Disponible la sèrie completa de documentals sobre Benicalap, Benifaraig, Carpesa i Les Cases de Bàrcena


La Universitat Popular de València ha produït una serie de 4 documentals sobre pobles i barris en els que estan ubicats els centres UP. Els documentals poden veure’s sota estes línies i en el canal de youtube de la Universitat Populat de València. Formen part dels projectes #Recordant el barri, dedicat a Benicalap, i #Recordantelspobles, una iniciativa que recupera la memòria oral de Benifaraig, Carpesa i Les cases de Bàrcena, pobles del nord de la ciutat de València. Els audiovisuals recuperen la memòria oral a partir dels testimonis del veïnat i d’objectes i fotografies antigues dels seus i les seues habitants. 

Es tracta d’un projecte que connecta directament amb alguns dels principals objectius de la Universitat Popular com és l’arrelament als barris i la voluntat de teixir xarxes amb els veïnats per a ser un punt d’encontre i d’aprenentatge intergeneracional reconegut com a tal per les persones que viuen a cada poble o barri de la ciutat. Amb 31 centres i una metodologia participativa la UP ha impulsat que des de cada centre es treballe diàriament per interaccionar el màxim possible amb la vida i les organitzacions de cada barri i poble i impulsar així la participació social.

“Recordant els pobles” és una proposta original de la fotoperiodista Eva Mañez amb la participació de la fotògrafa Estrella Jover i Sergi Pitarch Garrido (nominat als Goya 2015 a Millor Curtmetratge documental per “El último abrazo”).

Els vídeos són un document valuós pel que fa a recuperar, guardar i difondre la memòria oral dels veïnats i ha comptat amb la col·laboració de les diferents alcaldies de pobles. No és la primera vegada que a la UP es desenvolupen projectes de memòria oral perquè per a la UP la cultura popular i la història dels barris, de les persones als barris, té un valor fonamental per a la vida i la convivència.

El treball fa èmfasi en el fet que la Universitat Popular sempre té present als seus centres: fer valdre el coneixement i les experiències de les persones, de diferents generacions, per atorgar-les el protagonisme i importància que els correspon. Facilitar també l’intercanvi intergeneracional de vivències i experiències, per tal que l’activitat a les aules es nodrisca també de la saviesa que porta a l’aula cada persona i que l’aprenentatge siga també experiencial, a partir de l’intercanvi col·lectiu.

DOCUMENTAL BENICALAP:

DOCUMENTAL BENIFARAIG: 

DOCUMENTAL CARPESA:

DOCUMENTAL LES CASES DE BÀRCENA: