115 Aniversari de la Universitat Popular de València


El 8 de febrer de 1903 es va inaugurar la Universitat Popular de València, una de les primeres d’Espanya i una de les que, en l’actualitat, continua activa i amb major nombre de participants i activitats.

Cada mes de febrer, des de 2016, celebrem el nostre aniversari  per a commemorar els nostres més de 100 anys d’existència i donar a conèixer els orígens i els valors fundacionals d’aquesta institució, una de les més valorades i demandades de la nostra ciutat.

Enguany celebrem el 115 aniversari, del 28 de febrer a l’1 de març, amb un programa que posa la seua atenció en l’aportació de les dones a la transformació social, política i cultural des de l’àmbit de la creació, des de la cultura. Per a açò hem triat el lema “Elles creen”, tractant de visibilizar a les dones creadores en tots els àmbits i poder ampliar el nostre coneixement sobre com a través de l’art, de la cultura, les dones han contribuït a trencar esquemes, obrir finestres a noves formes d’entendre i de fer i han espentat canvis en benefici de tots i totes.

DESCARREGAR PROGRAMA “ELLES CREEN” 115 ANIVERSARI UP

17 Setmana del Cinema de la Universitat Popular


La Universitat Popular de València celebra, del 19 al 22 de febrer, la 17 edició de la Setmana del Cinema, dins del seu programa d’activitats culturals #Culturup.  Fa 17 anys que la UP dedica una setmana a l’any al cinema, posant l’atenció en una selecció de pel·lícules nominades als Oscar i en relació a temàtiques vinculades amb el treball que es realitza als centres de la Universitat Popular.

Aquesta iniciativa permet que més de 3000 persones assistisquen cada febrer al cinema acompanyades per la UP, formadors i formadores i participants. És una iniciativa que incrementa l’interés i la motivació per participar i facilita que les persones gaudisquen dels recursos culturals del nostre entorn.

Enguany, a més, la Setmana del Cinema de la UP proposa 5 pel·lícules molt interessants, totes elles al voltant de la psicologia social, del comportament humà en societat, de les relacions entre les persones i de la necessitat de buscar veritats. Les pel·lícules seleccionades són Wonder, Tres anuncios en las afueras, El instante más oscuro, Los archivos del pentágono y El Gran Shownan.

Les projeccions es realitzen a les sales de OCine Aqua de València.

És una proposta que es planteja com a ferramenta per a la reflexió i l’aprenentatge, una finestra més oberta a la cultura.

 

 

La UP ofereix 24 cursos de “Viure en valencià” per a 2018 amb certificació oficial


El programa ‘Viure en valencià’ ofereix 24 cursos en 18 barris de València

 

LA UNIVERSITAT POPULAR SERÀ ENS CERTIFICADOR DEL NIVELL OFICIAL A1 DE VALENCIÀ PER PRIMERA VEGADA

 

La Universitat Popular de València llança una nova edició de ‘Viure en valencià’ dins del programa ‘Coordenades. Aules obertes’ amb una oferta de 24 cursos de valencià que s’impartiran als centres de la UP en 18 barris diferents del nucli urbà i dels pobles.

 

Els cursos s’impartiran entre els mesos de gener i juny de 2018 en dos modalitats, ‘Valencià Nivell II’ per a la preparació dels B2 i C1 de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i ‘Valencià A1’ per a la preparació del nivell més bàsic i amb expedició de certificat oficial.

 

“Estem complint amb un compromís que teníem amb la ciutadania de facilitar el coneixement del valencià, i ho estem fent aproximant la formació a les persones mitjançant les dotacions que l’Ajuntament té als barris, prop de la ciutadania. Qualsevol persona que desitge aprendre valencià, podrà fer-ho de forma molt econòmica i prop de casa”  assenyala Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular.

 

 

Els cursos es desenvoluparan en dos sessions setmanals de dilluns i dimecres o dimarts i dijous en horari de matí o vesprada, a triar, amb una duració de dos hores per sessió i quatre hores a la setmana. Els primers comencen el 23 de gener i els últims comencen el 19 de febrer i finalitzen el 14 de juny.

 

Els centres de la UP que acolliran el programa ‘Viure en valencià’ són: Aiora, Cabanyal, Castellar-L’Oliveral, Orriols, Carpesa, Benifaraig, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Benimàmet, El Palmar, La Torre, Poble Nou, Massarrojos, Borbotó, Malva-rosa, Trafalgar i Benimaclet.

 

A més, és el primer any que l’Ajuntament de València expedirà certificats d’A1 dels cursos de valencià de la Universitat Popular, atenent els criteris de la Conselleria d’Educació. L’Ajuntament és entitat local amb personal tècnic amb funcions pròpies per a la promoció lingüística amb Gabinet de Normalització Lingüística propi, i per tant, un ens acreditat per la Conselleria d’Educació per a impartir i certificar el nivell A1, amb la col·laboració i l’impuls de la Universitat Popular com organisme autònom municipal que disposa de la infraestructura de centres i de la implantació territorial necessària a la ciutat per al desenvolupament idoni d’esta activitat.

 

Els cursos de valencià de nivell II seran preparatoris d’examen oficial, sense acreditació per part de l’Ajuntament. Tots els cursos tindran un preu públic de 25 euros. La matrícula podrà formalitzar-se en línia des de la web de la Universitat Popular de València (www.universitatpopular.com), des de 7 dies abans de l’inici de les sessions. També es podrà formalitzar la matrícula presencialment en els dies i hores de les sessions als diferents centres de la UP.

 

Recordem que esta edició de ‘Viure en valencià’ forma part del programa ‘Coordenades. Aules obertes’ del curs 2017-2018, que consta d’una oferta de més de 1.300 places distribuïdes en més de 70 cursos i tallers, de diferent format i duració en els seus centres del nucli urbà i dels pobles. La major part del programa és gratuït i es distribueix en 7 àrees temàtiques: Feminisme i Igualtat, Social, Benestar, Sostenibilitat, Viure en valencià, Tecnologies i Art.

Regala ‘Coordenades’ per Nadal


Per Nadal 🎁 regala feminisme, benestar, salut, aprenentatge, sostenibilitat, …

Només tens que descarregar-te la nostra targeta-regal aquí: (REGALA COORDENADES 2018) i imprimir-la.

Aquí pots consultar l’oferta completa de més de 70 cursos i tallers de 7 àrees diferents (http://universitatpopular.com/va/coordenades-aules-obertes-oferta-curs-2017-2018/): feminisme i igualtat, sostenibilitat, art, tecnologíes, social, Viure en valencià (pròximament) i Benestar.

💜Creus que a ton pare li agradaria aprendre sobre feminisme, i al barri, al costat de casa?

🔌A eixa veïna que sempre t’arregla l’endoll trencat i t’apanya l’aixeta quan goteja, a eixe veí que sempre té el sucre o 🍳 l’ou preparat per a quan te’n falta… Que seria del veïnat sense elles i ells?

🎄Tens un amic que ha estat amb tu als moments difícils i al que vols mostrar la teua estima?

🛒 Creus que al teu nebot li vindria be aprendre a comprar més barat i alimentar-se millor?

🚴🏻‍♀ Has pensat que a ta mare li aniria be saber com circular amb bicicleta de forma més segura?

🧣 La teua parella espera que no li tornes a regalar una preciosa bufanda? 🤷🏽‍♀🤷🏽‍♂

🙋🏽‍♀🙋🏾‍♂🙋🏼‍♀🙋🏾‍♂🙋🏾‍♀🙋🏾‍♂Sigues original!

🎁 Regala’ls ➡un curs de “Coordenades. Aules obertes” ⬅ de #UPValència. En tenim més de 70 propostes i comencen a partir de gener de 2018. La major part d’elles gratuïtes i al costat de casa, al teu barri i als pobles.

💻 Consulta la oferta completa a www.universitatpopular.com i descarregat la nostra targeta de regal 🎁 per a imprimir!

💜 Bones festes!

TARGETA DESCARREGABLE: REGALA COORDENADES 2018

I les lletres ens porten ben lluny: projecte d’art i pensament


El centre #UPSantMarcel·lí està investigant aquest curs sobre les lletres com a tema transversal. La lletra com a símbol i com a concepte,
grafia i literatura, així com expressió artística des de diferents vessants. La lletra com a disseny i la lletra que s’agrupa per convertir-se en poesia visual, haikus, novel·la, assaig,…

En aquesta primera obra col·lectiva, cada participant de l’àrea artística del centre (Ceràmica, Artesania i Pintura i dibuix) va treballar una lletra adjudicada a l’atzar. Com a requisit indispensable, aquesta havia de quedar emmarcada dins d’una caixa d’unes mesures determinades. Es va deixar llibertat quant a materials i tècniques, si bé és cert que cada activitat va utilitzar les que li són pròpies (cartró, paper, pisa, fusta, metall,
plàstic, fotografia, filferro, etc).
El nostre objectiu principal amb aquesta proposta és fomentar la creativitat, l’esperit crític, el treball en equip, la recerca i el joc…

 

EL PROCÉS

L’equip del centre va presentar el projecte a cada classe. Per donar informació més detallada es va unir diferents grups i activitats en diverses sessions, en les quals es va projectar imatges amb exemples de lletres per descobrir múltiples possibilitats i diferents maneres d’enfocar el tema. El treball es va desenvolupar dins de les aules a partir d’uns primers esbossos que es van ser elaborant i definint fins a arribar al resultat final.

Totes les obres formen part del mural col·lectiu exposat en l’entrada del centre.

Treballar des de totes les aules del centre en un mateix projecte col·lectiu afavoreix el sentiment de pertinença, contribueix a millorar les relacions socials en el nostre entorn, a incrementar la nostra autoestima i la nostra confiança, a conèixer millor a les nostres companyes i participar de reflexions col·lectives que en aquest cas comencen en les lletres per portar-nos a l’expressió, el coneixement, la literatura, la parla, la comunicació, el disseny, el pensament lliure, … molt lluny.

 

La Universitat Popular obri un projecte permanent per a l’alimentació sostenible i saludable


La UP serà espai de coneixement sobre producció sostenible en l’entorn de la ciutat

La Universitat Popular de València enceta un projecte amb vocació de permanència dins de la seua programació anual, per impulsar l’alimentació sostenible i saludable mitjançant activitats als seus centres. La primera part del projecte inclou un programa per a dinamitzar el consum de proximitat i aproximar els productors de l’espai agrícola periurbà als consumidors i consumidores de la ciutat.

 

La presentació del projecte ‘Del camp a la ciutat: producció rural de proximitat i consum alimentari’ serà dimarts 12 de desembre, a les 18.30 h, a la UP Castellar (carrer de Poetessa Leonor Perales, s/n) i comptarà amb la intervenció de la regidora d’Agricultura, Consol Castillo, i la presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

Este projecte es desenvoluparà a partir d’esta setmana i amb motiu de la designació de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

‘Del camp a la ciutat: producció rural de proximitat i consum alimentari’ té com a objectiu generar noves dinàmiques de cooperació i sinergies entre espais rurals i urbans, alhora que fomenta el coneixement de valors i patrimoni cultural rural, els productes de qualitat tant tradicionals com de proximitat i les noves experiències de desenvolupament sostenible. Així mateix el projecte informa sobre el funcionament del mercat de distribució i les formes d’accés als productes locals agroalimentaris.

 

A més, este projecte inclou un programa de tallers informatius als centres UP i una jornada d’encontre entre productors de proximitat i veïnat consumidor o interessat en productes de l’entorn agrícola de la ciutat. Els tallers d’alimentació “Comprar més barat, menjar millor” consten de 9 sessions formatives, són gratuïts i s’imparteixen a diferents centres UP. Els pròxims començaran el 15 de gener i el 7 de maig a la UP Morvedre, el 12 de febrer a la UP Sant Marcel·lí i el 13 de març a la UP Sant Isidre.

 

Esta iniciativa es suma a les altres activitats que la Universitat Popular està desenvolupant en 2017 amb motiu de la capitalitat mundial, com ara el taller gratuït sobre sostenibilitat en la cultura popular “Un guió de futur: taller d’alimentació sostenible”, que ha servit de plataforma per a la producció dels vídeos de la campanya de difusió que la UP presentarà en els pròxims mesos i en la que intervenen les mateixes participants de la UP.

Un còmic sobre el fundador de la primera Universitat Popular de València


Fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903

UN PERSONATGE DE CÒMIC ANOMENAT VICENTE BLASCO IBÁÑEZ

 La Casa Museu de Blasco Ibáñez a la Malva-rosa, on han tingut lloc diversos actes en commemoració del 150 aniversari del naixement de l’escriptor, ha acollit la presentació de “Vicente Blasco Ibáñez. Una vida apassionant”, una biografia en còmic del fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903, i autor de novel·les com La barraca.

Per iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, l’obra ha estat escrita per Miguel Ángel Giner Bou i il·lustrada per Cristina Durán, i usa el relat d’un vell pescador al seu nét com a marc de la narració, que comença amb el retorn de les restes de Blasco a València en 1933 i acaba en un moment igualment històric que subratlla el significat dels valors defensats per l’escriptor.

Durant la presentació, la regidora de Cultura, Gloria Tello, ha descrit el còmic com “una porta oberta cap a la immensa obra de l’escriptor valencià i un mitjà perquè tots, especialment els més joves, s’endinsen en la biografia d’un home d’acció, un personatge de novel·la ell mateix, que potser va viure tres o quatre vides en els seus poc més de seixanta anys”.

Com a part de la celebració del 150 aniversari de Blasco Ibáñez, Tello ha anunciat, a més, la pròxima reedició de Flor de Mayo amb il·lustracions de Segrelles, així com la renovació dels aspectes didàctics de la Casa Museu i la seua presència en Internet.

 UNA VIDA INTENSA

Per la seua banda, la dibuixant Cristina Durán ha confessat que el guionista Miguel Ángel Giner Bou i ella han gaudit plasmant “la intensa vida de Blasco Ibañez, la seua activitat política, els seus viatges i la seua faceta com a defensor dels drets humans, el progrés i els valors republicans. Les seues obres són tan conegudes que quasi oculten la seua personalitat tan especial. M’hauria encantat escoltar-lo parlar en públic. Havia de ser un orador polític excepcional”.

 

Segons Durán, la major dificultat amb què s’han trobat ha sigut condensar en poc més de cinquanta pàgines una biografia que podria abastar “quatre vides en una”. “M’haguera agradat disposar del doble d’espai, almenys. Hem hagut de condensar en poques vinyetes aspectes com el seu pas per Hollywood o tots els seus viatges. El nostre objectiu ha sigut acostar el personatge als lectors, despertar el seu interès i impulsar-los a buscar més informació.”

Cristina Durán ha trobat “apassionant” la tasca de documentació prèvia per a una obra com esta: “Ha sigut fantàstic descobrir com era València en aquella època, des dels edificis i els carrers, a les persones i les seues formes de vestir. Llocs com la plaça de bous, amb les vies de tren per davant, la primera Estació del Nord o l’institut Lluís Vives apareixen tal i com eren.”

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou es dediquen al còmic i la il·lustració des de fa quasi 25 anys. Han sigut finalistes en dos ocasions del Premi Nacional de Còmic que concedix el Ministeri de Cultura, i en 2016 van guanyar juntament amb la seua companya, Laura Ballester, el Premi Ciutat de Palma de Còmic per la novel·la gràfica El Dia Tres. Durán ha sigut, a més, presidenta de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians, càrrec que exercix actualment Miguel Ángel Giner des de 2013.

 

Juguem als escacs per una ciutat educadora en valors


La Universitat Popular de València ha participat en la Setmana de la Ciutat Educadora, organitzada per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de valència, amb activitats en diferents centres UP de la ciutat. En #UPMalvaRosa han confeccionat uns escacs gegants amb peces humanes que representen sobre el tauler valors a defensar per a la convivència en una ciutat educadora.

This slideshow requires JavaScript.

La UP participa activament a la setmana de la Ciutat Educadora


La Universitat Popular de València participa activament a la setmana de la Ciutat Educadora que organitza la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València. La UP és una ferramenta clau per a una ciutat educadora, desenvolupa  projectes de formació no reglada i participació social, igualtat i inclusió ben prop de la ciutadania, als barris de la nostra ciutat, treballa amb caracter intergeneracional i acull la diversitat.

Enguany la setmana està centrada en la sobirania alimentaria i en l’art com a ferramenta educativa, dos àmbits en els que la Universitat Popuar compta amb llarga experiència. Durant tota la setmana es celebrarà un programa d’activitats a la ciutat, també als centres UP, en el marc de la proposta de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, organització sense ànim de lucre que agrupa a 490 ciutats de 36 països de tots els continents.

