La Universitat Popular compromesa amb l’eliminació de la violència masclista: 25N


L’eliminació de la violència masclista és un objectiu que es treballa tot l’any als centres UP. Amb motiu del 25N, Dia lnternacional de l’eliminació de la violència contra les dones, ampliem els esforços per a conscienciar i espentar contra esta violació flagrant dels drets humans amb un ample programa d’actes. A més, el diumenge 27 de novembre de 2022 vos esperem a la plaça de l’’Ajuntament, entre les 11 i les 14.00 hores, al festival #lgualMentFest, per a mostrar-vos les iniciatives que la UP desenvolupa al llarg de l’any en favor de la igualtat i contra la violència.
ACTIVITATS ALS CENTRES UP:

UP ALGIRÓS
VISITA a la Unitat d’Igualtat del Marítim que inclou un TALLER sobre els motius de la celebració del 25N.


UP PALAUET D’AIORA ESPAI SOCIOCULTURAL

 • Exposició conjunta amb Dons en Acció i la AAVV l’Illa, sobre Dons de ciència, inauguració el dimecres 23 de novembre a les 11 h, amb conferència a càrrec d’Amparo Zacarés Pamblanco. Estarà exposada fins al 16 de desembre.
 • Áurea Alba en concert, el dia 24 de novembre a les 18.30 hores, en col·laboració amb l’Aula Violeta, Dons en Acció i la AAVV l’Illa.

UP BENICALAP ESPAI SOCIOCULTURAL
Es recordarà el dia a les aules amb la finalitat de reflexionar sobre la importància d’aquest dia.


UP BENIMÀMET-BENIFERRI
Es recordarà el dia a les aules amb la finalitat de reflexionar sobre la importància d’aquest dia.


UP BENIMACLET

 • Mural realitzat per l’activitat d’anglés contra la violència de gènere. Es realitzarà a l’aula d’anglés i s’exposarà en la *UP. Es podrà visitar en horari d’obertura de centre.
 • Es recordarà el dia a les aules amb la finalitat de reflexionar sobre la importància d’aquest dia.

UP EL CABANYAL-NATZARET

 • En el centre de Natzaret es realitzarà una interpretació de la cançó de manera plàstica i lectura del manifest contra la Violència de Gènere, en la plaça de Natzaret a llarg del matí del 25 de novembre.
 • En UP El Cabanyal xarrada del grup GAMMA mancant concretar data.
 • Xarrada amb la Unitat d’Igualtat del Marítim, mancant concretar data.

UP CASTELLAR-OLIVERAL

 • “La silenciación com a forma de violència: Dones de Tafilet” impartit per Mª Carmen Pérez Rodrigo. Recital de poesia i música. Dilluns 21 de novembre a la biblioteca Matilde Ramos de 16 a 18 h La intenció d’aquest taller de poesia i música, (amb poemes musicats i altres cançons pertinents amb el tema del taller) és recuperar la veu perduda de magnifiques autores, pioneres del feminisme a Espanya, que van ser esborrades de la història, primer per ser dones i, en alguns casos, a més per la seua ideologia política o orientació sexual o religiosa.
 • BALLANT CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE. “La porta violeta” de Rozalen. Dimecres 23 de novembre de 9.15 a 12 h.
 • RUTA PER L’HORTA DE CASTELLAR FINS A *PINEDO. EIXIDA a les 9.15 h des de Centre Cívic “La *Cebera” en ruta per l’horta fins a la platja de Pinedo. Esmorzar sobre les 10 h. després ball a la platja de la cançó “La porta violeta” de Rozalén. Esmorzar en Rte. Poliesportiu-camp futbol.
 • “Humana” relats de la història d’un immigrant. Dimarts 22 de novembre a la biblioteca Matilde Ramos de 17 a 19 h. Rayyan va nàixer en un camp de refugiats palestins a Síria. Va emprendre la seua fugida per Líbia, el Marroc fins a arribar a Espanya en 2018, on va sol·licitar asil. Una història marcada per pors, violències i incertesa, però també de superació, lluita i ganes de viure.
 • EXPOSICIÓ: “La UP pinta amb Rozalén una porta violeta”. Centre Cívic “La Cebera” Castellar-Oliveral. 2ªPlanta. Dimecres 23 de novembre a les 17 h
 • Taller de la cançó de Rozalen i lectura del manifest contra la Violència de Gènere. Dijous 24 de novembre a les 17 h a l’aula de cultura general de la UP Castellar-Oliveral del Centre Cívic “ La Cebera” 2a Planta.

UP CIUTAT VELLA

Xarrada de prevenció que realitzarà el grup GAMMA de la PLV districte 1


UP EL PALMAR

TALLER “Dones que parlen de dones”. INTERED. Dimecres 23 de novembre.


UP JESÚS

Están previstes diferents activitats per a commemorar la jornada del 25N, recordatori en aula i en tauler d’anuncis del centre.


