Fira del llibre solidari en UP Sant Marcel·lí


La Universitat Popular de Sant Marcel·lí ha organitzat amb motiu del Dia del Llibre una fira del Llibre solidari que se celebrarà el 25 d’abril al llarg de tota la jornada (de 10 a 19:30 hores) en la plaça d’Holanda, enfront de les instal·lacions del propi centre UP.

Al llarg del dia es podrà visitar la fira del llibre per a triar títols i realitzar donatius a benefici de la Fundació Vicente Ferrer. A més, el programa inclou la xarrada “Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible” a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer, una reflexió sobre els 17 objectius per a garantir la sostenibilitat del planeta, i com podem ser part del canvi que desitgem veure en el món, en una societat global en la qual totes les persones estem connectades.

A la vesprada, un grup de participants de la UP Sant Marcel·lí, dirigit per la formadora de Cultura de la UP María Díaz, oferirà un recital de poesia. L’activitat s’emmarca en el tema central del projecte de centre d’aquest curs: les lletres; un tema al voltant del qual s’han organitzat diferents iniciatives des de l’inici de curs al setembre.

 

PROGRAMA

10:00h Obertura, comença la venda de llibres.
11:30h Xarra Taller ” Un món, 17 reptes. Els objectius de desenvolupament sostenible”
a càrrec de Sara Amos Rubio, de la Fundació Vicente Ferrer.
17:30h Recital de poesia a càrrec de participants de Sant Marcel·lí
18:30h Concerte de bols tibetans, de quars i gongs, a càrrec de Pepe La Nau i Mª José Martín
19:30h Cloenda.

La Universitat Popular aprova el seu primer Pla Estratègic


 

La Universitat Popular de València ha aprovat en Junta Rectora el primer Pla Estratègic del organisme autònom municipal, que acaba de celebrar el seu 115 aniversari. El Pla para especial atenció a donar suport als valors diferencials d’este projecte municipal d’educació no reglada, animació sociocultural i participació social, un conjunt de metodologies i pràctiques pròpies i singulars que l’han convertit en un dels recursos municipals més demandats i que més volum de persones mobilitza als barris i en relació als recursos culturals de la ciutat.

 

El Pla Estratègic es contempla com una eina per a impulsar la Universitat Popular com a motor de la participació sociocultural en els barris de la ciutat de València, un espai de creixement personal i social intergeneracional, en el que es facilite l’educació i la formació al llarg de tota la vida, la divulgació cultural, patrimonial i ambiental, la inclusió social i la igualtat.

 

Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular de València, ha afirmat que “és la primera vegada que la Universitat Popular disposa d’un pla estratègic, que parteix de la voluntat de modernitzar i dotar de ferramentes a este organisme per aconseguir els seus objectius. Era important comptar amb un plantejament estratègic com a metodologia de treball habitual, propi de les institucions públiques modernes”.

 

La Universitat Popular, assenyala Lozano, “és un patrimoni valuós de la ciutat de València que volem cuidar, fer créixer i impulsar”. L’objectiu del pla és facilitar que la UP puga adaptarse als canvis socials sense perdre la seua identitat i singularitat perquè este projecte municipal “té identitat pròpia”.

 

DIFERENCIAR-SE DE LES ESCOLES D’ADULTS

El Pla, a més d’impulsar el caràcter educatiu com a metodologia de la UP “salvaguarda el caràcter diferenciador de la Universitat Popular respecte a altres iniciatives com l’Escola per a Adults, una acadèmia de ball o un gimnàs, amb la intenció de salvaguardar la continuïtat de la UP, un aspecte que des del Govern de la Nau considerem cabdal”, ha apuntat lozano.

A més, el Pla també inclou aportacions realitzades pels diferents grups municipals i membres de la seua Junta Rectora, entre les quals es troba una representació del personal i també de la ciutadania i persones usàries amb la presència de la Federació d’Associacions de Veins de València.

“Els principis que inspiren el pla són la transparència i l’evaluació del servici que es presta, la coordinació, l’eficàcia i l’eficiència com a principis d’actuació, la seua identitat com un recurs únic i valuós que aporta valor públic i l’obertura a la ciutadania modernitzant la institució i actualitzant-la”, ha conclós Lozano.

Trobada “Del camp a la taula per altres camins”


 

LA UNIVERSITAT POPULAR TRASLLADA A L’ESTACIÓ DEL NORD UN MERCAT I UNA TROBADA SOBRE CONSUM I PRODUCCIÓ SOSTENIBLE

La Universitat Popular de València portarà, el pròxim dijous 19 d’abril, el camp al centre de València, en la jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’, una cita per a conéixer productores i productors de proximitat, i reflexionar sobre el model de relació entre el camp i la ciutat per facilitar així el consum sostenible i saludable tant per al medi ambient com per a les persones.

 

La Universitat Popular de València, arran de la declaració de València Capital de l’Alimentació Sostenible al 2017, va encetar un programa amb vocació de continuïtat denominat #UPAlimenta. En el marc d’este es desenvolupen activitats de formació, reflexió i divulgació al voltant de l’alimentació sostenible i saludable.

Al llarg de la vesprada de dijous, a la sala dels mosaics de l’estació es celebrarà una roda amb micro debats de 20 minuts amb productores i productors ecològics, que contaran les seues metodologies de producció i els valors dels seus productes. Al final de la vesprada se celebrarà un debat sobre la necessitat d’un model de consum sostenible que compte amb fluxos àgils i eficients entre el camp i la ciutat.

La jornada ‘Del camp a la taula per altres camins’ se celebra el pròxim dijous

“La jornada també comptarà amb un mercat de diferents productes artesanals i ecològics produïts a les proximitats de València, que s’instal·larà de 16 a 20 hores a l’esplanada de l’Estació del Nord, un espai neuràlgic de València on passen centenars de persones en tot moment”, ha dit la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

“Som conscients de la necessitat de donar continuïtat a la tasca per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient en la nostra ciutat, i sabem del paper estratègic que una institució com la Universitat Popular, arrelada als barris, té en esta tasca, i volem continuar aprofundint en ella més enllà de la capitalitat del 2017”, ha explicat la regidora Lozano.

UN ANY PLE DE TALLERS DE PRODUCCIÓ AGROALIMENTÀRIA

Al llarg d’este curs s’han realitzat diferents tallers formatius gratuïts en este sentit als centres de la Universitat Popular de Castellar, Carpesa, Russafa i Morvedre. A més, s’ha fet un taller de recuperació de les pràctiques populars en alimentació sostenible, a través de la memòria oral, especialment de les dones, que es recolliran en píndoles audiovisuals per a donar-los visibilitat.

La jornada “posa de manifest que la Universitat Popular és un espai pròxim per abordar l’alimentació saludable i sostenible, un espai de coneixement sobre producció i de connexió entre l’espai agrícola i la ciutat, que ha de caminar cap al consum conscient i responsable”, ha dit Lozano.

“La Universitat Popular ve desenvolupant també des de  fa uns anys un taller d’agricultura ecològica i ha consolidat un grup estable d’autoaprenentatge que està cultivant de manera autònoma a partir de la seua activitat i el seu vincle amb la UP. A més, manté una col·laboració amb centres educatius com l’IES Jordi de Sant Jordi per impulsar conjuntament l’hort escolar de l’institut i realitzar activitats intergeneracionals”, explica Lozano.

Finalment, la regidora Lozano ha volgut agrair a Adif la cessió de l’espai de l’Estació del Nord per dur endavant esta jornada organitzada per la Universitat Popular de València.

#UPValència amb la lluita contra la leucèmia


La “Asociación para la lucha contra la leucemia de la Comunidad Valenciana” agraeix a la Universitat Popular la col·laboració amb aquesta organització per l’èxit de recaptació i sensibilització de la Fira Solidària organitzada pel centre #UPAlgirós al mes de març.
Amb aquesta iniciativa, al llarg de dos dies, el centre de la Universitat Popular de València ha desenvolupat un programa d’activitats al voltant de la leucèmia, conferències informatives i exposicions per tal de donar a conéixer la lluita contra aquesta malaltia i la tasca que realitza l’associació beneficiària de les donacions recollides durant la Fira.


Els centres UP col·laboren amb les entitats i organitzacions sense ànim de lucre dels barris I districtes on estan ubicats a la ciutat de València en tasques de divulgació i sensibilització dins dels programes de participació social de cada curs.
L’equip de formadors i formadores del centre UP d’Algirós ha organitzat la fira solidària amb objectes de ceràmica, esmalts i fusta fabricats per participants de la UP d’aquest centre i altres objectes d’aportació particular, que s’han lliurat a canvi d’aportacions voluntàries per a ASLEUVAL .
Aquesta entitat ha oferit diferents conferències en l’espai sociocultural Palauet d’Aiora de #UPValència, pròxim a #UPAlgirós, sobre la leucèmia i les donacions de medul·la òssia.
A més, la programació s’ha completat amb exhibicions de balls per part dels grups de Balls de Saló i de Gimnàstica del centre UP.
Aquesta programació té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia de la leucèmia, fomentar la solidaritat amb les donacions de medul·la, fomentar la solidaritat amb la recerca de la malaltia i facilitar la participació ciutadana amb les associacions de l’entorn.
ASLEUVAL té com a finalitat fonamental atendre a les persones afectades de leucèmia i altres malalties oncohematològiques i a les seues famílies. A més tracta d’informar i acompanyar a les persones malaltes en tot el procés de la malaltia, atenent individualment a les seues necessitats i oferint el millor suport possible, tant amb professionals com amb voluntaris.
La recaptació de la iniciativa de #UPValència anirà destinada a les necessitats de programes com el de suport biopsicosocial, programa d’acolliment, programa de sensibilització i difusió, programa de voluntariat i assessoria jurídica.
Es pot ampliar la informació sobre la tasca social d’aquesta entitat a www.asleuval.org.

Les dones de #UPValència prenen la veu


Quatre generacions de dones, 47 participants de la Universitat Popular de València, han donat els seus testimonis de vida per conformar un arxiu audiovisual amb més de 70 hores d’entrevistes i més de 5000 fragments de grabacions sobre diferents temàtiques que han afectat o interessat les dones.

En un acte celebrat al centre Cultural La Beneficència de València, la Universitat Popular va presentar la segona fase d’aquest Arxiu d’Igualtat i memòria que es pot consultar a la web:  http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

 

Les dones participants, a la presentació, posaren de manifest la necessitat de que les veus de les dones siga escoltada i puga transferir-se els coneixements i perspectives d’unes a altres generacions. “Ens sentim protagonistes de la història, per fi”, explicaven. “És emocionant saber que el teu testimoni, la perspectiva de les dones, es reconeix i queda ahí, a un arxiu, per a que generacions futures puguen escoltar-lo i conéixer de primera mà com ha sigut la vida de les dones, la nostra història” deien.

“Les dones hem tingut molt d’èxit -assenyalàven- tenint en compte que a les nostres generacions si algú estudiava a casa eren els nostres germans, i sols perquè eren del gènere masculí. Les dones ho hem tingut molt difícil però a la Universitat Popular no sols moltes han pogut aprendre a llegir i escriure, ens hem pogit superar més enllà del que pensàvem. Ara llegim i recitem poesia. La Universitat  Popular ha sigut de gran ajuda per a que es fera justicia social”, assenyalaren.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

This slideshow requires JavaScript.

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

Les entrevistes íntegres de la segona fase aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets.

Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.

Jocs populars amb més de 200 xiquetes i xiquets de Ciutat Vella


La Universitat Popular comparteix jocs populars amb més de 200 xiquets i xiquetes de Ciutat Vella. Les relacions intergeneracionals són per a la Universitat Popular una metodologia important en la dinamització de la participació social.

A Ciutat Vella participem activament a la Jornada de Jocs Populars de [email protected] que cada curs organitza la Junta Municipal de Ciutat Vella.

Una jornada en la qual les persones més majors comparteixen jocs i conversa amb les més menudes, des d’Infantil fins a l’últim cicle de Primària. Amb aquesta activitat, en la que també participen les residències de persones majors del barri, es genera un punt d’encontre de diferents entitats i institucions del barri, afavorim la transferència de coneixement entre generacions, fomentem que les persones menudes i les grans s’apropen, dialoguen, s’entenguen, es respecten mútuament des de la convivència, promovem que persones de diferents edats i per tant amb rutines que normalment no coincideixen en espai i temps puguen trobar-se i fer coses juntes, afavorim que les persones del barri es coneguen i es reconeguen quan tornen a trobar-se al carrer, al mercat, al parc; donem l’ocasió a les persones majors de conéixer l’entorn escolar actual, a les mestres i els mestres del seu barri, la tasca que fan, i als menuts connectar amb les persones del seu entorn amb experiència i coneixements a contar. No sols és una jornada divertida, és una jornada d’afectes i de generació de teixit social, d’aprenentatge i d’intercanvi molt valuosa per a totes i tots.

Les formadores de #UPCiutatVella s’han encarregat a més de fer cada curs el cartell de la jornada i l’aula de Tabal i Dolçaina de la UP ha participat amb la seua interpretació. Les persones majors han preparat prèviament un circuit de jocs populars escollits: Sambori, boletes, xapes i peus quiets. I han dinamitzat i participat en una sessió de diàleg, dins de la jornada, al palau de Pineda, on majors i menuts han intercanviat experiències amb totes les etapes, des d’Infantil a sisé de Primària.

Tota l’escola ha realitzat el circuit de jocs i diàleg traçat des del pati del CEIP Santa Teresa a la plaça del Carmen i el palau de Pineda, en grup barrejats amb alumnat de diferents edats.

Més de 70 hores d’històries de vida de les dones


El projecte reuneix més de 70 hores d’històries de vida de 47 dones

 

QUATRE GENERACIONS DE DONES AMPLIEN L’ARXIU DE MEMÒRIA I IGUALTAT DE LA UNIVERSITAT POPULAR

 

La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte ‘Obrir portes, encendre cors’, dimarts que ve 27 de març, a les 18.30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

 

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

 

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

 

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

 

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

 

Les entrevistes íntegres aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

 

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets. Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.

“Del camp a la taula” un taller de consum i producció agroalimentaria


Dimarts que ve, dia 27 de març,  s’inicia en el nostre centre #UPRussafa, en el carrer Denia,  el taller “Del camp a la taula per altres camins”, una acció formativa de dues sessions, que sorgeix a partir de la capitalitat mundial de València en alimentació sostenible, i que es  centrarà en la producció i el consum agroalimentari responsable.
El  taller serà a càrrec de Carles Rodrigo Alfonso (Centre Rural Informació Europea), Anna Alemany (Cooperativa La Crisopa de Llíria) i Ángel de Valeriano (Formatgeria Formatgeria Artesana Els Corrals d’Almedíxer).

El taller és gratuït, no requereix inscripció prèvia i l’entrada és lliure fins a completar aforament.

📍#UPRussafa
Dimarts 27 i Dimecres 28 de març
⏰18:00h

#UPalimenta  #Valènciacapitalmundial #alimentaciosostenible

Quatre generacions de dones amplien l’arxiu de memòria i igualtat de la UP


La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte “Obrir ports, encendre cors”, dimarts que ve 27 de març, a les 18:30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència.

Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones,  desenvolupat en col·laboració amb la FEUP -Federació Espanyola d’Universitats Populars- i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials.

En aquesta segona fase l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a  31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular de la Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer.

Aquesta segona fase segueix arreplegant històries de vida, però aquesta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones, fet que ha permès indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes. A més, el treball desenvolupat ha permès abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, i ha arreplegat testimoniatges sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

Les entrevistes s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més major i la més jove, cosa que ha aportat la visió de 4 generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. El llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

Les entrevistes íntegres ens aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es podran consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/, que en l’actualitat conté el resultat de la primera fase.

 

Les dones gitanes prenen la veu a la #UPBenicalap


La Universitat Popular de Benicalap ha posat el centre d’atenció en la conquesta de l’espai públic per part de les dones gitanes, amb motiu dels actes de commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

El centre #UPBenicalap ha organitzat un acte de reivindicació feminista juntament amb la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (F.A.G.A.) i l’Associació de Dones Gitanes ROMI de València, i ha oferit una xarrada sota el títol “A la conquesta de l’espai … públic. Realitat o ficció?, un espai en el qual les dones gitanes donen el seu testimoniatge de vida.

L’acte va concloure amb l’elaboració d’un mural per part de les dones participants, en el qual poder reflectir les diverses veus i el sentiment de les participants en relació al tema central abordat.

Totes juntes #art #diversitat


El centre de la Universitat Popular de #UPTrafalgar ha organitzat una exposició de pintura amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, des d’una perspectiva intercultural.

El rostre actua com a símbol d’identitat de la persona i a partir d’ell en l’exposició podem veure tot tipus de rostres de diferents ètnies, fins i tot el propi rostre de cada [email protected] que visita l’exposició, ja que a manera d’instal·lació s’ha col·locat un espill en el recorregut que permet a les persones visitants unir la imatge de la seua cara als rostres diversos que poden veure’s en la mostra.

La iniciativa utilitza la imatge femenina per a emfatitzar el seu valor de la diversitat i incidir en l’apoderament de les dones.

Dones que deixen petjada


“Les dones que deixen petjada” és l’exposició que han preparat participants de Pintura i Dibuix, Ceràmica i Artesania del centre #UPMalvarosaamb motiu del #8M. la mostra estarà oberta, en horari d’obertura del centre UP, fins a finals de març. L’exposició és fruit d’un treball col·lectiu en el qual s’han utilitzat diferents tècniques i materials com a olis, acrílics, fang, panells ceràmics, cuits amb diferents tècniques, taps, cartó, filferro, suro, plàstics i paper, entre uns altres.

 

This slideshow requires JavaScript.

Recuperem cançons, jocs i receptes sufragistes inèdites


Els grups l’activitat d’anglès han realitzat un interessant treball de recerca sobre cançons, jocs de taula i receptes de cuina de les sufragistes angleses de principis de segle XX.

La Universitat Popular de Rovella celebra, del 26 al 28 de març, la commemoració d’un segle de la consecució del vot femení a Anglaterra, una celebració de les sufragistes, de la seua lluita, els seus sacrificis en benefici de les dones i el seu èxit en fer possible el sufragi femení.

Les activitats estan organitzades des dels grups de l’activitat d’anglès del centre, que han realitzat un interessant treball de recerca sobre cançons inèdites, jocs de taula i receptes de cuina de l’Anglaterra de principis de segle XX.

Celebrem a les sufragistes quan es compleix un segle de la consecució del vot femení en el Regne Unit amb un taller en què es podrà aprendre i cantar cançons inèdites que cantaven les sufragistes, arreplegar receptes de cuina dels plats més comuns de l’Anglaterra de principis de segle, jugar a jocs de taula sufragistes i recórrer la seua història a través de l’exposició que #UPRovella ha organitzat.

Programa:

 

📍#UPRovella. Arabista Ambrosio Huici, s/n


📆 26 de març de 2018

17:30 hores

📷Exposició sobre la història del sufragi femeni

📔🥧 Presentació del llibre “Recetas sufragistas”

 


📆 27 de març de 2018

17:30 hores

🎶Taller intercultural Musical “Music and Women”
🎲 Jocs de taula sufragistes.


📆 28 de març de 2018

10:00 hores

📽 Cineforum “El feminisme en l’actualitat”, a carrec dels grups de Formació General de la UP Rovella. Pel·lícula: “Verdad verdadera”, sobre les iaies de la plaça de Mayo.

17:30 hores

📽 Cineforum “Ángeles de hierro” sobre les sufragistes nordamericanes.

🏅 Cloenda del mes de les dones.

 

 

#UPAlgirós solidària amb la lluita contra la leucèmia


La Universitat Popular de València es solidaritza amb la lluita contra la leucèmia des del seu centre de #UPAlgirós amb una fira informativa i solidària i el foment de les donacions de medul·la òssia.

La UP Algirós  celebra aquesta setmana, els dies 14 i 15 de març, una fira solidària en col·laboració amb l’organització ASLEUVAL -ASSOCIACIÓ PER A la LLUITA CONTRA LA LEUCÈMIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA- en la seua lluita contra la leucèmia.
Organitzada per l’equip de formadors i formadores d’aquest centre UP, el programa d’activitats solidàries ha consistit en una fira en el centre UP amb objectes de ceràmica, esmalts i fusta fabricats per participants de la UP d’aquest centre i altres objectes d’aportació particular, que s’han lliurat a canvi d’aportacions voluntàries per a ASLEUVAL .
Aquesta entitat ofereix diferents conferències en l’espai sociocultural Palauet d’Aiora de #UPValència sobre la leucèmia i les donacions de medul·la òssia.
A més, la programació es completa amb exhibicions de balls, de zumba, per part dels grups de Balls de Saló i de Gimnàstica del centre.
Aquesta programació té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia de la leucèmia, fomentar la solidaritat amb les donacions de medul·la, fomentar la solidaritat amb la recerca de la malaltia i fomentar la participació ciutadana amb les associacions de l’entorn.