Descarrega’t la guia del Dia Internacional Ciutat Educadora.

Descarrega’t el tríptic amb el programa d’activitats de la setmana.

Descarrega’t la carta de ciutats educadores: CARTA-CIUDADES-EDUCADORAS_3idiomas

PROGRAMA D’ACTIVITATS DE LA UNIVERSITAT POPULAR:

CENTRE ACTIVITAT DIES HORARI PÚBLIC
BENICALAP Recorregut urbà guiat:  “Ruta de les dones valencianes” amb Didamecum.

 

Visita a l’exposició: “València capital animal” al Centre del Carme.

29  Nov.

 

 

 

 

29 Nov.

10.30

 

 

 

 

16.30

UP

 

 

 

UP

BENIMÀMET Visita guiada a l’Esglèsia de San Nicolás i San Pedro. 30 Nov. 16.00 h. UP
EL CASTELLAR-OLIVERAL Visita al Museu  de Prehistóòia de València: “La història dels diners” i “El enigma del vaso”. 30 Nov. 16.30 h. UP
CIUTAT VELLA Elaboració de l’“Arbre de la ciutat educadora”. Compromisos i desitjos  respecte de la ciutat. En col·laboració amb CEIP Santa Teresa. 30 Nov. 10 a 13 horas PÚBLIC GENERAL
MALVA-ROSA Exposició de gravats: “Llibertat d’expresió”.

 

 

Escacs humà: “Drets contra injusticies”.

27-28-29 Nov.

 

 

28 de Nov.

 

9-13 H

15-19 h

 

 

10 -12h.

 

Públic GENERAL
MORVEDRE Jornades de portes obertes: Mostra de les activitats U.P. Previa inscripció : [email protected]

 

Enquesta al barri ¿Què és per a tu la educació? I posterior presentació pública en power point.

 

Rodatge taller “Un guió de futur: alimentació sostenible” per la capitalitat mundial de l’alimentació.

27 y 28 nov.

 

 

 

 

Toda la semana

 

 

 

27 nov

09-11 h.

15-17 h.

 

 

 

 

 

 

 

 

11:00 h

GENERAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UP

NOU MOLES Visita al Museu de Prehistòria: paleolític, neolític i edat dels metalls i els íbers.

 

Xarrada “L’estatut d’autonomia i la Constitució” per Inma Barón.

 

Club de lectura: “Los cínicos no sirven para este oficio”. Kapunsciski.

27 y 28 Nov.

 

 

 

29 y 30 nov

 

 

27 Nov.

UP

 

 

 

 

 

UP

 

UP

PINEDO Teatre Olympia

“Dos más dos”.

30 Nov. 20.30 h. UP
MASSARROJOS Realització d’un mural:  “Construïm un món millor” 26 Nov. 16.00 h. UP
ROVELLA Conferència: “Funcionament de les Juntes de Districte Municipals: presupostos participatius” a carrec de la regidora NEUS FÁBREGAS, coordinadora de l’àrea de participació, drets i innovació democràtica i de la delegació d’acció ciutadana i participació veïnal de l’Ajuntament de València. 29 Nov. 18 h. GENERAL
RUSSAFA Visita al Museu d’història de la ciutat. Exposició “La veu de la ciutat. Dos segles d`historia a través dels bans” 29 Nov. 1 grupo mañana

1 grupo tarde

UP
SANT MARCEL·LÍ Visita a l’exposició “La veu de la ciutat. Dos segles de história a través del bans” Museu de història de València.

 

Visita al Centre d’art contemporáni Bombas Gens. Col·lecció per amor a l’art. ¿ornament=delicte?

29 No.

 

 

 

 

 

29 Nov.

11.30 h.

 

 

 

 

 

17.30 h.

UP
TRAFALGAR Visita a l’exposició: “València capital animal”. Centre del Carme. 30 Nov. 16 horas. UP

Centenars de persones visiten #UPValència en Igual-Ment Fest


La Universitat Popular de València ha rebut centenars de visites a la festa de la Igualtat #IgualmentFest organitzada per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntametn de València i celebrada diumenge. A la nostra taula, la #UPValència va facilitar durant tota la jornada informació sobre les activitats i els centres de la UP als barris i pobles de la ciutat de València.

El nostre espai va comptar també amb la projecció d’una presentació amb més de 90 imatges de les activitats i projectes de la UP en matèria d’Igualtat i contra les violències de gènere: conferències, xarrades, activitats artístiques, projeccions i cinefòrums, projectes de sensibilització, tallers i projectes d’empoderament,…

This slideshow requires JavaScript.

Al llarg del matí varem rebre la visita de la vicepresicenta del govern valencià i consellera d’Igualtat, Mònica Oltra, i de la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de València i vicepresidenta de la UP, Isabel Lozano.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Treballem tot l’any per acompanyar, formar, empoderar, impulsar a la participació social, l’autonomia i l’empoderament. #UPEmpodera

#UPValència contra les violències de gènere


La Universitat Popular de València desenvolupa aquesta setmana un programa dedicat especialment a la sensibilització contra les violències de gènere. No obstant això, els centres #UPValència tenen entre els seus objectius la igualtat i desenvolupen durant tot l’any projectes el contingut dels quals va dirigit a sensibilitzar  i formar en matèria de gènere, tant des dels projectes de centre com transversalment en les activitats de cicle llarg, al programa “Coordenades. Aules Obertes”, així com en les activitats del projecte #Culturup.

Per a aquesta setmana, #UPValència participarà en IGUAL-MENT-FEST (www.igualmentfest.com ) diumenge, día 26 a la Plaça de l’Ajuntament, amb una taula informativa sobre les nostres activitats en matèria d’Igualtat.

PROGRAMA D’ACTIVITATS:

 

CENTRE ACTIVITAT DÍA HORARI
CABANYAL ·  Xarrada: “Viure en igualtat, contra les violències de gènere”, per Anna Gimeno.

·  Murals contra la violència de gènere a la façana del centre.

23 Nov. 10:30 h
NOU MOLES Microseminari feminista:

 

Comunicació:  Club de lectura:” Los cinco no sirven para este oficio” de Kapunsciski.

Cinefòrum: “Tierra de hombres”. Modera Cristina Marco.

 

Inglés: La llengua anglesa com ferramenta per a la igualtat, amb Rosana Valero.

 

Projecció de curts i lectura resultat del Projecte “Jo també”. #MeToo

 

 

 

 

27 Nov. (Nou Moles) y 28 Nov (Abastos)

 

 

28 Nov

 

 

23 Nov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als grups d’Anglés

 

 

17:00 h

ORRIOLS Asistència a Teatre Talía: “Mari Palante” . 28 Nov. 20:00 h.
TRAFALGAR Projecció del curt “Violència psicològica contra les dones” i posterior debat: ¿Com detectar la violència psicològica, quines són les seues característiques? Amb María Chust y Anna Gimeno.

 

Cançons a Internet contra la violència de gènere, amb Irene Bismara.

 

Col·loqui després de la projecció de documental: “Chicas nuevas 24 horas”, de Manel Lozano.

22 Nov.

 

 

 

22 Nov.

 

 

23 Nov.

09:15 a 11:00

 

 

 

15:20 a 17:00

 

 

09:30 a 10: 30

Els centres UP obrin les seues instal·lacions als barris


La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha aprovat una ressolució per obrir els centres de la Universitat Popular a l’ús ciutadà. “Es tracta d’una iniciativa amb la que volem consolidar la Universitat Popular com a motor impulsor de la participació sociocultural, com un espai de creixement personal i social intergeneracional que facilite l’accés a la cultura, la inclusió social, la diversitat i la igualtat”, ha dit Lozano.    

 SOL·LICITA ESPAI UP ACÍ

Projecte #CentresOberts: Associacions i entitats podran organitzar activitats sense ànim de lucre, amb objecte social, cultural o educatiu, en els centres de la Universitat Popular.

 

Podran utilitzar els espais i aules d’estos centres municipals les associacions i entitats degudament constituïdes i enregistrades —preferentment les domiciliades en el barri en el qual es troben les instal·lacions sol·licitades—, altres àrees i regidories de l’Ajuntament de València, així com altres administracions i també les persones físiques per a realizar activitats concretes no lucratives i de caràcter cultural, social o educatiu.

“La finalitat principal de les instal·lacions dels centres de la Universitat Popular és la realització de les activitats programades pels mateixos centres. Per tant, qualsevol autorització d’ús quedarà supeditada a la compatibilitat amb la programació propia de la UP”, ha matissat la regidora Lozano.

La sol·licitud d’utilització dels espais es farà 20 dies abans a través de la web de la Universitat Popular (<www.universitatpopular.com>), o registrant-se pel funcionari o la funcionària responsable en el Registre General d’Entrada de la Universitat Popular (Edifici Tabacalera. C/ Amadeu de Savoia, 11).

 

D’esta forma, s’identificarà l’associació o institució, així com la persona que la representa, i s’especificarà l’espai a utilitzar, la data i l’horari requerit. A la sol·licitud haurà d’acompanyar-se una descripció i finalitat de l’activitat o esdeveniment que es preten celebrar i en quin centre de la Universitat Popular.

La Universitat Popular autoritzarà o denegarà la sol·licitud de forma raonada, com a màxim 10 dies abans de la data prevista per a la utilització dels espais per les entitats o persones cessionàries.

ARRANQUEN ELS PRIMERS TALLERS DEL PROGRAMA “COORDENADES. AULES OBERTES” 2017/18


El termini per a matricular-se s’obri el pròxim dilluns 30 d’octubre

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha presentat hui el programa Coordenades del curs 2017/2018 “que incideix en la línia de continuar modernitzant i renovant la Universitat Popular de València amb la inclusió de tallers i monogràfics de temàtiques d’actualitat” per al període d’hivern 2017/2018.

DESCARREGAT L’OFERTA VIGENT ACÍ

El termini per a matricular-se s’obri el pròxim dilluns 30 d’octubre per a les primeres activitats. A llarg de l’any aniran començant diversos cursos i activitats, de forma que les matrícules estaran actives per als cursos que estiguen previstos per a pròximes dates en cada moment.

Coordenades es realitzarà en centres de la Universitat Popular tant a la ciutat com dels pobles de València, i inclouen els tallers de modelatge, escultura ceràmica, espanyol per a persones recent arribades, dones davant i darrere de la càmera,  com afrontar amb èxit una entrevista de treball en anglès, iniciació al modelat, teoria i pràctica de l’art contemporani, parlar i llegir en valencià, taller: “activa la teua ment”, taller de reminiscència: “les imatges de la meua vida”, intel·ligència emocional: ets una persona esclava i no ho ho saps, les emocions s’encomanen com els virus, pilates dansa: Iniciació, el mòbil: Tot el que necessites a palmell de la teua mà, fotografia i vídeo amb el teu mòbil, el retrat: estudi socio-artístic de la persona, imatge personal i comunicació no verbal, el color. teoria, psicologia i pràctica pictòrica, pintura i entorn: taller teòric sobre paisatgisme, alimentació: comprar més barat, menjar millor i taller: recuperant memòries i educació vivencial.

Al curs 2017/18 hi haurà activitats de Coordenades a 25 centres de la UP: Algirós, Abastos, Benicalap, Benimaclet, Benimàmet, Borbotó, Cabanyal, Carpesa, Ciutat Vella, Castellar-Oliveral, El Palmar, La Torre, Malva-rosa, Marxalenes, Massarrojos, Morvedre, Natzaret, Nou Moles, Orriols, Pinedo, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Sant Marcel·lí i Trafalgar.

 

 

 

 

 

A més, “Coordenades” passa a comptar amb 46 monogràfics, 93 tallers i 59 conferències. A més, es consolidaran els 35 grups del programa ‘Viure en valencià’. També s’incrementaran les sessions formatives. “Hem apostat per un increment considerable de l’oferta vinculada al projecte “Coordenades”, amb un augment del 91,7 % dels cursos que imparteix el personal formador intern, i amb un 145,2% més dels impartits amb personal formador extern”, ha explicat Lozano.

“El programa pretén obrir els centres de la Universitat Popular a la ciutadania que encara no coneix este servici municipal cultural i de participació ciutadana”, ha dit Lozano. Amb estos curos, la Universitat Popular “es reivindica com un recurs municipal que ha tindre una funció social i cultural, compromesa amb la participació, la igualtat i la integració” ha assenyalat Lozano.

La Universitat Popular proposa el programa Coordenades “amb l’objectiu d’estimular el debat i el pensament crític entre la ciutadania valenciana”. I és que, segons ha indicat Lozano “la Universitat Popular ha de servir per impulsar el teixit social als barris”.

NOU MOLES ESTRENA NOVES DEPENDÈNCIES DE LA UNIVERSITAT POPULAR


La Universitat Popular de València ha estrenat el curs 2017/2018- amb nou centre en el barri de Nou Moles. Es tracta d’un local al carrer Torres número 12, que estava abandonat des de fa 5 anys, i que ha sigut reformat per a acollir al voltant de 400 alumnes. L’alcalde, Joan Ribó, i la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, han visitat les noves instal·lacions i han subratllat “l’aposta per dignificar els barris i els pobles de València”.

La regidoria d’Igualtat ha fet una inversió per condicionar les instal·lacions de 186.445,81 euros. A canvi, l’Ajuntament deixa de pagar 17.986,68 euros anuals de lloguer de l’anterior local on estava ubicada la UP. Hi ha que recordar que el local on s’ha habilitat el nou centre de la UP havia estat abandonat des de fa 5 anys, quan les instal·lacions que acollia (un centre de majors i un centre municipal de servicis socials) es van traslladar a la plaça Roma.

L’alcalde ha manifestat la voluntat del Govern Municipal “d’estendre la política més enllà del centre de la ciutat”. “Estem fent moltes actuacions que potser no es coneixen tant perquè no les inaugurem, com molts xicotets jardins, iniciatives culturals en els barris, en els pobles… etcètera –ha afirmat Joan Ribó- Esta és una de les polítiques per les quals apostem, com ara amb la Universitat Popular, una aposta per la millora dels barris, per la seua dignificació”.

La Universitat Popular de València es consolida com un dels servicis municipals més demandats i valorats de la ciutat

En pareguts termes s’ha expressat la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, qui ha recordar que la gestió de les anteriors dependències de la UP suposa “un nou exemple de la nefasta gestió del Govern del PP que va reganar en la ciutat de València”. Lozano ha explicat que mentre l’Ajuntament disposava d’unes dependències pròpies tancades i en estat d’abandó, tenia llogat a càrrec de tots els contribuents un local que li costava al Consistori 17.986,68 euros anuals.

L’antic local, era un espai que tenia continus problemes en les baixants i que, en conseqüència, patia problemes d’inundacions de manera habitual. “Ara, l’Ajuntament ha solucionat i dignificat les instal·lacions de la UP al barri de Nou Moles, en un local municipal totalment reformat de 424 metres quadrats, que dóna servici a 400 alumnes dels barris de Nou Moles, Soternes i Tres Forques”, ha afegit la regidora.

Les classes que s’impartixen a partir d’ara en este centre són nou activitats diferents: Cultura Valenciana, Anglés, Artesania, Balls de Saló, Comunicació, Formació General, Gimnàstica, Pintura i Dibuix i Esmalts.

 

MÉS DE DE 7.700 MATRÍCULES PER AL CURS 2017/2018

La matriculació online de la Universitat Popular de València per al curs 2017/18 ha permés la formalització de més de 7.700 matrícules en els 30 centres de la UP, en 515 grups i 21 activitats de cicle llarg. “Esta alta matriculació –ha subratllat Lozano- ha posat de manifest que la Universitat Popular de València es consolida com un dels servicis municipals més demandats i valorats de la ciutat i que l’interés per la programació de la UP s’ha multiplicat exponencialment en els últims dos anys”.

També s’ha referit al “procés intens de modernització que s’està impulsant al si de la Universitat Popular” que comporta l’ampliació d’activitats -80 grups més que el curs anterior-, nous programes i temàtiques com ara “Coordenades. Aules Obertes” i “Viure en valencià”, i els projectes de l’espai sociocultural Palauet d’Aiora -ja en funcionament-, i els espais socioculturals de pròxima obertura en las Naves de Ribes i en el parc de Benicalap.