UP ELS ORRIOLS

Expo participativa amb missatges contra la violència de gènere que estarà posada des del 21 de novembre fins a final de mes.


UP LA SAÏDIA

 • Cada setmana d’enguany, amb motiu de commemorar el naixement de Joan Fuster, difondran els seus aforismes de manera sumativa, exposant imatges a l’entrada del centre de UP La Saïdia. Durant la setmana del 21 al 25 de novembre, els aforismes seleccionats estan relacionats amb el gènere i la dona, així com frases a favor de la igualtat i contra la violència de gènere.
 • En aqueixa mateixa setmana, en les activitats de formació general, dedicaran alguna sessió a l’obra literària de Fuster en relació amb la dona i el terme Uxoricidi.
 • Finalment, en les diferents activitats formatives que s’imparteixen en el centre, es convidarà a tots/as les participants a elaborar frases d’aforismes a favor de la igualtat. Es plasmaran en cartolines que es muntaran en forma de m´voil i es penjaran des del 25 de novembre fins al final del trimestre en l’escala del centre.

UP LA MALVA-ROSA

 • Des de les activitats de ceràmica, pintura i artesania, plantegen una proposta per al 25N “Contra la violència de gènere”. S’han realitzat TALLERS D’IMPRESSIÓ BOTÀNICA en plaques de fang, per a CREAR UN MURAL, amb una visió positiva com a reacció a l’agressió al medi ambient, vinculat a la violència de gènere. El dijous 24 inauguraran l’exposició a les 10.30 h.
 • Xarrada impartida pel professor de música de la Música que genera pau i canvia els estats d’ànim per a un món tranquil sense agressivitat.

UP MARXALENES

 • A l’aula de formació general/bàsica s’ha organitzat una taula redona. Tema: Què podem fer cadascuna de nosaltres perquè la violència cap a la dona desaparega. La taula estarà dirigida per la formadora Pilar Prósper Soriano.

UP NOU MOLES

Exposició Alleugerim la nostra càrrega!. Recollirà idees dels participants que escriuran en globus i penjaran en el centre de Nou Moles i Proveïments.


NA ROVELLA

 • 22 de Novembre: Trobada poètica i musical en el qual es recitaran poemes per sorpresa de dones invisibilitzades en la història i que totes elles d’alguna forma estan relacionades amb la Universitat Popular.
  Activitat titulada SERENDÍPIA. “Trobar alguna cosa quan no ho busques”
  Convocaran als participants en la sala d’actes de 16.00 a 19.00 hores.
 • Teatre: Obra “MARGARIDA”. 22 de novembre de 2022.
 • Durant la setmana l’eix transversal en les activitats serà la lluita contra la violència de gènere.

UP POBLE NOU

Taller Pasta egípcia. Dijous 24 Novembre. 16h en UP Poble Nou: “Art contra la violència de gènere”. Crearem formes per a decorar el nostre cos relacionades amb el 25N. Concentrant-se a modelar i crear. Per a participants de Pobles Nord 1.


UP POBLES NORD2

Des de Pobles del Nord 2 se celebrarà un Cinema-Fòrum en la UP de Carpesa, els dies 23 i 24 Novembre, a les 16.30 hores per a commemorar aqueix dia.


UP RUSSAFA

El dimecres 23 de novembre a les 17 hores, projecció i xarrada del documental L’ordre de les coses, activitat de centre amb motiu del 25N. Nominada al Goya l’any 2011. Mostra visual per a reflexionar sobre la problemàtica de la violència de gènere, plantejada de manera simbòlica i intencionadament surrealista de la realitat per a provocar una resposta reflexiva en les persones espectadores, molt diferent de la que provoca la crua realitat de hui dia. Lloc de celebració centre UP RUSSAFA, aula de gimnàstica.


UP SANT ISIDRE

 • Elaborarán panells informatius amb il·lustracions de violència de gènere i un altre amb cronologia de les víctimes per violència de gènere.
 • A les aules de manera transversal s’explicarà la problemàtica i la situació actual respecte a aquest tema.

UP CAMINS Al GRAU

 • Dia 21 de 9.30 a 11.30 hores. “Recorregut pel Parc de Marxalenes”
 • Del 22 al 30 de novembre: Exposició “La Universitat Popular pinta amb Rozalén una Porta Violeta”, en la segona planta.
 • Dia 23, a les 11horas, MARGARIDA, teatre Talía.
 • Dia 24 a les 11.00 hores. Decàleg Contra la Violència de Gènere.

La Universitat Popular de València, a més es suma a les activitats de la Regidoria d’lgualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València. Enguany esta regidoria commemora el 25N amb la campanya “Homes contra la violència masclista” i el lema #hotenimclar, que s’adreça als homes i remarca la importància que reconeguen, assenyalen i denuncien les violències contra les dones i s’impliquen en la sensibilització d’altres homes que encara mostren resistències.
La pàgina web municipal per a accedir a tota la informació del 25N és: https://www.valencia.es/25n2022/