PROGRAMA FIRA SOLIDÀRIA A BENEFICI DE ASLEUVAL:

DIMARTS DIA 13 DE MARÇ
10:00 h. INAUGURACIÓ DE LA FIRA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DE ALGIRÓS C/MÚSIC GINÉS 21.
10:30 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
12:00 h. EXHIBICIÓ DE BALLS DE SALÓ EN EL CENTRE DE ALGIRÓS.
17:00 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
18:30 h. EXHIBICIÓ DE ZUMBA EN EL CENTRE DE ALGIRÓS

DIMECRES DIA 14 DE MARÇ
10:30 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
12:00 h. EXHIBICIÓ DE BALLS DE SALÓ EN EL CENTRE DE ALGIRÓS.
17:00 h. CONFERÈNCIA INFORMATIVA SOBRE LA LEUCÈMIA I LES DONACIONS DE MEDUL·LA ÒSSIA EN EL CENTRE D’UNIVERSITAT POPULAR DEL PALAUET D´AIORA.
18:00 h. XOCOLATÀ I FARTONS
18:30 h. EXHIBICIÓ DE ZUMBA EN EL CENTRE DE ALGIRÓS

HORARI DE VISITA DE LA FIRA (fins a 14 de març):
MATINS DE 10 A 13 HORES.
VESPRADES DE 16 A 20 HORES

COL·LABORA, PREN CONSCIÈNCIA I SOLIDARITZAT

 

 

La UP reivindica la igualtat real ja


El #8M participants i personal de la Universitat Popular de València també varen estar a la #manifestació #feminista💜 reivindicant igualtat de drets, l’eradicació del masclisme i un món que incorpore la perspectiva de les dones.

Al centre d’ #UPRovella es va confeccionar una pancarta amb el lema “Per la Igualtat real ja!. Dones i homes de la Universitat Popular”, que varen portar participants de diferents centres, formadores i formadors de diferents centres de la Universitat Popular de València.

La regidora d’Igualtat i polítiques inclusives Isabel Lozano, presidenta delegada de la Universitat Popular de València, va acompanyar el grup de la UP a l’inici de la manifestació.

 

17 síl·labes: l’haiku il·lustrat


 

L’haiku, poema breu de 17 síl·labes que té el seu origen en la poesia japonesa,  ha sigut un dels protagonistes de l’activitat creativa de #UPSantMarcellí  en el marc del 115 aniversari de la Universitat Popular de València.

La idea ha sorgit de l’aula de Pintura i Dibuix d’aquest centre UP, al fil dels seus tallers de creativitat i seguint el tema transversal que està treballant aquest centre UP aquest curs: les lletres. I s’ha concretat en un conferència sobre l’haiku i les seues característiques i una exposició en la biblioteca municipal Clara Santiró i Font, en el centre de la Rambleta.

La proposta parteix de l’haiku, del poema, com a element a desenvolupar plàsticament. S’ha buscat comunicar amb el dibuix el missatge que els poemes traslladen amb les paraules, però fugint de la literalitat.

L’haiku parteix de la contemplació de la naturalesa, de l’emoció que produeix aquesta contemplació.  A partir de les paraules evoquem imatges que a més ens suggereixen nous mons, una representació d’idees per mitjà de la tinta i el pinzell on el text s’utilitza com a punt de partida per a arribar a nous llocs.

L’haiku és joc, cerca, bellesa, sorpresa, descobriment…

A aquest interessant món de l’haiku ens ha acostat amb una conferencia l’especialista María Amparo Montaner Montava, professora de la Facultat de Filologia de la Universitat de València, que ha sigut coordinadora durant 10 anys de l’àrea d’Àsia Oriental.

#Ellescreen i suspenen a l’Acadèmia que ignora les dones creadores


 

Les dones creadores reivindiquen que l’Acadèmia incorpore les dones als curriculums educatius, amb el rigor que ha de ser exigible a qui té l’autoritat d’investigar i compartir coneixement.

Compartim amb vosaltres el manifest de la dona, artista, llicenciada en Belles Arts i gestora cultural, Teresa Juan, que ha participat a la programació del #115aniversari de #UPValència i ens deixa aquesta valuosa  declaracio per a deslicenciar-se.

Jo, Teresa Juan, Llicenciada en Belles arts, dona, artista, declare obertament la meua intenció de deslicenciarme.
Em dirigisc a Charles Baudelaire, Lord Byron, John Keats, Caspar David Friedrich, Pablo Picasso, William Blake, Alphonse Molta, John Everett Millais, Georg Friedrich Händel i dic: renuncie a vosaltres, doncs amb vosaltres vaig entrar en la Facultat de Belles arts l’any dues mil cinc, per a seguir satisfent el meu cos, per a seguir ocupant la meua ment, per a seguir fent-me a mi mateixa, estrangera de mi mateixa, a través de tots els que van venir després, també homes: Jackson Pollock, Gustave Courbet, Mark Rothko o Jean-Auguste-Dominique Ingres: renuncie a vosaltres també, a vosaltres així, al nosaltres així, ací, d’aquesta manera. Renuncie al nosaltres únicament ser lícites sent com a referents homes, artistes homes, ciències homes. Renuncie a vosaltres com les acadèmies han renunciat a nosaltres, com el món ha renunciat a nosaltres i em dirigisc a tot el professorat de la Facultat de Belles arts Sant Carlos de València, a tot el professorat que solament va parlar en masculí i sentencie: jo us suspenc. Desaprove els vostres mètodes i renuncie, irònicament per a créixer, al coneixement adquirit a través de classes i classes que releguen dones al lumpen.
Renuncie a tots els llibres d’història de l’art, d’història, a totes les antologies i retrospectives que empren pàgines i espais a passejar absència de dones. Renuncie a tots els programes educatius que no em van parlar de Federica Montseny o de María Teresa León o de María Zambrano. Renuncie a les carreres que satisfan les seues anotacions tan sol del cinquanta per cent. Denuncie que solament es ressenye la nota de suïcidi de Virginia Woolfcom si aqueixa fóra la seua literatura, denuncie que es recórrega a la vida sentimental de AnaïsNin com si açò fóra el rellevant de la seua obra.
Denuncie que vivim en un constant fals històric.
I renuncie. Renuncie, no solament en nom de Louise Bourgeois, Simone de Beauvoir, Rosalíade Castro, Glòria Fortes, Valie Export, CamilleClaudel, Artemisia Gentileschi, Safo, Cristina de Pizán o Hildegarda von Bingen, no solament en nom de totes les que tenen una veu ja coneguda, o intuïda, encara que haja costat rescatar-la, sinó també, i sobretot, en nom de totes i cadascuna de les dones que van estudiar amb mi i que van contribuir a trobar-me nació de mi mateixa i que no estan en les fires d’art i que no estan en les galeries d’art. Renuncie en nom de:
Mariane, Anna, Teresa, Liliana, Marlene, Paula, Cristina, María Teresa, Miriam, Lucía, Mercedes, María, Fani, Teresa, Auxi, Paloma, Laia, Yasmina, Rosa, María, Rosa, Joana,
Àngela, Cristina, Dharma, Francisca, Neus, Xusa, Miriam, Alba, Clara, Paula, Tania, Itziar i etcètera i etcètera.
Elles creen, sí. Elles creen tots els dies. Elles creen tot el temps. Elles creen des d’elles mateixes. Elles volen referents elles.
Em deslicencio a favor de llicenciar-me completa, a favor de llicenciar-me dins, en, no inclosa tan sol, o convidada a una hegemonia excloent, o ressenyada, sinó present, partícip, referent, edificant: gerundi. Em deslicencio a favor de la vertadera història, acudisc al rescat de la història, acudisc al rescat del present, abandó el meu títol a favor de: mai més musa, mai més sol ells generació del 27. I em plante: mai més ens robareu clandestinament l’any, atorgant-nos març perquè parlem de “el nostre” com si fóra solament nostre, com si poguera contenir-se tot en treintaiún dies. Mai més “estava boja”, mai més art de dones en un racó al marge, enfront d’exposicions majúscules de l’art integrades per sol homes,
Mai més tornar a matricular-me en Belles arts i dir: ser dona, ser artista, ser omesa. Mai més no veure en gran el nom de Maria Mercè Marçal o el d’Ana Mendieta o el de Francesca Woodman o el de Maruja Mallo. Mai més generacions de dones omeses.
Em deslicencio a favor de totes les dones possibles. A favor del cent per cent. A favor de l’altre món, és a dir, del món omès.
I amb ironia propose: què tal un març atorgat als homes per a parlar de “el que fan” mentre un món d’onze mesos dedicat a la universalitat total i a l’hegemonia imperant, però, en una ironia de la destinació, dirigida i integrada per dones?
No veritat? Rídiculo?
Renuncie perquè el vuit de març, tombat en lemniscata, siga per fi un infinit de dones que no necessiten reclamar sinó que succeïsquen, estiguen edificant gerundi: gerundi, gerundi decisiu.
Teresa Juan
1 de març de 2018

València visibilitza els TICS masclistes a les tasques domèstiques


VALÈNCIA VISIBILITZA ELS TICS MASCLISTES EN LES TASQUES DOMÈSTIQUES AMB UNA NOVA CAMPANYA PER LA IGUALTAT

 

‘Canviem els domèsTICs per igualtat’, este és l’eslògan de la nova campanya de l’Ajuntament de València per fer front als costums masclistes arrelats en la societat i que carreguen les dones, entre altres, amb les tasques domèstiques. Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives llança esta campanya que es completarà amb tota una programació durant el mes d’abril, per tal de reflexionar i visibilitzar una realitat problemàtica del dia a dia de moltes dones.

“Històricament s’ha carregat i es continua carregant a les dones amb totes les tasques domèstiques, per això volem posar el focus sobre eixa realitat de treball invisible i ho fem amb un enfocament positiu”, ha exposat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, qui ha dit que es vol qüestionar la vida quotidiana i les desigualtats que vivim en societat. La campanya se centra en qüestions com ara la criança, l’atenció a persones majors i dependents, l’organització familiar i la neteja, que són “treballs fonamentals que no es consideren productius i que no estan valorats”, ha subratllat Lozano.

 

A Espanya, en el 83 % dels casos d’atenció a persones dependents són dones les responsables; més del 90 % de permisos de paternitat o maternitat els fan servir les dones; quasi el 74 % del treball a temps parcial l’ocupen dones; les dones dediquen 4 hores i 7 minuts a les tasques de neteja i organització de la llar enfront d’1 hora i 54 minuts dels homes; i, com a conseqüència de les càrregues, els homes tenen una hora i mitja més de temps lliure que les dones. Unes dades que ha destacat la regidora i que demostren el panorama actual de desigualtat, en el que per cada home que abandona el treball per raons familiars, l’abandonen 25 dones.

 

La campanya ‘Canviem els domèsTICs per igualtat’ té entre els seus objectius “que moltes dones es donen compte que no volem ser les cuidadores en exclusiva”, reflexionar sobre la pròpia vida quotidiana i la dedicació de cadascun a la llar, i plantejar una reflexió social sobre el sistema i l’estructura establerta. Una estructura que, com ha dit Lozano, “prové de quan hi havia una divisió sexual del treball molt clara, els homes tenien un treball remunerat i les dones es dedicaven a la part reproductiva. Però evidentment la societat ha canviat moltíssim i les estructures continuen sent les mateixes, i, per tant, no donen resposta a esta nova realitat”.

This slideshow requires JavaScript.

 

Els cartells de la campanya tracten de denunciar amb vinyetes d’humor eixos tics masclistes i ja es poden veure al mobiliari urbà de la ciutat. A més, la campanya, que ha estat dissenyada per Ladies & Gentlemen, es completa amb fullets, xapes i ventalls amb l’eslògan, i un vídeo que es pot consultar a la pàgina web https://www.domes-tics.com/, que recull també tota la informació relativa a esta iniciativa.

VALENCIA 2018-02-27
La regidora d’Igualtat i Pol’tiques Inclusives, Isabel Lozano, presenta en roda de premsa la Campanya Municipal del dia 8 de mar, Dia Internacional de les Dones. Sala de premsa municipal.

VALENCIA 2018-02-27
La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, presenta en roda de premsa la Campanya Municipal del dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Sala de premsa municipal.

PROGRAMACIÓ A L’ABRIL

Per tal de no coincidir amb les activitats de Falles, durant el mes d’abril està prevista tota una sèrie d’actes en paral·lel a la campanya. El 5 d’abril hi haurà una taula de diàleg sobre maternitats i paternitats; el 12 d’abril, una jornada sobre bones pràctiques en cures des de les administracions públiques, on hi haurà responsables dels ajuntaments de València Madrid, Saragossa, i Barcelona; el 18 d’abril, s’inaugura una exposició col·lectiva d’il·lustradors que han treballat per la igualtat de gènere; i el 24 d’abril, està prevista la conferència de Lina Gálvez sobre mercat laboral i gènere.

 

Teniu disponible a www.domes-tics.com 📲 🖥 totes les ACTIVITATS al voltant del #8M, Dia Internacional de les Dones, de l’Ajuntament de València.

#MenysDomesTICS #IgualtataCasa

La Universitat Popular reconeix i fa visibles les dones creadores valencianes amb rutes guiades per la ciutatLa Universitat Popular de València, en el marc del programa #Ellescreen del seu 115 aniversari ha volgut reconéixer i fer visibles les dones creadores valencianes amb un programa gratuit de rutes guiades pel centre històric de la ciutat de València, sota el títol “Camins en femení. Dones creadores valencianes”. Prop de 200 persones recorreran aquesta setmana els carrers de Ciutat vella per conéixer millor Isabel de Villena, Margarida i Dorotea Joanes, Josefa María Larraga, Viria Acte, Mencia de Mendoza, Maria Egual i Isabel Suaris, Antonia Gómez, Manuela Solís, Balbina Medrano i Maria Cambrils.

 

Al llarg de la història les dones han tingut diversos rols, malauradament la història general ha invisibilitzat part de la importància d’aquestes als canvis socials, polítics i culturals. Tradicionalment, s’han desenvolupat projectes per atorgar visibilitat a personatges rellevants de la ciutat de València, no obstant, sense donar la rellevància necessària als rols femenins ni enfocant a les dones com a creadores i eixos del desenvolupament cultural.

Amb aquesta ruta cultural pel casc històric de València és pretén donar a conéixer el paper de les dones de València com eixos del desenvolupament social i cultural al llarg de la història. A mis de difondre la història i el llegat de dones de la ciutat de València.; Revaloritzar el paper de les dones creadores valencianes; i Fomentar el sentiment d’apropiació del seu llegat.

Amb la ruta Camins en Femení ens endinsarem en les vides de les primeres universitàries, inventores, intel·lectuals, impressores, escriptores i polítiques, en fi, una xicoteta mostra de valencianes que trencaren amb els rols socials des d’època romana fins al segle XX.

La ruta començara al pont de Serrans amb Sor Isabel de Villena, la primera dona valenciana que va escriu-re un llibre en la nostra llengua. Seguidament visitarem el taller del pintor renaixentista valencià Joan de Joanes. Sabies que les seues filles Margarida i Dorotea també eren pintores? I que participaven activament al taller familiar? Coneixerem també la història de Josefa María Larraga, una pintora del segle XVIII que va obrir la primera acadèmia de pintura per a dones a la ciutat de València. A continuació coneixerem al Portal de la Valldigna la feina dels impressors, destacant la figura de Jerónima Galés. Una de les impressores del segle XVI més famoses d’Espanya.

I del segle XV, farem un viatge en el temps per traslladar-nos a l´època romana, per conéixer a Viria Acte. L´escultura que va aconseguir la seua llibertat gràcies a la seua professionalitat i feina.  També coneixerem a Mencia de Mendoza, la primera humanista de València. I del segle XVI farem un viatge en el temps per traslladar-nos a l´època romana, per conéixer a Viria Acte. L´escultura que va aconseguir la seua llibertat gràcies a la seua professionalitat i feina. Les següents dones a conèixer en la nostra ruta són dos poetesses, Maria Egual i Isabel Suaris. I abans de traslladar-nos al segle XX i parlar de les primeres dones universitàries i feministes, no podem oblidar a Antonia Gómez, una emprenedora del segle XVIII, que amb totes les adversitats que va patir, aconseguí obrir una xicoteta impremta al Carrer Nueva Cruz i ser un èxit de masses tota la seua producció.

I per fi, a la Nau, parlarem de les grans oblidades del segle XX. Una d´elles es Manuela Solís, la primera universitària de València, que es va matricular en Medicina. I Ascensión Chirivella, la primera advocada d´Espanya en estar col·legiada i poder exercir la seua professió. La ruta conclourà a la plaça de l´Ajuntament on coneixerem la història de Balbina Medrano, la primera regidoria de València i a la feminista i activista Maria Cambrils, qui va lluitar fins a la seua mort que aconseguir l´igualtat entre hòmens i dones.

 

 

115 aniversari dedicat a les dones creadores


La Universitat Popular de València dedica el seu 115 aniversari a la contribució de les dones des de la cultura

El còmic, les arts plàstiques i les arts escèniques centraran els actes

El projecte fundat per Blasco Ibáñez creix i amplia el seu contingut

La Universitat Popular de València celebra el 115 aniversari del seu naixement amb un programa d’actes sota el lema “Elles creen”, centrat en l’aportació de les dones a la transformació social des de la cultura, especialment des de les arts plàstiques i escèniques.

Descarregar programa 115 aniversari

La celebració, del 27 de febrer a l’1 de març, “posa l’atenció en la manera en què les dones han contribuït al canvi social, polític i cultural, a incorporar perspectives diferents, a trencar plantejaments caducs o a impulsar iniciatives de canvi efectiu, des de l’àmbit creatiu, des de la cultura, per a visibilizarles com mereixen”, indica la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

“Un dels principals objectius de la Universitat Popular és impulsar la participació social i el pensament crític, valors que aquesta institució conserva del seu moment fundacional i que segueixen molt vigents. Per açò celebrem que complim anys posant sobre la taula perspectives que històricament han estat en l’ombra. Per açò també hem ampliat i diversificat considerablement l’oferta de continguts de la UP, per a atendre les inquietuds i demandes de la ciutadania en una societat més complexa i exigent que cerca espais solvents de participació”, assenyala Isabel Lozano.

Fundada per Vicente Blasco Ibáñez en 1903, la Universitat Popular de València va ser una de les primeres d’Espanya i continua sent en l’actualitat una de les més actives i amb major nombre de participants. En el curs 2017/18 compta amb 30 centres distribuïts en diferents barris i pedanies de la ciutat i una plantilla de més de 100 professionals.

El pensament transformador des de l’art

El programa “Elles creen” reunirà, en el palau Cervelló, el dimarts 27 de febrer, entorn de la taula redona “Còmic i il·lustració: eines de transformació social” a tres dones que des de l’àmbit del còmic, la il·lustració i la gestió cultural han desenvolupat iniciatives innovadores de reivindicació feminista, com el projecte “Qui cony és” de la historiadora de l’art i investigadora María Bastarós – Coautora del projecte Inclusivament Love, primer itinerari LGTB en un museu nacional, per al Museu Thyssen Bornemisza-; els treballs de Julia Cejas – Premi Nacional València Crea 2009  i guanyadora de la Beca Generacción que li ha permès treballar a Tòquio- i les iniciatives de Paulapé –que treballa habitualment sobre feminismes, maternitat, economia feminista, economia social, mobilitat sostenible, cultura popular, xenofòbia o dret a l’habitatge-.

L’acte central d’aniversari posarà l’atenció en les dones activistes i creatives que, des de les arts plàstiques han contribuït a trencar esquemes i obrir finestres al pensament crític. Serà la conferència “Activistes i creatives: art per al canvi social”, el dimecres 28, en el paranimf de la Universitat de València, a càrrec d’Irene Ballester Buigues, doctora en història de l’Art, directora a la Comunitat Valenciana del Festival “Mirades de Dones” de l’associació Dones en les Arts Visuals -2014-, coordinadora de la plataforma web activista Acció Contra Violència de Gènere (ACVG), el seu treball se centra en dones artistes i en la representació del cos de la dona.

Ballester obrirà una nova reflexió, a partir d’una de les conferències inaugurals de la Universitat Popular en 1903, oferida per Luis Simarro, neuròleg i primer catedràtic de psicologia d’Espanya, sobre la importància de la ciència en la civilització, ampliant-la a la rellevància de la cultura per al canvi social i afegint la perspectiva de gènere. Cada any la Universitat Popular convida a una dona a replicar o actualitzar el fil de pensament d’un dels catedràtics, homes, que van oferir conferències en el primer curs fundacional, per a establir un diàleg entre perspectives de diferents gèneres i segles.