Anem a fer una pel·lícula amb tu


 

 

TALLER D’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I PEL·LÍCULA

Anem a fer una pel·lícula amb tu. Es tracta d’un taller sobre alimentació saludable i sostenibilitat, organitzat per la Universitat Popular de València en el marc de la capitalitat mundial de l’alimentació de la ciutat de València, que se celebra en 2017.

És un taller gratuït, que s’inicia el 24 d’octubre de 2017, de 10 sessions d’1 hora i mitja de durada cadascuna, dimarts i dijous a les 11:00 h al centre UP de Morvedre, situat a la plaça Roncesvalles, 8. TEL. 96 347 60 48

INICI: DIMARTS 24/10/17 DIJOUS
26/10/2017
DIMARTS
31/10/2017
DIJOUS
2/11/2017
DIMARTS
7/11/2017
DIJOUS
9/11/2017
DIMARTS
14/11/2017
DIJOUS
16/11/2017
DIMARTS
21/11/2017
FI: DIJOUS
23/11/2017

La inscripció pot realitzar-se presencialment al centre UP Morvedre o enviant un mail a [email protected]. El termini d’inscripció està obert.

El taller l’imparteix SUSANA REI, doctora en art, llicenciada en Belles arts, professora de l’Escola Superior d’Art i Disseny d’Oriola, i amb diferents premis internacionals en curtmetratges. Ha participat en pel·lícules com “Los lunes al sol” (Fernando León de Aranoa), “A los que aman” (Isabel Coixet) o “Cuando vuelvas a mi lado” (Gràcia Querejeta), entre altres.

És un taller pràctic, sobre sostenibilitat i alimentació saludable, amb visionat de vídeos i projecció d’imatges, posada en comú d’experiències pròpies, exercicis de recuperació de la memòria de cada participant en relació a la cuina, l’alimentació, els costums entorn de la taula… tant propis com del seu entorn,…i el reconeixement de l’herència cultural en relació a l’alimentació.
Els coneixements i les idees recopilades en el taller serviran per realitzar un guió i gravar una sèrie de vídeos curts sobre la temàtica treballada. Els vídeos serviran per donar difusió als coneixements i les pràctiques quotidianes sobre alimentació saludable i sostenible, en el marc de la capitalitat mundial de València en alimentació sostenible. I seran projectats al centre UP i publicats a les nostres xarxes socials.

El taller és gratuït.

Algunes sessions dels tallers es realitzaran enregistraments la finalitat dels quals serà la de formar part dels vídeos finals, que la Universitat Popular podrà publicar en youtube, a la seua web i a les seves xarxes socials. L’aparició en les imatges dels vídeos és voluntària.

 

INICI DE CURS 17/18


El curs 2017/18 de la Universitat Popular de València arranca el dilluns 2 d’octubre per als grups de Dilluns i Dimecres i el dimarts 3 d’octubre per als grups de Dimarts i Dijous. La matrícula estarà oberta fins a completar places.

Recordem que poden consultar el reglament de participació per conèixer les normes de participació en les activitats. REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ.

SIS ABSÈNCIES SIGNIFIQUEN LA BAIXA DE L’ACTIVITAT

La baixa en el grup i la pèrdua dels drets de matrícula es produirà automàticament en cas que la persona participant no assisteixi a més de SIS SESSIONS consecutives, o a SIS SESSIONS al llarg dels tres mesos següents a la primera absència, de forma injustificada, o les que resultaren proporcionalment a la durada de l’activitat. En aquest cas, correrà la Llista d’Espera, si la hi hagués, en rigorós ordre d’inscripció.

Matrícula oberta fins esgotar places


Des del 29 de setembre, la matrícula per a les activitats de cicle llarg de la Universitat Popular de València per al curs 2017/18 es mantendrà oberta fins que s’esgoten les places disponibles, tant en la seva modalitat online com a presencial als centres UP.

També es mantindrà oberta la possibilitat d’inscriure’s en la llista d’espera de fins a 3 grups d’activitat diferents, tant mitjançant procediment online com a presencial.

A la nostra web www.universitatpopular.com i als nostres centres UP pot consultar la informació que necessite sobre centres, activitats, horaris i procediments.

L’nici de curs serà dilluns dia 2 d’octubre de 2017 per als grups de Dilluns i Dimecres, i el dia 3 d’octubre per als grups de Dimarts i Dijous.


RECORDEM EL PROCEDIMENT ONLINE:

A la portada de la nostra web pot veure el video tutorial sobre el procediment.

1. Pot accedir des de www.universitatpopular.com i des de matricula.universitatpopular.com .
2. Trie els detalls de la seva elecció d’activitat, centre i horari i continue.
3. Ha d’introduir el seu DNI, NIE o passaport i la resta de les dades personals que se li sol·licita. Pulse”Matricular”.
4. El procés no es completarà fins que no realitze el pagament.
5. Recorde guardar o imprimir el justificant que se li mostrarà en pantalla.

 

Nou calendari de matrícula 2017/18


La programació de la Universitat Popular de València desperta un enorme interès. El passat 7 de setembre, data d’inici de la matriculació online, milers de persones van accedir a la nostra web per sol·licitar una plaça en les nostres activitats de cicle llarg. Una incidència relacionada amb els protocols de connexió amb la plataforma de pagament,  van impedir a moltes persones finalitzar el procés i van generar una assignació errònia de places.

Per donar solució a aquesta incidència i respectar l’ordre d’accés a la nostra plataforma, que va quedar registrat en les nostres bases de dades, s’ha establert un nou calendari de matrícula per fases:

DEL 13 Al 15 DE SETEMBRE: SOLAMENT PERSONES REGISTRADES

DEL 19 Al 21 DE SETEMBRE: OBERT Al PÚBLIC I ONLINE

DEL 25 Al 28 DE SETEMBRE: MATRÍCULA PRESENCIAL

Les persones que van introduir les seves dades en el sistema de matrícula, tant si van poder completar el pagament com si no, van quedar enregistrades per ordre d’entrada i s’han considerat com a sol·licitants de plaça. Aquestes persones han estat distribuïdes en 3 grups en funció de l’ordre temporal en el qual
van accedir a la plataforma online.  Cada persona afectada ha rebut un sms i un mail amb els detalls. El primer grup podrà accedir des del dia 13 a les 09:00 hores, el segon grup des del dia 14 a les 09:00 hores i el tercer grup des del dia 15 a les 09:00 hores. La plataforma estarà oberta de 09:00 a 22:00 h i per a aquests tres grups es tancarà el dia 15 a les 22:00 hores.

El procediment de matrícula es pot consultar en matricula.universitatpopular.com

Cal recordar que cada persona té opció  a matricular-se de fins a 3 activitats diferents.

Per a més informació pot consultar als nostres centres on el personal estarà atenent al
públic de dilluns a dijous de 10:00 a 13:00 h i de 16:30 h a 19:00 hores.

La Universitat Popular de València reiniciarà el procés de matrícula la pròxima setmana


La Universitat Popular de València reiniciarà la pròxima setmana el procés de matrícula per al curs 2017/18 respectant l’ordre d’accés i registre que es va produir el dia 7 al nostre sistema.

Totes les persones que aquest dia enregistraren les seues dades al formulari de matrícula, tant si pagaren com si no, seran considerades sol·licitants de matrícula i rebran un sms i un mail indicant-los el dia que hauran de tornar a matricular-se.

Quan finalitze la matrícula de les persones enregistrades, les places restants estaran a disposició del públic en general. A continuació es produirà la matrícula presencial, com estava previst.

Així, la matriculació realitzada el dia 7 de setembre ha quedat anul·lada, i s’ha iniciat el reemborsament de tots els imports.

El dia 7 es va produir un error en els protocols de connexió amb la plataforma bancària de pagament, que va provocar que al voltant de 900 persones no pogueren finalitzar el procés de matriculació complet, tot i haver-se enregistrat correctament i haver accedit a la plataforma a primeres hores del matí, mentre hi havia places disponibles.

Per a ser equitatius en la distribució de les places, considerarem com a sol·licitant de plaça a totes les persones que entraren ahir al sistema i enregistraren les seues dades, tant si aconseguiren pagar com si no. I respectarem l’ordre temporal d’entrada, ja que aquest ha quedat degudament enregistrat.

La setmana pròxima reobrirem el procés de matrícula de nou. S’ha distribuït en tres trams el conjunt de persones enregistrades, de forma que el primer grup, que va entrar en primer lloc, també podrà accedir ara en primer lloc al sistema per a formalitzar la seua matrícula. El segon grup podrà entrar després, al segon dia i el tercer grup a continuació. Finalitzat aquest procés, les places restants es posaran a disposició del públic.

En les primeres hores de matriculació online, al voltant de 5.400 persones solicitaren plaça en les activitats de cicle llarg de la Universitat Popular. En les pròximes setmanes s’obrirà la matrícula de les activitats de cicle curt dels programes “Coordenades. Aules Obertes” i “Viure en valencià”, una programació que suposa una oferta global de més de 11.000 places.

Per a qualsevol dubte pot consultar la nostra web www.universitatpopular.com, la nostra app “Universitat Popular València”, acudir als nostres centres UP on el personal estarà atenent al públic de dilluns a dijous, de 10:00 h a 13:00h i de 16:30 h a 19:00 h. També disposem d’atenció al públic a les nostres oficines a l’edifici municipal de Tabacalera.

La UP publica la nova programació d’activitats 2017/18


(Castellano) La Universitat Popular de València ofrece para el curso 2017/18 una programación de 21 actividades de ciclo largo: Formación Básica, Formación General, Español para exjeros/as, Cultura Valenciana, Informática, Inglés, Artesanía, Cerámica, Pintura yjoibuix, Gimnasia, Bailes de Salón, Corte y  Confección, Restauración de Muebles, Esmaltes, Danza Valenciana, Tabal i dolçaina, Música, Yoga, Comunicación, Fotografía y Teatro.

Gloria Fuertes i altres dones fortes


El pròxim 12 de juny a les 19 hores el Palauet d’Aiora acollirà el recital GLORIA FUERTES I ALTRES DONES FORTES, a càrrec del grup Faristol, format per María Díaz, Xelo Esplugues i Imma Màñez. Un recital que inclou poemes en castellà i en valencià, d’Àngels Figuera, Begoña Abad, Maria Beneyto, Carmelina Sánchez –Cutillas, Gloria Fuertes i alguna prosa de J.V. Marqués. Un acte organitzat per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques inclusives.

 

Matricula online i presencial per al curs 2017/18


La matriculació telemàtica s’iniciarà el 7 de setembre i no hi haurà preinscripció ni sorteig de places.

  • La matrícula serà online del 7 al 17 de setembre i presencial als centres UP del 18 al 21 de setembre.
  • Un 20% de les places se reserven per a la matrícula presencial, per a evitar l’exclusió de persones amb dificultats d’accés a les noves tecnologies.
  • Del 4 al 17 de setembre s’oferirà sessions informatives per aprendre a utilitzar la app de matricula, als centres UP en diferents horaris i dies.

 

La Universitat Popular de València oferirà enguany per primera vegada la possibilitat de matricular-se a les seues activitats per procediment telemàtic a traves d’una aplicació accessible des de telèfons mòbils, tauletes i ordinadors. La regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha explicat que “l’objectiu és facilitar al màxim el procés de matriculació mitjançant l’ús de les noves tecnologies, i evitar així que les persones interessades hagen de fer cues o realitzar més d’un desplaçament als centres UP per a formalitzar la matrícula”.

El període de matriculació del curs 2017/18 serà exclusivament online del 7 al 17 de setembre; exclusivament presencial del 18 al 21 de setembre en els 28 centres UP i a partir del 25 de setembre fins que s’esgoten les places la matrícula es podrà formalitzar tan online com presencialment als centres.

Del 4 al 6 de setembre els centres UP estaran oberts per oferir la informació sobre el procediment de matrícula i la programació d’activitats del curs 2017/18.

“Hem tingut cura de que el procediment no excloga o discrimine a persones que tenen limitacions per accedir i utilitzar els procediments telemàtics, per això del 7 al 17 de setembre estaran disponibles sols el 80% de les places de cada activitat i centre i el 20% restant es reserva per al període de matrícula presencial, on les persones interessades podran rebre l’ajuda del personal de la Universitat Popular per a formalitzar la matrícula”, assenyala Lozano.

L’aplicació, que estarà disponible al mes de setembre, permetrà consultar tota la programació de la Universitat Popular, preus i places disponibles, en qualsevol dels 28 centres, tant de les activitats de cicle llarg –duració igual al curs escolar- com les activitats del programa “Aules Obertes” –de diferent format, temàtica i duració-.

La plataforma online és intuïtiva, de fàcil ús, i permetrà generar un entorn d’aprenentatge per als diferents grups d’activitat, consultar els horaris i les activitats culturals durant el curs, o rebre notificacions en relació a l’activitat i al centre en el que cada persona es matricula.

Lozano explica que “l’objectiu és prestar un servei cada dia de més qualitat, tenim la voluntat de que la Universitat Popular de València s’adapte al ritme en què es produeixen els canvis en la societat i aconseguir la modernització generant ferramentes més eficients, en aquest cas facilitant la gestió dels processos administratius també per mitjans electrònics”.

 

NORMATIVA SOBRE MATRÍCULA EN LES ACTIVITATS I CENTRES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DURANT EL CURS 2017-2018

 2017-18 UP-NORMATIVA MATRÍCULA-definitiva 11-7-17 VAL

Homenatge a Margarida Borràs en el Dia Internacional contra la LGTBfòbia


La Universitat Popular de València es suma al Dia Internacional contra la LGTBfòbia i a les activitats organitzades per la Regidoria d’Igualtat i Politiques Inclusives! 🏳‍🌈 Et convidem a visibilitzar que som una ciutat que defensa els drets i llibertats i rebutja qualsevol discriminació o discurs d’intolerància. Enguany amb la reivindicació de la memòria LGTBI. Vos esperem! 👋🏼

I per a retre homenatge a les persones que han sigut víctimes de l’odi i l’exclusió social per la reivindicació de la seua identitat de gènere, ens sumem amb un poema de Julio Mate, responsable de #UPBenimaclet dedicat a Margarida Borràs, primera dona ajusticiada a València de la qual es coneix testimoni documental, per ser transexual. Margarida Borràs, filla de notari, va ser penjada en la plaça del Mercat de València al juliol de 1460, després d’haver sigut torturada, perquè havia sigut vista comportant-se i vestida de dona, malgrat haver nascut amb sexe masculí i haver sigut batejada Miquel.

MARGARIDA

Cau la nit i un gat,
negre com el carbó
creua la foscor del carreró
i es deté alçant el cap
al costat d’unes escales velles
i gastades de segles.

Els seus ulls ensopeguen
allà a dalt amb un pardal,
eixe que diuen de S. Joan,
notari dels dies alegres
i de les bogeries d’aquesta ciutat
sempre a la recerca de perduts ideals.

Escolta les seues històries
una cotorra de plomatge brillant,
ella domina un mercat
ple de cròniques anònimes,
històries de gents que vénen i van,
gent de totes les edats.

Davant d’ells, incrustat en les pedres de la Llotja, hi ha un vell drac
que els escolta sense poder parlar
perquè li van travessar la boca
amb una pedra per a fer-lo callar
aquells que creuen tindre el poder i l’autoritat.

I en el silenci d’una ciutat que somnia
un matí diferent que no arriba,
va despertant el pardal,
disposat a explicar-li al drac,
a la cotorra i també al gat,
històries perdudes que ell sap trobar.

Desperteu amics,
aquesta lluna tant lluenta, els estels
que il·luminen el cel aquesta nit
han despertat en mi
una història que ocorregué
ja fa molt temps.

Corria el S. XV i feia molta calor,
el poble estava desficiós
i els que manaven i vetlen per la moral
poguera ser que estigueren preocupats,
i clar, algú hauria de pagar
aquesta preocupació.

I el poble sempre submís
enfront de l’autoritat
va acudir obedient, aplaudint
un espectacle gratuït
en el qual la vida i la mort es donen la mà.

Però també vaig veure com baixaren
i van cobrir el seu cos nu,
com la van ficar en la caixa amb delicadesa, cobrint-la amb la Geperudeta
que li acompanyà en aquest últim viatge
de què no torna ningú.

I este, amics, és el final,
una tomba sense nom,
una història que no hem d’oblidar,
un temps ple de por
pel qual aquests valencians
antics van caminar.

I ara que la lluna comença a amagar-se
camí d’altres terres
i els estels s’apaguen
portant-se la foscor darrere,
haurem de callar nosaltres
i deixar que un nou dia comence.

