El repte de “Les sense barret” de Russafa


Les participants de Formació Bàsica de Russafacomencen les vacances amb la satisfacció d’haver superat un important repte.  El  grup, en la seua majoria de dones majors que no van tenir oportunitat d’anar a escola, ha trobat en #UPValència un espai en el qual aprendre i créixer, que s’adapta al seu ritme i els acompanya.

Des del curs passat li les coneix com “Les Sense Barret de Russafa” perquè l’activitat que van preparar per a reivindicar la memòria d’aquelles dones, membres de la Generació del 27, encara es recorda en el centre UP. Aquest curs ens han sorprès de nou amb una iniciativa també relacionada amb la literatura i el feminisme,  una lectura de poemes entorn del lema “Pa i roses” en referència a les reivindicacions de les feministes de principis del XX, amb una selecció de textos per a la reflexió sobre la violència de gènere i l’apoderament de les dones.

Al llarg de diversos mesos han treballat la lectura en veu alta i l’escriptura de poemes amb excel·lents resultats. En l’aula de Formació Bàsica, han estat treballant l’escriptura correcta, resolent els seus dubtes d’ortografia i comprensió, realitzant una selecció i lectura de poemes, per a preparar l’acte. Tot un repte, un exercici de superació per als qui amb prou faenes van poder assistir a classe en la seua infància, i que han sabut complir amb escreix.

 

Vestides de negre, amb barret i amb motius alegóricos al sufragisme, les 13 dones i un home que formen part del grup, han fet lectura  de poemes de Begoña Abad, Gabriel Celaya, Jhoana Patiño López i Glòria Fortes, entre unes altres, i cançons de Rozalén i Paco Ibáñez entorn del tema escollit.

Amb els textos han volgut reflexionar sobre la violència de gènere i la necessitat d’apoderament de les dones.

A més, han volgut retre homenatge a les dues dones més majors de #UPRussafa,  Maria Porcar Boix (de 95 anys) que vas agafar a les classes d’Informàtica,  i Ignacia García Canó (de 94 anys) participant de l’activitat d’artesania-vidrieres. Elles són també un exemple de superació i que a qualsevol edat hi ha motius per a seguir aprenent.