El programa “Elles creen” es tancarà amb el debat “Elles creen xarxa”  que reunirà a una àmplia representació de l’àmbit professional de la cultura, de les arts plàstiques i escèniques, organitzacions de l’àmbit del cinema i l’audiovisual, la dansa, la música i la literatura, per a posar sobre el focus especialment en la situació de les dones creadores a València i cap a on camina el sector. El debat explicarà en la taula amb José Luís Pérez Pont –director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana-, Ana Extremiana –Presidenta de l’Associació Valenciana d’empreses de dansa- i Teresa Juan –Artista i gestora cultural, membre de la companyia teatral Wichita Co.

Una ruta per València sobre dones creadores

Durant tres dies, la Universitat Popular ha organitzat sis rutes guiades pel centre històric de València per a conèixer enclavaments emblemàtics vinculats a algunes de les dones creadores valencianes que no han rebut la visibilitat que mereixen. El recorregut repassarà les trajectòries, entre unes altres, de Sor Isabel de Villena, Margarida i Dorotea filles de Joan de Joanes, la pintora Josefa María Larraga que va obrir la primera acadèmia de pintura per a dones a València;  Jerónima Galés, una de les impressores del segle XVI més importants d’Espanya; l’escultora romana Viria Acte; Mencia de Mendoza, la primera humanista de València; les poetes Isabel Suaris i Maria Egual; Antonia Gómez, una emprenedora del XVIII, que va aconseguir obrir una xicoteta impremta i convertir en èxit editorial les seues edicions i  la feminista i activista Maria Cambrils, que va lluitar fins a la mort per defensar la igualtat entre dones i homes.

La Universitat Popular de València creix i àmplia el seu contingut

La UP de València ofereix aquest curs 21 activitats de cicle llarg –de setembre a juny- i més de cent activitats de format curt, i en la seua major part d’entrada lliure, com a tallers, monogràfics i conferències que posen l’atenció en àrees temàtiques com a feminisme i igualtat, sostenibilitat, idiomes, benestar, temes socials, tecnologies i valencià.

115 Aniversari de la Universitat Popular de València


El 8 de febrer de 1903 es va inaugurar la Universitat Popular de València, una de les primeres d’Espanya i una de les que, en l’actualitat, continua activa i amb major nombre de participants i activitats.

Cada mes de febrer, des de 2016, celebrem el nostre aniversari  per a commemorar els nostres més de 100 anys d’existència i donar a conèixer els orígens i els valors fundacionals d’aquesta institució, una de les més valorades i demandades de la nostra ciutat.

Enguany celebrem el 115 aniversari, del 28 de febrer a l’1 de març, amb un programa que posa la seua atenció en l’aportació de les dones a la transformació social, política i cultural des de l’àmbit de la creació, des de la cultura. Per a açò hem triat el lema “Elles creen”, tractant de visibilizar a les dones creadores en tots els àmbits i poder ampliar el nostre coneixement sobre com a través de l’art, de la cultura, les dones han contribuït a trencar esquemes, obrir finestres a noves formes d’entendre i de fer i han espentat canvis en benefici de tots i totes.

DESCARREGAR PROGRAMA “ELLES CREEN” 115 ANIVERSARI UP

17 Setmana del Cinema de la Universitat Popular


La Universitat Popular de València celebra, del 19 al 22 de febrer, la 17 edició de la Setmana del Cinema, dins del seu programa d’activitats culturals #Culturup.  Fa 17 anys que la UP dedica una setmana a l’any al cinema, posant l’atenció en una selecció de pel·lícules nominades als Oscar i en relació a temàtiques vinculades amb el treball que es realitza als centres de la Universitat Popular.

Aquesta iniciativa permet que més de 3000 persones assistisquen cada febrer al cinema acompanyades per la UP, formadors i formadores i participants. És una iniciativa que incrementa l’interés i la motivació per participar i facilita que les persones gaudisquen dels recursos culturals del nostre entorn.

Enguany, a més, la Setmana del Cinema de la UP proposa 5 pel·lícules molt interessants, totes elles al voltant de la psicologia social, del comportament humà en societat, de les relacions entre les persones i de la necessitat de buscar veritats. Les pel·lícules seleccionades són Wonder, Tres anuncios en las afueras, El instante más oscuro, Los archivos del pentágono y El Gran Shownan.

Les projeccions es realitzen a les sales de OCine Aqua de València.

És una proposta que es planteja com a ferramenta per a la reflexió i l’aprenentatge, una finestra més oberta a la cultura.

 

 

La UP ofereix 24 cursos de “Viure en valencià” per a 2018 amb certificació oficial


El programa ‘Viure en valencià’ ofereix 24 cursos en 18 barris de València

 

LA UNIVERSITAT POPULAR SERÀ ENS CERTIFICADOR DEL NIVELL OFICIAL A1 DE VALENCIÀ PER PRIMERA VEGADA

 

La Universitat Popular de València llança una nova edició de ‘Viure en valencià’ dins del programa ‘Coordenades. Aules obertes’ amb una oferta de 24 cursos de valencià que s’impartiran als centres de la UP en 18 barris diferents del nucli urbà i dels pobles.

 

Els cursos s’impartiran entre els mesos de gener i juny de 2018 en dos modalitats, ‘Valencià Nivell II’ per a la preparació dels B2 i C1 de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i ‘Valencià A1’ per a la preparació del nivell més bàsic i amb expedició de certificat oficial.

 

“Estem complint amb un compromís que teníem amb la ciutadania de facilitar el coneixement del valencià, i ho estem fent aproximant la formació a les persones mitjançant les dotacions que l’Ajuntament té als barris, prop de la ciutadania. Qualsevol persona que desitge aprendre valencià, podrà fer-ho de forma molt econòmica i prop de casa”  assenyala Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular.

 

 

Els cursos es desenvoluparan en dos sessions setmanals de dilluns i dimecres o dimarts i dijous en horari de matí o vesprada, a triar, amb una duració de dos hores per sessió i quatre hores a la setmana. Els primers comencen el 23 de gener i els últims comencen el 19 de febrer i finalitzen el 14 de juny.

 

Els centres de la UP que acolliran el programa ‘Viure en valencià’ són: Aiora, Cabanyal, Castellar-L’Oliveral, Orriols, Carpesa, Benifaraig, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Benimàmet, El Palmar, La Torre, Poble Nou, Massarrojos, Borbotó, Malva-rosa, Trafalgar i Benimaclet.

 

A més, és el primer any que l’Ajuntament de València expedirà certificats d’A1 dels cursos de valencià de la Universitat Popular, atenent els criteris de la Conselleria d’Educació. L’Ajuntament és entitat local amb personal tècnic amb funcions pròpies per a la promoció lingüística amb Gabinet de Normalització Lingüística propi, i per tant, un ens acreditat per la Conselleria d’Educació per a impartir i certificar el nivell A1, amb la col·laboració i l’impuls de la Universitat Popular com organisme autònom municipal que disposa de la infraestructura de centres i de la implantació territorial necessària a la ciutat per al desenvolupament idoni d’esta activitat.

 

Els cursos de valencià de nivell II seran preparatoris d’examen oficial, sense acreditació per part de l’Ajuntament. Tots els cursos tindran un preu públic de 25 euros. La matrícula podrà formalitzar-se en línia des de la web de la Universitat Popular de València (www.universitatpopular.com), des de 7 dies abans de l’inici de les sessions. També es podrà formalitzar la matrícula presencialment en els dies i hores de les sessions als diferents centres de la UP.

 

Recordem que esta edició de ‘Viure en valencià’ forma part del programa ‘Coordenades. Aules obertes’ del curs 2017-2018, que consta d’una oferta de més de 1.300 places distribuïdes en més de 70 cursos i tallers, de diferent format i duració en els seus centres del nucli urbà i dels pobles. La major part del programa és gratuït i es distribueix en 7 àrees temàtiques: Feminisme i Igualtat, Social, Benestar, Sostenibilitat, Viure en valencià, Tecnologies i Art.

Regala ‘Coordenades’ per Nadal


Per Nadal 🎁 regala feminisme, benestar, salut, aprenentatge, sostenibilitat, …

Només tens que descarregar-te la nostra targeta-regal aquí: (REGALA COORDENADES 2018) i imprimir-la.

Aquí pots consultar l’oferta completa de més de 70 cursos i tallers de 7 àrees diferents (http://universitatpopular.com/va/coordenades-aules-obertes-oferta-curs-2017-2018/): feminisme i igualtat, sostenibilitat, art, tecnologíes, social, Viure en valencià (pròximament) i Benestar.

💜Creus que a ton pare li agradaria aprendre sobre feminisme, i al barri, al costat de casa?

🔌A eixa veïna que sempre t’arregla l’endoll trencat i t’apanya l’aixeta quan goteja, a eixe veí que sempre té el sucre o 🍳 l’ou preparat per a quan te’n falta… Que seria del veïnat sense elles i ells?

🎄Tens un amic que ha estat amb tu als moments difícils i al que vols mostrar la teua estima?

🛒 Creus que al teu nebot li vindria be aprendre a comprar més barat i alimentar-se millor?

🚴🏻‍♀ Has pensat que a ta mare li aniria be saber com circular amb bicicleta de forma més segura?

🧣 La teua parella espera que no li tornes a regalar una preciosa bufanda? 🤷🏽‍♀🤷🏽‍♂

🙋🏽‍♀🙋🏾‍♂🙋🏼‍♀🙋🏾‍♂🙋🏾‍♀🙋🏾‍♂Sigues original!

🎁 Regala’ls ➡un curs de “Coordenades. Aules obertes” ⬅ de #UPValència. En tenim més de 70 propostes i comencen a partir de gener de 2018. La major part d’elles gratuïtes i al costat de casa, al teu barri i als pobles.

💻 Consulta la oferta completa a www.universitatpopular.com i descarregat la nostra targeta de regal 🎁 per a imprimir!

💜 Bones festes!

TARGETA DESCARREGABLE: REGALA COORDENADES 2018

I les lletres ens porten ben lluny: projecte d’art i pensament


El centre #UPSantMarcel·lí està investigant aquest curs sobre les lletres com a tema transversal. La lletra com a símbol i com a concepte,
grafia i literatura, així com expressió artística des de diferents vessants. La lletra com a disseny i la lletra que s’agrupa per convertir-se en poesia visual, haikus, novel·la, assaig,…

En aquesta primera obra col·lectiva, cada participant de l’àrea artística del centre (Ceràmica, Artesania i Pintura i dibuix) va treballar una lletra adjudicada a l’atzar. Com a requisit indispensable, aquesta havia de quedar emmarcada dins d’una caixa d’unes mesures determinades. Es va deixar llibertat quant a materials i tècniques, si bé és cert que cada activitat va utilitzar les que li són pròpies (cartró, paper, pisa, fusta, metall,
plàstic, fotografia, filferro, etc).
El nostre objectiu principal amb aquesta proposta és fomentar la creativitat, l’esperit crític, el treball en equip, la recerca i el joc…

 

EL PROCÉS

L’equip del centre va presentar el projecte a cada classe. Per donar informació més detallada es va unir diferents grups i activitats en diverses sessions, en les quals es va projectar imatges amb exemples de lletres per descobrir múltiples possibilitats i diferents maneres d’enfocar el tema. El treball es va desenvolupar dins de les aules a partir d’uns primers esbossos que es van ser elaborant i definint fins a arribar al resultat final.

Totes les obres formen part del mural col·lectiu exposat en l’entrada del centre.

Treballar des de totes les aules del centre en un mateix projecte col·lectiu afavoreix el sentiment de pertinença, contribueix a millorar les relacions socials en el nostre entorn, a incrementar la nostra autoestima i la nostra confiança, a conèixer millor a les nostres companyes i participar de reflexions col·lectives que en aquest cas comencen en les lletres per portar-nos a l’expressió, el coneixement, la literatura, la parla, la comunicació, el disseny, el pensament lliure, … molt lluny.

 

La Universitat Popular obri un projecte permanent per a l’alimentació sostenible i saludable


La UP serà espai de coneixement sobre producció sostenible en l’entorn de la ciutat

La Universitat Popular de València enceta un projecte amb vocació de permanència dins de la seua programació anual, per impulsar l’alimentació sostenible i saludable mitjançant activitats als seus centres. La primera part del projecte inclou un programa per a dinamitzar el consum de proximitat i aproximar els productors de l’espai agrícola periurbà als consumidors i consumidores de la ciutat.

 

La presentació del projecte ‘Del camp a la ciutat: producció rural de proximitat i consum alimentari’ serà dimarts 12 de desembre, a les 18.30 h, a la UP Castellar (carrer de Poetessa Leonor Perales, s/n) i comptarà amb la intervenció de la regidora d’Agricultura, Consol Castillo, i la presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

Este projecte es desenvoluparà a partir d’esta setmana i amb motiu de la designació de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

‘Del camp a la ciutat: producció rural de proximitat i consum alimentari’ té com a objectiu generar noves dinàmiques de cooperació i sinergies entre espais rurals i urbans, alhora que fomenta el coneixement de valors i patrimoni cultural rural, els productes de qualitat tant tradicionals com de proximitat i les noves experiències de desenvolupament sostenible. Així mateix el projecte informa sobre el funcionament del mercat de distribució i les formes d’accés als productes locals agroalimentaris.

 

A més, este projecte inclou un programa de tallers informatius als centres UP i una jornada d’encontre entre productors de proximitat i veïnat consumidor o interessat en productes de l’entorn agrícola de la ciutat. Els tallers d’alimentació “Comprar més barat, menjar millor” consten de 9 sessions formatives, són gratuïts i s’imparteixen a diferents centres UP. Els pròxims començaran el 15 de gener i el 7 de maig a la UP Morvedre, el 12 de febrer a la UP Sant Marcel·lí i el 13 de març a la UP Sant Isidre.

 

Esta iniciativa es suma a les altres activitats que la Universitat Popular està desenvolupant en 2017 amb motiu de la capitalitat mundial, com ara el taller gratuït sobre sostenibilitat en la cultura popular “Un guió de futur: taller d’alimentació sostenible”, que ha servit de plataforma per a la producció dels vídeos de la campanya de difusió que la UP presentarà en els pròxims mesos i en la que intervenen les mateixes participants de la UP.

Un còmic sobre el fundador de la primera Universitat Popular de València


Fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903

UN PERSONATGE DE CÒMIC ANOMENAT VICENTE BLASCO IBÁÑEZ

 La Casa Museu de Blasco Ibáñez a la Malva-rosa, on han tingut lloc diversos actes en commemoració del 150 aniversari del naixement de l’escriptor, ha acollit la presentació de “Vicente Blasco Ibáñez. Una vida apassionant”, una biografia en còmic del fundador de la primera Universitat Popular de València, al febrer de 1903, i autor de novel·les com La barraca.

Per iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, l’obra ha estat escrita per Miguel Ángel Giner Bou i il·lustrada per Cristina Durán, i usa el relat d’un vell pescador al seu nét com a marc de la narració, que comença amb el retorn de les restes de Blasco a València en 1933 i acaba en un moment igualment històric que subratlla el significat dels valors defensats per l’escriptor.

Durant la presentació, la regidora de Cultura, Gloria Tello, ha descrit el còmic com “una porta oberta cap a la immensa obra de l’escriptor valencià i un mitjà perquè tots, especialment els més joves, s’endinsen en la biografia d’un home d’acció, un personatge de novel·la ell mateix, que potser va viure tres o quatre vides en els seus poc més de seixanta anys”.

Com a part de la celebració del 150 aniversari de Blasco Ibáñez, Tello ha anunciat, a més, la pròxima reedició de Flor de Mayo amb il·lustracions de Segrelles, així com la renovació dels aspectes didàctics de la Casa Museu i la seua presència en Internet.

 UNA VIDA INTENSA

Per la seua banda, la dibuixant Cristina Durán ha confessat que el guionista Miguel Ángel Giner Bou i ella han gaudit plasmant “la intensa vida de Blasco Ibañez, la seua activitat política, els seus viatges i la seua faceta com a defensor dels drets humans, el progrés i els valors republicans. Les seues obres són tan conegudes que quasi oculten la seua personalitat tan especial. M’hauria encantat escoltar-lo parlar en públic. Havia de ser un orador polític excepcional”.

 

Segons Durán, la major dificultat amb què s’han trobat ha sigut condensar en poc més de cinquanta pàgines una biografia que podria abastar “quatre vides en una”. “M’haguera agradat disposar del doble d’espai, almenys. Hem hagut de condensar en poques vinyetes aspectes com el seu pas per Hollywood o tots els seus viatges. El nostre objectiu ha sigut acostar el personatge als lectors, despertar el seu interès i impulsar-los a buscar més informació.”

Cristina Durán ha trobat “apassionant” la tasca de documentació prèvia per a una obra com esta: “Ha sigut fantàstic descobrir com era València en aquella època, des dels edificis i els carrers, a les persones i les seues formes de vestir. Llocs com la plaça de bous, amb les vies de tren per davant, la primera Estació del Nord o l’institut Lluís Vives apareixen tal i com eren.”

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou es dediquen al còmic i la il·lustració des de fa quasi 25 anys. Han sigut finalistes en dos ocasions del Premi Nacional de Còmic que concedix el Ministeri de Cultura, i en 2016 van guanyar juntament amb la seua companya, Laura Ballester, el Premi Ciutat de Palma de Còmic per la novel·la gràfica El Dia Tres. Durán ha sigut, a més, presidenta de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians, càrrec que exercix actualment Miguel Ángel Giner des de 2013.

 

Juguem als escacs per una ciutat educadora en valors


La Universitat Popular de València ha participat en la Setmana de la Ciutat Educadora, organitzada per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de valència, amb activitats en diferents centres UP de la ciutat. En #UPMalvaRosa han confeccionat uns escacs gegants amb peces humanes que representen sobre el tauler valors a defensar per a la convivència en una ciutat educadora.

This slideshow requires JavaScript.

La UP participa activament a la setmana de la Ciutat Educadora


La Universitat Popular de València participa activament a la setmana de la Ciutat Educadora que organitza la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València. La UP és una ferramenta clau per a una ciutat educadora, desenvolupa  projectes de formació no reglada i participació social, igualtat i inclusió ben prop de la ciutadania, als barris de la nostra ciutat, treballa amb caracter intergeneracional i acull la diversitat.

Enguany la setmana està centrada en la sobirania alimentaria i en l’art com a ferramenta educativa, dos àmbits en els que la Universitat Popuar compta amb llarga experiència. Durant tota la setmana es celebrarà un programa d’activitats a la ciutat, també als centres UP, en el marc de la proposta de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, organització sense ànim de lucre que agrupa a 490 ciutats de 36 països de tots els continents.

Descarrega’t la guia del Dia Internacional Ciutat Educadora.

Descarrega’t el tríptic amb el programa d’activitats de la setmana.

Descarrega’t la carta de ciutats educadores: CARTA-CIUDADES-EDUCADORAS_3idiomas

PROGRAMA D’ACTIVITATS DE LA UNIVERSITAT POPULAR:

CENTRE ACTIVITAT DIES HORARI PÚBLIC
BENICALAP Recorregut urbà guiat:  “Ruta de les dones valencianes” amb Didamecum.

 

Visita a l’exposició: “València capital animal” al Centre del Carme.

29  Nov.

 

 

 

 

29 Nov.

10.30

 

 

 

 

16.30

UP

 

 

 

UP

BENIMÀMET Visita guiada a l’Esglèsia de San Nicolás i San Pedro. 30 Nov. 16.00 h. UP
EL CASTELLAR-OLIVERAL Visita al Museu  de Prehistóòia de València: “La història dels diners” i “El enigma del vaso”. 30 Nov. 16.30 h. UP
CIUTAT VELLA Elaboració de l’“Arbre de la ciutat educadora”. Compromisos i desitjos  respecte de la ciutat. En col·laboració amb CEIP Santa Teresa. 30 Nov. 10 a 13 horas PÚBLIC GENERAL
MALVA-ROSA Exposició de gravats: “Llibertat d’expresió”.

 

 

Escacs humà: “Drets contra injusticies”.

27-28-29 Nov.

 

 

28 de Nov.

 

9-13 H

15-19 h

 

 

10 -12h.

 

Públic GENERAL
MORVEDRE Jornades de portes obertes: Mostra de les activitats U.P. Previa inscripció : [email protected]

 

Enquesta al barri ¿Què és per a tu la educació? I posterior presentació pública en power point.

 

Rodatge taller “Un guió de futur: alimentació sostenible” per la capitalitat mundial de l’alimentació.

27 y 28 nov.

 

 

 

 

Toda la semana

 

 

 

27 nov

09-11 h.

15-17 h.

 

 

 

 

 

 

 

 

11:00 h

GENERAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UP

NOU MOLES Visita al Museu de Prehistòria: paleolític, neolític i edat dels metalls i els íbers.

 

Xarrada “L’estatut d’autonomia i la Constitució” per Inma Barón.

 

Club de lectura: “Los cínicos no sirven para este oficio”. Kapunsciski.

27 y 28 Nov.

