvia i l’entrada és lliure fins a completar aforament.

📍#UPRussafa
Dimarts 27 i Dimecres 28 de març
⏰18:00h

#UPalimenta  #Valènciacapitalmundial #alimentaciosostenible

Quatre generacions de dones amplien l’arxiu de memòria i igualtat de la UP


La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte “Obrir ports, encendre cors”, dimarts que ve 27 de març, a les 18:30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones,  desenvolupat en col·laboració amb la FEUP -Federació Espanyola d’Universitats Populars- i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials.

En aquesta segona fase l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a  31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular de la Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer.

Aquesta segona fase segueix arreplegant històries de vida, però aquesta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones, fet que ha permès indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes. A més, el treball desenvolupat ha permès abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, i ha arreplegat testimoniatges sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

Les entrevistes s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més major i la més jove, cosa que ha aportat la visió de 4 generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. El llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

Les entrevistes íntegres ens aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es podran consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/, que en l’actualitat conté el resultat de la primera fase.

 

Les dones gitanes prenen la veu a la #UPBenicalap


La Universitat Popular de Benicalap ha posat el centre d’atenció en la conquesta de l’espai públic per part de les dones gitanes, amb motiu dels actes de commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

El centre #UPBenicalap ha organitzat un acte de reivindicació feminista juntament amb la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (F.A.G.A.) i l’Associació de Dones Gitanes ROMI de València, i ha oferit una xarrada sota el títol “A la conquesta de l’espai … públic. Realitat o ficció?, un espai en el qual les dones gitanes donen el seu testimoniatge de vida.

L’acte va concloure amb l’elaboració d’un mural per part de les dones participants, en el qual poder reflectir les diverses veus i el sentiment de les participants en relació al tema central abordat.

Totes juntes #art #diversitat


El centre de la Universitat Popular de #UPTrafalgar ha organitzat una exposició de pintura amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, des d’una perspectiva intercultural.

El rostre actua com a símbol d’identitat de la persona i a partir d’ell en l’exposició podem veure tot tipus de rostres de diferents ètnies, fins i tot el propi rostre de cada [email protected] que visita l’exposició, ja que a manera d’instal·lació s’ha col·locat un espill en el recorregut que permet a les persones visitants unir la imatge de la seua cara als rostres diversos que poden veure’s en la mostra.

La iniciativa utilitza la imatge femenina per a emfatitzar el seu valor de la diversitat i incidir en l’apoderament de les dones.

Dones que deixen petjada


“Les dones que deixen petjada” és l’exposició que han preparat participants de Pintura i Dibuix, Ceràmica i Artesania del centre #UPMalvarosaamb motiu del #8M. la mostra estarà oberta, en horari d’obertura del centre UP, fins a finals de març. L’exposició és fruit d’un treball col·lectiu en el qual s’han utilitzat diferents tècniques i materials com a olis, acrílics, fang, panells ceràmics, cuits amb diferents tècniques, taps, cartó, filferro, suro, plàstics i paper, entre uns altres.

 

This slideshow requires JavaScript.

Recuperem cançons, jocs i receptes sufragistes inèdites


Els grups l’activitat d’anglès han realitzat un interessant treball de recerca sobre cançons, jocs de taula i receptes de cuina de les sufragistes angleses de principis de segle XX.

La Universitat Popular de Rovella celebra, del 26 al 28 de març, la commemoració d’un segle de la consecució del vot femení a Anglaterra, una celebració de les sufragistes, de la seua lluita, els seus sacrificis en benefici de les dones i el seu èxit en fer possible el sufragi femení.

Les activitats estan organitzades des dels grups de l’activitat d’anglès del centre, que han realitzat un interessant treball de recerca sobre cançons inèdites, jocs de taula i receptes de cuina de l’Anglaterra de principis de segle XX.

Celebrem a les sufragistes quan es compleix un segle de la consecució del vot femení en el Regne Unit amb un taller en què es podrà aprendre i cantar cançons inèdites que cantaven les sufragistes, arreplegar receptes de cuina dels plats més comuns de l’Anglaterra de principis de segle, jugar a jocs de taula sufragistes i recórrer la seua història a través de l’exposició que #UPRovella ha organitzat.

Programa:

 

📍#UPRovella. Arabista Ambrosio Huici, s/n


📆 26 de març de 2018

17:30 hores

📷Exposició sobre la història del sufragi femeni

📔🥧 Presentació del llibre “Recetas sufragistas”

 


📆 27 de març de 2018

17:30 hores

🎶Taller intercultural Musical “Music and Women”
🎲 Jocs de taula sufragistes.