En fer-se de dia calla el pardal,
vigila la cotorra des del seu pedestal
i es manté mut el drac.
Travessa el carrer el gat
amagant-se en els baixos del mercat
mentre renaix la vida en la ciutat.

Julio Mate

Una festa ciutadana per al Palauet d’Aiora


La Universitat Popular de València ha obert les portes del Palauet d’Aiora amb una festa popular per a donar a conèixer el resultat de la rehabilitació de l’edifici i les noves instal·lacions que albergaran un espai sociocultural de #UPValència amb activitats de diferent format per a impulsar la participació social des de la cultura i el pensament crític.
El Palauet d’Aiora i els seus jardins es van omplir de representants del moviment veïnal del districte marítim, veïnat, antigues mestres de l’escoleta municipal que va estar durant anys situada en l’edifici, formadores i formadors de la Universitat Popular i representants institucionals, per a conèixer les instal·lacions i festejar la seua obertura.

This slideshow requires JavaScript.

L’edifici, que compta amb 700 metres quadrats construïts, distribuïts en tres plantes i un mirador, disposa d’un saló d’actes en la planta baixa, tres aules en la primera planta i una sala de conferències en la segona planta, que ha rebut el nom de “Cambra Alejandra Soler” en homenatge a la mestra de la UP, que ens va deixar recentment als 103 anys, i va ser ferma defensora dels drets i llibertats.

This slideshow requires JavaScript.

L’acte d’obertura va estar presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó. En la seua intervenció va destacar que “és una satisfacció molt gran haver rehabilitat aquest edifici emblemàtic i posar-lo en mans d’una de les institucions municipals que més valor social aporta a la nostra ciutat, la Universitat Popular de València”.

L’alcalde va assenyalar que “amb l’obertura d’aquest espai sociocultural l’Ajuntament de València consolida l’ús públic del palauet i l’obri als barris del marítim de la mà de qui té llarga experiència i excel·lents professionals en dinamitzar la participació social. Ningú millor que la Universitat Popular de València”.

La regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular de València va destacar que “la UP dinamitza i facilita les relacions humanes, perquè posa a la disposició de les persones els espais i les activitats que permeten reunir-nos, compartir, divertir-nos juntes, i en definitiva créixer. I tot açò amb un objecte, que defineix molt bé a la Universitat Popular de València, espentar la participació social des d’una base fonamental: la convivència i el pensament crític”.

En els pròxims dies es traslladarà al palauet d’Aiora les activitats de Ioga, Anglés, Comunicació, Alfabetització i Cultura General de la UP d’Algirós i pròximament s’iniciarà un programa d’activitats culturals.

La UP obri el Palauet d’Aiora: un nou espai sociocultural


La Universitat Popular de València obri a l’emblemàtic edifici del Palauet d’Aiora, al districte de Camins al Grau, un espai sociocultural emblemàtic, “un nou centre de la Universitat Popular amb aules i espais per a desenvolupar les activitats habituals dels centres UP i iniciatives socioculturals obertes al barri i a les entitats cíviques” assenyala la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.

“Amb aquest projecte la Universitat Popular creix i s’enceta una tipologia de centre UP amb instal·lacions més adaptades al compliment dels objectius de la Universitat Popular, a l’obertura als barris i connexió amb les organitzacions socials de l’entorn, al comptar amb sales grans lliures per a l’activitat sociocultural” explica Lozano.

L’Ajuntament de València, mitjançant la regidoria d’Igualtat i polítiques Inclusives, de qui depen la Universitat Popular, ha realitzat una inversió de 288.000 euros en la rehabilitació de l’edifici, un palauet, declarat Bé de Rellevància Local, d’estil eclèctic modernista amb cànons clàssics, construït entre 1899 i 1900, “que serà un espai excepcional per donar impuls a l’obertura als barris, a la dinamització social i cultural i augmentar l’aportació de valor social a la ciutat”, segons Lozano.

La regidora d’Igualtat afirma que “l’Ajuntament està impulsant la Universitat Popular de manera decidida per a potenciar la seua vessant de participació social i plena connexió amb el teixit social dels barris, contribuir al pensament crític i una ciutadania activa i donar resposta a les reivindicacions del veïnat de Camins al Grau i de les associacions del districte, que durant anys han apostat per que aquest patrimoni públic s’obrira als barris”. Amb aquesta actuació “l’Ajuntament de València consolida l’ús públic d’un edifici molt emblemàtic per al barri d’Aiora i per a la ciutat”, assenyala Lozano.

Està previst que la pròxima setmana es traslladen al Palauet d’Aiora les classes de Ioga, anglés, Comunicació, Alfabetització i Cultura General, de la UP d’Algirós, situada a pocs metres. A l’inici del pròxim curs també es traslladarà les classes d’Informàtica per a les que l’edifici disposa d’un aula equipada.

El palauet i el seu jardí, de l’arquitecte Pelegrín Mustieles, es va alçar com a residència habitual per a José i Dolores Ayora, una familia burgesa comerciant. És un edifici declarat BRL, de planta quadrangular amb coberta a quatre aigües i amb una torre en la part central coberta per una cúpula amb teula daurada i claraboia central de ferro i vidre. El jardí, de prop de 17.000 m2, conserva part de la vegetació original, amb més de 40 espècies d’arbrat diferents, entre elles la feijoa més longeva de València.

L’edifici, amb una superfície de 700 m2 construïts, consta de tres plantes i un mirador, i compta amb espais amplis i lluminosos, amb sales adaptades per a realitzar diferents tipus d’activitats des de les classes habituals de la UP a conferències, sessions de formació, taules rodones, encontres ciutadans i projeccions.

This slideshow requires JavaScript.

A la segona planta, una cambra diàfana que és l’aula amb major aforament de l’edifici, portarà el nom de “Cambra Alejandra Soler” en memòria de la que fou mestra de la Universitat Popular-FUE als anys 30. Soler va realitzar una important llavor a la UP pel foment del pensament crític en les dones com a ferramenta per a la igualtat i la transformació social. Aquesta cambra es destinarà, entre altres, a conferències, taules rodones i tertúlies.

En els seus més de cent anys d’història, des del seu primer ús com a residència dels propietaris promotors, el Palauet ha tingut diversos usos que han afectat a la seua configuració interior: discoteca Paradís, escoleta del Patronat Municipal, secció de la Policía Municipal i finalment ara un espai de la Universitat Popular de València.

L’acte d’obertura es celebra divendres 12 de maig a les 18:30 hores amb la presència de l’alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora d’Igualtat i Polítiques inclusives, Isabel Lozano, vicepresidenta de la Universitat Popular.

Escola popular d’Economia


Okonomia arrancarà el pròxim 21 de març


LAS NAVES I LA UNIVERSITAT POPULAR POSEN EN MARXA L’ESCOLA DE CIUTADANIA “PER A TRANSFORMAR VALÈNCIA”


L’Escola de Ciutadania és una experiència pilot promoguda per Las Naves i la Universitat Popular de València. Tots els pilots que es desenvoluparan -sobre economia, participació, vida saludable, mobilitat, igualtat o energia- parteixen d’una metodologia comú, l’anomenada Pedagogia de Freire o de l’Oprimit, amb la què compten les experiències vitals de les persones participants, les quals es converteixen en font de coneixement.

El regidor d’Innovació i Participació Ciutadana, Jordi Peris, explica que este projecte «té a la ciutadania com a centre absolut, com a generador d’idees, motor i factor de transformació de la nostra ciutat, tant a nivell individual com col·lectiu. Esta escola ens dóna la possibilitat de “despertar la consciència”, un canvi de mentalitat que implica la comprensió crítica de les nostres necessitats, les seues causes i conseqüències per, a partir de ahí, establir comparacions amb altres situacions i possibilitats que donen lloc a alternatives en el marc d’una acció eficaç i, com dèiem, transformadora».

El primer projecte que estrenarà esta escola serà el d’Okonomia, l’Escola Popular d’Economia i tindrà lloc a la Universitat Popular Morvedre, en la plaça Roncesvalles. Segons la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i responsable de la Universitat Popular, Isabel Lozano, “la Universitat Popular continua apostant, a través de les seues activitats, pel pensament crític, per l’empoderament de les persones i per accions formatives útils per a la ciutadania, un concepte que forma part dels objectius fundacionals d’esta institució i que hem recuperat la seua vigència amb el projecte municipal del Govern de la Nau per la Universitat Popular”.

Okonomia és un projecte que incideix en la capacitat de qualsevol persona per a decidir com organitzar la seua economia domèstica des de la llibertat, donat que vivim en una societat en la què l’economia cada vegada està més lluny del control de les persones, on els bancs manen i les famílies reben impactes d’informació econòmica d’una manera i amb un lèxic incomprensible, i on es generen necessitats fictícies que comporten por, i en ocasions provoquen situacions econòmiques difícilment superables. «Davant aquest retracte tan fidel de la crisi, l’Escola d’Okonomia pretén crear un espai de creació de coneixement col·lectiu que ens permeta comprendre què ens està passant i com respondre davant estes situacions, tractarem de saber com democratitzar l’economia domèstica de les persones», afegeix Peris.

L’Escola d’Okonomia començarà el pròxim 21 de març, i se celebrarà tots els dimarts, de 19 a 21 hores durant 13 setmanes, al centre Universitat Popular Morvedre (Plaza Roncesvalles, 8). La matrícula es podrà realitzar el 20 de març.

 

Carnestoltes a la UP


La Universitat Popular ha celebrat al llarg del mes de febrer el Carnestoltes en diferents centres de la ciutat, en col·laboració amb entitats i col·lectius socials i educatius dels barris. A Castellar els Carnestoltes han sigut una celebració intergeneracional en el qual a més de la #UPCastellar han participat el Col·legi d’Educació Infantil i Primària de Castellar-Oliveral, l’Institut Públic de l’ESO “Ravatxol” i el Col·legi d’Educació Especial “Rosa LLacer”. Una celebració amb persones de totes les edats des de 3 anys fins a 90 per a compartir cercavila pels carrers del barri, chocolatá, exhibició de batukada i gimnàstica artística en l’Institut.

En #UPTrafalgar, van preparar per grups diferents “chirigotas” i disfresses.

This slideshow requires JavaScript.

#IgualtatReal a la Universitat Popular


Us presentem la campanya institucional al voltant del 8 de març, Dia Internacional
de les Dones, a la que s’ha sumat la Universitat Popular de València. Enguany les activitats tindran com a lema “IgualtatREAL”.
El programa és fruit de les aportacions de diferents àrees, servicis i
regidories de ‘Ajuntament de València, amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la
Generalitat Valenciana i entitats i associacions de la nostra ciutat. Un esforç del qual estem
molt satisfetes, perquè oferix una àmplia varietat d’enfocaments i la implicació de moltes
persones i professionals.
Aquí podeu descarregar la programació de la Universitat Popular que forma part del conjunt d’un programa més ampli:
Volem visibilitzar les dones, potenciar la sensibilització de la ciutadania cap a la igualtat entre
dones i homes i la superació de rols i estereotips de gènere, ressaltant les opcions vitals i
l’apoderament de les dones. I amb això, reivindicar l’eradicació de les discriminacions en tots
els àmbits: cultural, social, polític, artístic, etc.
Trobareu la campanya als carrers de la ciutat amb cartells en suports publicitaris exteriors
(MUPIS); en cartells exposats en les Universitats Populars, Centres de Joventut, Centres
d’Activitats de Persones Majors, Biblioteques Municipals, Centres Municipals de Serveis
Socials, Centres Escolars, etc; en els tríptics del programa d’activitats com els que es pot descarregar a aquesta pàgina i
en el canal Bussi de la flota d’autobusos de l’EMT. I en unes boniques xapes, que volem que tot
el món porte a la solapa.

#ELLES PENSEN arranca amb una conferència de Llum Sanfeliu


La Universitat Popular de València inicia avui el seu programa d’actes amb motiu del seu 114 aniversari amb una conferència de Llum Sanfeliu en el paranimf de la Universitat de València.

This slideshow requires JavaScript.

Arranca el programa #ellespensen #idees que transformen el món, que enguany la Universitat Popular dedica al feminisme com a referent de pensament crític i impulsor de la tranformació social.

Avui, Llum Sanfeliu obri el programa amb una rèplica a la conferència “La crítica de la Universitat Popular” que va impartir Anselmo Arenas en 1903 en el curs inaugural de la UP de València, fundada per Blasco Ibañez aquell any. Una conferència en la qual Arenas realitza una defensa de la Universitat Popular davant els atacs que aquesta i els seus fundadors reben de sectors eclesiàstics i conservadors.

Conferencia de Anselmo Arenas “La crítica de la Universidad Popular”, en 1903.

En l’acte es presentarà també el número 1 de QUADERNS DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA, en què es reuneix la conferència que en el primer curs de la UP de València, en 1903, va impartir Gumersindo de Azcárate sobre “La imparcialitat de la ciència” i la rèplica que més de cent anys després, en 2016 va realitzar per a la Universitat Popular de València la doctora honoris causa per la Universitat de València María-Ángeles Durán, sota el títol actualitzat de “La impossible neutralitat de la ciència”.

A més, en l’acte es proyectarà l’entrevista a Alejandra Soler, realitzada al febrer de 2017 per la periodista Anna Gimeno per a la Universitat Popular de València amb motiu del 114 aniversari d’aquesta institució. L’entrevista se centra en la participació de A. Soler, com a professora, en la Universitat Popular impulsada per la F.U.E  a València en el curs 1931/32, els seus objectius, la metodologia, la participació de les dones i la importància del pensament crític com a part de l’ideari republicà i de la Universitat Popular.

 

El programa pot descarregar-se en pd també aquí.

 

 

Elles pensen: idees que transformen el món.


 

El mes de febrer és el mes d’aniversari de la Universitat Popular de València. El 8 de febrer de 1903 es va inaugurar, per iniciativa de Vicente Blasco Ibáñez, la primera Universitat Popular de la nostra ciutat, i una de les primeres d’Espanya. La UP cumpleix doncs 114 anys i ho celebra amb un programa d’activitats al voltant del pensament crític, un concepte que forma part dels objectius fundacionals d’esta institució i que ha recuperat la seua vigència com un dels eixos principals de treball d’este projecte municipal.

Per aprofundir en la importància de fomentar el pensament crític per a impulsar una ciutadania activa, la UP ha preparat un programa d’actes que ens permetrà conéixer millor el paper del pensament crític de les dones en la transformació social. Així, sota el lema “Elles pensen. Idees que transformen en món” al llarg del mes de febrer es celebrarà dos conferències i una conferència-debat, la projecció d’una entrevista-documental i l’edició d’un quadernet amb les conferències dels actes d’aniversari de 2016.

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS:

 

DIMARTS 21 FEBRER 2017

LA NAU. PARANIMF. CARRER DE LA UNIVERSITAT, 2. VALÈNCIA

19.00 HORES

 

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 1 DELS QUADERNS DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA

CONFERÈNCIES DE SEGLE A SEGLE: “LA IMPOSSIBLE NEUTRALITAT DE LA CIÈNCIA”. A càrrec de Gumersindo de Azcárate (1903) i M. Ángeles Durán (2016).

 

CONFERÈNCIA

LA CRÍTICA DE LA UNIVERSITAT POPULAR

LLUM SANFELIU GIMENO – PROFESSORA TITULAR D’HISTÒRIA DE L’EDUCACIÓ I FEMINISTA – FA LA RÈPLICA A LA CONFERÈNCIA de 1903 D’ANSELMO ARENAS – CATEDRÀTIC DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA –

 

 

PROJECCIÓ DE L’ENTREVISTA-DOCUMENTAL: “ALEJANDRA SOLER I LA UNIVERSITAT POPULAR DE LA REPÚBLICA”,  una entrevista de Anna Gimeno i producció de la UP de València.