 

 

 

29 y 30 nov

 

 

27 Nov.

UP

 

 

 

 

 

UP

 

UP

PINEDO Teatre Olympia

“Dos más dos”.

30 Nov. 20.30 h. UP
MASSARROJOS Realització d’un mural:  “Construïm un món millor” 26 Nov. 16.00 h. UP
ROVELLA Conferència: “Funcionament de les Juntes de Districte Municipals: presupostos participatius” a carrec de la regidora NEUS FÁBREGAS, coordinadora de l’àrea de participació, drets i innovació democràtica i de la delegació d’acció ciutadana i participació veïnal de l’Ajuntament de València. 29 Nov. 18 h. GENERAL
RUSSAFA Visita al Museu d’història de la ciutat. Exposició “La veu de la ciutat. Dos segles d`historia a través dels bans” 29 Nov. 1 grupo mañana

1 grupo tarde

UP
SANT MARCEL·LÍ Visita a l’exposició “La veu de la ciutat. Dos segles de história a través del bans” Museu de història de València.

 

Visita al Centre d’art contemporáni Bombas Gens. Col·lecció per amor a l’art. ¿ornament=delicte?

29 No.

 

 

 

 

 

29 Nov.

11.30 h.

 

 

 

 

 

17.30 h.

UP
TRAFALGAR Visita a l’exposició: “València capital animal”. Centre del Carme. 30 Nov. 16 horas. UP

Centenars de persones visiten #UPValència en Igual-Ment Fest


La Universitat Popular de València ha rebut centenars de visites a la festa de la Igualtat #IgualmentFest organitzada per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntametn de València i celebrada diumenge. A la nostra taula, la #UPValència va facilitar durant tota la jornada informació sobre les activitats i els centres de la UP als barris i pobles de la ciutat de València.

El nostre espai va comptar també amb la projecció d’una presentació amb més de 90 imatges de les activitats i projectes de la UP en matèria d’Igualtat i contra les violències de gènere: conferències, xarrades, activitats artístiques, projeccions i cinefòrums, projectes de sensibilització, tallers i projectes d’empoderament,…

This slideshow requires JavaScript.

Al llarg del matí varem rebre la visita de la vicepresicenta del govern valencià i consellera d’Igualtat, Mònica Oltra, i de la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de València i vicepresidenta de la UP, Isabel Lozano.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Treballem tot l’any per acompanyar, formar, empoderar, impulsar a la participació social, l’autonomia i l’empoderament. #UPEmpodera

#UPValència contra les violències de gènere


La Universitat Popular de València desenvolupa aquesta setmana un programa dedicat especialment a la sensibilització contra les violències de gènere. No obstant això, els centres #UPValència tenen entre els seus objectius la igualtat i desenvolupen durant tot l’any projectes el contingut dels quals va dirigit a sensibilitzar  i formar en matèria de gènere, tant des dels projectes de centre com transversalment en les activitats de cicle llarg, al programa “Coordenades. Aules Obertes”, així com en les activitats del projecte #Culturup.

Per a aquesta setmana, #UPValència participarà en IGUAL-MENT-FEST (www.igualmentfest.com ) diumenge, día 26 a la Plaça de l’Ajuntament, amb una taula informativa sobre les nostres activitats en matèria d’Igualtat.

PROGRAMA D’ACTIVITATS:

 

CENTRE ACTIVITAT DÍA HORARI
CABANYAL ·  Xarrada: “Viure en igualtat, contra les violències de gènere”, per Anna Gimeno.

·  Murals contra la violència de gènere a la façana del centre.

23 Nov. 10:30 h
NOU MOLES Microseminari feminista:

 

Comunicació:  Club de lectura:” Los cinco no sirven para este oficio” de Kapunsciski.

Cinefòrum: “Tierra de hombres”. Modera Cristina Marco.

 

Inglés: La llengua anglesa com ferramenta per a la igualtat, amb Rosana Valero.

 

Projecció de curts i lectura resultat del Projecte “Jo també”. #MeToo

 

 

 

 

27 Nov. (Nou Moles) y 28 Nov (Abastos)

 

 

28 Nov

 

 

23 Nov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als grups d’Anglés

 

 

17:00 h

ORRIOLS Asistència a Teatre Talía: “Mari Palante” . 28 Nov. 20:00 h.
TRAFALGAR Projecció del curt “Violència psicològica contra les dones” i posterior debat: ¿Com detectar la violència psicològica, quines són les seues característiques? Amb María Chust y Anna Gimeno.

 

Cançons a Internet contra la violència de gènere, amb Irene Bismara.

 

Col·loqui després de la projecció de documental: “Chicas nuevas 24 horas”, de Manel Lozano.

22 Nov.

 

 

 

22 Nov.

 

 

23 Nov.

09:15 a 11:00

 

 

 

15:20 a 17:00

 

 

09:30 a 10: 30

Els centres UP obrin les seues instal·lacions als barris


La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha aprovat una ressolució per obrir els centres de la Universitat Popular a l’ús ciutadà. “Es tracta d’una iniciativa amb la que volem consolidar la Universitat Popular com a motor impulsor de la participació sociocultural, com un espai de creixement personal i social intergeneracional que facilite l’accés a la cultura, la inclusió social, la diversitat i la igualtat”, ha dit Lozano.    

 SOL·LICITA ESPAI UP ACÍ

Projecte #CentresOberts: Associacions i entitats podran organitzar activitats sense ànim de lucre, amb objecte social, cultural o educatiu, en els centres de la Universitat Popular.

 

Podran utilitzar els espais i aules d’estos centres municipals les associacions i entitats degudament constituïdes i enregistrades —preferentment les domiciliades en el barri en el qual es troben les instal·lacions sol·licitades—, altres àrees i regidories de l’Ajuntament de València, així com altres administracions i també les persones físiques per a realizar activitats concretes no lucratives i de caràcter cultural, social o educatiu.

“La finalitat principal de les instal·lacions dels centres de la Universitat Popular és la realització de les activitats programades pels mateixos centres. Per tant, qualsevol autorització d’ús quedarà supeditada a la compatibilitat amb la programació propia de la UP”, ha matissat la regidora Lozano.

La sol·licitud d’utilització dels espais es farà 20 dies abans a través de la web de la Universitat Popular (<www.universitatpopular.com>), o registrant-se pel funcionari o la funcionària responsable en el Registre General d’Entrada de la Universitat Popular (Edifici Tabacalera. C/ Amadeu de Savoia, 11).

 

D’esta forma, s’identificarà l’associació o institució, així com la persona que la representa, i s’especificarà l’espai a utilitzar, la data i l’horari requerit. A la sol·licitud haurà d’acompanyar-se una descripció i finalitat de l’activitat o esdeveniment que es preten celebrar i en quin centre de la Universitat Popular.

La Universitat Popular autoritzarà o denegarà la sol·licitud de forma raonada, com a màxim 10 dies abans de la data prevista per a la utilització dels espais per les entitats o persones cessionàries.

ARRANQUEN ELS PRIMERS TALLERS DEL PROGRAMA “COORDENADES. AULES OBERTES” 2017/18


El termini per a matricular-se s’obri el pròxim dilluns 30 d’octubre

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha presentat hui el programa Coordenades del curs 2017/2018 “que incideix en la línia de continuar modernitzant i renovant la Universitat Popular de València amb la inclusió de tallers i monogràfics de temàtiques d’actualitat” per al període d’hivern 2017/2018.

DESCARREGAT L’OFERTA VIGENT ACÍ

El termini per a matricular-se s’obri el pròxim dilluns 30 d’octubre per a les primeres activitats. A llarg de l’any aniran començant diversos cursos i activitats, de forma que les matrícules estaran actives per als cursos que estiguen previstos per a pròximes dates en cada moment.

Coordenades es realitzarà en centres de la Universitat Popular tant a la ciutat com dels pobles de València, i inclouen els tallers de modelatge, escultura ceràmica, espanyol per a persones recent arribades, dones davant i darrere de la càmera,  com afrontar amb èxit una entrevista de treball en anglès, iniciació al modelat, teoria i pràctica de l’art contemporani, parlar i llegir en valencià, taller: “activa la teua ment”, taller de reminiscència: “les imatges de la meua vida”, intel·ligència emocional: ets una persona esclava i no ho ho saps, les emocions s’encomanen com els virus, pilates dansa: Iniciació, el mòbil: Tot el que necessites a palmell de la teua mà, fotografia i vídeo amb el teu mòbil, el retrat: estudi socio-artístic de la persona, imatge personal i comunicació no verbal, el color. teoria, psicologia i pràctica pictòrica, pintura i entorn: taller teòric sobre paisatgisme, alimentació: comprar més barat, menjar millor i taller: recuperant memòries i educació vivencial.

Al curs 2017/18 hi haurà activitats de Coordenades a 25 centres de la UP: Algirós, Abastos, Benicalap, Benimaclet, Benimàmet, Borbotó, Cabanyal, Carpesa, Ciutat Vella, Castellar-Oliveral, El Palmar, La Torre, Malva-rosa, Marxalenes, Massarrojos, Morvedre, Natzaret, Nou Moles, Orriols, Pinedo, Rovella, Russafa, Sant Isidre, Sant Marcel·lí i Trafalgar.

 

 

 

 

 

A més, “Coordenades” passa a comptar amb 46 monogràfics, 93 tallers i 59 conferències. A més, es consolidaran els 35 grups del programa ‘Viure en valencià’. També s’incrementaran les sessions formatives. “Hem apostat per un increment considerable de l’oferta vinculada al projecte “Coordenades”, amb un augment del 91,7 % dels cursos que imparteix el personal formador intern, i amb un 145,2% més dels impartits amb personal formador extern”, ha explicat Lozano.

“El programa pretén obrir els centres de la Universitat Popular a la ciutadania que encara no coneix este servici municipal cultural i de participació ciutadana”, ha dit Lozano. Amb estos curos, la Universitat Popular “es reivindica com un recurs municipal que ha tindre una funció social i cultural, compromesa amb la participació, la igualtat i la integració” ha assenyalat Lozano.

La Universitat Popular proposa el programa Coordenades “amb l’objectiu d’estimular el debat i el pensament crític entre la ciutadania valenciana”. I és que, segons ha indicat Lozano “la Universitat Popular ha de servir per impulsar el teixit social als barris”.

NOU MOLES ESTRENA NOVES DEPENDÈNCIES DE LA UNIVERSITAT POPULAR


La Universitat Popular de València ha estrenat el curs 2017/2018- amb nou centre en el barri de Nou Moles. Es tracta d’un local al carrer Torres número 12, que estava abandonat des de fa 5 anys, i que ha sigut reformat per a acollir al voltant de 400 alumnes. L’alcalde, Joan Ribó, i la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, han visitat les noves instal·lacions i han subratllat “l’aposta per dignificar els barris i els pobles de València”.

La regidoria d’Igualtat ha fet una inversió per condicionar les instal·lacions de 186.445,81 euros. A canvi, l’Ajuntament deixa de pagar 17.986,68 euros anuals de lloguer de l’anterior local on estava ubicada la UP. Hi ha que recordar que el local on s’ha habilitat el nou centre de la UP havia estat abandonat des de fa 5 anys, quan les instal·lacions que acollia (un centre de majors i un centre municipal de servicis socials) es van traslladar a la plaça Roma.

L’alcalde ha manifestat la voluntat del Govern Municipal “d’estendre la política més enllà del centre de la ciutat”. “Estem fent moltes actuacions que potser no es coneixen tant perquè no les inaugurem, com molts xicotets jardins, iniciatives culturals en els barris, en els pobles… etcètera –ha afirmat Joan Ribó- Esta és una de les polítiques per les quals apostem, com ara amb la Universitat Popular, una aposta per la millora dels barris, per la seua dignificació”.

La Universitat Popular de València es consolida com un dels servicis municipals més demandats i valorats de la ciutat

En pareguts termes s’ha expressat la regidora d’Igualtat i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano, qui ha recordar que la gestió de les anteriors dependències de la UP suposa “un nou exemple de la nefasta gestió del Govern del PP que va reganar en la ciutat de València”. Lozano ha explicat que mentre l’Ajuntament disposava d’unes dependències pròpies tancades i en estat d’abandó, tenia llogat a càrrec de tots els contribuents un local que li costava al Consistori 17.986,68 euros anuals.

L’antic local, era un espai que tenia continus problemes en les baixants i que, en conseqüència, patia problemes d’inundacions de manera habitual. “Ara, l’Ajuntament ha solucionat i dignificat les instal·lacions de la UP al barri de Nou Moles, en un local municipal totalment reformat de 424 metres quadrats, que dóna servici a 400 alumnes dels barris de Nou Moles, Soternes i Tres Forques”, ha afegit la regidora.

Les classes que s’impartixen a partir d’ara en este centre són nou activitats diferents: Cultura Valenciana, Anglés, Artesania, Balls de Saló, Comunicació, Formació General, Gimnàstica, Pintura i Dibuix i Esmalts.

 

MÉS DE DE 7.700 MATRÍCULES PER AL CURS 2017/2018

La matriculació online de la Universitat Popular de València per al curs 2017/18 ha permés la formalització de més de 7.700 matrícules en els 30 centres de la UP, en 515 grups i 21 activitats de cicle llarg. “Esta alta matriculació –ha subratllat Lozano- ha posat de manifest que la Universitat Popular de València es consolida com un dels servicis municipals més demandats i valorats de la ciutat i que l’interés per la programació de la UP s’ha multiplicat exponencialment en els últims dos anys”.

També s’ha referit al “procés intens de modernització que s’està impulsant al si de la Universitat Popular” que comporta l’ampliació d’activitats -80 grups més que el curs anterior-, nous programes i temàtiques com ara “Coordenades. Aules Obertes” i “Viure en valencià”, i els projectes de l’espai sociocultural Palauet d’Aiora -ja en funcionament-, i els espais socioculturals de pròxima obertura en las Naves de Ribes i en el parc de Benicalap.

Anem a fer una pel·lícula amb tu


 

 

TALLER D’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I PEL·LÍCULA

Anem a fer una pel·lícula amb tu. Es tracta d’un taller sobre alimentació saludable i sostenibilitat, organitzat per la Universitat Popular de València en el marc de la capitalitat mundial de l’alimentació de la ciutat de València, que se celebra en 2017.

És un taller gratuït, que s’inicia el 24 d’octubre de 2017, de 10 sessions d’1 hora i mitja de durada cadascuna, dimarts i dijous a les 11:00 h al centre UP de Morvedre, situat a la plaça Roncesvalles, 8. TEL. 96 347 60 48

INICI: DIMARTS 24/10/17 DIJOUS
26/10/2017
DIMARTS
31/10/2017
DIJOUS
2/11/2017
DIMARTS
7/11/2017
DIJOUS
9/11/2017
DIMARTS
14/11/2017
DIJOUS
16/11/2017
DIMARTS
21/11/2017
FI: DIJOUS
23/11/2017

La inscripció pot realitzar-se presencialment al centre UP Morvedre o enviant un mail a [email protected]. El termini d’inscripció està obert.

El taller l’imparteix SUSANA REI, doctora en art, llicenciada en Belles arts, professora de l’Escola Superior d’Art i Disseny d’Oriola, i amb diferents premis internacionals en curtmetratges. Ha participat en pel·lícules com “Los lunes al sol” (Fernando León de Aranoa), “A los que aman” (Isabel Coixet) o “Cuando vuelvas a mi lado” (Gràcia Querejeta), entre altres.

És un taller pràctic, sobre sostenibilitat i alimentació saludable, amb visionat de vídeos i projecció d’imatges, posada en comú d’experiències pròpies, exercicis de recuperació de la memòria de cada participant en relació a la cuina, l’alimentació, els costums entorn de la taula… tant propis com del seu entorn,…i el reconeixement de l’herència cultural en relació a l’alimentació.
Els coneixements i les idees recopilades en el taller serviran per realitzar un guió i gravar una sèrie de vídeos curts sobre la temàtica treballada. Els vídeos serviran per donar difusió als coneixements i les pràctiques quotidianes sobre alimentació saludable i sostenible, en el marc de la capitalitat mundial de València en alimentació sostenible. I seran projectats al centre UP i publicats a les nostres xarxes socials.

El taller és gratuït.

Algunes sessions dels tallers es realitzaran enregistraments la finalitat dels quals serà la de formar part dels vídeos finals, que la Universitat Popular podrà publicar en youtube, a la seua web i a les seves xarxes socials. L’aparició en les imatges dels vídeos és voluntària.

 

INICI DE CURS 17/18


El curs 2017/18 de la Universitat Popular de València arranca el dilluns 2 d’octubre per als grups de Dilluns i Dimecres i el dimarts 3 d’octubre per als grups de Dimarts i Dijous. La matrícula estarà oberta fins a completar places.

Recordem que poden consultar el reglament de participació per conèixer les normes de participació en les activitats. REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ.

SIS ABSÈNCIES SIGNIFIQUEN LA BAIXA DE L’ACTIVITAT

La baixa en el grup i la pèrdua dels drets de matrícula es produirà automàticament en cas que la persona participant no assisteixi a més de SIS SESSIONS consecutives, o a SIS SESSIONS al llarg dels tres mesos següents a la primera absència, de forma injustificada, o les que resultaren proporcionalment a la durada de l’activitat. En aquest cas, correrà la Llista d’Espera, si la hi hagués, en rigorós ordre d’inscripció.

Matrícula oberta fins esgotar places


Des del 29 de setembre, la matrícula per a les activitats de cicle llarg de la Universitat Popular de València per al curs 2017/18 es mantendrà oberta fins que s’esgoten les places disponibles, tant en la seva modalitat online com a presencial als centres UP.

També es mantindrà oberta la possibilitat d’inscriure’s en la llista d’espera de fins a 3 grups d’activitat diferents, tant mitjançant procediment online com a presencial.

A la nostra web www.universitatpopular.com i als nostres centres UP pot consultar la informació que necessite sobre centres, activitats, horaris i procediments.

L’nici de curs serà dilluns dia 2 d’octubre de 2017 per als grups de Dilluns i Dimecres, i el dia 3 d’octubre per als grups de Dimarts i Dijous.


RECORDEM EL PROCEDIMENT ONLINE:

A la portada de la nostra web pot veure el video tutorial sobre el procediment.

1. Pot accedir des de www.universitatpopular.com i des de matricula.universitatpopular.com .
2. Trie els detalls de la seva elecció d’activitat, centre i horari i continue.
3. Ha d’introduir el seu DNI, NIE o passaport i la resta de les dades personals que se li sol·licita. Pulse”Matricular”.
4. El procés no es completarà fins que no realitze el pagament.
5. Recorde guardar o imprimir el justificant que se li mostrarà en pantalla.

 

Nou calendari de matrícula 2017/18


La programació de la Universitat Popular de València desperta un enorme interès. El passat 7 de setembre, data d’inici de la matriculació online, milers de persones van accedir a la nostra web per sol·licitar una plaça en les nostres activitats de cicle llarg. Una incidència relacionada amb els protocols de connexió amb la plataforma de pagament,  van impedir a moltes persones finalitzar el procés i van generar una assignació errònia de places.

Per donar solució a aquesta incidència i respectar l’ordre d’accés a la nostra plataforma, que va quedar registrat en les nostres bases de dades, s’ha establert un nou calendari de matrícula per fases:

DEL 13 Al 15 DE SETEMBRE: SOLAMENT PERSONES REGISTRADES

DEL 19 Al 21 DE SETEMBRE: OBERT Al PÚBLIC I ONLINE

DEL 25 Al 28 DE SETEMBRE: MATRÍCULA PRESENCIAL

Les persones que van introduir les seves dades en el sistema de matrícula, tant si van poder completar el pagament com si no, van quedar enregistrades per ordre d’entrada i s’han considerat com a sol·licitants de plaça. Aquestes persones han estat distribuïdes en 3 grups en funció de l’ordre temporal en el qual
van accedir a la plataforma online.  Cada persona afectada ha rebut un sms i un mail amb els detalls. El primer grup podrà accedir des del dia 13 a les 09:00 hores, el segon grup des del dia 14 a les 09:00 hores i el tercer grup des del dia 15 a les 09:00 hores. La plataforma estarà oberta de 09:00 a 22:00 h i per a aquests tres grups es tancarà el dia 15 a les 22:00 hores.

El procediment de matrícula es pot consultar en matricula.universitatpopular.com

Cal recordar que cada persona té opció  a matricular-se de fins a 3 activitats diferents.

Per a més informació pot consultar als nostres centres on el personal estarà atenent al
públic de dilluns a dijous de 10:00 a 13:00 h i de 16:30 h a 19:00 hores.

La Universitat Popular de València reiniciarà el procés de matrícula la pròxima setmana


La Universitat Popular de València reiniciarà la pròxima setmana el procés de matrícula per al curs 2017/18 respectant l’ordre d’accés i registre que es va produir el dia 7 al nostre sistema.

