El Parc Central, que allotjarà un #EspaiUP, obri les portes al públic


@AjuntamentdeValència

@AjuntamentdeValència

@AjuntamentdeValència

El Parc Central de València, en el qual es troba una de les naus de Ribes que allotjarà el futur Espai Sociocultural de la UP València, ha obert les seues portes al públic.

El Parc Central, amb una superfície total prevista de 230 mil metres quadrats, funcionarà com un gran eix vertebrador dels barris. De moment s’ha executat la primera fase, un parc urbà de 110.826 metres quadrats, més d’11 hectàrees, un àmbit delimitat per la platja de vies, el carrer Filipines i l’avinguda Peris i Valero, que connecta dos grans barris, Russafa i Malilla.

La urbanització de la primera fase suposa el 40% del total del parc i la seua execució inclou la rehabilitació de les naus de l’arquitecte Demetrio Ribes i la reconstrucció de dos molls de càrrega, la recuperació d’una alqueria i la construcció d’un edifici de serveis i un centre de transformació elèctrica. En una de les naus de Ribes rehabilitades se situarà un nou Espai Sociocultural de la Universitat Popular de València, el segon amb què comptarà aquesta institució a la ciutat. El primer es troba en el singular Palauet d’Aiora al carrer Santos Justo i Pastor.

El nou parc de la ciutat combina espais molt diferents per a xiquets, àmplies zones de passeig, esplanades, zones d’esplai caní i fonts, entre altres elements, amb una execució en la qual s’ha buscat garantir que la qualitat final de l’obra fóra el més alta possible.

Naus abans de la rehabilitació @AjuntamentdeValència

Parc Central @AjuntamentdeValència

Naus abans de la rehabilitació @AjuntamentdeValència

En una de les naus de Ribes rehabilitades se situarà un nou Espai Sociocultural de la Universitat Popular de València

En el seu conjunt, el Parc Central és la principal actuació de l’operació ferroviària i urbanística del mateix nom, i constitueix un dels reptes més importants de la ciutat en la seua planificació i disseny, lligat a la transformació ferroviària que suposarà el soterrament de les vies i la construcció de l’Estació Central definitiva. Tal com ha afirmat l’alcalde de València, Joan Ribó, «es tracta d’una actuació necessària per a la recuperació d’un espai que ha dividit històricament la ciutat en dues».

El Parc Central és un projecte dissenyat per la paisatgista estatunidenca Kathryn Gustafson, que s’estructura entorn d’una xarxa de passejos i senders d’aigua que connecten entre sí els diferents espais, cadascun dels quals té un tractament específic en funció dels seus usos i la seua pròpia tipologia botànica. Combina prats, jardins florals, arbustos i arbratge,  proposa espais per a totes les edats i recupera els edificis ferroviaris protegits.