 

DIJOUS 23 FEBRER 2017

MUVIM. CARRER DE QUEVEDO, 10. VALÈNCIA

19.00 HORES

CONFERÈNCIA

LES DONES FEM HISTÒRIA CAP A LA IGUALTAT I LA LLIBERTAT

ISABEL MORANT DEUSA – CATEDRÀTICA D’HISTÒRIA MODERNA I FEMINISTA

 

DIMARTS 28

PALAU DE CERVELLÓ. PLAÇA DE TETUAN, 3. VALÈNCIA

19.00 HORES

CONFERÈNCIA-DEBAT

LA MARXA DE LES DONES. ACTUALITAT I MEMÒRIA DEL FEMINISME

Amb CONCEPCIÓN GISBERT JORDÀ – ADVOCADA I FEMINISTA i CRISTINA PÉREZ PÉREZ – ESPECIALISTA EN GÈNERE I POLÍTIQUES D’IGUALTAT I FEMINISTA

Modera: ISABEL MORANT DEUSA – CATEDRÀTICA D’HISTÒRIA MODERNA I FEMINISTA

 

La felicitat, segons Spinoza


Encetem el cicle FILOSOFIA PER A PROFANES. El cicle és d’entrada lliure i es pot seguir complet o assistir sols a la última sessió -entrada lliure fins a completar aforo-, que tindrà lloc el 8 de febrer a les 19 hores a la biblioteca de La Rambleta.

Fiosofia per a profanes consisteix en un cicle de quatre sessions curtes de treball a l’aula, que es celebren a la UP de Sant Marcel·lí, en les que s’escolta quatre converses radiofòniques (RNE) de 10 minuts amb la professora Maite Larrauri sobre el llibre LA FELICITAT, segons Spinoza -Tàndem edicions i Los libros de Fronterad- del que és autora. A cada sessió s’escolta una entrevista, que ve a tractar una de les quatre parts en què ha dividit el llibre, i es prepara preguntes i dubtes sobre el contingut escoltat. En finalitzar les quatre sessions preparatòries, es celebrarà la sessió de cloenda, el 8 de febrer a les 19 hores, a la biblioteca de La Rambleta, amb Maite Larrauri, per participar en un debat en el que la professora de filosofía i autora de la col·lecció Filosofía per a profans, respondrà a les preguntes i dubtes de les persones participants.

Les sessions de treball previ es desenvoluparan al centre UP de Sant Marcel·lí, a les diferents aules,  els dies:

SESSIÓ 1: 23 i 24 de gener de 2017.

SESSIÓ 2: 25 i 26 de gener de 2017.

SESSIÓ 3: 30 i 31 de gener de 2017.

SESSIÓ 4: 1 i 2 de febrer de 2017.

Cada sessió preparatòria es celebrarà dos dies.

El cicle forma part del projecte de centre de la UP Sant Marcel·lí, que enguany té com a eix central LA FELICITAT, un concepte que està treballant-se a totes les aules de forma transversal.

MATERIALS PER AL CICLE: https://filosofiaparaprofanos.com/

DESCÀRREGA DELS AUDIOS DE LES ENTREVISTES SOBRE “LA FELICIDAD, según Spinoza”: https://filosofiaparaprofanos.com/2016/12/01/los-cuatro-programas-de-radio-sobre-la-felicidad-segun-spinoza/

 

 

 

Tallers de gener: memòria, salut, emocions, artesania.


La Universitat Popular ha programat per al mes de gener nous cursos del programa COORDENADES. AULES OBERTES. Una edició de cursos i tallers que inclou “Memòria històrica amb versos”, un “Taller vivencial de resiliència. Travessar el dol”, “Recordant el barri” un projecte sobre la memòria oral de cada barri, “Dormir millor és salut”, “Prevenció de la diabetis tipus 2 mitjançant la participació social”, “Consum conscient i estil de vida saludable”, “Taller de recursos per a l’ocupació”, “Joieria sobre metall” i “Artesania sobre paper”. La resta de cursos es desenvoluparan de febrer a maig de 2017 i s’aniran publicant a la nostra web a la secció d’Activitats/Coordenades.

Nous cursos i tallers per a gener


  La Universitat Popular obri una nova edició de cursos i tallers del programa “Coordenades. Aules obertes”, que es desenvoluparà de gener a maig de 2017. En el mes de gener començaran els cursos de “Memòria històrica amb versos”, el “Taller vivencial de resiliència. Travessar el dol”, “Recordant el barri” un projecte sobre la memòria oral de cada barri, “Dormir millor és salut”, “Prevenció de la diabetis tipus 2 mitjançant la participació social” i “Consum conscient i estil de vida saludable”. La resta de cursos es desenvoluparan de febrer a maig: “Eficiència energètica i mesures d’estalvi a la vivenda”, “Igualtat i equitat de gènere”, “Alfabetització emocional”, “Ciutadania i participació” i “Alimentació saludable”.

La nova proposta de Coordenades inclou conferències, tallers i cursos, alguns d’ells d’entrada lliure, sempre prèvia inscripció.

 

 

La memòria de les dones: ferramenta de transformació social


Aquest projecte reuneix els arxius audiovisuals de 16 entrevistes en profunditat a dones de dierents edats, totes participants de tres centres de la Universitat Popular de València, en les que parlen durant més de 20 hores, de diferents temàtiques que els afectat al llarg de la vida: vida laboral, relacions personals, revolucions, transgressions, sexe, maternitat, educació, la transició, la democràcia,.. Tot queda recollit i accessible a traves de la web universitatpopular.com o l’entrada directa de igualtatimemoria.universitatpopular.com

Arxiu d’Igualtat i Memòria: “Obrir portes, encendre cors”


tarjeta-dones-caminant-jpeg

La Universitat Popular de València presentarà, el pròxim dimecres 14 de desembre, en el Centre del Carme, el projecte “Obrir portes, encendre cors. Arxiu d’Igualtat i memòria”, una iniciativa impulsada per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de València i la Federació Espanyola d’Universitats Populars –FEUP- a càrrec de la casella de l’IRPF del 2015 per a fins socials.

“El tresor de la Universitat Popular són les seus participants, dones de diferents generacions, amb una trajectòria vital d’una riquesa personal i social sovint infravalorada, que calia rescatar i fer valdre, perquè és la memòria oral de la nostra ciutat i de les seues dones, part de la història social de la València del segle XX i principis del XXI, des de la perspectiva de les més invisibles, les seues dones” explica la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.
El projecte, assenyala Lozano, “té com a resultat un tesaurus d’accés públic que recull, en format de vídeo i transcripcions, la memòria oral d’un grup de dones, participants de la Universitat Popular, que han sigut entrevistades i el seu relat enregistrat en vídeo i indexat per a facilitar la consulta per blocs temàtics”.
La paraula tesaurus, diu Lozano, “significa tresor, i no és casual que la paraula de les dones de la Universitat Popular, el relat de la seua història, mai escrita, es recopile en un tesaurus que té com objecte recuperar la seua veu  i visibilitzar el que elles tenen a dir sobre la seua història que és la nostra”.
El tesaurus, accessible online al públic a partir de la data de presentació, és de fàcil consulta i permet veure i escoltar les 16 dones, de diferents generacions, entrevistades raonant sobre la València del segle XX i XXI, amb la igualtat i la salut integral de les dones com a eix vehicular, de forma que es pot fer un recorregut per les formes de vida, normes socials, estratègies de supervivència, concepcions socials sobre la maternitat i la criança, la reproducció, l’aprenentatge, el mercat i les condicions laborals, les relacions socials, la salut, la mort, els costums, els canvis, entre altres.
Amb aquest projecte, que naix amb vocació de continuïtat, hem volgut “contribuir a la recuperació de la memòria col·lectiva de les dones i la creació d’un arxiu semàntic en matèria d’igualtat com a ferramenta per a la formació i transformació de les dones des d’una perspectiva de gènere. L’arxiu d’Igualtat i memòria té tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer.

L’arxiu d’Igualtat i memòria estarà accessible a través de la pàgina www.universitatpopular.com

25-N, la UP contra les violències masclistes


Amb motiu de la celebració el 25N del Dia Internacional contra la violència masclista, la Universitat Popular, com cada any, organitza activitats als seus centres i participa d’activitats impulsades per altres institucions i organitzacions. El programa complet de la regidoria d’Igualtat el podeu descarregar ací: 1116-programacio-igualmentfest1116-programacio-igualmentfest .I la informació completa es pot consultar a aquesta web: http://www.igualmentfest.com/

Subministrament i instal.lació dels següents equips:


 ANUNCI RESUM

Objecte:  CONTRACTE MENOR DE SUBMINISTRAMENT I INSTAL.LACIÓ D’EQUIPS INFORMÀTICS PER A LA RENOVACIÓ EN ELS CENTRES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA.

Tipo de contrato: SUBMINISTRAMENT.

Pressupost màxim: 17.900,00.-€, més 21% IVA por importe de 3.759,00.-€.

DATES:

Data de publicació:      22/11/2016

Fi de termini: 25/11/2016 12:00 hores

Data d’adjudicació:

Responsable: Secció Administrativa

DOCUMENTACIÓ

Descarregar anunci i documentació: anunci-per-a-presentacio-de-propostes

 

La UP se suma al Dia Internacional de Ciutats Educadores


La Universitat Popular de València se suma a la celebració, el 30 de novembre, del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Del 30 de novembre al 4 de desembre, l’Ajuntament de València, a través de la seva regidoria d’Educació, ha organitzat un programa d’actes entorn d’aquesta celebració que compartirà amb més de 480 ciutats de tot el món.

Si el meu pare visqués el portaria …


Rovella i Morvedre en El Rapte d'Europa

Seguim amb la segona sessió del projecte “El rapte d’Europa” sota la direcció de Jesús Rubio. En aquesta jornada de treball les participants de la Universitat Popular de Rovella i Morvedre han pres part en una dinàmica de grup que ha servit d’escalfament, per estrènyer vincles i trencar barreres en la comunicació i interacció amb les altres persones de l’equip. Música, respiració rítmica, estiraments, moviments suaus, tècniques de relaxació, desplaçaments per la sala i ball a ritme de bolero i de pasdoble.

Durant la dinàmica, els records han saltat en en veu baixa d’oïda en oïda o han estat revelats en veu alta per compartir la memòria amb la qual es compondrà el mosaic d’història no escrita que significa el projecte El rapte d’Europa. Després de la dinàmica a la sala Espai Inestable, les participants han realitzat un passeig pel centre històric de València amb Jesús Rubio, per estimular la memòria i que aflorin els records a peu de carrer de la història viscuda de la ciutat.

La creació escènica s’oferirà al públic en una sola sessió la vesprada del 24 de novembre a les 20:00 hores i en sessió per a la Universitat Popular el 23 de novembre a les 10:30 hores, en Espai Inestable.

 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

La UP participa en “El rapte d’Europa”


La Universitat Popular de València s’embarca en un nou projecte. Aquesta mateixa setmana hem començat la nostra participació en la creació escènica col·lectiva “El rapte d’Europa”, dirigida pel ballarí i coreògraf Jesús Rubio Gamo. Es tracta d’un projecte artístic itinerant, una “festa de la memòria” com la defineix el director, per fer valdre la memòria col·lectiva d’Europa, una memòria emocional, a peu de carrer, d’allò del que no queda constància formal. No es tracta d’una memòria històrica sinó d’una memòria subjectiu-col·lectiva, com explica, una recopilació de vivències, emocions, records de persones de diferents punts d’Europa, amb els quals Rubio compon una creació artística. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració de la Casa Encendida, El Centre d’Art 2 de Maig de Madrid i ara la Universitat Popular de València.

A la Universitat Popular el treball de dinamització de teixit social és permanent. Amb aquest projecte seguim teixint a través de la trobada amb altres persones i l’intercanvi de records i anècdotes. “El meu objectiu és viatjar per diferents llocs, coneixent a persones anònimes que vulguin compartir els seus records i expectatives individuals, les seves petites històries. Vull que junts teixim una sort de memòria col·lectiva i nostàlgica que s’erigeixi com a monument a totes les cançons, somnis i utopies que va produir la nostra mediocritat europea. Un monument a tots els nostres desenganys i a la bellesa del nostre fracàs”, assenyala Rubio.

Per a aquesta aventura hem comptat amb la col·laboració d’Espai Inestable i participants dels centres de Rovella i Morvedre de la Universitat Popular. En la primera sessió preparatòria cada participant ha explicat alguns dels seus records sobre la seva pròpia història ancorada a la ciutat de València, una memòria no escrita que es revela i es comparteix.

La creació escènica s’oferirà al públic en una sola sessió la vesprada del 24 de novembre a les 20:00 hores i en sessió per a la Universitat Popular el 23 de novembre a les 10:30 hores, en Espai Inestable.

PRIMERA SESSIÓ D'”EL RAPTE D’EUROPA” EN ESPAI INESTABLE AMB LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA:

 

This slideshow requires JavaScript.

El Real Monestir de la Trinitat obri les portes a la Universitat Popular


El Real Monestir de la Santíssima Trinitat de València obre les seves portes als grups de participants de la Universitat Popular de València. Aquest curs la major part dels centres de la UP realitzaran visites guiades a aquesta joia del patrimoni valencià a través de la programació de CULTURUP, el projecte de gestió cultural de la UP . El Real Monestir de la Santíssima Trinitat de València és un monument declarat Bé d’Interès Cultural en 1982 per la seva importància històrica i artística. Està situat en la marge esquerra del riu Turia, al costat del Museu de Belles arts Sant Pío V, al començament del carrer Alboraia de València. Va ser fundat en 1445 sobre el solar d’un convent trinitari establert en 1256, per a la cura de l’hospital adjunt de Sant Guillén, per la reina María de Castella, esposa d’Alfons V el Magnànim i regenta del regne durant la llarga absència del seu marit. La reina va ser sepultada en ell, en un bell sarcòfag de pedra que encara es conserva. Entre 1463 i 1490, època d’esplendor del monestir com a focus cultural i espiritual, va ser abadessa, la cèlebre escriptora i humanista sor Isabel de Villena i va ser mèdic de la comunitat el poeta Jaume Roig.
Tota la informació a: http://monasteriotrinidad.es/

This slideshow requires JavaScript.

La Universitat Popular obri la matrícula dels 20 cursos nous de valencià als barris


viure-en-valencia-ultimaLa Universitat Popular de València obri el 17 i 18 d’octubre el període de matrícula per als nous cursos de valencià del programa “Coordenades: aules obertes”. Es tracta d’un programa, anomenat “Viure en valencià” de 20 nous cursos de valencià per a preparar els exàmens de coneixements orals, elemental i mitjà de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, i que se sumen a les classes de cicle llarg de Cultura Valenciana que venen desenvolupant-se a altres 9 centres UP de la ciutat.

Els nous cursos s’han distribuït en diferents dies i horaris i en vint barris més de la ciutat, per a facilitar l’accessibilitat de persones amb diferents necessitats. “D’esta forma la possibilitat d’aprendre valencià s’acosta a les persones a cada barri, inclosos els pobles de la ciutat”, ha dit Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular.

Concretament, el 17 d’octubre és la matrícula en els centres de la Universitat Popular del Palmar, Natzaret, Benifaraig, Carpesa, Cases de Bàrcena i na Rovella. El 18 d’octubre és la matrícula en els centres d’Algirós, Benimàmet, Cabanyal, Castellar, Forn d’Alcedo, la Torre, Malva-rosa, Orriols, Pinedo, Borbotó, Massarrojos, Poble Nou, Russafa i Sant Isidre.

Els cursos per a la preparació de l’Oral i l’Elemental –Valencià bàsic- començaran el 24 i 25 d’octubre, i els cursos per a la preparació del Grau Mitjà començaran al mes de febrer.

Els cursos de valencià, denominats “Viure en valencià”, tenen una duració de 54 hores al llarg de 27 sessions d’hora i mitja de duració, dos dies a la setmana, que varia en funció del centre escollit. El preu del curs és de 25 euros i els requisits són ser major de 18 anys i  resident a València. La informació està detallada en la web www.universitatpopular.com, al Facebook @universitatpopularvalencia i en Twitter @univ_po_pu_lar.

La formalització de matrícula s’ha de fer de forma presencial al centre escollit per a rebre el curs. Amb esta edició de Coordenades, “llancem una oferta important per fer arribar el coneixement i l’ús de la nostra llengua als barris i als pobles de la ciutat, a una població que, d’una altra manera, difícilment accedix a acadèmies o als cursos de l’Escola Oficial d’Idiomes per a aprendre valencià”, ha dit Lozano.

La Universitat Popular de València compta amb 28 centres distribuits als diferents barris i pedanies de la ciutat. Enguany més de 8.800 persones s’han matriculat a les seus activitats de cicle llarg –de setembre a juny-, en les 23 disciplines diferents que es mantenen en cada curs.

Lozano també ha assenyalat que “la Universitat Popular és ara més gran que mai. Este curs s’enceta una nova etapa en la Universitat Popular amb l’objectiu de desenvolupar tot el seu potencial”.

valenciaEl programa Coordenades, afirma la regidora, “és una confirmació de l’aposta decidida d’este ajuntament per a impulsar la Universitat Popular, una mostra de la convicció d’este ajuntament per la participació social, el protagonisme dels barris i de les persones que els conformen”.