Totes les persones que aquest dia enregistraren les seues dades al formulari de matrícula, tant si pagaren com si no, seran considerades sol·licitants de matrícula i rebran un sms i un mail indicant-los el dia que hauran de tornar a matricular-se.

Quan finalitze la matrícula de les persones enregistrades, les places restants estaran a disposició del públic en general. A continuació es produirà la matrícula presencial, com estava previst.

Així, la matriculació realitzada el dia 7 de setembre ha quedat anul·lada, i s’ha iniciat el reemborsament de tots els imports.

El dia 7 es va produir un error en els protocols de connexió amb la plataforma bancària de pagament, que va provocar que al voltant de 900 persones no pogueren finalitzar el procés de matriculació complet, tot i haver-se enregistrat correctament i haver accedit a la plataforma a primeres hores del matí, mentre hi havia places disponibles.

Per a ser equitatius en la distribució de les places, considerarem com a sol·licitant de plaça a totes les persones que entraren ahir al sistema i enregistraren les seues dades, tant si aconseguiren pagar com si no. I respectarem l’ordre temporal d’entrada, ja que aquest ha quedat degudament enregistrat.

La setmana pròxima reobrirem el procés de matrícula de nou. S’ha distribuït en tres trams el conjunt de persones enregistrades, de forma que el primer grup, que va entrar en primer lloc, també podrà accedir ara en primer lloc al sistema per a formalitzar la seua matrícula. El segon grup podrà entrar després, al segon dia i el tercer grup a continuació. Finalitzat aquest procés, les places restants es posaran a disposició del públic.

En les primeres hores de matriculació online, al voltant de 5.400 persones solicitaren plaça en les activitats de cicle llarg de la Universitat Popular. En les pròximes setmanes s’obrirà la matrícula de les activitats de cicle curt dels programes “Coordenades. Aules Obertes” i “Viure en valencià”, una programació que suposa una oferta global de més de 11.000 places.

Per a qualsevol dubte pot consultar la nostra web www.universitatpopular.com, la nostra app “Universitat Popular València”, acudir als nostres centres UP on el personal estarà atenent al públic de dilluns a dijous, de 10:00 h a 13:00h i de 16:30 h a 19:00 h. També disposem d’atenció al públic a les nostres oficines a l’edifici municipal de Tabacalera.

La UP publica la nova programació d’activitats 2017/18


(Castellano) La Universitat Popular de València ofrece para el curso 2017/18 una programación de 21 actividades de ciclo largo: Formación Básica, Formación General, Español para exjeros/as, Cultura Valenciana, Informática, Inglés, Artesanía, Cerámica, Pintura yjoibuix, Gimnasia, Bailes de Salón, Corte y  Confección, Restauración de Muebles, Esmaltes, Danza Valenciana, Tabal i dolçaina, Música, Yoga, Comunicación, Fotografía y Teatro.

Gloria Fuertes i altres dones fortes


El pròxim 12 de juny a les 19 hores el Palauet d’Aiora acollirà el recital GLORIA FUERTES I ALTRES DONES FORTES, a càrrec del grup Faristol, format per María Díaz, Xelo Esplugues i Imma Màñez. Un recital que inclou poemes en castellà i en valencià, d’Àngels Figuera, Begoña Abad, Maria Beneyto, Carmelina Sánchez –Cutillas, Gloria Fuertes i alguna prosa de J.V. Marqués. Un acte organitzat per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques inclusives.

 

Matricula online i presencial per al curs 2017/18


La matriculació telemàtica s’iniciarà el 7 de setembre i no hi haurà preinscripció ni sorteig de places.

  • La matrícula serà online del 7 al 17 de setembre i presencial als centres UP del 18 al 21 de setembre.
  • Un 20% de les places se reserven per a la matrícula presencial, per a evitar l’exclusió de persones amb dificultats d’accés a les noves tecnologies.
  • Del 4 al 17 de setembre s’oferirà sessions informatives per aprendre a utilitzar la app de matricula, als centres UP en diferents horaris i dies.

 

La Universitat Popular de València oferirà enguany per primera vegada la possibilitat de matricular-se a les seues activitats per procediment telemàtic a traves d’una aplicació accessible des de telèfons mòbils, tauletes i ordinadors. La regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha explicat que “l’objectiu és facilitar al màxim el procés de matriculació mitjançant l’ús de les noves tecnologies, i evitar així que les persones interessades hagen de fer cues o realitzar més d’un desplaçament als centres UP per a formalitzar la matrícula”.

El període de matriculació del curs 2017/18 serà exclusivament online del 7 al 17 de setembre; exclusivament presencial del 18 al 21 de setembre en els 28 centres UP i a partir del 25 de setembre fins que s’esgoten les places la matrícula es podrà formalitzar tan online com presencialment als centres.

Del 4 al 6 de setembre els centres UP estaran oberts per oferir la informació sobre el procediment de matrícula i la programació d’activitats del curs 2017/18.

“Hem tingut cura de que el procediment no excloga o discrimine a persones que tenen limitacions per accedir i utilitzar els procediments telemàtics, per això del 7 al 17 de setembre estaran disponibles sols el 80% de les places de cada activitat i centre i el 20% restant es reserva per al període de matrícula presencial, on les persones interessades podran rebre l’ajuda del personal de la Universitat Popular per a formalitzar la matrícula”, assenyala Lozano.

L’aplicació, que estarà disponible al mes de setembre, permetrà consultar tota la programació de la Universitat Popular, preus i places disponibles, en qualsevol dels 28 centres, tant de les activitats de cicle llarg –duració igual al curs escolar- com les activitats del programa “Aules Obertes” –de diferent format, temàtica i duració-.

La plataforma online és intuïtiva, de fàcil ús, i permetrà generar un entorn d’aprenentatge per als diferents grups d’activitat, consultar els horaris i les activitats culturals durant el curs, o rebre notificacions en relació a l’activitat i al centre en el que cada persona es matricula.

Lozano explica que “l’objectiu és prestar un servei cada dia de més qualitat, tenim la voluntat de que la Universitat Popular de València s’adapte al ritme en què es produeixen els canvis en la societat i aconseguir la modernització generant ferramentes més eficients, en aquest cas facilitant la gestió dels processos administratius també per mitjans electrònics”.

 

NORMATIVA SOBRE MATRÍCULA EN LES ACTIVITATS I CENTRES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DURANT EL CURS 2017-2018

 2017-18 UP-NORMATIVA MATRÍCULA-definitiva 11-7-17 VAL

Homenatge a Margarida Borràs en el Dia Internacional contra la LGTBfòbia


La Universitat Popular de València es suma al Dia Internacional contra la LGTBfòbia i a les activitats organitzades per la Regidoria d’Igualtat i Politiques Inclusives! 🏳‍🌈 Et convidem a visibilitzar que som una ciutat que defensa els drets i llibertats i rebutja qualsevol discriminació o discurs d’intolerància. Enguany amb la reivindicació de la memòria LGTBI. Vos esperem! 👋🏼

I per a retre homenatge a les persones que han sigut víctimes de l’odi i l’exclusió social per la reivindicació de la seua identitat de gènere, ens sumem amb un poema de Julio Mate, responsable de #UPBenimaclet dedicat a Margarida Borràs, primera dona ajusticiada a València de la qual es coneix testimoni documental, per ser transexual. Margarida Borràs, filla de notari, va ser penjada en la plaça del Mercat de València al juliol de 1460, després d’haver sigut torturada, perquè havia sigut vista comportant-se i vestida de dona, malgrat haver nascut amb sexe masculí i haver sigut batejada Miquel.

MARGARIDA

Cau la nit i un gat,
negre com el carbó
creua la foscor del carreró
i es deté alçant el cap
al costat d’unes escales velles
i gastades de segles.

Els seus ulls ensopeguen
allà a dalt amb un pardal,
eixe que diuen de S. Joan,
notari dels dies alegres
i de les bogeries d’aquesta ciutat
sempre a la recerca de perduts ideals.

Escolta les seues històries
una cotorra de plomatge brillant,
ella domina un mercat
ple de cròniques anònimes,
històries de gents que vénen i van,
gent de totes les edats.

Davant d’ells, incrustat en les pedres de la Llotja, hi ha un vell drac
que els escolta sense poder parlar
perquè li van travessar la boca
amb una pedra per a fer-lo callar
aquells que creuen tindre el poder i l’autoritat.

I en el silenci d’una ciutat que somnia
un matí diferent que no arriba,
va despertant el pardal,
disposat a explicar-li al drac,
a la cotorra i també al gat,
històries perdudes que ell sap trobar.

Desperteu amics,
aquesta lluna tant lluenta, els estels
que il·luminen el cel aquesta nit
han despertat en mi
una història que ocorregué
ja fa molt temps.

Corria el S. XV i feia molta calor,
el poble estava desficiós
i els que manaven i vetlen per la moral
poguera ser que estigueren preocupats,
i clar, algú hauria de pagar
aquesta preocupació.

I el poble sempre submís
enfront de l’autoritat
va acudir obedient, aplaudint
un espectacle gratuït
en el qual la vida i la mort es donen la mà.

Però també vaig veure com baixaren
i van cobrir el seu cos nu,
com la van ficar en la caixa amb delicadesa, cobrint-la amb la Geperudeta
que li acompanyà en aquest últim viatge
de què no torna ningú.

I este, amics, és el final,
una tomba sense nom,
una història que no hem d’oblidar,
un temps ple de por
pel qual aquests valencians
antics van caminar.

I ara que la lluna comença a amagar-se
camí d’altres terres
i els estels s’apaguen
portant-se la foscor darrere,
haurem de callar nosaltres
i deixar que un nou dia comence.

En fer-se de dia calla el pardal,
vigila la cotorra des del seu pedestal
i es manté mut el drac.
Travessa el carrer el gat
amagant-se en els baixos del mercat
mentre renaix la vida en la ciutat.

Julio Mate

Una festa ciutadana per al Palauet d’Aiora


La Universitat Popular de València ha obert les portes del Palauet d’Aiora amb una festa popular per a donar a conèixer el resultat de la rehabilitació de l’edifici i les noves instal·lacions que albergaran un espai sociocultural de #UPValència amb activitats de diferent format per a impulsar la participació social des de la cultura i el pensament crític.
El Palauet d’Aiora i els seus jardins es van omplir de representants del moviment veïnal del districte marítim, veïnat, antigues mestres de l’escoleta municipal que va estar durant anys situada en l’edifici, formadores i formadors de la Universitat Popular i representants institucionals, per a conèixer les instal·lacions i festejar la seua obertura.

This slideshow requires JavaScript.

L’edifici, que compta amb 700 metres quadrats construïts, distribuïts en tres plantes i un mirador, disposa d’un saló d’actes en la planta baixa, tres aules en la primera planta i una sala de conferències en la segona planta, que ha rebut el nom de “Cambra Alejandra Soler” en homenatge a la mestra de la UP, que ens va deixar recentment als 103 anys, i va ser ferma defensora dels drets i llibertats.

This slideshow requires JavaScript.

L’acte d’obertura va estar presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó. En la seua intervenció va destacar que “és una satisfacció molt gran haver rehabilitat aquest edifici emblemàtic i posar-lo en mans d’una de les institucions municipals que més valor social aporta a la nostra ciutat, la Universitat Popular de València”.

L’alcalde va assenyalar que “amb l’obertura d’aquest espai sociocultural l’Ajuntament de València consolida l’ús públic del palauet i l’obri als barris del marítim de la mà de qui té llarga experiència i excel·lents professionals en dinamitzar la participació social. Ningú millor que la Universitat Popular de València”.

La regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular de València va destacar que “la UP dinamitza i facilita les relacions humanes, perquè posa a la disposició de les persones els espais i les activitats que permeten reunir-nos, compartir, divertir-nos juntes, i en definitiva créixer. I tot açò amb un objecte, que defineix molt bé a la Universitat Popular de València, espentar la participació social des d’una base fonamental: la convivència i el pensament crític”.

En els pròxims dies es traslladarà al palauet d’Aiora les activitats de Ioga, Anglés, Comunicació, Alfabetització i Cultura General de la UP d’Algirós i pròximament s’iniciarà un programa d’activitats culturals.

La UP obri el Palauet d’Aiora: un nou espai sociocultural


La Universitat Popular de València obri a l’emblemàtic edifici del Palauet d’Aiora, al districte de Camins al Grau, un espai sociocultural emblemàtic, “un nou centre de la Universitat Popular amb aules i espais per a desenvolupar les activitats habituals dels centres UP i iniciatives socioculturals obertes al barri i a les entitats cíviques” assenyala la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.

“Amb aquest projecte la Universitat Popular creix i s’enceta una tipologia de centre UP amb instal·lacions més adaptades al compliment dels objectius de la Universitat Popular, a l’obertura als barris i connexió amb les organitzacions socials de l’entorn, al comptar amb sales grans lliures per a l’activitat sociocultural” explica Lozano.

L’Ajuntament de València, mitjançant la regidoria d’Igualtat i polítiques Inclusives, de qui depen la Universitat Popular, ha realitzat una inversió de 288.000 euros en la rehabilitació de l’edifici, un palauet, declarat Bé de Rellevància Local, d’estil eclèctic modernista amb cànons clàssics, construït entre 1899 i 1900, “que serà un espai excepcional per donar impuls a l’obertura als barris, a la dinamització social i cultural i augmentar l’aportació de valor social a la ciutat”, segons Lozano.

La regidora d’Igualtat afirma que “l’Ajuntament està impulsant la Universitat Popular de manera decidida per a potenciar la seua vessant de participació social i plena connexió amb el teixit social dels barris, contribuir al pensament crític i una ciutadania activa i donar resposta a les reivindicacions del veïnat de Camins al Grau i de les associacions del districte, que durant anys han apostat per que aquest patrimoni públic s’obrira als barris”. Amb aquesta actuació “l’Ajuntament de València consolida l’ús públic d’un edifici molt emblemàtic per al barri d’Aiora i per a la ciutat”, assenyala Lozano.

Està previst que la pròxima setmana es traslladen al Palauet d’Aiora les classes de Ioga, anglés, Comunicació, Alfabetització i Cultura General, de la UP d’Algirós, situada a pocs metres. A l’inici del pròxim curs també es traslladarà les classes d’Informàtica per a les que l’edifici disposa d’un aula equipada.

El palauet i el seu jardí, de l’arquitecte Pelegrín Mustieles, es va alçar com a residència habitual per a José i Dolores Ayora, una familia burgesa comerciant. És un edifici declarat BRL, de planta quadrangular amb coberta a quatre aigües i amb una torre en la part central coberta per una cúpula amb teula daurada i claraboia central de ferro i vidre. El jardí, de prop de 17.000 m2, conserva part de la vegetació original, amb més de 40 espècies d’arbrat diferents, entre elles la feijoa més longeva de València.

L’edifici, amb una superfície de 700 m2 construïts, consta de tres plantes i un mirador, i compta amb espais amplis i lluminosos, amb sales adaptades per a realitzar diferents tipus d’activitats des de les classes habituals de la UP a conferències, sessions de formació, taules rodones, encontres ciutadans i projeccions.

This slideshow requires JavaScript.

A la segona planta, una cambra diàfana que és l’aula amb major aforament de l’edifici, portarà el nom de “Cambra Alejandra Soler” en memòria de la que fou mestra de la Universitat Popular-FUE als anys 30. Soler va realitzar una important llavor a la UP pel foment del pensament crític en les dones com a ferramenta per a la igualtat i la transformació social. Aquesta cambra es destinarà, entre altres, a conferències, taules rodones i tertúlies.

En els seus més de cent anys d’història, des del seu primer ús com a residència dels propietaris promotors, el Palauet ha tingut diversos usos que han afectat a la seua configuració interior: discoteca Paradís, escoleta del Patronat Municipal, secció de la Policía Municipal i finalment ara un espai de la Universitat Popular de València.

L’acte d’obertura es celebra divendres 12 de maig a les 18:30 hores amb la presència de l’alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora d’Igualtat i Polítiques inclusives, Isabel Lozano, vicepresidenta de la Universitat Popular.

Escola popular d’Economia


Okonomia arrancarà el pròxim 21 de març


LAS NAVES I LA UNIVERSITAT POPULAR POSEN EN MARXA L’ESCOLA DE CIUTADANIA “PER A TRANSFORMAR VALÈNCIA”


L’Escola de Ciutadania és una experiència pilot promoguda per Las Naves i la Universitat Popular de València. Tots els pilots que es desenvoluparan -sobre economia, participació, vida saludable, mobilitat, igualtat o energia- parteixen d’una metodologia comú, l’anomenada Pedagogia de Freire o de l’Oprimit, amb la què compten les experiències vitals de les persones participants, les quals es converteixen en font de coneixement.

El regidor d’Innovació i Participació Ciutadana, Jordi Peris, explica que este projecte «té a la ciutadania com a centre absolut, com a generador d’idees, motor i factor de transformació de la nostra ciutat, tant a nivell individual com col·lectiu. Esta escola ens dóna la possibilitat de “despertar la consciència”, un canvi de mentalitat que implica la comprensió crítica de les nostres necessitats, les seues causes i conseqüències per, a partir de ahí, establir comparacions amb altres situacions i possibilitats que donen lloc a alternatives en el marc d’una acció eficaç i, com dèiem, transformadora».

El primer projecte que estrenarà esta escola serà el d’Okonomia, l’Escola Popular d’Economia i tindrà lloc a la Universitat Popular Morvedre, en la plaça Roncesvalles. Segons la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i responsable de la Universitat Popular, Isabel Lozano, “la Universitat Popular continua apostant, a través de les seues activitats, pel pensament crític, per l’empoderament de les persones i per accions formatives útils per a la ciutadania, un concepte que forma part dels objectius fundacionals d’esta institució i que hem recuperat la seua vigència amb el projecte municipal del Govern de la Nau per la Universitat Popular”.

Okonomia és un projecte que incideix en la capacitat de qualsevol persona per a decidir com organitzar la seua economia domèstica des de la llibertat, donat que vivim en una societat en la què l’economia cada vegada està més lluny del control de les persones, on els bancs manen i les famílies reben impactes d’informació econòmica d’una manera i amb un lèxic incomprensible, i on es generen necessitats fictícies que comporten por, i en ocasions provoquen situacions econòmiques difícilment superables. «Davant aquest retracte tan fidel de la crisi, l’Escola d’Okonomia pretén crear un espai de creació de coneixement col·lectiu que ens permeta comprendre què ens està passant i com respondre davant estes situacions, tractarem de saber com democratitzar l’economia domèstica de les persones», afegeix Peris.

L’Escola d’Okonomia començarà el pròxim 21 de març, i se celebrarà tots els dimarts, de 19 a 21 hores durant 13 setmanes, al centre Universitat Popular Morvedre (Plaza Roncesvalles, 8). La matrícula es podrà realitzar el 20 de març.

 

Carnestoltes a la UP


La Universitat Popular ha celebrat al llarg del mes de febrer el Carnestoltes en diferents centres de la ciutat, en col·laboració amb entitats i col·lectius socials i educatius dels barris. A Castellar els Carnestoltes han sigut una celebració intergeneracional en el qual a més de la #UPCastellar han participat el Col·legi d’Educació Infantil i Primària de Castellar-Oliveral, l’Institut Públic de l’ESO “Ravatxol” i el Col·legi d’Educació Especial “Rosa LLacer”. Una celebració amb persones de totes les edats des de 3 anys fins a 90 per a compartir cercavila pels carrers del barri, chocolatá, exhibició de batukada i gimnàstica artística en l’Institut.

En #UPTrafalgar, van preparar per grups diferents “chirigotas” i disfresses.

This slideshow requires JavaScript.

#IgualtatReal a la Universitat Popular


Us presentem la campanya institucional al voltant del 8 de març, Dia Internacional
de les Dones, a la que s’ha sumat la Universitat Popular de València. Enguany les activitats tindran com a lema “IgualtatREAL”.
El programa és fruit de les aportacions de diferents àrees, servicis i
regidories de ‘Ajuntament de València, amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la
Generalitat Valenciana i entitats i associacions de la nostra ciutat. Un esforç del qual estem
molt satisfetes, perquè oferix una àmplia varietat d’enfocaments i la implicació de moltes
persones i professionals.
Aquí podeu descarregar la programació de la Universitat Popular que forma part del conjunt d’un programa més ampli:
Volem visibilitzar les dones, potenciar la sensibilització de la ciutadania cap a la igualtat entre
dones i homes i la superació de rols i estereotips de gènere, ressaltant les opcions vitals i
l’apoderament de les dones. I amb això, reivindicar l’eradicació de les discriminacions en tots
els àmbits: cultural, social, polític, artístic, etc.
Trobareu la campanya als carrers de la ciutat amb cartells en suports publicitaris exteriors
(MUPIS); en cartells exposats en les Universitats Populars, Centres de Joventut, Centres
d’Activitats de Persones Majors, Biblioteques Municipals, Centres Municipals de Serveis
Socials, Centres Escolars, etc; en els tríptics del programa d’activitats com els que es pot descarregar a aquesta pàgina i
en el canal Bussi de la flota d’autobusos de l’EMT. I en unes boniques xapes, que volem que tot
el món porte a la solapa.

