La Universitat Popular seu del Festival SocialMed de drets humans


La Universitat Popular de València serà una de les seus del Festival de Drets Humans del Mediterrani SOCIALMED 2022, organitzat per València Social Rebel. El centre #UPRovella (C/ Arabista Ambrosio Huici, s/n) acollirà el 23 de maig a les 17 h una de les projeccions d’aquest certamen dedicat a la defensa dels drets humans i el centre #UPBenicalap Espai Sociocultural (C/ Louis Braille, 1) acollirà del 18 al 30 de maig l’exposició Mediterranean Streetales, fotografia de carrer de Dimitris Papanikolaou, organitzada per FACM, Universitat Popular i SOCIALMED.

En l’edició de 2022 el Festival Socialmed tindrà com a temàtica principal l’aigua com l’exemple més dramàtic del canvi climàtic que estem patint i com a font de conflictes socials i polítics. Cada vegada més l’accés a l’aigua potable s’està convertint en un luxe que fa que les desigualtats entre els països siguen encara majors.

La Universitat Popular de València desenvolupa des de fa anys una línia de treball dedicada a la sostenibilitat en tots els seus vessants, entre elles l’aigua i inicia aquest curs la seua col·laboració amb aquest certamen.

La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de València i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano, destaca la seua satisfacció perquè “la Universitat Popular de València contínua desenvolupant el seu compromís amb els drets humans i la sostenibilitat en emprendre aquesta edició la seua col·laboració amb el festival seguint aquesta línia de treball des de cada barri de la ciutat i aproximant d’aquesta manera el festival a la ciutadania. Els centres de la UP són espais de trobada, aprenentatge i participació social en els quals es desenvolupa habitualment projectes i activitats vinculats a aquestes temàtiques en col·laboració amb entitats i organitzacions socials i ciutadanes”.

El festival està patrocinat per l’Ajuntament de València, a través de la regidoria d’Internacionalització i Turisme i la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani (FACM) i dirigit pel director de cinema i especialitzat en drets humans, Samuel Sebastián.

El festival es desenvoluparà del 14 al 27 de maig de 2022. La inauguració del festival serà el pròxim 14 de maig a les 19h en La Beneficiencia, així mateix la clausura i el lliurament de premis tindrà lloc el 27 de maig a les 20h.

El dia 23 de maig a les 17.00 h en el centre #UPRovella (Arabista Ambrosio Huici, s/n)  es projectarà el curtmetratge Je suis Paula i després de la projecció hi haurà un debat titulat Colòmbia: Joventut i memòria amb la participació de Samuel Sebastián, director del festival Socialmed i Laura Hoyos, de la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades.

Del 18 al 30 de maig romandrà oberta en el centre #UPBenicalap Espai Sociocultural (C/ Louis Braille, 1) l’exposició Mediterranean Streetales, fotografia de carrer de Dimitris Papanikolaou, organitzada per FACM, Universitat Popular i SOCIALMED en el marc del festival. Una mostra d’imatges de l’espai urbà de ciutats mediterrànies. Fotografies que podrien ser d’una o de qualsevol d’elles. Contes dels carrers mediterranis que transcendeixen fronteres.

Imatge de Dimitris Papanikolaou de l’exposició Mediterranean Streetales

SOCIALMED VALÈNCIA és el primer festival de drets humans del Mediterrani, una trobada que se centra en el cinema i la creació artística relacionada amb temes socials vinculats geogràfica i culturalment a la mar Mediterrània.

El director del festival, Samuel Sebastian, ha assenyalat en la programació que “donarà una visió global sobre els conflictes generats entorn de l’aigua i d’aquesta manera acostar els drets humans als col·lectius en una situació més vulnerable”.

En aquesta edició, com a novetat, s’atorgaran els premis Ulysses i Mercouri en honor a l’actriu grega Melina Mercouri. En primer lloc a l’Associació Aurora Grup de Suport per la gestió humanitària que desenvolupen en el port de Borriana i el Premi Mercouri s’atorgarà a dues personalitats de la cultura i el cinema pel seu compromís social, a l’escriptora afganesa Nadia Ghulam activista per la pau i els drets humans i a la directora francopalestina, Hiam Abbass, coneguda per participar en grans produccions europees i de Hollywood com Blade Runner 2049 de Denis Villeneuve.

El regidor delegat de Turisme i Internacionalització, Emiliano García Domene, s’ha mostrat orgullós de la col·laboració de l’Ajuntament de València en l’impuls d’aquest festival i indica que “el diàleg entre cultures i regions, el respecte mutu i la reivindicació dels drets humans, impulsen el canvi cap a unes societats més plurals, més diverses i més integradores”. “El festival és un festival imprescindible que agita consciències i mostra una realitat, a vegades molt crua, que és necessari mostrar” ha afirmat García.

Per part seua, Vicente Garcés, president de la Fundació Assemblea de Ciutadanes i Ciutadans del Mediterrani- ACM, ha destacat: “la projecció internacional del festival fruit de la cooperació entre la ciutadania i el compromís de la regidoria d’Internacionalització i Turisme de l’Ajuntament de València”.

Més informació:

Festival

El dimarts 24 de maig tindrà lloc la presentació especial del projecte violència de gènere amb Alanna-Universitat Politècnica de València en Saló de graus dibuixe UPV a les 17h.

El festival l’organitza l’entitat social València Social Rebel amb el patrocini de l’Ajuntament de València i la Fundació ACM. A més, amb la col·laboració de la Universitat Popular de València, Medcites, la xarxa que coordina a 63 ajuntaments i unions de municipis de tota la regió mediterrània, l’Institut de Drets Humans, Euromedrights, Caixa Popular, Visit València, Fundació Balearia, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, València Capital del Disseny, Colla Monlleó, Creacy Aseores i la participació de més de 200 entitats socials.