La Universitat Popular de València reunirà 2.000 participants dels 31 centres pel 120 aniversari


La regidora Isabel Lozano ha subratllat que la UP encara conserva l’objectiu amb que va nàixer: “fer accessible la cultura a totes les persones, reduir la desigualtat a través de l’accés universal a l’aprenentatge, i fomentar una ciutadania crítica, informada i conscient”

 

La Universitat Popular de València reunirà el pròxim dimarts 21 de febrer,a la plaça de la Reina, 2.000 participants dels seus 31 centres del nucli urbà i pobles, en una trobada de celebració pel 120 aniversari d’esta institució municipal. “La UP compta amb una nombrosa comunitat de participants dels barris i pobles de la ciutat, milers de persones que compartixen l’estima per este projecte d’aprenentatge, cultura i participació social, i hem volgut reunir-les en una trobada d’aniversari per a facilitar l’ocasió de celebrar juntes i junts la llarga trajectòria, la seua evolució i les emocions compartides de formar-hi part”, ha subratllat la regidora de Servicis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

La cita, oberta a la participació de la ciutadania, té per objecte commemorar la fundació de la primera Universitat Popular de València, en 1903, i una de les primeres UP d’Espanya, i traslladar per un dia al centre de la ciutat, prop de la que fou la primera seu, al carrer Llibrers, l’efervescència que es viu amb l’activitat quotidiana als centres de UP València. La trobada serà també ocasió per a inaugurar una exposició de 125 fotografies de gran format que mostren la història i l’actualitat de la Universitat Popular de València en la que les persones participants del seus centres són les autèntiques protagonistes. Les imatges són obra de la fotògrafa Ana Escobar i el disseny de l’estudi Pilixip.

La trobadaes celebrarà d’11 a 13:30 hores, i comptarà també amb un punt d’informació, activitats d’animació sociocultural i participació, així com l’estrena d’un vídeo sobre la història i l’activitat als centres UP. L’exposició de fotografies es podrà visitar a la plaça de la Reina, del 21 al 28 de febrer, i està composta per 24 lones de 2 metres d’altura.

La regidora Isabel Lozano ha explicat que “el projecte originari va nàixer amb l’objectiu de fer accessible la cultura a totes les persones, reduir la desigualtat a través de l’accés universal a l’aprenentatge, el foment d’una ciutadania crítica, informada i conscient. I la Universitat Popular actual encara conserva esta filosofia com un dels seus objectius principals”.

A més de l’activitat a les aules i centres, la Universitat Popular gestiona cada curs més de 50.000 assistències a activitats culturals com teatre, cinema, museus i exposicions, entre altres. I s’ha convertit en una de les institucions que més persones mobilitza a València al voltant de la cultura.

Amb motiu del 120 aniversari de la seua fundació, la Universitat Popular desenvoluparà durant tot l’any un extens programa d’activitats als seus centres entre els quals es troba l’acte de reconeixement a entitats socials amb les que desenvolupa projectes socioculturals que es va realitzar el 8 de febrer,  l’encontre de participants a la plaça de la Reina, o la setmana del cinema amb la que ha omplit esta setmana més de 2.900 butaques.

Durant el curs 2022/2023, la Universitat Popular té matriculats més de 6.000 alumnes repartits en 450 grups de participants, i amb una programació de 40 activitats de cicle llarg (de setembre a juny) en els 31 centres que funcionen als barris i pobles. Com a novetat d’este curs destaca l’increment de places de formació, que han augmentat en un 35% respecte al curs anterior. La programació s’emmarca en sis àrees temàtiques: arts plàstiques; expressió corporal i musical; formació general; anglés; valencià i cultura valenciana; i tecnologies.