#ELLES PENSEN arranca amb una conferència de Llum Sanfeliu


La Universitat Popular de València inicia avui el seu programa d’actes amb motiu del seu 114 aniversari amb una conferència de Llum Sanfeliu en el paranimf de la Universitat de València.

This slideshow requires JavaScript.

Arranca el programa #ellespensen #idees que transformen el món, que enguany la Universitat Popular dedica al feminisme com a referent de pensament crític i impulsor de la tranformació social.

Avui, Llum Sanfeliu obri el programa amb una rèplica a la conferència “La crítica de la Universitat Popular” que va impartir Anselmo Arenas en 1903 en el curs inaugural de la UP de València, fundada per Blasco Ibañez aquell any. Una conferència en la qual Arenas realitza una defensa de la Universitat Popular davant els atacs que aquesta i els seus fundadors reben de sectors eclesiàstics i conservadors.

Conferencia de Anselmo Arenas “La crítica de la Universidad Popular”, en 1903.

En l’acte es presentarà també el número 1 de QUADERNS DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA, en què es reuneix la conferència que en el primer curs de la UP de València, en 1903, va impartir Gumersindo de Azcárate sobre “La imparcialitat de la ciència” i la rèplica que més de cent anys després, en 2016 va realitzar per a la Universitat Popular de València la doctora honoris causa per la Universitat de València María-Ángeles Durán, sota el títol actualitzat de “La impossible neutralitat de la ciència”.

A més, en l’acte es proyectarà l’entrevista a Alejandra Soler, realitzada al febrer de 2017 per la periodista Anna Gimeno per a la Universitat Popular de València amb motiu del 114 aniversari d’aquesta institució. L’entrevista se centra en la participació de A. Soler, com a professora, en la Universitat Popular impulsada per la F.U.E  a València en el curs 1931/32, els seus objectius, la metodologia, la participació de les dones i la importància del pensament crític com a part de l’ideari republicà i de la Universitat Popular.

 

El programa pot descarregar-se en pd també aquí.

 

 

Elles pensen: idees que transformen el món.


 

El mes de febrer és el mes d’aniversari de la Universitat Popular de València. El 8 de febrer de 1903 es va inaugurar, per iniciativa de Vicente Blasco Ibáñez, la primera Universitat Popular de la nostra ciutat, i una de les primeres d’Espanya. La UP cumpleix doncs 114 anys i ho celebra amb un programa d’activitats al voltant del pensament crític, un concepte que forma part dels objectius fundacionals d’esta institució i que ha recuperat la seua vigència com un dels eixos principals de treball d’este projecte municipal.

Per aprofundir en la importància de fomentar el pensament crític per a impulsar una ciutadania activa, la UP ha preparat un programa d’actes que ens permetrà conéixer millor el paper del pensament crític de les dones en la transformació social. Així, sota el lema “Elles pensen. Idees que transformen en món” al llarg del mes de febrer es celebrarà dos conferències i una conferència-debat, la projecció d’una entrevista-documental i l’edició d’un quadernet amb les conferències dels actes d’aniversari de 2016.

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS:

 

DIMARTS 21 FEBRER 2017

LA NAU. PARANIMF. CARRER DE LA UNIVERSITAT, 2. VALÈNCIA

19.00 HORES

 

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 1 DELS QUADERNS DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA

CONFERÈNCIES DE SEGLE A SEGLE: “LA IMPOSSIBLE NEUTRALITAT DE LA CIÈNCIA”. A càrrec de Gumersindo de Azcárate (1903) i M. Ángeles Durán (2016).

 

CONFERÈNCIA

LA CRÍTICA DE LA UNIVERSITAT POPULAR

LLUM SANFELIU GIMENO – PROFESSORA TITULAR D’HISTÒRIA DE L’EDUCACIÓ I FEMINISTA – FA LA RÈPLICA A LA CONFERÈNCIA de 1903 D’ANSELMO ARENAS – CATEDRÀTIC DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA –

 

 

PROJECCIÓ DE L’ENTREVISTA-DOCUMENTAL: “ALEJANDRA SOLER I LA UNIVERSITAT POPULAR DE LA REPÚBLICA”,  una entrevista de Anna Gimeno i producció de la UP de València.

 

DIJOUS 23 FEBRER 2017

MUVIM. CARRER DE QUEVEDO, 10. VALÈNCIA

19.00 HORES

CONFERÈNCIA

LES DONES FEM HISTÒRIA CAP A LA IGUALTAT I LA LLIBERTAT

ISABEL MORANT DEUSA – CATEDRÀTICA D’HISTÒRIA MODERNA I FEMINISTA

 

DIMARTS 28

PALAU DE CERVELLÓ. PLAÇA DE TETUAN, 3. VALÈNCIA

19.00 HORES

CONFERÈNCIA-DEBAT

LA MARXA DE LES DONES. ACTUALITAT I MEMÒRIA DEL FEMINISME

Amb CONCEPCIÓN GISBERT JORDÀ – ADVOCADA I FEMINISTA i CRISTINA PÉREZ PÉREZ – ESPECIALISTA EN GÈNERE I POLÍTIQUES D’IGUALTAT I FEMINISTA

Modera: ISABEL MORANT DEUSA – CATEDRÀTICA D’HISTÒRIA MODERNA I FEMINISTA

 

La felicitat, segons Spinoza


Encetem el cicle FILOSOFIA PER A PROFANES. El cicle és d’entrada lliure i es pot seguir complet o assistir sols a la última sessió -entrada lliure fins a completar aforo-, que tindrà lloc el 8 de febrer a les 19 hores a la biblioteca de La Rambleta.

Fiosofia per a profanes consisteix en un cicle de quatre sessions curtes de treball a l’aula, que es celebren a la UP de Sant Marcel·lí, en les que s’escolta quatre converses radiofòniques (RNE) de 10 minuts amb la professora Maite Larrauri sobre el llibre LA FELICITAT, segons Spinoza -Tàndem edicions i Los libros de Fronterad- del que és autora. A cada sessió s’escolta una entrevista, que ve a tractar una de les quatre parts en què ha dividit el llibre, i es prepara preguntes i dubtes sobre el contingut escoltat. En finalitzar les quatre sessions preparatòries, es celebrarà la sessió de cloenda, el 8 de febrer a les 19 hores, a la biblioteca de La Rambleta, amb Maite Larrauri, per participar en un debat en el que la professora de filosofía i autora de la col·lecció Filosofía per a profans, respondrà a les preguntes i dubtes de les persones participants.

Les sessions de treball previ es desenvoluparan al centre UP de Sant Marcel·lí, a les diferents aules,  els dies:

SESSIÓ 1: 23 i 24 de gener de 2017.

SESSIÓ 2: 25 i 26 de gener de 2017.

SESSIÓ 3: 30 i 31 de gener de 2017.

SESSIÓ 4: 1 i 2 de febrer de 2017.

Cada sessió preparatòria es celebrarà dos dies.

El cicle forma part del projecte de centre de la UP Sant Marcel·lí, que enguany té com a eix central LA FELICITAT, un concepte que està treballant-se a totes les aules de forma transversal.

MATERIALS PER AL CICLE: https://filosofiaparaprofanos.com/

DESCÀRREGA DELS AUDIOS DE LES ENTREVISTES SOBRE “LA FELICIDAD, según Spinoza”: https://filosofiaparaprofanos.com/2016/12/01/los-cuatro-programas-de-radio-sobre-la-felicidad-segun-spinoza/

 

 

 

Tallers de gener: memòria, salut, emocions, artesania.


La Universitat Popular ha programat per al mes de gener nous cursos del programa COORDENADES. AULES OBERTES. Una edició de cursos i tallers que inclou “Memòria històrica amb versos”, un “Taller vivencial de resiliència. Travessar el dol”, “Recordant el barri” un projecte sobre la memòria oral de cada barri, “Dormir millor és salut”, “Prevenció de la diabetis tipus 2 mitjançant la participació social”, “Consum conscient i estil de vida saludable”, “Taller de recursos per a l’ocupació”, “Joieria sobre metall” i “Artesania sobre paper”. La resta de cursos es desenvoluparan de febrer a maig de 2017 i s’aniran publicant a la nostra web a la secció d’Activitats/Coordenades.

Nous cursos i tallers per a gener


  La Universitat Popular obri una nova edició de cursos i tallers del programa “Coordenades. Aules obertes”, que es desenvoluparà de gener a maig de 2017. En el mes de gener començaran els cursos de “Memòria històrica amb versos”, el “Taller vivencial de resiliència. Travessar el dol”, “Recordant el barri” un projecte sobre la memòria oral de cada barri, “Dormir millor és salut”, “Prevenció de la diabetis tipus 2 mitjançant la participació social” i “Consum conscient i estil de vida saludable”. La resta de cursos es desenvoluparan de febrer a maig: “Eficiència energètica i mesures d’estalvi a la vivenda”, “Igualtat i equitat de gènere”, “Alfabetització emocional”, “Ciutadania i participació” i “Alimentació saludable”.

La nova proposta de Coordenades inclou conferències, tallers i cursos, alguns d’ells d’entrada lliure, sempre prèvia inscripció.

 

 

La memòria de les dones: ferramenta de transformació social


Aquest projecte reuneix els arxius audiovisuals de 16 entrevistes en profunditat a dones de dierents edats, totes participants de tres centres de la Universitat Popular de València, en les que parlen durant més de 20 hores, de diferents temàtiques que els afectat al llarg de la vida: vida laboral, relacions personals, revolucions, transgressions, sexe, maternitat, educació, la transició, la democràcia,.. Tot queda recollit i accessible a traves de la web universitatpopular.com o l’entrada directa de igualtatimemoria.universitatpopular.com

Arxiu d’Igualtat i Memòria: “Obrir portes, encendre cors”


tarjeta-dones-caminant-jpeg

La Universitat Popular de València presentarà, el pròxim dimecres 14 de desembre, en el Centre del Carme, el projecte “Obrir portes, encendre cors. Arxiu d’Igualtat i memòria”, una iniciativa impulsada per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de València i la Federació Espanyola d’Universitats Populars –FEUP- a càrrec de la casella de l’IRPF del 2015 per a fins socials.

“El tresor de la Universitat Popular són les seus participants, dones de diferents generacions, amb una trajectòria vital d’una riquesa personal i social sovint infravalorada, que calia rescatar i fer valdre, perquè és la memòria oral de la nostra ciutat i de les seues dones, part de la història social de la València del segle XX i principis del XXI, des de la perspectiva de les més invisibles, les seues dones” explica la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.
El projecte, assenyala Lozano, “té com a resultat un tesaurus d’accés públic que recull, en format de vídeo i transcripcions, la memòria oral d’un grup de dones, participants de la Universitat Popular, que han sigut entrevistades i el seu relat enregistrat en vídeo i indexat per a facilitar la consulta per blocs temàtics”.
La paraula tesaurus, diu Lozano, “significa tresor, i no és casual que la paraula de les dones de la Universitat Popular, el relat de la seua història, mai escrita, es recopile en un tesaurus que té com objecte recuperar la seua veu  i visibilitzar el que elles tenen a dir sobre la seua història que és la nostra”.
El tesaurus, accessible online al públic a partir de la data de presentació, és de fàcil consulta i permet veure i escoltar les 16 dones, de diferents generacions, entrevistades raonant sobre la València del segle XX i XXI, amb la igualtat i la salut integral de les dones com a eix vehicular, de forma que es pot fer un recorregut per les formes de vida, normes socials, estratègies de supervivència, concepcions socials sobre la maternitat i la criança, la reproducció, l’aprenentatge, el mercat i les condicions laborals, les relacions socials, la salut, la mort, els costums, els canvis, entre altres.
Amb aquest projecte, que naix amb vocació de continuïtat, hem volgut “contribuir a la recuperació de la memòria col·lectiva de les dones i la creació d’un arxiu semàntic en matèria d’igualtat com a ferramenta per a la formació i transformació de les dones des d’una perspectiva de gènere. L’arxiu d’Igualtat i memòria té tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer.

L’arxiu d’Igualtat i memòria estarà accessible a través de la pàgina www.universitatpopular.com

25-N, la UP contra les violències masclistes


Amb motiu de la celebració el 25N del Dia Internacional contra la violència masclista, la Universitat Popular, com cada any, organitza activitats als seus centres i participa d’activitats impulsades per altres institucions i organitzacions. El programa complet de la regidoria d’Igualtat el podeu descarregar ací: 1116-programacio-igualmentfest1116-programacio-igualmentfest .I la informació completa es pot consultar a aquesta web: http://www.igualmentfest.com/

Subministrament i instal.lació dels següents equips:


 ANUNCI RESUM

Objecte:  CONTRACTE MENOR DE SUBMINISTRAMENT I INSTAL.LACIÓ D’EQUIPS INFORMÀTICS PER A LA RENOVACIÓ EN ELS CENTRES DE LA UNIVERSITAT POPULAR DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA.

Tipo de contrato: SUBMINISTRAMENT.

Pressupost màxim: 17.900,00.-€, més 21% IVA por importe de 3.759,00.-€.

DATES:

Data de publicació:      22/11/2016

Fi de termini: 25/11/2016 12:00 hores

Data d’adjudicació:

Responsable: Secció Administrativa

DOCUMENTACIÓ

Descarregar anunci i documentació: anunci-per-a-presentacio-de-propostes

 

La UP se suma al Dia Internacional de Ciutats Educadores


La Universitat Popular de València se suma a la celebració, el 30 de novembre, del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Del 30 de novembre al 4 de desembre, l’Ajuntament de València, a través de la seva regidoria d’Educació, ha organitzat un programa d’actes entorn d’aquesta celebració que compartirà amb més de 480 ciutats de tot el món.

Si el meu pare visqués el portaria …


Rovella i Morvedre en El Rapte d'Europa

Seguim amb la segona sessió del projecte “El rapte d’Europa” sota la direcció de Jesús Rubio. En aquesta jornada de treball les participants de la Universitat Popular de Rovella i Morvedre han pres part en una dinàmica de grup que ha servit d’escalfament, per estrènyer vincles i trencar barreres en la comunicació i interacció amb les altres persones de l’equip. Música, respiració rítmica, estiraments, moviments suaus, tècniques de relaxació, desplaçaments per la sala i ball a ritme de bolero i de pasdoble.

Durant la dinàmica, els records han saltat en en veu baixa d’oïda en oïda o han estat revelats en veu alta per compartir la memòria amb la qual es compondrà el mosaic d’història no escrita que significa el projecte El rapte d’Europa. Després de la dinàmica a la sala Espai Inestable, les participants han realitzat un passeig pel centre històric de València amb Jesús Rubio, per estimular la memòria i que aflorin els records a peu de carrer de la història viscuda de la ciutat.

La creació escènica s’oferirà al públic en una sola sessió la vesprada del 24 de novembre a les 20:00 hores i en sessió per a la Universitat Popular el 23 de novembre a les 10:30 hores, en Espai Inestable.

 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

La UP participa en “El rapte d’Europa”


La Universitat Popular de València s’embarca en un nou projecte. Aquesta mateixa setmana hem començat la nostra participació en la creació escènica col·lectiva “El rapte d’Europa”, dirigida pel ballarí i coreògraf Jesús Rubio Gamo. Es tracta d’un projecte artístic itinerant, una “festa de la memòria” com la defineix el director, per fer valdre la memòria col·lectiva d’Europa, una memòria emocional, a peu de carrer, d’allò del que no queda constància formal. No es tracta d’una memòria històrica sinó d’una memòria subjectiu-col·lectiva, com explica, una recopilació de vivències, emocions, records de persones de diferents punts d’Europa, amb els quals Rubio compon una creació artística. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració de la Casa Encendida, El Centre d’Art 2 de Maig de Madrid i ara la Universitat Popular de València.

A la Universitat Popular el treball de dinamització de teixit social és permanent. Amb aquest projecte seguim teixint a través de la trobada amb altres persones i l’intercanvi de records i anècdotes. “El meu objectiu és viatjar per diferents llocs, coneixent a persones anònimes que vulguin compartir els seus records i expectatives individuals, les seves petites històries. Vull que junts teixim una sort de memòria col·lectiva i nostàlgica que s’erigeixi com a monument a totes les cançons, somnis i utopies que va produir la nostra mediocritat europea. Un monument a tots els nostres desenganys i a la bellesa del nostre fracàs”, assenyala Rubio.

Per a aquesta aventura hem comptat amb la col·laboració d’Espai Inestable i participants dels centres de Rovella i Morvedre de la Universitat Popular. En la primera sessió preparatòria cada participant ha explicat alguns dels seus records sobre la seva pròpia història ancorada a la ciutat de València, una memòria no escrita que es revela i es comparteix.

La creació escènica s’oferirà al públic en una sola sessió la vesprada del 24 de novembre a les 20:00 hores i en sessió per a la Universitat Popular el 23 de novembre a les 10:30 hores, en Espai Inestable.

PRIMERA SESSIÓ D'”EL RAPTE D’EUROPA” EN ESPAI INESTABLE AMB LA UNIVERSITAT POPULAR DE VALÈNCIA:

 

This slideshow requires JavaScript.

El Real Monestir de la Trinitat obri les portes a la Universitat Popular


El Real Monestir de la Santíssima Trinitat de València obre les seves portes als grups de participants de la Universitat Popular de València. Aquest curs la major part dels centres de la UP realitzaran visites guiades a aquesta joia del patrimoni valencià a través de la programació de CULTURUP, el projecte de gestió cultural de la UP . El Real Monestir de la Santíssima Trinitat de València és un monument declarat Bé d’Interès Cultural en 1982 per la seva importància històrica i artística. Està situat en la marge esquerra del riu Turia, al costat del Museu de Belles arts Sant Pío V, al començament del carrer Alboraia de València. Va ser fundat en 1445 sobre el solar d’un convent trinitari establert en 1256, per a la cura de l’hospital adjunt de Sant Guillén, per la reina María de Castella, esposa d’Alfons V el Magnànim i regenta del regne durant la llarga absència del seu marit. La reina va ser sepultada en ell, en un bell sarcòfag de pedra que encara es conserva. Entre 1463 i 1490, època d’esplendor del monestir com a focus cultural i espiritual, va ser abadessa, la cèlebre escriptora i humanista sor Isabel de Villena i va ser mèdic de la comunitat el poeta Jaume Roig.
Tota la informació a: http://monasteriotrinidad.es/

This slideshow requires JavaScript.

La Universitat Popular obri la matrícula dels 20 cursos nous de valencià als barris


viure-en-valencia-ultimaLa Universitat Popular de València obri el 17 i 18 d’octubre el període de matrícula per als nous cursos de valencià del programa “Coordenades: aules obertes”. Es tracta d’un programa, anomenat “Viure en valencià” de 20 nous cursos de valencià per a preparar els exàmens de coneixements orals, elemental i mitjà de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, i que se sumen a les classes de cicle llarg de Cultura Valenciana que venen desenvolupant-se a altres 9 centres UP de la ciutat.

Els nous cursos s’han distribuït en diferents dies i horaris i en vint barris més de la ciutat, per a facilitar l’accessibilitat de persones amb diferents necessitats. “D’esta forma la possibilitat d’aprendre valencià s’acosta a les persones a cada barri, inclosos els pobles de la ciutat”, ha dit Isabel Lozano, regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular.

Concretament, el 17 d’octubre és la matrícula en els centres de la Universitat Popular del Palmar, Natzaret, Benifaraig, Carpesa, Cases de Bàrcena i na Rovella. El 18 d’octubre és la matrícula en els centres d’Algirós, Benimàmet, Cabanyal, Castellar, Forn d’Alcedo, la Torre, Malva-rosa, Orriols, Pinedo, Borbotó, Massarrojos, Poble Nou, Russafa i Sant Isidre.

Els cursos per a la preparació de l’Oral i l’Elemental –Valencià bàsic- començaran el 24 i 25 d’octubre, i els cursos per a la preparació del Grau Mitjà començaran al mes de febrer.

Els cursos de valencià, denominats “Viure en valencià”, tenen una duració de 54 hores al llarg de 27 sessions d’hora i mitja de duració, dos dies a la setmana, que varia en funció del centre escollit. El preu del curs és de 25 euros i els requisits són ser major de 18 anys i  resident a València. La informació està detallada en la web www.universitatpopular.com, al Facebook @universitatpopularvalencia i en Twitter @univ_po_pu_lar.

La formalització de matrícula s’ha de fer de forma presencial al centre escollit per a rebre el curs. Amb esta edició de Coordenades, “llancem una oferta important per fer arribar el coneixement i l’ús de la nostra llengua als barris i als pobles de la ciutat, a una població que, d’una altra manera, difícilment accedix a acadèmies o als cursos de l’Escola Oficial d’Idiomes per a aprendre valencià”, ha dit Lozano.

