El projecte sobre eficiència energètica “La meua UP en transició” d’UP Aiora continuarà el pròxim curs


La Universitat Popular de València ha desenvolupat aquest curs el projecte “El meu UP en transició” en el marc de la iniciativa “El meu barri en transició” amb un equip format per participants del centre UP Aiora en col·laboració amb l’oficina d’energia de l’Ajuntament de València. A través d’aquesta iniciativa, un grup de persones matriculades en aquest centre UP han rebut formació, han participat en tallers sobre eficiència energètica i en iniciatives de participació ciutadana en les quals han tingut l’oportunitat de contribuir a analitzar i buscar solucions sobre l’eficiència energètica i la sostenibilitat en el barri.

Els cursos de formació s’han centrat en donar a conéixer des de les diferents formes de producció d’energia, la contaminació a causa d’aquesta producció i del consum, els recursos per a l’eficiència energètica, la lectura i anàlisi de la factura de la llum i la realització de mesuraments amb equips tècnics en l’edifici de UP Palauet d’Aiora Espai sociocultural com el consum fantasma, el número i tipus de bombetes o elements d’il·luminació, identificar l’equipament elèctric i analitzar el consum.

Durant el curs han treballat a ampliar coneixements sobre eficiència energètica i canvi climàtic i han realitzat un estudi específic de l’eficiència energètica en l’edifici del centre UP Palauet d’Aiora Espai sociocultural de la Universitat Popular, tant quant a instal·lacions com a hàbits de consum en el centre. L’informe de conclusions permetrà adoptar mesures per a estalviar energia en les instal·lacions de la UP, a més d’haver servit com a metodologia per a un procés intens d’aprenentatge.

Entre les recomanacions, l’informe inclou la necessitat de sensibilització i conscienciació de la ciutadania que fa un ús quotidià d’aquestes instal·lacions mitjançant l’elaboració d’un cartell de consells de bones pràctiques energètiques per a cada aula i la difusió de les mateixes entre els grups de participants usuaris i usuàries de la UP.

A més, la iniciativa ha impulsat la participació en l’esdeveniment “Aliança per la missió climàtica” organitzat per l’Oficina de l’energia de l’Ajuntament de València i associacions i entitats del barri d’Aiora dins de la IV edició de ‘Batecs de barri’, la trobada i programa d’activitats veïnal de 2022 així com a una trobada energètica celebrada en el centre UP.

El projecte continua en el curs 2022/23: APUNTA’T!

El projecte continuarà el pròxim curs amb una ampliació del grup de participants que admetrà noves incorporacions. La primera sessió el 9 de novembre de 2022. El pròxim curs un dels tallers serà sobre la creació de comunitats energètiques, la divulgació de les recomanacions en el barri, la participació de nou en la iniciativa de les Naus i la dinamització d’activitats intergeneracionals amb l’alumnat d’instituts de Secundària del barri que estan treballant també l’eficiència energètica, la sostenibilitat i el canvi climàtic.