“Brindis” torna al palauet d’Aiora amb la Universitat Popular


La  pintura “Brindis”, realitzada per Peris Brell en 1900 per a l’escala principal del Palauet d’Aiora,  ha tornat de nou a la seua ubicació original en aquest palauet, edifici considerat Bé de Rellevància Local i actualment seu d’un dels 31 centres de la Universitat Popular de València. L’alumnat de Pintura i Dibuix del centre UP Cabanyal ha realitzat una rèplica de l’original, sobre un llenç amb bastidor de 160 x 180 cm, seguint la grandària original, així com diferents interpretacions de l’obra, desapareguda fa diverses dècades i de la qual a penes es conserven imatges i ha sigut penjada en el mateix lloc que va ocupar l’obra de Brell quan el palauet va ser residència del propietari original José Ayora i la seua germana Dolores Ayora.

Isabel Lozano, regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular de València, ha assenyalat que “la restitució de l’obra de Brell és un dels projectes singulars que cada curs es desenvolupen a les aules dels centres UP per a impulsar l’aprenentatge creatiu i significatiu en diferents àrees de coneixement”. Lozano ha destacat que “aquesta iniciativa ha involucrat durant diversos cursos, des de l’inici de la pandèmia, a diferents grups de participants, de diferents edats i nivells de destresa artística, en un projecte compartit i col·laboratiu, amb l’objectiu d’aprendre, socialitzar i participar entorn de la història d’un edifici singular, un bé patrimonial municipal com el Palauet d’Aiora, espai sociocultural de la UP en el barri”.

El projecte creatiu, sota el títol “La senyora d’Ayora”, impulsat pel formador de dibuix de la UP Pedro Bolós, “ha aconseguit implicar les persones matriculades en l’activitat de “Pintura i dibuix” en una iniciativa per a la reflexió creativa, la investigació i la recuperació de patrimoni artístic, la producció d’obra i l’exhibició dels resultats que van molt més allà de l’exercici concret de creació artística” afirma Lozano.

En 1900 Peris Brell va intervindre en la decoració de l’escalinata del palauet de José Ayora, en companyia de Ignacio Pinazo, Antonio Fillol, Ricardo Verde i Luis Beüt i va realitzar la pintura titulada ‘‘Brindis’’.  L’obra original va estar penjada durant anys en el frontó de l’escala del palauet abans de desaparéixer i formava part del conjunt de quatre olis que decoraven l’escala principal i que representaven a quatre dones que donen la benvinguda als visitants de la casa.

Per a celebrar la “restitució” de l’obra, el centre #UPPalauetAiora ha celebrat un acte de benvinguda en el qual la pintura basada en l’obra original i realitzada per participants de l’activitat de “Pintura i Dibuix” del centre #UPCabanyal s’ha penjat en el lloc que va ocupar en el seu moment, abans de desaparéixer, l’obra original de Peris Brell. A l’acte han assistit Amparo Ayora de l’Olmo i Alejandro Ayora de l’Olmo, besnets de Julián Ayora Olcina, qui fora germà de José i Dolores Ayora,  qui van encarregar la construcció i van viure en el palauet.

En el projecte “La senyora d’Ayora” també ha participat alumnat de l’activitat d’Artesania del centre UP Cabanyal, realitzant una interpretació lliure de l’obra emprant la tècnica del collage.

Un dels principals valors del projecte ha sigut aconseguir, a partir d’una referència històrica pròxima i de la creació col·lectiva d’una rèplica, un aprenentatge significatiu sobre el patrimoni històric artístic local, la creació col·lectiva i la participació social. I tot això emmarcat en el context d’un palauet que ha sigut recuperat per a ús públic després d’una reivindicació històrica del moviment veïnal del barri.