La Universitat Popular de València compta amb 28 centres distribuits als diferents barris i pedanies de la ciutat. Enguany més de 8.800 persones s’han matriculat a les seus activitats de cicle llarg –de setembre a juny-, en les 23 disciplines diferents que es mantenen en cada curs.

Lozano també ha assenyalat que “la Universitat Popular és ara més gran que mai. Este curs s’enceta una nova etapa en la Universitat Popular amb l’objectiu de desenvolupar tot el seu potencial”.

valenciaEl programa Coordenades, afirma la regidora, “és una confirmació de l’aposta decidida d’este ajuntament per a impulsar la Universitat Popular, una mostra de la convicció d’este ajuntament per la participació social, el protagonisme dels barris i de les persones que els conformen”.

Lozano considera que “ens prenem molt seriosament l’educació al llarg de la vida, la formació per al creixement personal i per a una ciutadania crítica que faça possible una veritable participació social”. Els centres de la Universitat Popular comencen a ser “centres de referència dels barris per a la participació social, la igualtat i la inclusió”.

Amb Coordenades la Universitat Popular es connecta a la realitat de la ciutat i de la seua gent mantenint les activitats de cicle llarg de sempre i, a més, oferint una oferta d’acord amb l’actualitat i pròxima a les persones, a cada barri, a prop de casa i amb uns preus que permeten la inclusió de totes i tots en el programa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La matrícula del Curs 2016/2017 serà del 12 al 21 de setembre


El període de matrícula del curs 2016/17 serà del 12 al 21 de setembre, en horari de 10:00 a 13:00 hores i de 16:30 a 19:00 hores, per a les persones que es varen preinscriure abans de l’estiu. Una vegada superat este període, en cas d’haver-hi places lliures, podran matricular-se les persones que, tot i no haver-se preinscrit a juny, desitgen fer-ho. Les dates de matrícula per a cada activitat, així com el llistat del resultat del sorteig de places poden consultar-se i descarregar-se en la nostra web a l’enllaç http://universitatpopular.com/va/resultado-del-sorteo-de-plazas-curso-20162017/ .

sorteoLa matriculació serà presencial als 28 centres de la Universitat Popular. Les activitats de cicle llarg són: ALFABETITZACIÓ, ANGLÉS, ARTESANIA, BALLS DE SALÓ,  CERÀMICA, COMUNICACIÓ, CULTURA GENERAL, CULTURA VALENCIANA, DANSA VALENCIANA, ESMALTS, ESPANYOL PER A ESTRANGERS/ES, FOTOGRAFIA, GIMNÀSTICA, GIMNÀSTICA-IOGA, INFORMÀTICA, MECANOGRAFIA, MÚSICA, PINTURA I DIBUIX, RESTAURACIÓ DE MOBLES, TABAL I DOLÇAINA, TALL I CONFECCIÓ I TEATRE.

Per a cada una de les 22 activitats de cicle llarg (setembre a juny), mitjançant el sorteig, s’ha assignat dos lletres, que són les que indiquen l’ordre d’inici de la matriculació en la llista alfabètica de persones sol·licitants de plaça. Així, cada activitat té assignades un parell de lletres consecutives que determinen el cognom pel qual es començarà a matricular.

Per al curs 2016/17 la Universitat Popular ha oferit 557 grups d’activitat i 22 activitats diferents de cicle llarg (duració de setembre a juny) als seus 28 centres en la ciutat.

Del 5 al 8 de setembre, de 10:00 a 13:00 h es podrà resoldre possibles errors i presentar reclamacions, si és el cas.

Les classes de la Universitat Popular començaran els dies 28 i 29 de setembre, segons si el curs al qual s’han matriculat és de dilluns-dimecres o de dimarts-dijous.

 

 

La UP ha realitzat més de 1500 activitats culturals amb el programa CULTURUP este curs


retall culturupEl curs 2015/2016 la Universitat Popular ha realitzat més de 1.500 activitats programades a través de Culturup i ha gestionat més de 54.000 assistències a les diferents propostes culturals. En este curs s’ha organitzat l’asistència de més de 400 persones a projeccions de documentals doblats i 900 assistències a projeccions de documentals en V.O. Pel que fa al teatre, s’han gestionat 6000 assistències a representacions teatrals i respecte al cinema la UP ha promogut més de 7000 assistències a projeccions cinematogràfiques en la ciutat, de les quals 2000 han sigut específicament per al cicle de cinema espanyol.

A més de l’oferta formativa en les aules, al llarg del curs la Universitat Popular desenvolupa el programa CULTURUP, una programació d’actes educatiu-culturals per a les persones inscrites en els diferents centres UP.

Mitjançant CULTURUP, la Universitat Popular de València ofereix als seus i les seues participants un servei de gestió cultural que facilita l’accés als recursos culturals de la ciutat i de les diferents comunitats autònomes, especialment la Comunitat Valenciana.

Des d’aquest servei es gestiona l’assistència dels grups a tot tipus d’activitats culturals: xarrades, visites a museus, municipis o enclavaments d’interès històric, natural o artístic, recorreguts de senderisme, recorreguts històrics,  concerts, representacions de teatre, cinema, òpera, conferències, exposicions, recitals, recorreguts guiats, … entre altres.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

El Palau d’Aiora acollirà el pròxim curs el centre UP d’Algirós


Al llarg del pròxim curs el palau d’Aiora acollirà la seu del centre de la Universitat Popular d’Algirós, que actualment ocupa una planta baixa al mateix carrer Músic Ginés. La regidoria d’Igualtat i polítiques Inclusives, de qui depén la Universitat Popular, ha destinat una dotació de 288.000 euros com a inversió per a la rehabilitació ja en marxa. L’edifici, que consta de tres plates i un mirador, comptarà amb espais amplis i lluminosos, amb sales adaptades per a realitzar diferents tipus d’activitats com classes de ioga o ball, i espais grans per al taller de plàstica i sales per a cursos d’idiomes, informàtica o Cultura General, entre altres.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha indicat que l’Ajuntament fa una aposta ferma per la Universitat Popular i dona resposta a la necessitat d’obrir al barri d’Aiora, al districte de Camins al Grau, un centre de la Universitat Popular de València sol·licitat pels veïns i Veïnes des de fa molts anys, en un espai adequat a les necessitats. Per fi es veu atesa una de les reivindicacions més repetides per l’Associació de Veïns Marítim-Aiora”. Lozano ha explicat que “amb aquesta actuació la regidoria “dota i consolida d’ús públic un edifici molt especial i valuós, tant per al barri d’Aiora com per a la ciutat” El palau, d’estil modernista i que data de 1900, “és un espai d’excepció per a la dinamització social i cultural de València”, segons Lozano.

El palau i el seu jardí es va alçar com a vila d’esbarjo entre 1899 i 1900 per a José Ayora per l’arquitecte Pelegrín Mustieles. És un edifici declarat BIC, de planta quadrangular amb coberta a quatre aigües i amb una torre en la part central coberta per una cúpula amb teula dorada i claraboia central de ferro i vidre. El jardí conserva part de la vegetació original.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

La UP publica el resultat del sorteig de places per al curs 2016/17


La Universitat Popular de València ha realitzat el sorteig públic de les places per a les activitats de cicle llarg (setembre a juny) del curs 2016/2017. Els llistats amb el resultat del sorteig s’exposen als 28 centres de la UP en la ciutat i també es podran consultar a la web universitatpopular.com i a la nostra pàgina de facebook @universitatpopularvalencia. Per a cada una de les activitats, mitjançant el sorteig, s’ha assignat dos lletres, que són les que indiquen l’ordre d’inici de la matriculació en la llista alfabètica de persones sol·licitants de plaça. Per al curs 2016/17 la Universitat Popular ha ofertat 557 grups d’activitat i 22 activitats diferents de cicle llarg als seus 28 centres en la ciutat.

2016-resultado sorteo-val (3)

RESULTADO SORTEO 2016-17 VAL (1)

La regidora d’Igualtat i vicepresidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, explica que “per al pròxim curs es manté la oferta d’activitats llargues habitual, amb 22 opcions diferents, a les quals se sumarà la segona edició del programa “Coordenades. Aules obertes” amb activitats de diferent format, més curtes i amb continguts d’actualitat”. Un dels objectius de la UP “és donar un nou impuls al treball per a la participació social des del coneixement i la formació, aprofundir en l’obertura als barris i consolidar la Up com referent de treball intergeneracional amb la igualtat, la inclusió i la solidaritat com a eixos”, explica la regidora.20160712_111048

A partir del dia 5 de setembre a les 11:00 hores es podrà consultar, a tots els centres de la UP, a més de les lletres resultants del sorteig, la llistat completa de persones admeses sol·licitants de plaça. I del 5 al 8 de setembre, es podrà resoldre possibles errors i presentar reclamacions, si és el cas. El horari d’atenció el dia 5 serà de 11:00 a 13 hores i els dies 6, 7 i 8 serà de 10:00 a 13:00 h.

Cada activitat té assignat un dia i hora específics de matrícula, entre els dies 12 i 21 de setembre, de forma que per a matricular-se cal consultar en el llistat la data concreta en la que cal acudir als centres a formalitzar la matrícula o, en cas de no poder assistir personalment, delegar en una persona per representació.

Les classes de la Universitat Popular començaran els dies 28 i 29 de setembre, segons si el curs al que s’han matriculat és de dilluns-dimecres o de dimarts-dijous.

La matriculació serà presencial als 28 centres de la Universitat Popular.

Les activitats de cicle llarg són: ALFABETITZACIÓ, ANGLÉS, ARTESANIA, BALLS DE SALÓ,  CERÀMICA, COMUNICACIÓ, CULTURA GENERAL, CULTURA VALENCIANA, DANSA VALENCIANA, ESMALTS, ESPANYOL PER A ESTRANGERS/ES, FOTOGRAFIA, GIMNÀSTICA, GIMNÀSTICA-IOGA, INFORMÀTICA, MECANOGRAFIA, MÚSICA, PINTURA I DIBUIX, RESTAURACIÓ DE MOBLES, TABAL I DOLÇAINA, TALL I CONFECCIÓ I TEATRE.

Gràcies per la confiança dipositada este curs en nosaltres


20160630_CARTA REGIDORA

 

Benvolgudes i benvolguts participants,

 

Arriba el mes de juny i el curs 2015/16 s’acaba. Vull, en primer lloc, agrair-vos la confiança dipositada en este projecte municipal que tantes alegries i satisfaccions ens dóna a qui el coneguem de prop.

Esperem que aquests mesos formant part d’este projecte tan necessari haja assolit les vostres expectatives i el valoreu com un procés, un camí d’aprenentatge, de creixement personal i d’obertura de portes a la participació social.

L’any ha passat en un no res. Hem començat amb prudència a recollir observacions, coneixement i pràctiques que podem assolir i també altres que podem millorar progressivament, i hem encetat una etapa que no vol altra cosa que impulsar la Universitat Popular cap allà on les persones, la ciutadania, necessita que vaja.

Este curs, hem encetat algunes activitats complementàries a les anuals amb el programa Coordenades, i hem aprovat la modificació del reglament de preus públics perquè ens impedia poder programar noves activitats i donar cabuda a més persones. Amb esta modificació ha sigut necessari actualitzar els preus públics, que no s’havien ajustat ni a l’IPC des de 1996. Heu vist que les activitats fonamentals d’aprenentatge, com Alfabetització o Cultura General només han pujat 7 euros per al conjunt de l’any. Les altres, s’han ajustat als preus públics vigents com una mesura per comprometre l’assistència i l’aprofitament de totes les places que s’ofereixen. La UP és un servei públic molt demandat, ja ho sabeu, i és important que en el transcurs del curs no es quede cap plaça per cobrir mentre hi haja una persona que necessite aprofitar-la.

Espere que el pròxim curs torneu a gaudir d’este projecte que ens fa créixer a nosaltres i ompli d’orgull a la nostra ciutat.

 

Una abraçada

 

Isabel Lozano

Regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives

Vicepresidenta de la Universitat Popular

L’hort escolar intergeneracional dona una excel·lent collita pedagògica


La Universitat Popular de València està desenvolupant un projecte d’hort escolar intergeneracional que s’ha convertit en una plataforma d’aprenentatge per a consolidar un grup d’horta estable amb cultius permanents, entre altres a l’horta de La Torre. El projecte va començar a partir d’una col·laboració amb l’IES Jordi de Sant Jordi, arran de les comunitats d’aprenentatge de les que forma part este Institut i el IES Font de Sant Lluís.

“Ceramistes al cub”, de la UP Sant Marcel·lí, al Centre Cultural Rambleta


Cartell Ceramistes al cub def

L’impuls creatiu a l’activitat de Ceràmica ens deixa per a la fi de curs una mostra que no podem perdre de vista. Del 17 al 29 de juny es pot visitar a l’Espai cultural de la Biblioteca Pública Municipal Clara Santiró i Font (Centre Cultural Rambleta) CERAMISTES al cub, una recopilació de la feina realitzada pel grup de participants de Ceràmica del centre UP Sant Marcel·lí amb la formadora Olga Fort.

 

Encontre amb Begoña Abad a la Universitat Popular


begoña-abad-1

El centre UP Rovella ha acollit, amb motiu del final de curs, una trobada amb la poeta Begoña Abad, una autora el poemari de la qual han treballat els grups d’Alfabetització i Cultura General de Sant Isidre, Rovella i Benimàmet, amb la formadora María Díaz. La trobada s’ha celebrat en el marc del programa “Paraula Obrera” organitzat per Vicent Camps i en ella les persones participants dels centres esmentats van oferir un recital del poemari “Como aprender a volar” en presència de la poeta.

Participants de l’activitat d’Alfabetització de Benimàmet van recitar “Profecia de Rafael de León”. Al voltant de 20 persones dels tres centres, participants de Cultura Gerneral i Alfabetització, han format un grup denominat “Fuegos que arden” i ha treballat des del curs anterior el poemari de Begoña Abad “Como aprender a volar”.

A més, en la trobada, les participants Amparo Codoñer i Eufrasia Rodríguez van oferir la representació de l’obra teatral d’Abad, Cenizientas, en la qual retrata amb ironia a una dona submissa en la postguerra espanyola que després de ser humiliada pel seu marit, i després de la mort d’aquest, pensa en què fer amb les seues cendres. El decorat per a la representació va estar realitzat per un alumne de Pintura i Dibuix de Rovella.

 

This slideshow requires JavaScript.

El saló d’actes de Rovella es va omplir de participants i seguidors i seguidores de l’obra d’Abad. També van assistir Josep Valero i Daniel Tormo, de la companyia teatral Crit.

 

LA MEDIDA DE MI MADRE

No sé si lo he dicho:
mi madre es pequeña
y tiene que ponerse de puntillas
para besarme.
Hace años yo me empinaba,
supongo, para robarle un beso.
Nos hemos pasado la vida
estirándonos y agachándonos
para buscar la medida exacta
donde podemos querernos.

Begoña Abad

Fotograleria de la inauguració de Mirades 15×15


Més de mil persones ens acompanyaeon en la inauguració de l’exposició MIRADES 15×15 de fi de curs de la Universitat Popular en el claustre gòtic del Centre del Carme. Ací teniu la fotograleria de l’acte.

“Mirades 15×15” en el Centre del Carme fins el 3 de juliol


L’exposició col·lectiva “Mirades 15×15” estarà oberta en el claustre gòtic del Centre del Carme de València del 16 de juny al 3 juliol. El mosaic està compost per més de 3000 tauletes de 15×15 cm. El detall d’un edifici històric, la perspectiva des de la finestra d’un bus, un graffiti que reivindica una rehabilitació oblidada, una bici que roda pel carrer, són alguns dels detalls que conformen el mosaic i la mirada plural sobre València, que han creat al voltant de 1000 participants de la Universitat Popular, des de 20 barris i centres diferents. Un projecte col·lectiu impulsat pels formadors i formadores de Pintura i Dibuix, professionals de les Belles Arts, que han sabut sumar pedagogia, art i participació social.

La Universitat Popular tanca el curs amb l’exposició Mirades 15×15 sobre la ciutat de València barri a barri


La Universitat Popular de València tanca el Curs 2016/17 amb una exposició col·lectiva de gran format al Centre del Carme. Sota el títol de “Mirades 15 x 15” presenta un mosaic de la ciutat de València des de cada barri, amb més de 3.200 tabletes de 15 x 15 cm que recullen les mirades distintes de més de 1000 participants de l’activitat de Pintura i Dibuix de 20 centres UP.

“Llevant la pols” als mobles antics


CARTEL JPEG “Llevant la pols” és el resultat de mesos de treballs en l’activitat de ‘Restauració de mobles’ del centre UP de Malva-Rosa, Els participants de l’activitat han restaurat o reciclat  peces de mobiliari antic de les seues famílies que s’havia deteriorat amb el pas del temps i peces adquirides que necessitaven una intervenció. A la mostra es pot veure cadires, còmodes, perxers, bastidors, marcs, bastons, llums, caixes, peces decoratives… al voltant de 50 peces recuperades mitjançant un procés d’aprenentatge de les tècniques tradicionals de restauració i reciclatge de mobles.
La mostra estarà oberta del 6 al 15 de juny a l’aula de Restauració de mobles del carrer Libertador Simón Bolívar, s/n a la Malva-Rosa. L’espai estarà obert de 10 a 12:30 i de 16 a 18:30 hores.

This slideshow requires JavaScript.

 

Les participants del centre UP Rovella han organitzat una visita a l’exposició per conèixer els treballs realitzats per les participants de Malva-Rosa, en una jornada que van aprofitar també per passejar per la platja i visitar Las Arenas.

This slideshow requires JavaScript.

 

La preinscripció per al curs 2016/17 estarà oberta fins el 30 de juny


La Universitat Popular de València ha obert el període de preinscripció a les seues activitats per al curs 2016/17. Del 6 al 30 de juny podrà formalitzar-se la preinscripció online mitjançant les webs valencia.es i universitatpopular.com. La preinscripció presencial, en formulari en paper, podrà realitzar-se a qualsevol centre UP del 20 al 30 de juny, sempre de dilluns a dijous, de 9 a 14 hores.

La preinscripció online per al Curs 2016/17 s’inicia el 6 de juny


POST FACEBOOK OK ANUNCI PERIODE 3

ONLINE: Amb caràcter general, la preinscripció en les activitats de la Universitat Popular per al Curs 2016-2017, es realitzarà del 6 de juny al 30 de juny de 2016, a través de la pàgina web de l’Ajuntament de València: www.valencia.es o de la pàgina web www.universitatpopular.com.

PRESENCIAL: En els centres de la Universitat Popular, del 20 de juny fins al 30 de juny, de 09:00 a 14:00 hores, de dilluns a dijous, es podrà realitzar la preinscripció mitjançant imprès normalitzat.

 

DÍPTIC INFORMATIU D’ACTIVITATS I CENTRES: díptic activitats i centres COLOR

PREUS:

PREUS JPGE

La UP commemora en Mauthausen la memòria de les dones deportades a camps de concentració nazis


La Universitat Popular de València ha format part de l’expedició espanyola als camps de concentració i extermini de Mauthausen i Gusen amb motiu del 71 aniversari de l’alliberament d’aquest camp. La participació de la UP s’ha centrat especialment a donar visibilitat a les dones deportades, sovint silenciades i grans absents dels llibres i documents que donen compte de la història.

El grup que ha viatjat a Àustria en representació de la Universitat Popular, amb motiu d’esta commemoració, ha estat format per participants de l’activitat de Cultura General del centre UP Rovella. Una d’elles és Amparo Montagud, el pare de la qual va estar internat als camps de Argelés-sur-Mer i Gurs i va formar part del Maquis de Médoc francés.

Durant 4 dies, el grup d’alumnes de la UP ha assistit i participat activament en l’acte de commemoració del 71 aniversari, amb diferents accions preparades durant els mesos anteriors al viatge. Com membres de l’expedició espanyola, el grup d’Universitat Popular de València va confeccionar la pancarta commemorativa i identificativa del grup valencià, amb un dibuix d’Amparo Fernández, participant de la UP.

En l’estació de ferrocarril de Mauthausen, on arribaven els trens de l’horror amb les persones deportades, Fernández va llegir dos poemes propis -¿Qué soy? i La Nada-, en els que va tractar de reflectir els sentiments de les víctimes en arribar als camps i de les famílies que desconeixien el destí dels sers estimats i esperaven la seua tornada. A l’acte varen assistir l’alcalde de Mauthausen i el regidor de Cultura de la localitat i es va fer una entrega floral en memòria de les víctimes.

This slideshow requires JavaScript.