📆 28 de març de 2018

10:00 hores

📽 Cineforum “El feminisme en l’actualitat”, a carrec dels grups de Formació General de la UP Rovella. Pel·lícula: “Verdad verdadera”, sobre les iaies de la plaça de Mayo.

17:30 hores

📽 Cineforum “Ángeles de hierro” sobre les sufragistes nordamericanes.

🏅 Cloenda del mes de les dones.

 

 

#UPAlgirós solidària amb la lluita contra la leucèmia


La Universitat Popular de València es solidaritza amb la lluita contra la leucèmia des del seu centre de #UPAlgirós amb una fira informativa i solidària i el foment de les donacions de medul·la òssia.

La UP Algirós  celebra aquesta setmana, els dies 14 i 15 de març, una fira solidària en col·laboració amb l’organització ASLEUVAL -ASSOCIACIÓ PER A la LLUITA CONTRA LA LEUCÈMIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA- en la seua lluita contra la leucèmia.
Organitzada per l’equip de formadors i formadores d’aquest centre UP, el programa d’activitats solidàries ha consistit en una fira en el centre UP amb objectes de ceràmica, esmalts i fusta fabricats per participants de la UP d’aquest centre i altres objectes d’aportació particular, que s’han lliurat a canvi d’aportacions voluntàries per a ASLEUVAL .
Aquesta entitat ofereix diferents conferències en l’espai sociocultural Palauet d’Aiora de #UPValència sobre la leucèmia i les donacions de medul·la òssia.
A més, la programació es completa amb exhibicions de balls, de zumba, per part dels grups de Balls de Saló i de Gimnàstica del centre.
Aquesta programació té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia de la leucèmia, fomentar la solidaritat amb les donacions de medul·la, fomentar la solidaritat amb la recerca de la malaltia i fomentar la participació ciutadana amb les associacions de l’entorn.


PROGRAMA FIRA SOLIDÀRIA A BENEFICI DE ASLEUVAL:

DIMARTS DIA 13 DE MARÇ
10:00 h. INAUGURACIÓ DE LA FIRA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DE ALGIRÓS C/MÚSIC GINÉS 21.
10:30 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
12:00 h. EXHIBICIÓ DE BALLS DE SALÓ EN EL CENTRE DE ALGIRÓS.
17:00 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
18:30 h. EXHIBICIÓ DE ZUMBA EN EL CENTRE DE ALGIRÓS

DIMECRES DIA 14 DE MARÇ
10:30 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
12:00 h. EXHIBICIÓ DE BALLS DE SALÓ EN EL CENTRE DE ALGIRÓS.
17:00 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
18:00 h. XOCOLATÀ I FARTONS
18:30 h. EXHIBICIÓ DE ZUMBA EN EL CENTRE DE ALGIRÓS

HORARI DE VISITA DE LA FIRA (fins a 14 de març):
MATINS DE 10 A 13 HORES.
VESPRADES DE 16 A 20 HORES

COL·LABORA, PREN CONSCIÈNCIA I SOLIDARITZAT

 

 

La UP reivindica la igualtat real ja


El #8M participants i personal de la Universitat Popular de València també varen estar a la #manifestació #feminista💜 reivindicant igualtat de drets, l’eradicació del masclisme i un món que incorpore la perspectiva de les dones.

Al centre d’ #UPRovella es va confeccionar una pancarta amb el lema “Per la Igualtat real ja!. Dones i homes de la Universitat Popular”, que varen portar participants de diferents centres, formadores i formadors de diferents centres de la Universitat Popular de València.

La regidora d’Igualtat i polítiques inclusives Isabel Lozano, presidenta delegada de la Universitat Popular de València, va acompanyar el grup de la UP a l’inici de la manifestació.

 

17 síl·labes: l’haiku il·lustrat


 

L’haiku, poema breu de 17 síl·labes que té el seu origen en la poesia japonesa,  ha sigut un dels protagonistes de l’activitat creativa de #UPSantMarcellí  en el marc del 115 aniversari de la Universitat Popular de València.

La idea ha sorgit de l’aula de Pintura i Dibuix d’aquest centre UP, al fil dels seus tallers de creativitat i seguint el tema transversal que està treballant aquest centre UP aquest curs: les lletres. I s’ha concretat en un conferència sobre l’haiku i les seues característiques i una exposició en la biblioteca municipal Clara Santiró i Font, en el centre de la Rambleta.

La proposta parteix de l’haiku, del poema, com a element a desenvolupar plàsticament. S’ha buscat comunicar amb el dibuix el missatge que els poemes traslladen amb les paraules, però fugint de la literalitat.