La UP estrena el projecte audiovisual “Recordant els pobles” de Benifaraig, Carpesa i Les Cases de Bàrcena


La Universitat Popular de València ha estrenat este mes el projecte audiovisual “Recordant els pobles”, una iniciativa que recupera la memòria oral de Benifaraig, Carpesa i Les cases de Bàrcena, pobles del nord de la ciutat de València, a partir dels testimonis del veïnat i d’objectes i fotografies antigues dels seus i les seues habitants. Les projeccions s’han celebrat al mes de novembre als tres pobles.  Els vídeos també estan disponibles sota estes línies.

La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular de València, Isabel Lozano, ha explicat que “és un projecte que connecta directament amb alguns dels principals objectius de la Universitat Popular com és l’arrelament als barris i la voluntat de teixir xarxes amb els veïnats per a ser un punt d’encontre i d’aprenentatge intergeneracional reconegut com a tal per les persones que viuen a cada poble o barri de la ciutat”. Lozano ha afirmat que “amb 31 centres i una metodologia participativa hem impulsat que des de cada centre UP es treballe diàriament per interaccionar el màxim possible amb la vida i les organitzacions de cada barri i poble i impulsar així la participació social”.

“Recordant els pobles” és una proposta original de la fotoperiodista Eva Mañez desenvolupada també en cursos anteriors als centres de la Universitat Popular en Benicalap i Benimaclet. El projecte per a Carpesa, Benifaraig i Les Cases de Bàrcena, realitzat amb la participació de la fotògrafa Estrella Jover, es va filmar abans del confinament per Covid-19.

El projecte consta de tres vídeos documentals, un sobre cada poble assenyalat, en els que es recull el testimoni del veïnat i es mostra, acompanyat d’un relat de memòria oral, diferents objectes i fotografies antigues de la vida quotidiana dels pobles del nord de la ciutat de València.

Els vídeos són un document valuós pel que fa a recuperar, guardar i difondre la memòria oral dels veïnats i ha comptat amb la col·laboració de les diferents alcaldies de pobles. No és la primera vegada que a la UP es desenvolupen projectes de memòria oral perquè “considerem que la cultura popular i la història dels barris, de les persones als barris, té un valor fonamental per a la vida i la convivència” ha assenyalat Lozano.

El treball “fa èmfasi en el fet que la Universitat Popular sempre té present als seus centres: fer valdre el coneixement i les experiències de les persones, de diferents generacions, per atorgar-les el protagonisme i importància que els correspon. Facilitar també l’intercanvi intergeneracional de vivències i experiències, per tal que l’activitat a les aules es nodrisca també de la saviesa que porta a l’aula cada persona i que l’aprenentatge siga també experiencial, a partir de l’intercanvi col·lectiu” ha afirmat la regidora.

La Universitat Popular disposa d’un arxiu audiovisual d’Igualtat i memòria denominat “Obrir Por-tes, encendre cors” amb els testimonis orals de les dones sobre la història viscuda per les dones a la ciutat de València al segle XX i ha desenvolupat projectes de memòria oral des de les seues aules a diferents barris de la ciutat des del relat oral, l’audiovisual i les arts plàstiques.