Lozano considera que “ens prenem molt seriosament l’educació al llarg de la vida, la formació per al creixement personal i per a una ciutadania crítica que faça possible una veritable participació social”. Els centres de la Universitat Popular comencen a ser “centres de referència dels barris per a la participació social, la igualtat i la inclusió”.

Amb Coordenades la Universitat Popular es connecta a la realitat de la ciutat i de la seua gent mantenint les activitats de cicle llarg de sempre i, a més, oferint una oferta d’acord amb l’actualitat i pròxima a les persones, a cada barri, a prop de casa i amb uns preus que permeten la inclusió de totes i tots en el programa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La matrícula del Curs 2016/2017 serà del 12 al 21 de setembre


El període de matrícula del curs 2016/17 serà del 12 al 21 de setembre, en horari de 10:00 a 13:00 hores i de 16:30 a 19:00 hores, per a les persones que es varen preinscriure abans de l’estiu. Una vegada superat este període, en cas d’haver-hi places lliures, podran matricular-se les persones que, tot i no haver-se preinscrit a juny, desitgen fer-ho. Les dates de matrícula per a cada activitat, així com el llistat del resultat del sorteig de places poden consultar-se i descarregar-se en la nostra web a l’enllaç http://universitatpopular.com/va/resultado-del-sorteo-de-plazas-curso-20162017/ .

sorteoLa matriculació serà presencial als 28 centres de la Universitat Popular. Les activitats de cicle llarg són: ALFABETITZACIÓ, ANGLÉS, ARTESANIA, BALLS DE SALÓ,  CERÀMICA, COMUNICACIÓ, CULTURA GENERAL, CULTURA VALENCIANA, DANSA VALENCIANA, ESMALTS, ESPANYOL PER A ESTRANGERS/ES, FOTOGRAFIA, GIMNÀSTICA, GIMNÀSTICA-IOGA, INFORMÀTICA, MECANOGRAFIA, MÚSICA, PINTURA I DIBUIX, RESTAURACIÓ DE MOBLES, TABAL I DOLÇAINA, TALL I CONFECCIÓ I TEATRE.

Per a cada una de les 22 activitats de cicle llarg (setembre a juny), mitjançant el sorteig, s’ha assignat dos lletres, que són les que indiquen l’ordre d’inici de la matriculació en la llista alfabètica de persones sol·licitants de plaça. Així, cada activitat té assignades un parell de lletres consecutives que determinen el cognom pel qual es començarà a matricular.

Per al curs 2016/17 la Universitat Popular ha oferit 557 grups d’activitat i 22 activitats diferents de cicle llarg (duració de setembre a juny) als seus 28 centres en la ciutat.

Del 5 al 8 de setembre, de 10:00 a 13:00 h es podrà resoldre possibles errors i presentar reclamacions, si és el cas.

Les classes de la Universitat Popular començaran els dies 28 i 29 de setembre, segons si el curs al qual s’han matriculat és de dilluns-dimecres o de dimarts-dijous.

 

 

La UP ha realitzat més de 1500 activitats culturals amb el programa CULTURUP este curs


retall culturupEl curs 2015/2016 la Universitat Popular ha realitzat més de 1.500 activitats programades a través de Culturup i ha gestionat més de 54.000 assistències a les diferents propostes culturals. En este curs s’ha organitzat l’asistència de més de 400 persones a projeccions de documentals doblats i 900 assistències a projeccions de documentals en V.O. Pel que fa al teatre, s’han gestionat 6000 assistències a representacions teatrals i respecte al cinema la UP ha promogut més de 7000 assistències a projeccions cinematogràfiques en la ciutat, de les quals 2000 han sigut específicament per al cicle de cinema espanyol.

A més de l’oferta formativa en les aules, al llarg del curs la Universitat Popular desenvolupa el programa CULTURUP, una programació d’actes educatiu-culturals per a les persones inscrites en els diferents centres UP.

Mitjançant CULTURUP, la Universitat Popular de València ofereix als seus i les seues participants un servei de gestió cultural que facilita l’accés als recursos culturals de la ciutat i de les diferents comunitats autònomes, especialment la Comunitat Valenciana.

Des d’aquest servei es gestiona l’assistència dels grups a tot tipus d’activitats culturals: xarrades, visites a museus, municipis o enclavaments d’interès històric, natural o artístic, recorreguts de senderisme, recorreguts històrics,  concerts, representacions de teatre, cinema, òpera, conferències, exposicions, recitals, recorreguts guiats, … entre altres.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

El Palau d’Aiora acollirà el pròxim curs el centre UP d’Algirós


Al llarg del pròxim curs el palau d’Aiora acollirà la seu del centre de la Universitat Popular d’Algirós, que actualment ocupa una planta baixa al mateix carrer Músic Ginés. La regidoria d’Igualtat i polítiques Inclusives, de qui depén la Universitat Popular, ha destinat una dotació de 288.000 euros com a inversió per a la rehabilitació ja en marxa. L’edifici, que consta de tres plates i un mirador, comptarà amb espais amplis i lluminosos, amb sales adaptades per a realitzar diferents tipus d’activitats com classes de ioga o ball, i espais grans per al taller de plàstica i sales per a cursos d’idiomes, informàtica o Cultura General, entre altres.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha indicat que l’Ajuntament fa una aposta ferma per la Universitat Popular i dona resposta a la necessitat d’obrir al barri d’Aiora, al districte de Camins al Grau, un centre de la Universitat Popular de València sol·licitat pels veïns i Veïnes des de fa molts anys, en un espai adequat a les necessitats. Per fi es veu atesa una de les reivindicacions més repetides per l’Associació de Veïns Marítim-Aiora”. Lozano ha explicat que “amb aquesta actuació la regidoria “dota i consolida d’ús públic un edifici molt especial i valuós, tant per al barri d’Aiora com per a la ciutat” El palau, d’estil modernista i que data de 1900, “és un espai d’excepció per a la dinamització social i cultural de València”, segons Lozano.

El palau i el seu jardí es va alçar com a vila d’esbarjo entre 1899 i 1900 per a José Ayora per l’arquitecte Pelegrín Mustieles. És un edifici declarat BIC, de planta quadrangular amb coberta a quatre aigües i amb una torre en la part central coberta per una cúpula amb teula dorada i claraboia central de ferro i vidre. El jardí conserva part de la vegetació original.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

La UP publica el resultat del sorteig de places per al curs 2016/17


La Universitat Popular de València ha realitzat el sorteig públic de les places per a les activitats de cicle llarg (setembre a juny) del curs 2016/2017. Els llistats amb el resultat del sorteig s’exposen als 28 centres de la UP en la ciutat i també es podran consultar a la web universitatpopular.com i a la nostra pàgina de facebook @universitatpopularvalencia. Per a cada una de les activitats, mitjançant el sorteig, s’ha assignat dos lletres, que són les que indiquen l’ordre d’inici de la matriculació en la llista alfabètica de persones sol·licitants de plaça. Per al curs 2016/17 la Universitat Popular ha ofertat 557 grups d’activitat i 22 activitats diferents de cicle llarg als seus 28 centres en la ciutat.

2016-resultado sorteo-val (3)

RESULTADO SORTEO 2016-17 VAL (1)

La regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, explica que “per al pròxim curs es manté la oferta d’activitats llargues habitual, amb 22 opcions diferents, a les quals se sumarà la segona edició del programa “Coordenades. Aules obertes” amb activitats de diferent format, més curtes i amb continguts d’actualitat”. Un dels objectius de la UP “és donar un nou impuls al treball per a la participació social des del coneixement i la formació, aprofundir en l’obertura als barris i consolidar la Up com referent de treball intergeneracional amb la igualtat, la inclusió i la solidaritat com a eixos”, explica la regidora.20160712_111048

A partir del dia 5 de setembre a les 11:00 hores es podrà consultar, a tots els centres de la UP, a més de les lletres resultants del sorteig, la llistat completa de persones admeses sol·licitants de plaça. I del 5 al 8 de setembre, es podrà resoldre possibles errors i presentar reclamacions, si és el cas. El horari d’atenció el dia 5 serà de 11:00 a 13 hores i els dies 6, 7 i 8 serà de 10:00 a 13:00 h.

Cada activitat té assignat un dia i hora específics de matrícula, entre els dies 12 i 21 de setembre, de forma que per a matricular-se cal consultar en el llistat la data concreta en la que cal acudir als centres a formalitzar la matrícula o, en cas de no poder assistir personalment, delegar en una persona per representació.

Les classes de la Universitat Popular començaran els dies 28 i 29 de setembre, segons si el curs al que s’han matriculat és de dilluns-dimecres o de dimarts-dijous.

La matriculació serà presencial als 28 centres de la Universitat Popular.

Les activitats de cicle llarg són: ALFABETITZACIÓ, ANGLÉS, ARTESANIA, BALLS DE SALÓ,  CERÀMICA, COMUNICACIÓ, CULTURA GENERAL, CULTURA VALENCIANA, DANSA VALENCIANA, ESMALTS, ESPANYOL PER A ESTRANGERS/ES, FOTOGRAFIA, GIMNÀSTICA, GIMNÀSTICA-IOGA, INFORMÀTICA, MECANOGRAFIA, MÚSICA, PINTURA I DIBUIX, RESTAURACIÓ DE MOBLES, TABAL I DOLÇAINA, TALL I CONFECCIÓ I TEATRE.

Gràcies per la confiança dipositada este curs en nosaltres


20160630_CARTA REGIDORA

 

Benvolgudes i benvolguts participants,

 

Arriba el mes de juny i el curs 2015/16 s’acaba. Vull, en primer lloc, agrair-vos la confiança dipositada en este projecte municipal que tantes alegries i satisfaccions ens dóna a qui el coneguem de prop.

Esperem que aquests mesos formant part d’este projecte tan necessari haja assolit les vostres expectatives i el valoreu com un procés, un camí d’aprenentatge, de creixement personal i d’obertura de portes a la participació social.

L’any ha passat en un no res. Hem començat amb prudència a recollir observacions, coneixement i pràctiques que podem assolir i també altres que podem millorar progressivament, i hem encetat una etapa que no vol altra cosa que impulsar la Universitat Popular cap allà on les persones, la ciutadania, necessita que vaja.

Este curs, hem encetat algunes activitats complementàries a les anuals amb el programa Coordenades, i hem aprovat la modificació del reglament de preus públics perquè ens impedia poder programar noves activitats i donar cabuda a més persones. Amb esta modificació ha sigut necessari actualitzar els preus públics, que no s’havien ajustat ni a l’IPC des de 1996. Heu vist que les activitats fonamentals d’aprenentatge, com Alfabetització o Cultura General només han pujat 7 euros per al conjunt de l’any. Les altres, s’han ajustat als preus públics vigents com una mesura per comprometre l’assistència i l’aprofitament de totes les places que s’ofereixen. La UP és un servei públic molt demandat, ja ho sabeu, i és important que en el transcurs del curs no es quede cap plaça per cobrir mentre hi haja una persona que necessite aprofitar-la.

Espere que el pròxim curs torneu a gaudir d’este projecte que ens fa créixer a nosaltres i ompli d’orgull a la nostra ciutat.

 

Una abraçada

 

Isabel Lozano

Regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives

Vicepresidenta de la Universitat Popular

L’hort escolar intergeneracional dona una excel·lent collita pedagògica


La Universitat Popular de València està desenvolupant un projecte d’hort escolar intergeneracional que s’ha convertit en una plataforma d’aprenentatge per a consolidar un grup d’horta estable amb cultius permanents, entre altres a l’horta de La Torre. El projecte va començar a partir d’una col·laboració amb l’IES Jordi de Sant Jordi, arran de les comunitats d’aprenentatge de les que forma part este Institut i el IES Font de Sant Lluís.

“Ceramistes al cub”, de la UP Sant Marcel·lí, al Centre Cultural Rambleta


Cartell Ceramistes al cub def

L’impuls creatiu a l’activitat de Ceràmica ens deixa per a la fi de curs una mostra que no podem perdre de vista. Del 17 al 29 de juny es pot visitar a l’Espai cultural de la Biblioteca Pública Municipal Clara Santiró i Font (Centre Cultural Rambleta) CERAMISTES al cub, una recopilació de la feina realitzada pel grup de participants de Ceràmica del centre UP Sant Marcel·lí amb la formadora Olga Fort.

 

Encontre amb Begoña Abad a la Universitat Popular


begoña-abad-1

El centre UP Rovella ha acollit, amb motiu del final de curs, una trobada amb la poeta Begoña Abad, una autora el poemari de la qual han treballat els grups d’Alfabetització i Cultura General de Sant Isidre, Rovella i Benimàmet, amb la formadora María Díaz. La trobada s’ha celebrat en el marc del programa “Paraula Obrera” organitzat per Vicent Camps i en ella les persones participants dels centres esmentats van oferir un recital del poemari “Como aprender a volar” en presència de la poeta.

Participants de l’activitat d’Alfabetització de Benimàmet van recitar “Profecia de Rafael de León”. Al voltant de 20 persones dels tres centres, participants de Cultura Gerneral i Alfabetització, han format un grup denominat “Fuegos que arden” i ha treballat des del curs anterior el poemari de Begoña Abad “Como aprender a volar”.

A més, en la trobada, les participants Amparo Codoñer i Eufrasia Rodríguez van oferir la representació de l’obra teatral d’Abad, Cenizientas, en la qual retrata amb ironia a una dona submissa en la postguerra espanyola que després de ser humiliada pel seu marit, i després de la mort d’aquest, pensa en què fer amb les seues cendres. El decorat per a la representació va estar realitzat per un alumne de Pintura i Dibuix de Rovella.

 

This slideshow requires JavaScript.

El saló d’actes de Rovella es va omplir de participants i seguidors i seguidores de l’obra d’Abad. També van assistir Josep Valero i Daniel Tormo, de la companyia teatral Crit.

 

LA MEDIDA DE MI MADRE

No sé si lo he dicho:
mi madre es pequeña
y tiene que ponerse de puntillas
para besarme.
Hace años yo me empinaba,
supongo, para robarle un beso.
Nos hemos pasado la vida
estirándonos y agachándonos
para buscar la medida exacta
donde podemos querernos.

Begoña Abad

Fotograleria de la inauguració de Mirades 15×15


Més de mil persones ens acompanyaeon en la inauguració de l’exposició MIRADES 15×15 de fi de curs de la Universitat Popular en el claustre gòtic del Centre del Carme. Ací teniu la fotograleria de l’acte.

“Mirades 15×15” en el Centre del Carme fins el 3 de juliol


L’exposició col·lectiva “Mirades 15×15” estarà oberta en el claustre gòtic del Centre del Carme de València del 16 de juny al 3 juliol. El mosaic està compost per més de 3000 tauletes de 15×15 cm. El detall d’un edifici històric, la perspectiva des de la finestra d’un bus, un graffiti que reivindica una rehabilitació oblidada, una bici que roda pel carrer, són alguns dels detalls que conformen el mosaic i la mirada plural sobre València, que han creat al voltant de 1000 participants de la Universitat Popular, des de 20 barris i centres diferents. Un projecte col·lectiu impulsat pels formadors i formadores de Pintura i Dibuix, professionals de les Belles Arts, que han sabut sumar pedagogia, art i participació social.

La Universitat Popular tanca el curs amb l’exposició Mirades 15×15 sobre la ciutat de València barri a barri


La Universitat Popular de València tanca el Curs 2016/17 amb una exposició col·lectiva de gran format al Centre del Carme. Sota el títol de “Mirades 15 x 15” presenta un mosaic de la ciutat de València des de cada barri, amb més de 3.200 tabletes de 15 x 15 cm que recullen les mirades distintes de més de 1000 participants de l’activitat de Pintura i Dibuix de 20 centres UP.

“Llevant la pols” als mobles antics


CARTEL JPEG “Llevant la pols” és el resultat de mesos de treballs en l’activitat de ‘Restauració de mobles’ del centre UP de Malva-Rosa, Els participants de l’activitat han restaurat o reciclat  peces de mobiliari antic de les seues famílies que s’havia deteriorat amb el pas del temps i peces adquirides que necessitaven una intervenció. A la mostra es pot veure cadires, còmodes, perxers, bastidors, marcs, bastons, llums, caixes, peces decoratives… al voltant de 50 peces recuperades mitjançant un procés d’aprenentatge de les tècniques tradicionals de restauració i reciclatge de mobles.
La mostra estarà oberta del 6 al 15 de juny a l’aula de Restauració de mobles del carrer Libertador Simón Bolívar, s/n a la Malva-Rosa. L’espai estarà obert de 10 a 12:30 i de 16 a 18:30 hores.

