La il·lustradora argentina Mariana Chiesa a la UP Russafa


El centre de Russafa de la Universitat Popular de València ha rebut la visita de la il·lustradora argentina Mariana Chiesa en una acte organitzat en col·laboració amb l’Editorial “Media Vaca”. La coneguda il·lustradora va oferir una xarrada sobre el seu treball, en el centre de la UP del carrer Denia, #UPRussafa, aprofitant la seua visita a Espanya en aquests dies. L’acte ha sigut una excel·lent  ocasió per a conèixer d’a prop el treball d’una esplèndida professional que s’implica habitualment en projectes de calat i compromís social.

L’activitat “Il·lustració: procediments gràfics de narració i expressió” és una activitat nova de la Universitat Popular de València, que s’ha incorporat aquest curs a la programació d’activitats de durada anual i és impartida pel dibuixant i historietista Lalo Kubala.

Néta d’immigrants espanyols a Argentina, Mariana Chiesa Mateos va estudiar en la Facultat de Belles arts de la Universitat Nacional de la Plata. En 1997, es va traslladar a Barcelona i, des de 2008, viu prop de Bolonia (Itàlia). En 2004 va il·lustrar una nova edició de ‘No hi ha temps per a jugar. Relats de xiquets treballadors’, versió il·lustrada del llibre publicat dotze anys abans per la sociòloga mexicana Sandra Arenal Huerto en el qual arreplegava els testimoniatges de cinquanta xiquets treballadors de Monterrey. Fins a la seua mort en 2000, Sandra Arenal es va distingir per la seua lluita en favor dels drets dels xiquets explotats. Un resultat del seu treball social va ser el llibre ‘No hi ha temps per a jugar’, basat en les nombroses entrevistes que va realitzar a xiquets explotats, en molts casos abans de complir els dotze anys. Els xiquets parlen sobre el seu treball, la seua vida i els seus somnis. Les il·lustracions del llibre van ser presentades en 2003, en la Fira Internacional de Llibre per a Xiquets de Bolonia.

Un altre llibre il·lustrat per l’autora en col·laboració amb Amnistia Internacional, ‘Migrando’, va aparèixer a Itàlia en 2010. Llibre sense paraules, planteja els problemes de la migració a Europa doncs per a l’autora és missió de l’art abordar els problemes socials, com fa en No hi ha temps per a jugar i Migrando.

En 2012 ha format part del jurat del premi ‘El llibre excepcional’ dins del programa infantil i juvenil del Literaturfestival de Berlín.

Bibliografia de Mariana Chiesa:

2002: ‘Mis primeras 80.000 palabras’, llibre il·lustrat per 231 artistes de vint països, editat per Vicente Ferrer. Editorial: Mitja Vaca, de València.

2004: ‘No hay tiempo para jugar. Relatos de niños trabajadores’, text: Sandra Arenal Hort, lustracions de Mariana Chiesa Mateos, editorial Mitja Vaca, València. (Mèxic primera edició, 1992; a Itàlia per l’Editorial de Zoolibri sota el Títol Senar c’è tempo per giocare, 2005)

2005: ‘Tipos ilustrados’. Catàleg de l’Exposició homònima en la Cromotex Galeria a Madrid, a la fi de 2004 i principis de 2005. Editorial Cromotex, Madrid.

2010: ‘Migrando’. Il·lustracions de Mariana Chiesa Mateos. Editorial Orecchio Acerbo, Roma.

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València

Mariana Chiesa al centre UP de Russafa de la Universitat Popular de València