Recuperació de la memòria de les dones deportades
L’acte central de la participació de la UP es va celebrar a un dels barracons del camp de Mauthausen, on l’expedició va llegir un text d’homenatge a les dones, de totes les nacionalitats, recloïes als camps d’extermini com a preses polítiques, per a visibilitzar el paper actiu que aquestes tingueren en la defensa dels drets humans i de les llibertats. En este acte, les integrants de la Universitat Popular cantaren l’himne de “Mujeres Libres” escrit el 1937 per Lucía Sánchez Saornil, explicitant l’exemple d’una organització com “Mujeres Libres”, integrada exclusivament per dones, que en l’any 1936 i sense pràcticament mitjans va aconseguir tenir més de 20.000 associades. Un exemple de la lluita de les dones contra totes les dificultats, també les plantejades pels seus propis companys de partit, que les espentaren a crear una organització de dones només per a dones. La participant de la UP Amparo Fernandez va llegir a més dos poemes propis, un titulat “Mujeres” en l’acte central, en homenatge a la lluita de les dones i un altre amb el títol “El Horror” a l’encontre de la delegació espanyola, un grup de 60 persones de diferents comunitats autònomes amb el Secretari d’Estat d’Afers Exteriors, on es va intercanviar experiències sobre la investigació en memòria històrica.

Transferència de coneixement entre generacions
Una de les activitats més enriquidores de la visita commemorativa va ser l’encontre de joves estudiants amb familiars de persones deportades, entre les quals es trobava la participant de la UP Amparo Montagud. Centenars de preguntes i respostes per a una magnífica ocasió de transferència de coneixement i memòria a les següents generacions, que es va prolongar fins a la matinada.

Al conjunt d’actes d’aniversari han assistit més de 12000 persones, entre elles representants dels governs de tota Europa. La representació oficial espanyola ha estat integrada pel secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Ignacio Ybáñez i l’ambaixador espanyol a Austria. La comitiva valenciana ha estat formada per membres de l’AMICAL de Mauthausen, participants del centre Rovella de la Universitat Popular i la responsable del mateix, Eva Such; estudiants i professorat dels instituts de Malilla -València- i del Luís Simarro de Xàtiva.

Un projecte d’aprenentatge i recuperació de la memòria
El viatge a Mauthausen i Gusen, del 13 al 16 de maig, ha sigut només el colofó d’un projecte desenvolupat al llarg de mesos per a preparar-lo. Les participants de la UP de Rovella han viatjat convidades per l’AMICAL i amb càrrec als pressupostos d’aquesta organització, a partir de la seua participació en les jornades de memòria històrica celebrades en la biblioteca municipal Martí i Gadea del barri.

Per a preparar la seua participació en la commemoració, les participants han aprofundit en el coneixement del paper de les dones espanyoles republicanes deportades als camps nazis, i la seua lluita activa en defensa de les llibertats i els drets humans i contra el feixisme, en la resistència, en la rereguarda, així com la seua condició de preses polítiques per la seua intervenció en la lluita antifeixista des del maqui francés. Durant diversos mesos han realitzat lectures, visionat documentals i participat en conferències i xarrades amb el mateix objectiu d’aprenentatge. En el procés de preparació de l’homenatge a les víctimes en els camps de Mauthausen i Gusen, el grup de UP Rovella ha compartit a més amb l’alumnat de l’IES Malilla el seu aprenentatge. En aquest institut valencià es va celebrar un acte d’intercanvi de coneixement on cada grup va donar lectura als seus treballs i on la UP va destacar per visibilitzar el paper de les dones i transmetre a les noves generacions la memòria de les oblidades.

El projecte, impulsat per l’Amical, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’Institut Luís Simarro de Xàtiva, l’Ajuntament de Xàtiva i el IES Malilla de València, a més de la Universitat Popular de València.

Ballem per a viure millor


DSC_0007

Un dels valors que distingueix la Universitat Popular és la llarga experiència en projectes intergeneracionals.  Divendres passat varem participar en un que va reunir centenars de persones a la plaça de la Mare de Déu de València ballant juntes una mateixa coreografia. Qui no aprofondeix en el desenvolupament d’estos projectes pot pensar que es tracta sols de moure el cos, però hem de contar que ballar és en sí mateix una forma extraordinària de créixer, ens ajuda a expresar-nos, a relacionar-nos millor, a divertir-nos, a aprendre coordinació, a estar en forma, a encetar relacions d’amistat, a sentir-nos part d’una comunitat d’aprenentatge, … Ballar és molt ballar. Ballar és viure millor.

Enguany més de 120 persones de la Universitat Popular de València han participat en el projecte BIG DANCE 2016, la denominada “major performance del món”, dones i homes de totes les edats compromeses amb un mateix projecte. La Big Dance és una iniciativa internacional sociocultural per a promocionar els valors de la dansa, que ha reunit en la plaça de la Mare de Déu de València a centenars de persones per a ballar juntes i visibilizar que tothom pot ballar, independentment de l’edat i de les capacitats físiques o intel·lectuals. La iniciativa, que persegueix també visibilizar la dansa a través de l’ús de l’espai públic, està promoguda per la companyia britànica del prestigiós ballarí Akram Khan, organitzada pel British Council i desenvolupada a Espanya per la companyia Fil d’arena. La fita s’ha repetir arreu del món el 20 de maig,  el mateix dia centenars de milers de persones han ballat la música original de Nitin Sawhney i la coreografia del ballarí britànic en més de 50 països diferents. Allí ha estat la Universitat Popular de València.

En la Universitat Popular de València aquesta iniciativa s’ha incorporat als projectes formatius de les aules de balls de cinc centres: Morvedre, Benimaclet, Sant Marcel.li, Sant Isidre i Rovella. Les formadores de ball de la UP Merche Vilar, Amparo Pastor, Lourdes Rollano i Ana Rosalía Hernández han desenvolupat el projecte involucrant a més de 120 persones, entre elles no solament participants habituals de la UP sinó també joves del Centre de recepció de Menors de Monteolivet que s’han sumat als assajos en el centre UP de Rovella.


Es tracta d’un projecte d’alt valor pedagògic i social perquè a més de donar a conèixer els valors de la dansa contemporània, ha resultat una experiència enriquidora per a totes i tots els participants pel que fa a les dinàmiques de grups en els centres UP, el desenvolupament d’habilitats socials, la connexió amb entitats del barri, l’establiment de relacions socials, el desenvolupament de l’empatia, la solidaritat i la demostració que totes les persones poden ballar, independentment de les seues condicions físiques i de l’edat.

Les formadores de ball de la UP han realitzat una formació específica amb la companyia que ha desenvolupat aquest projecte internacional a València i han acompanyat a més de 120 persones participants de la Universitat Popular que han ballat en la plaça la coreografia que han treballat col·lectivament durant l’últim mes.

El mateix dia, a Espanya,  també s’ha celebrat la Big Dance a Bilbao i a Madrid. En aquest projecte, a València, particicipen a més de la Universitat Popular altres entitats i centres educatius de la ciutat.

La UP balla a la Big Dance 2016 de València


imagen formadoras bigdance

 

Més de 120 persones de la Universitat Popular de València participen en el projecte BIG DANCE 2016, la denominada “major performance del món”, una iniciativa internacional sociocultural per a promocionar els valors de la dansa, que reunirà el divendres 20 de maig a les 19 hores en la plaça de la Verge de València a centenars de persones per a ballar juntes i visibilizar que tothom pot ballar, independentment de l’edat i de les capacitats físiques o intel·lectuals. La iniciativa, que persegueix també visibilizar la dansa a través de l’ús de l’espai públic, està promoguda per la companyia britànica del prestigiós ballarí Akram Khan, organitzada pel British Council i desenvolupada a Espanya per la companyia Fil d’arena. El mateix dia centenars de milers de persones ballaran la música original de Nitin Sawhney i la coreografia del ballarí britànic en més de 50 països diferents. Allí estarà la Universitat Popular de València.

En la Universitat Popular de València aquesta iniciativa s’ha incorporat als projectes formatius de les aules de balls de quatre centres: Morvedre, Benimaclet, Sant Marcel.li, Sant Isidre i Rovella. Les formadores de ball de la UP Merche Vilar, Amparo Pastor, Lourdes Rollano i Ana Rosalía Hernández han desenvolupat el projecte involucrant a més de 120 persones, entre elles no solament participants habituals de la UP sinó també joves del Centre de recepció de Menors de Monteolivet que s’han sumat als assajos en el centre UP de Rovella.
Es tracta d’un projecte d’alt valor pedagògic i social perquè a més de donar a conèixer els valors de la dansa contemporània, ha resultat una experiència enriquidora per a totes i tots els participants pel que fa a les dinàmiques de grups en els centres UP, el desenvolupament d’habilitats socials, la connexió amb entitats del barri, l’establiment de relacions socials, el desenvolupament de l’empatia, la solidaritat i la demostració que totes les persones poden ballar, independentment de les seues condicions físiques i de l’edat.

Les formadores de ball de la UP han realitzat una formació específica amb la companyia que ha desenvolupat aquest projecte internacional a València i aquest divendres 20 acompanyaran a més de 120 persones participants de la Universitat Popular que ballaran en la plaça una coreografia que han treballat col·lectivament durant l’últim mes.

El mateix dia també es desenvoluparà la Big Danse a Bilbao i a Madrid. En aquest projecte particicipan a més de la Universitat Popular altres entitats i centres educatius de la ciutat.

La innovació de la UP a la Primavera Educativa


Cartel primavera_7000x5156px (1) baja

La Universitat Popular de València, com a projecte educatiu innovador, està present en la #PrimaveraEducativa organitzada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. Aquesta iniciativa, que se celebra el 13,14 i 15 de maig en el llit vell del riu Turia, pretén fer visibles els projectes educatius innovadors que es duen a terme en els centres de la Comunitat Valenciana. La Universitat Popular de València és una de les primeres universitats popular d’Espanya. El seu projecte té com a objectiu principal fomentar la participació social, però a més es tracta d’una de les iniciatives de major recorregut i experiència en la nostra ciutat en formació de persones adultes al llarg de la vida.

L’aprenentatge al llarg de la vida està reconegut àmpliament per nombroses organitzacions educatives i culturals internacionals, entre elles la Unesco. El més recent, en el Fòrum Mundial sobre l’Educació celebrat en 2015 en Incheon, República de Corea, on es va reconèixer i es va establir com a objectiu l’educació de qualitat, equitativa i inclusiva així com un aprenentatge durant tota la vida per a tots en 2030.
L’espai de la Universitat Popular està situat en la carpa de l’Ajuntament de València, en el llit el Turia, al costat del pont de la peineta, en el lateral que limita amb el Passeig Albereda. En el nostre espai podreu consultar la nostra oferta d’activitats, terminis i procediments de matrícula, així com conèixer els projectes de centre i continguts formatius, culturals i lúdics dels nostres 28 centres UP distribuïts en la ciutat de València.
En l’espai UP, obert ininterrompudament de 10 a 15 hores fins al diumenge 15 de maig, podreu trobar també pòsters sobre la nostra història, així com un recorregut per les portades de premsa que es van fer ressò del naixement de la UP de València al febrer de 1903. D’altra banda, mitjançant un vídeo de presentació, cada visitant podrà conèixer les 22 activitats formatives de curs complet, realitzar un recorregut per les nostres instal·lacions i veure imatges de les nostres activitats culturals i recorreguts dels programes Culturup i Coordenades.
Amb la #primaveraeducativa la Universitat Popular participa d’aquesta gran festa per l’educació i del reconeixement a la dedicació, a l’estima i a l’esforç en matèria educativa per part de la societat valenciana.16.05.09_App_Primavera (1) baja
D’altra banda, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha engegat una app, disponible per a dispositius Android i Apple IOS, que permet accedir de forma ràpida a tota la informació sobre la #PrimaveraEducativa a València.

El ball com a eina educativa


OK 2

El ball és una activitat divertida i saludable, però també és educativa. I a la UP a més és intergenmeracional i pot convertir-se en una eina fantàstica per a promoure la participació social, la creació de xarxes socials no virtuals i despertar relacions humanes de qualitat. La Universitat Popular converteix la dansa en un instrument amb una funcionalitat social a més de la individual.  Estos dies fem barri amb la nostra participació en la I Setmana d’Oci i Benestar de la pedania de La Torre, amb un taller de pintura de davantals i classes de ball i gimnàstica en la Plaça de l’Església: coreografies senzilles, ritmes del Carib en línia, sempre adaptant-nos a diferents nivells.

Aquesta I Setmana és una iniciativa organitzada per diferents col·lectius, entitats i associacions del barri, entre elles l’alcaldia pedània, amb la intenció de promoure l’oci saludable entre el veïnat, donar a conèixer les diferents opcions d’oci, cultura i salut ja presents en el barri i crear noves propostes per a millorar i multiplicar les existents. OK 4OK 3
Les activitats es desenvolupen del 25 d’abril a l’1 de maig en diferents espais de la Torre, amb tallers de pintura, tallers de bolillos, presentacions de llibres, exhibicions, xarrades, jocs, papiroflexia, fira i mercat solidari i el divendres un sopar popular.
El programa d’activitats complet: http://ow.ly/4n3IFq

 

La Universitat Popular de València estrena web per a impulsar el seu objectiu de participació social


portada web up

La Universitat Popular de València obri web pròpia amb l’adreça www.universitatpopular.com, amb el propòsit de facilitar informació detallada sobre les seues activitats i impulsar el que és, des dels seus orígens, el seu objectiu principal: la participació social. La web es centrarà en facilitar l’accés de la ciutadania a tota la informació de les activitats anuals de la UP, processos de matriculació, programes d’activitats puntuals, actes oberts als barris, notícies de l’activitat a les aules, materials per a la participació social, iniciatives de col·laboració amb entitats dels barris, així com documents sobre la història de la Universitat Popular, dades tècniques d’ubicació, contacte i oferta de cada centre UP, així com una agenda d’activitats dels 28 centres UP distribuïts a tota la ciutat.

També persegueix un objectiu intern, el de facilitar una xarxa d’intercanvi de recursos entre el seu personal formador, materials per a la participació, recursos pedagògics, publicacions pròpies i un arxiu documental sobre l’educació al llarg de la vida, en el marc d’institucions de caràcter nacional i internacional. La pàgina serà un suport de comunicació però també un suport de treball en el què està previst obrir noves seccions a mesura que el seu ús ho requerisca, donat que la Universitat Popular de valència és una de les institucions de la ciutat amb més llarga trajectòria en formació no reglada de persones adultes.

Recordem que la Universitat Popular de València és una de les primeres d’Espanya, compta amb 28 centres distribuits per diferents barris de la ciutat i ofereix 22 activitats de caràcter anual. Al mateix temps disposa d’un programa denominat CULTURUP que organitza i gestiona una mitjana de 50.000 assistències a visites culturals anuals per a les persones matriculades a la UP. A més disposa del programa COORDENADES, un programa d’activitats amb formats més flexibles -tallers, xarrades, cursos- de duració inferior a les activitats anuals, sobre temes d’actualitat com agricultura ecològica, consum responsable, noves masculinitats, la cultura de les falles, entre altres.

Per altra banda, els centres UP desenvolupen, a més de les activitats anuals, projectes de centre on s’aborden qüestions d’actualitat com ara la visibilització de les dones, la sostenibilitat o la cura del medi ambient i es treballa de manera transversal temàtiques d’interés social i d’actualitat, com ara la igualtat de gènere, el consum responsable, la cooperació internacional, la tolerància, la interculturalitat i, entre altres, els avantatges de la formació intergeneracional.

La web comptarà, a més de l’accés directe, amb un accés des de la web municipal de l’Ajuntament de València, on la Universitat Popular també disposa d’una finestra informativa.

CULTURUP. UP Trafalgar recorre la València republicana


PORTADA EL PUEBLOLa UP Trafalgar va a realitzar un passeig per la València republicana, un recorregut per diferents punts de la ciutat durant els anys de la II Republica, singulars per esdeveniments o personatges rellevants del moment. El recorregut, guiat per Didamecum, estarà acompanyat amb documentació gràfica i sonora i abordarà tant la vida oficial com la vida cultural valenciana.
Entre els continguts, es parlarà de les Falles de 1937, el multitudinari soterrar de Blasco Ibáñez, l’arquitectura de la llavors plaça d’Emilio Castelar o el trasllat de les pintures del Prado a València.

bombardeos republica

A través d’un passeig per la ciutat es parlarà dels bombardejos i de la visió que els xiquets van transmetre d’ells mitjançant els seus dibuixos. El recorregut és una ocasió per a rescatar de la memòria fets històrics com el trasllat de la capitalitat d’Espanya a València, però també per a parlar de l’educació de les dones, de la revista La Traca i el seu fundador Carceller, la vedette Tina de Jarque i els seus espectacles atrevits, del treball i compromís de María Moliner, dels refugis i de la Casa del Sabuts o dels cafès en els quals es reunien els i les intel·lectuals.

El recorregut té una durada aproximada de dues hores. Forma part del programa CULTURUP per a participants de la UP.

Llibres que obrin escoles


IMG-20160425-WA0037
ok
Una escola és, entre altres coses, una plataforma d’oportunitats i un espai des del qual espentar la igualtat social. Per això els programes de creació d’escoles, com el de la Fundació Vicente Ferrer, són tan importants, en allò local i en allò global.  Esta setmana representants de FVF han estat a  la Universitat Popular de València i ens hem solidaritzat amb el seu projecte. Amb la fira del llibre solidària la UP Sant Marcel·lí ha posat en marxa una xarxa de solidaritat i participació social entre els participants del seu centre que ha fet possible recollir centenars d’exemplars de tots els gèneres literaris per a transformar els llibres en escoles.  S’ha recaptat més de 1000 euros que es destinaran al programa de construcció d’escoles de la Fundació Vicente Ferrer a India.
IMG-20160425-WA0043IMG-20160425-WA0045A més, fruit d’esta col·laboració, ens ha visitat  Seeba Baddi, de l’oficina d’apadrinaments de la fundació  a Anantapur, per a oferir una xarrada sobre les dones a l’India, la tasca de la fundació, el valor del comerç just i el programa de construcció d’escoles. Baddi desenvolupa accions de sensibilització i promoció d’una consciència crítica i una ciutadania compromesa amb la superació de les desigualtats. Escoltar-la ens ha permés conéixer millor una realitat difícil i també el compromís i l’espenta de les persones que formen part del projecte iniciat per Ferrer.
L’èxit del seu programa està estretament vinculat amb el treball específic amb les dones. Han aconseguit crear vincles, xarxes per a l’apoderament i proporcionar-los eines perquè, amb autonomia, obtinguen microcrèdits i generen una xarxa de suport entre elles. Les dones han sigut una garantia de l’èxit.
Baddi és filla d’una de les pioneres en aquest projecte, el primer objectiu del qual és l’escolarització, i treballa traduint les cartes dels xiquets i xiquetes apadrinades per a remetre-les a les persones que els han apadrinat.
Va explicar en la UP la situació de pobresa en Anantapur i el treball que realitza la fundació en la creació d’ocupació, la creació de beques perquè xiquets i xiquetes sense recursos puguen accedir a l’educació secundària i universitària. D’altra banda, va explicar la tornada al projecte de persones que han tingut oportunitat d’estudiar gràcies a la fundació i les oportunitats d’inclusió social que aquest programa significa per a les persones amb diversitat funcional.
Abans de la xarrada les persones assistents van compartir un t’amb Seeba Baddi per a compartir impressions de manera informal. Una experiència enriquidora per a totes i tots.

Ball i gimnàstica en la I Setmana d’Oci i Benestar de La Torre


La Universitat Popular de la Torre participa en la I Setmana d’Oci i Benestar d’aquesta pedania, una iniciativa organitzada per diferents col·lectius, entitats i associacions del barri, entre elles l’alcaldia pedanea, amb la intenció de promoure l’oci saludable entre el veïnat, donar a conèixer les diferents opcions d’oci, cultura i salut ja presents en el barri i crear noves propostes per a millorar i multiplicar les existents.

Fira del llibre solidària en la UP Sant Marcel·li amb Seeba Baddi de la Fundació Vicente Ferrer


cartell dia del llibre sant marcel·li logo ok

El 25 d’abril celebrarem el Dia del llibre a la UP Sant Marcel·lí i gaudirem de la visita de Seeba Baddi, representant de l’oficina d’apadrinaments de la fundació Vicente Ferrer a Anantapur. Baddi desenvolupa accions de sensibilització i promoció d’una consciència crítica i una ciutadania compromesa amb la superació de les desigualtats, i donarà una xarrada sobre les dones a l’India, la tasca de la fundació, el valor del comerç just i del programa de construcció d’escoles.
La xarrada serà al centre UP Sant Marcel·lí, a les 17:30 hores i es desenvoluparà en el marc del Dia del Llibre a la UP. Aques dia celebrem també una fira del llibre solidària en la qual es posaran a la venda llibres procedents de donatius que el centre UP ha recollit. La Fira estarà oberta de 10 a 19 hores i la recaptació es destinarà a la creació d’escoles de la FVF.

 seeba