This slideshow requires JavaScript.

 

Les participants del centre UP Rovella han organitzat una visita a l’exposició per conèixer els treballs realitzats per les participants de Malva-Rosa, en una jornada que van aprofitar també per passejar per la platja i visitar Las Arenas.

This slideshow requires JavaScript.

 

La preinscripció per al curs 2016/17 estarà oberta fins el 30 de juny


La Universitat Popular de València ha obert el període de preinscripció a les seues activitats per al curs 2016/17. Del 6 al 30 de juny podrà formalitzar-se la preinscripció online mitjançant les webs valencia.es i universitatpopular.com. La preinscripció presencial, en formulari en paper, podrà realitzar-se a qualsevol centre UP del 20 al 30 de juny, sempre de dilluns a dijous, de 9 a 14 hores.

La preinscripció online per al Curs 2016/17 s’inicia el 6 de juny


POST FACEBOOK OK ANUNCI PERIODE 3

ONLINE: Amb caràcter general, la preinscripció en les activitats de la Universitat Popular per al Curs 2016-2017, es realitzarà del 6 de juny al 30 de juny de 2016, a través de la pàgina web de l’Ajuntament de València: www.valencia.es o de la pàgina web www.universitatpopular.com.

PRESENCIAL: En els centres de la Universitat Popular, del 20 de juny fins al 30 de juny, de 09:00 a 14:00 hores, de dilluns a dijous, es podrà realitzar la preinscripció mitjançant imprès normalitzat.

 

DÍPTIC INFORMATIU D’ACTIVITATS I CENTRES: díptic activitats i centres COLOR

PREUS:

PREUS JPGE

La UP commemora en Mauthausen la memòria de les dones deportades a camps de concentració nazis


La Universitat Popular de València ha format part de l’expedició espanyola als camps de concentració i extermini de Mauthausen i Gusen amb motiu del 71 aniversari de l’alliberament d’aquest camp. La participació de la UP s’ha centrat especialment a donar visibilitat a les dones deportades, sovint silenciades i grans absents dels llibres i documents que donen compte de la història.

El grup que ha viatjat a Àustria en representació de la Universitat Popular, amb motiu d’esta commemoració, ha estat format per participants de l’activitat de Cultura General del centre UP Rovella. Una d’elles és Amparo Montagud, el pare de la qual va estar internat als camps de Argelés-sur-Mer i Gurs i va formar part del Maquis de Médoc francés.

Durant 4 dies, el grup d’alumnes de la UP ha assistit i participat activament en l’acte de commemoració del 71 aniversari, amb diferents accions preparades durant els mesos anteriors al viatge. Com membres de l’expedició espanyola, el grup d’Universitat Popular de València va confeccionar la pancarta commemorativa i identificativa del grup valencià, amb un dibuix d’Amparo Fernández, participant de la UP.

En l’estació de ferrocarril de Mauthausen, on arribaven els trens de l’horror amb les persones deportades, Fernández va llegir dos poemes propis -¿Qué soy? i La Nada-, en els que va tractar de reflectir els sentiments de les víctimes en arribar als camps i de les famílies que desconeixien el destí dels sers estimats i esperaven la seua tornada. A l’acte varen assistir l’alcalde de Mauthausen i el regidor de Cultura de la localitat i es va fer una entrega floral en memòria de les víctimes.

This slideshow requires JavaScript.

Recuperació de la memòria de les dones deportades
L’acte central de la participació de la UP es va celebrar a un dels barracons del camp de Mauthausen, on l’expedició va llegir un text d’homenatge a les dones, de totes les nacionalitats, recloïes als camps d’extermini com a preses polítiques, per a visibilitzar el paper actiu que aquestes tingueren en la defensa dels drets humans i de les llibertats. En este acte, les integrants de la Universitat Popular cantaren l’himne de “Mujeres Libres” escrit el 1937 per Lucía Sánchez Saornil, explicitant l’exemple d’una organització com “Mujeres Libres”, integrada exclusivament per dones, que en l’any 1936 i sense pràcticament mitjans va aconseguir tenir més de 20.000 associades. Un exemple de la lluita de les dones contra totes les dificultats, també les plantejades pels seus propis companys de partit, que les espentaren a crear una organització de dones només per a dones. La participant de la UP Amparo Fernandez va llegir a més dos poemes propis, un titulat “Mujeres” en l’acte central, en homenatge a la lluita de les dones i un altre amb el títol “El Horror” a l’encontre de la delegació espanyola, un grup de 60 persones de diferents comunitats autònomes amb el Secretari d’Estat d’Afers Exteriors, on es va intercanviar experiències sobre la investigació en memòria històrica.

Transferència de coneixement entre generacions
Una de les activitats més enriquidores de la visita commemorativa va ser l’encontre de joves estudiants amb familiars de persones deportades, entre les quals es trobava la participant de la UP Amparo Montagud. Centenars de preguntes i respostes per a una magnífica ocasió de transferència de coneixement i memòria a les següents generacions, que es va prolongar fins a la matinada.

Al conjunt d’actes d’aniversari han assistit més de 12000 persones, entre elles representants dels governs de tota Europa. La representació oficial espanyola ha estat integrada pel secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Ignacio Ybáñez i l’ambaixador espanyol a Austria. La comitiva valenciana ha estat formada per membres de l’AMICAL de Mauthausen, participants del centre Rovella de la Universitat Popular i la responsable del mateix, Eva Such; estudiants i professorat dels instituts de Malilla -València- i del Luís Simarro de Xàtiva.

Un projecte d’aprenentatge i recuperació de la memòria
El viatge a Mauthausen i Gusen, del 13 al 16 de maig, ha sigut només el colofó d’un projecte desenvolupat al llarg de mesos per a preparar-lo. Les participants de la UP de Rovella han viatjat convidades per l’AMICAL i amb càrrec als pressupostos d’aquesta organització, a partir de la seua participació en les jornades de memòria històrica celebrades en la biblioteca municipal Martí i Gadea del barri.

Per a preparar la seua participació en la commemoració, les participants han aprofundit en el coneixement del paper de les dones espanyoles republicanes deportades als camps nazis, i la seua lluita activa en defensa de les llibertats i els drets humans i contra el feixisme, en la resistència, en la rereguarda, així com la seua condició de preses polítiques per la seua intervenció en la lluita antifeixista des del maqui francés. Durant diversos mesos han realitzat lectures, visionat documentals i participat en conferències i xarrades amb el mateix objectiu d’aprenentatge. En el procés de preparació de l’homenatge a les víctimes en els camps de Mauthausen i Gusen, el grup de UP Rovella ha compartit a més amb l’alumnat de l’IES Malilla el seu aprenentatge. En aquest institut valencià es va celebrar un acte d’intercanvi de coneixement on cada grup va donar lectura als seus treballs i on la UP va destacar per visibilitzar el paper de les dones i transmetre a les noves generacions la memòria de les oblidades.

El projecte, impulsat per l’Amical, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’Institut Luís Simarro de Xàtiva, l’Ajuntament de Xàtiva i el IES Malilla de València, a més de la Universitat Popular de València.

Ballem per a viure millor


DSC_0007

Un dels valors que distingueix la Universitat Popular és la llarga experiència en projectes intergeneracionals.  Divendres passat varem participar en un que va reunir centenars de persones a la plaça de la Mare de Déu de València ballant juntes una mateixa coreografia. Qui no aprofondeix en el desenvolupament d’estos projectes pot pensar que es tracta sols de moure el cos, però hem de contar que ballar és en sí mateix una forma extraordinària de créixer, ens ajuda a expresar-nos, a relacionar-nos millor, a divertir-nos, a aprendre coordinació, a estar en forma, a encetar relacions d’amistat, a sentir-nos part d’una comunitat d’aprenentatge, … Ballar és molt ballar. Ballar és viure millor.

Enguany més de 120 persones de la Universitat Popular de València han participat en el projecte BIG DANCE 2016, la denominada “major performance del món”, dones i homes de totes les edats compromeses amb un mateix projecte. La Big Dance és una iniciativa internacional sociocultural per a promocionar els valors de la dansa, que ha reunit en la plaça de la Mare de Déu de València a centenars de persones per a ballar juntes i visibilizar que tothom pot ballar, independentment de l’edat i de les capacitats físiques o intel·lectuals. La iniciativa, que persegueix també visibilizar la dansa a través de l’ús de l’espai públic, està promoguda per la companyia britànica del prestigiós ballarí Akram Khan, organitzada pel British Council i desenvolupada a Espanya per la companyia Fil d’arena. La fita s’ha repetir arreu del món el 20 de maig,  el mateix dia centenars de milers de persones han ballat la música original de Nitin Sawhney i la coreografia del ballarí britànic en més de 50 països diferents. Allí ha estat la Universitat Popular de València.

En la Universitat Popular de València aquesta iniciativa s’ha incorporat als projectes formatius de les aules de balls de cinc centres: Morvedre, Benimaclet, Sant Marcel.li, Sant Isidre i Rovella. Les formadores de ball de la UP Merche Vilar, Amparo Pastor, Lourdes Rollano i Ana Rosalía Hernández han desenvolupat el projecte involucrant a més de 120 persones, entre elles no solament participants habituals de la UP sinó també joves del Centre de recepció de Menors de Monteolivet que s’han sumat als assajos en el centre UP de Rovella.


Es tracta d’un projecte d’alt valor pedagògic i social perquè a més de donar a conèixer els valors de la dansa contemporània, ha resultat una experiència enriquidora per a totes i tots els participants pel que fa a les dinàmiques de grups en els centres UP, el desenvolupament d’habilitats socials, la connexió amb entitats del barri, l’establiment de relacions socials, el desenvolupament de l’empatia, la solidaritat i la demostració que totes les persones poden ballar, independentment de les seues condicions físiques i de l’edat.

Les formadores de ball de la UP han realitzat una formació específica amb la companyia que ha desenvolupat aquest projecte internacional a València i han acompanyat a més de 120 persones participants de la Universitat Popular que han ballat en la plaça la coreografia que han treballat col·lectivament durant l’últim mes.

El mateix dia, a Espanya,  també s’ha celebrat la Big Dance a Bilbao i a Madrid. En aquest projecte, a València, particicipen a més de la Universitat Popular altres entitats i centres educatius de la ciutat.

La UP balla a la Big Dance 2016 de València


imagen formadoras bigdance

 

Més de 120 persones de la Universitat Popular de València participen en el projecte BIG DANCE 2016, la denominada “major performance del món”, una iniciativa internacional sociocultural per a promocionar els valors de la dansa, que reunirà el divendres 20 de maig a les 19 hores en la plaça de la Verge de València a centenars de persones per a ballar juntes i visibilizar que tothom pot ballar, independentment de l’edat i de les capacitats físiques o intel·lectuals. La iniciativa, que persegueix també visibilizar la dansa a través de l’ús de l’espai públic, està promoguda per la companyia britànica del prestigiós ballarí Akram Khan, organitzada pel British Council i desenvolupada a Espanya per la companyia Fil d’arena. El mateix dia centenars de milers de persones ballaran la música original de Nitin Sawhney i la coreografia del ballarí britànic en més de 50 països diferents. Allí estarà la Universitat Popular de València.

En la Universitat Popular de València aquesta iniciativa s’ha incorporat als projectes formatius de les aules de balls de quatre centres: Morvedre, Benimaclet, Sant Marcel.li, Sant Isidre i Rovella. Les formadores de ball de la UP Merche Vilar, Amparo Pastor, Lourdes Rollano i Ana Rosalía Hernández han desenvolupat el projecte involucrant a més de 120 persones, entre elles no solament participants habituals de la UP sinó també joves del Centre de recepció de Menors de Monteolivet que s’han sumat als assajos en el centre UP de Rovella.
Es tracta d’un projecte d’alt valor pedagògic i social perquè a més de donar a conèixer els valors de la dansa contemporània, ha resultat una experiència enriquidora per a totes i tots els participants pel que fa a les dinàmiques de grups en els centres UP, el desenvolupament d’habilitats socials, la connexió amb entitats del barri, l’establiment de relacions socials, el desenvolupament de l’empatia, la solidaritat i la demostració que totes les persones poden ballar, independentment de les seues condicions físiques i de l’edat.

Les formadores de ball de la UP han realitzat una formació específica amb la companyia que ha desenvolupat aquest projecte internacional a València i aquest divendres 20 acompanyaran a més de 120 persones participants de la Universitat Popular que ballaran en la plaça una coreografia que han treballat col·lectivament durant l’últim mes.

El mateix dia també es desenvoluparà la Big Danse a Bilbao i a Madrid. En aquest projecte particicipan a més de la Universitat Popular altres entitats i centres educatius de la ciutat.

La innovació de la UP a la Primavera Educativa


Cartel primavera_7000x5156px (1) baja

La Universitat Popular de València, com a projecte educatiu innovador, està present en la #PrimaveraEducativa organitzada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. Aquesta iniciativa, que se celebra el 13,14 i 15 de maig en el llit vell del riu Turia, pretén fer visibles els projectes educatius innovadors que es duen a terme en els centres de la Comunitat Valenciana. La Universitat Popular de València és una de les primeres universitats popular d’Espanya. El seu projecte té com a objectiu principal fomentar la participació social, però a més es tracta d’una de les iniciatives de major recorregut i experiència en la nostra ciutat en formació de persones adultes al llarg de la vida.

L’aprenentatge al llarg de la vida està reconegut àmpliament per nombroses organitzacions educatives i culturals internacionals, entre elles la Unesco. El més recent, en el Fòrum Mundial sobre l’Educació celebrat en 2015 en Incheon, República de Corea, on es va reconèixer i es va establir com a objectiu l’educació de qualitat, equitativa i inclusiva així com un aprenentatge durant tota la vida per a tots en 2030.
L’espai de la Universitat Popular està situat en la carpa de l’Ajuntament de València, en el llit el Turia, al costat del pont de la peineta, en el lateral que limita amb el Passeig Albereda. En el nostre espai podreu consultar la nostra oferta d’activitats, terminis i procediments de matrícula, així com conèixer els projectes de centre i continguts formatius, culturals i lúdics dels nostres 28 centres UP distribuïts en la ciutat de València.
En l’espai UP, obert ininterrompudament de 10 a 15 hores fins al diumenge 15 de maig, podreu trobar també pòsters sobre la nostra història, així com un recorregut per les portades de premsa que es van fer ressò del naixement de la UP de València al febrer de 1903. D’altra banda, mitjançant un vídeo de presentació, cada visitant podrà conèixer les 22 activitats formatives de curs complet, realitzar un recorregut per les nostres instal·lacions i veure imatges de les nostres activitats culturals i recorreguts dels programes Culturup i Coordenades.
Amb la #primaveraeducativa la Universitat Popular participa d’aquesta gran festa per l’educació i del reconeixement a la dedicació, a l’estima i a l’esforç en matèria educativa per part de la societat valenciana.16.05.09_App_Primavera (1) baja
D’altra banda, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha engegat una app, disponible per a dispositius Android i Apple IOS, que permet accedir de forma ràpida a tota la informació sobre la #PrimaveraEducativa a València.

El ball com a eina educativa


OK 2

El ball és una activitat divertida i saludable, però també és educativa. I a la UP a més és intergenmeracional i pot convertir-se en una eina fantàstica per a promoure la participació social, la creació de xarxes socials no virtuals i despertar relacions humanes de qualitat. La Universitat Popular converteix la dansa en un instrument amb una funcionalitat social a més de la individual.  Estos dies fem barri amb la nostra participació en la I Setmana d’Oci i Benestar de la pedania de La Torre, amb un taller de pintura de davantals i classes de ball i gimnàstica en la Plaça de l’Església: coreografies senzilles, ritmes del Carib en línia, sempre adaptant-nos a diferents nivells.

Aquesta I Setmana és una iniciativa organitzada per diferents col·lectius, entitats i associacions del barri, entre elles l’alcaldia pedània, amb la intenció de promoure l’oci saludable entre el veïnat, donar a conèixer les diferents opcions d’oci, cultura i salut ja presents en el barri i crear noves propostes per a millorar i multiplicar les existents. OK 4OK 3
Les activitats es desenvolupen del 25 d’abril a l’1 de maig en diferents espais de la Torre, amb tallers de pintura, tallers de bolillos, presentacions de llibres, exhibicions, xarrades, jocs, papiroflexia, fira i mercat solidari i el divendres un sopar popular.
El programa d’activitats complet: http://ow.ly/4n3IFq

 

La Universitat Popular de València estrena web per a impulsar el seu objectiu de participació social


portada web up

La Universitat Popular de València obri web pròpia amb l’adreça www.universitatpopular.com, amb el propòsit de facilitar informació detallada sobre les seues activitats i impulsar el que és, des dels seus orígens, el seu objectiu principal: la participació social. La web es centrarà en facilitar l’accés de la ciutadania a tota la informació de les activitats anuals de la UP, processos de matriculació, programes d’activitats puntuals, actes oberts als barris, notícies de l’activitat a les aules, materials per a la participació social, iniciatives de col·laboració amb entitats dels barris, així com documents sobre la història de la Universitat Popular, dades tècniques d’ubicació, contacte i oferta de cada centre UP, així com una agenda d’activitats dels 28 centres UP distribuïts a tota la ciutat.

També persegueix un objectiu intern, el de facilitar una xarxa d’intercanvi de recursos entre el seu personal formador, materials per a la participació, recursos pedagògics, publicacions pròpies i un arxiu documental sobre l’educació al llarg de la vida, en el marc d’institucions de caràcter nacional i internacional. La pàgina serà un suport de comunicació però també un suport de treball en el què està previst obrir noves seccions a mesura que el seu ús ho requerisca, donat que la Universitat Popular de valència és una de les institucions de la ciutat amb més llarga trajectòria en formació no reglada de persones adultes.

Recordem que la Universitat Popular de València és una de les primeres d’Espanya, compta amb 28 centres distribuits per diferents barris de la ciutat i ofereix 22 activitats de caràcter anual. Al mateix temps disposa d’un programa denominat CULTURUP que organitza i gestiona una mitjana de 50.000 assistències a visites culturals anuals per a les persones matriculades a la UP. A més disposa del programa COORDENADES, un programa d’activitats amb formats més flexibles -tallers, xarrades, cursos- de duració inferior a les activitats anuals, sobre temes d’actualitat com agricultura ecològica, consum responsable, noves masculinitats, la cultura de les falles, entre altres.

Per altra banda, els centres UP desenvolupen, a més de les activitats anuals, projectes de centre on s’aborden qüestions d’actualitat com ara la visibilització de les dones, la sostenibilitat o la cura del medi ambient i es treballa de manera transversal temàtiques d’interés social i d’actualitat, com ara la igualtat de gènere, el consum responsable, la cooperació internacional, la tolerància, la interculturalitat i, entre altres, els avantatges de la formació intergeneracional.

La web comptarà, a més de l’accés directe, amb un accés des de la web municipal de l’Ajuntament de València, on la Universitat Popular també disposa d’una finestra informativa.

CULTURUP. UP Trafalgar recorre la València republicana


PORTADA EL PUEBLOLa UP Trafalgar va a realitzar un passeig per la València republicana, un recorregut per diferents punts de la ciutat durant els anys de la II Republica, singulars per esdeveniments o personatges rellevants del moment. El recorregut, guiat per Didamecum, estarà acompanyat amb documentació gràfica i sonora i abordarà tant la vida oficial com la vida cultural valenciana.
Entre els continguts, es parlarà de les Falles de 1937, el multitudinari soterrar de Blasco Ibáñez, l’arquitectura de la llavors plaça d’Emilio Castelar o el trasllat de les pintures del Prado a València.

bombardeos republica

A través d’un passeig per la ciutat es parlarà dels bombardejos i de la visió que els xiquets van transmetre d’ells mitjançant els seus dibuixos. El recorregut és una ocasió per a rescatar de la memòria fets històrics com el trasllat de la capitalitat d’Espanya a València, però també per a parlar de l’educació de les dones, de la revista La Traca i el seu fundador Carceller, la vedette Tina de Jarque i els seus espectacles atrevits, del treball i compromís de María Moliner, dels refugis i de la Casa del Sabuts o dels cafès en els quals es reunien els i les intel·lectuals.

El recorregut té una durada aproximada de dues hores. Forma part del programa CULTURUP per a participants de la UP.

Llibres que obrin escoles


IMG-20160425-WA0037
ok
Una escola és, entre altres coses, una plataforma d’oportunitats i un espai des del qual espentar la igualtat social. Per això els programes de creació d’escoles, com el de la Fundació Vicente Ferrer, són tan importants, en allò local i en allò global.  Esta setmana representants de FVF han estat a  la Universitat Popular de València i ens hem solidaritzat amb el seu projecte. Amb la fira del llibre solidària la UP Sant Marcel·lí ha posat en marxa una xarxa de solidaritat i participació social entre els participants del seu centre que ha fet possible recollir centenars d’exemplars de tots els gèneres literaris per a transformar els llibres en escoles.  S’ha recaptat més de 1000 euros que es destinaran al programa de construcció d’escoles de la Fundació Vicente Ferrer a India.
IMG-20160425-WA0043IMG-20160425-WA0045A més, fruit d’esta col·laboració, ens ha visitat  Seeba Baddi, de l’oficina d’apadrinaments de la fundació  a Anantapur, per a oferir una xarrada sobre les dones a l’India, la tasca de la fundació, el valor del comerç just i el programa de construcció d’escoles. Baddi desenvolupa accions de sensibilització i promoció d’una consciència crítica i una ciutadania compromesa amb la superació de les desigualtats. Escoltar-la ens ha permés conéixer millor una realitat difícil i també el compromís i l’espenta de les persones que formen part del projecte iniciat per Ferrer.
L’èxit del seu programa està estretament vinculat amb el treball específic amb les dones. Han aconseguit crear vincles, xarxes per a l’apoderament i proporcionar-los eines perquè, amb autonomia, obtinguen microcrèdits i generen una xarxa de suport entre elles. Les dones han sigut una garantia de l’èxit.
Baddi és filla d’una de les pioneres en aquest projecte, el primer objectiu del qual és l’escolarització, i treballa traduint les cartes dels xiquets i xiquetes apadrinades per a remetre-les a les persones que els han apadrinat.
Va explicar en la UP la situació de pobresa en Anantapur i el treball que realitza la fundació en la creació d’ocupació, la creació de beques perquè xiquets i xiquetes sense recursos puguen accedir a l’educació secundària i universitària. D’altra banda, va explicar la tornada al projecte de persones que han tingut oportunitat d’estudiar gràcies a la fundació i les oportunitats d’inclusió social que aquest programa significa per a les persones amb diversitat funcional.
Abans de la xarrada les persones assistents van compartir un t’amb Seeba Baddi per a compartir impressions de manera informal. Una experiència enriquidora per a totes i tots.

Ball i gimnàstica en la I Setmana d’Oci i Benestar de La Torre


La Universitat Popular de la Torre participa en la I Setmana d’Oci i Benestar d’aquesta pedania, una iniciativa organitzada per diferents col·lectius, entitats i associacions del barri, entre elles l’alcaldia pedanea, amb la intenció de promoure l’oci saludable entre el veïnat, donar a conèixer les diferents opcions d’oci, cultura i salut ja presents en el barri i crear noves propostes per a millorar i multiplicar les existents.

Fira del llibre solidària en la UP Sant Marcel·li amb Seeba Baddi de la Fundació Vicente Ferrer


cartell dia del llibre sant marcel·li logo ok

El 25 d’abril celebrarem el Dia del llibre a la UP Sant Marcel·lí i gaudirem de la visita de Seeba Baddi, representant de l’oficina d’apadrinaments de la fundació Vicente Ferrer a Anantapur. Baddi desenvolupa accions de sensibilització i promoció d’una consciència crítica i una ciutadania compromesa amb la superació de les desigualtats, i donarà una xarrada sobre les dones a l’India, la tasca de la fundació, el valor del comerç just i del programa de construcció d’escoles.
La xarrada serà al centre UP Sant Marcel·lí, a les 17:30 hores i es desenvoluparà en el marc del Dia del Llibre a la UP. Aques dia celebrem també una fira del llibre solidària en la qual es posaran a la venda llibres procedents de donatius que el centre UP ha recollit. La Fira estarà oberta de 10 a 19 hores i la recaptació es destinarà a la creació d’escoles de la FVF.

 seeba

Dona i món laboral en la nostra societat


20160418 CONFERENCIA ROSANA VALERO
‘Dona i món laboral’ ha sigut un dels temes abordats en el marc de les activitats de centre relacionades amb la igualtat de gènere en la Universitat Popular de València. Mitjançant aquesta xarrada, a càrrec de Rosana Valero, formadora de UP Rovella, fem una reflexió sobre el paper que tenen les dones de la classe treballadora en la nostra societat. Per a açò, Valero assenyala com a necessari un re-plantejament del concepte ‘treball’ que permeta deslligar-lo de la seua definició tradicional que el vincula exclusivament amb una mercaderia amb valor econòmic i que, per tant, no contempla el treball de cures o l’economia de la cura que es troba en la base de la nostra societat.

En la xarrada, s’estudia des del punt de vista estadístic qui duu a terme avui dia aquest treball: les dones en una immensa majoria, i quines són les conseqüències de que aquesta labor es trobe en una situació tan desvalorizada: conseqüències per a les dones i conseqüències per a la societat. Finalment es reflexiona sobre els passos que porten a un empoderament del treball de cures, dotant-lo del respecte i suport social que exigeix.

En la segona part de la xarrada s’ha exposat la situació laboral que viuen les dones que decideixen tenir un treball ‘remunerat’. S’ha abordat temes com la bretxa salarial, la feminització dels sectors més precaris i com les dones que decideixen ser mares combinen aquesta situació amb la maternitat i amb la posterior conciliació laboral familiar i personal.

CONFERENCIA ROSANA VALERO 2

A més, s’ha posat de manifest el paper que exerceixen en la nostra societat els tres agents que haurien d’involucrar-se en aquesta conciliació: administracions – empreses – pares /mares i es comprova, una vegada més, que pràcticament tot el pes de la conciliació recau sobre les dones. Finalment s’ha abordat les conseqüències d’aquesta situació sobre la carrera laboral de les dones que concilien tractant termes com el ‘mobbing maternal no abordat’ o el ‘sostre de cristall’ amb xifres que expliquen la situació actual.

La xarrada acaba amb una exposició de propostes de millora de la situació laboral de la dona que van des de la visibilización de la situació de les dones que s’encarreguen de l’economia de cures, aquesta xarrada i les jornades que Universitat Popular està duent a terme són un exemple de visibilización, fins a l’exigència social d’un context que empare i fomente la igualtat en el món laboral.

Finalment es va celebrar un col·loqui on les persones assistents van poder exposar experiències i propostes per a empoderar la labor de la dona en el món laboral en un context d’igualtat.

Dia Internacional de la Dona 2016


dones-upopular La Universitat Popular de València ha programat més de 70 activitats amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. El programa es desenvoluparà en els 28 centres de la UP a la ciutat de València. Xarrades, conferències, exposicions, col·loquis, presentacions de llibres, recorreguts urbans, cinefòrum, teatre, cinema, audicions, jocs, escultura, tallers, muntatges artístics, taules rodones, lectura col·lectiva de poesia i textos narratius, murals, visites guiades…. Un gran treball per a una enorme causa. Vine a gaudir amb nosaltres amb les activitats obertes.

Obrim un grup d’investigació sobre les dones del XX


El centre Rovella de la Universitat Popular de València ha obert un grup d’investigació sota el lema “Dones invisibles del segle XX”, un grup obert per a investigar i aprendre sobre les dones que al segle passat varen fer importants aportacions que no han sigut reconegudes. El grup realitza lectures i asisteix a xarrades, cineforum, teatre, cine, recitals, entre altres activitats.

Setmana del cine dedicada a la lluita per la igualtat social


Sufragistas-138575244-largeEn la Universitat Popular de València cada curs dediquem una setmana a retre homenatge al cinema que opta als Oscar i una setmana al cine espanyol. Febrer és el mes dels Oscars i omplirem tota la setmana, del 15 al 19 d’este mes, les sales de l’Aqua per gaudir d’una selecció de pel·lícules relacionades amb la llibertat i la lluita per la igualtat social, que després podem treballar a l’aula.

Hem seleccionat Sufragistas, de Sarah Gavron; Joy, de David O. Russell; Carol, de Todd Haynes, basada en una novel·la de Patricia Highsmith; La Chica Danesa, de Tom Hooper; La Gran Apuesta, d’Adam McKay i Spotlight, de Thomas McCarthy.

La_chica_danesa-635017188-largeEl cinema és una ferramenta pedagògica molt potent, ens permet conéixer realitats desconegudes, qüestionar-nos veritats, reflexionar sobre aspectes que ens importen o ens interessen, confrontar opinions amb altres persones i, sobretot, obrir la ment i aprendre.

Com a institució, la celebració d’aquesta setmana del cinema, en la qual participen els nostres 28 centres, ens permet donar suport al sector de la cultura, tan lligat a nosaltres i tan necessari, a través de l’organització d’activitats de promoció del cine. Per a la setmana del cine les entrades ens costen 4 euros i això ens permet veure bon cine a un magnífic preu.

La ciutat oberta: Valencia Plaza dedica un reportatge a la Universitat Popular


revista plaza doble 1

La revista Plaza dedica el mes de febrer un reportatge de vàries pàgines a la Universitat Popular de València en la seua edició en paper. La periodista Amparo Ferrando i la fotoperiodista Eva Máñez estigueren amb nosaltres per fotografiar i conéixer de primera mà els centres de la UP i les seues activitats, raonar amb participants de diferents activitats, formadores i formadors, responsables de centres i amb la regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la UP, Isabel Lozano. El reportatge destaca que la UP compta amb més de 8000 participants i centres a pràcticament tots els barris de la ciutat. Ferrando assenyala que existeixen molts tòpics sobre la UP que es cauen en coneixer-la, i que “su función social es primordial y las conexiones que se establecen entre los estudiantes y con los profesores son fundamentales para entender la consolidación de la institución”. El reportatge destaca la pluralitat i diversitat que es pot trobar a les aules de la UP, referent a gènere, lloc de procedència, estudis previs, motivacions, edats, inquietuds o capacitat econòmica. Però sobre tot l’elevat nivell de motivació i inquietud per aprendre. Podeu aconseguir-la als quioscs.

revista plaza doble 2

La revista també recorda que la UP ha commemorat el naixement de la primera Universitat Popular de València el 1903 amb la reedició facsímil del llibre de 1904 que recull les conferències que s’oferiren a aquell primer curs de la UP i a repetir, revisada i actualitzada, la conferència inaugural de fa 113 anys, que en aquell moment va oferir Gumersindo de Azcárate i en esta ocasió oferirà la sociòloga i Premi nacional d’Investigació, Mª Ángeles Durán.

 

Aules obertes als barris


Taller Teatro El Pont Flotant

La Universitat Popular inicia una nova etapa amb la participació social com a protagonista. Un projecte renovat d’aules obertes als barris, amb noves activitats acordes amb la realitat social i les demandes ciutadanes, amb diferents formats i durada. Recuperem els valors fundacionals de la primera Universitat Popular, nascuda en 1903 de la mà de Vicente Blasco Ibáñez i la Institución Libre de Enseñanza, i des d’aquest reconeixement prenem impuls amb un programa renovat que es sume a les activitats habituals.

Aquest projecte municipal té com a objectiu facilitar l’accés de totes les persones a la cultura, fomentar el debat i la participació ciutadana des del coneixement dels assumptes que ens concerneixen o interessen. A les activitats de caràcter anual en l’aula se suma el nou programa Coordenades. Portes Obertes, amb tallers de diferents temàtiques i activitats culturals fora de les aules.

Una de les novetats és aquesta mateixa web des de la qual es podrà accedir a informació detallada de les nostres activitats obertes i les dirigides a les persones matriculades, períodes i procediments de matrícula, directori dels nostres 28 centres, agenda d’activitats i actualitat.

“Conversaciones ciudadanas” para transformar nuestro barrio


(Castellano) El taller gratuito “Conversaciones ciudadanas” es una oportunidad para encontrarse con el vecindario y conversar con ánimo propositivo sobre el barrio y la ciudad que queremos, de la mano de profesionales de diferentes ámbitos relacionados con el entorno urbano, y acompañados por la concejala de Igualdad, políticas Inclusivas e Inserción sociolaboral del Ayuntamiento de Valencia, Isabel Lozano.