La UP reprén les activitats presencials als seus centres


 Els centres de la Universitat Popular de València reprenen a partir de hui, amb més mil grups, les classes presencials a les aules dels 31 centres que este organisme autònom municipal té en el nucli urbà i els pobles de València. “Pel que fa a mesures preventives, la Universitat Popular ha anat més enllà de les indicacions de la normativa sanitària vigent, per tal de reforçar la seguretat i que el curs comence amb totes les garanties possibles”, assenyala la regidora de Servicis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano.

Les aules s’ocuparan al 50% de l’aforament per a reforçar la seguretat

Este curs “hem garantit que les persones que perderen classes de març a juny de 2020 a causa del confinament, puguen continuar al seu grup i sense haver d’abonar els tres primers mesos del curs”, afirma Lozano. També “hem extremat les mesures respecte a la ràtio per aula, ja que la norma indica un 75% de l’aforament i la UP ha optat per ser més garantista i que l’ocupació de les aules siga del 50%, desdoblant cada grup d’activitat en dos i reduint de dos a una les sessions setmanals oferides per activitat”, afegeix Lozano.

Els centres s’han adequat per a complir ràtios i distàncies de seguretat, regular entrades i eixides de forma ordenada i segura, duplicar la neteja diària, elaborar protocols de funcionament intern i garantir una ventilació adequada a les aules i zones comunes i difondre amb cartelleria informativa les normes a seguir, entre altres qüestions.

A partir de hui es reprenen més de 50 activitats formatives de cicle llarg (setembre a juny), entre elles Formació General, Formació Bàsica, Informàtica, Comunicació, Teatre, Anglés, Música-guitarra, Dansa Valenciana, Dansa Pilates, Cultura valenciana, Curs de valencià, Història de l’art valencià, Ioga, Pintura i Dibuix, Restauració de mobles, Fotografia, Ceràmica, Artesania, Esmalts i Gimnàstica.

Entre les activitats de duració més curta, començaran Iniciació a la llengua de signes, Teatre LGTBI, Teatre del benestar, Teatre i gènere, Tabal i dolçaina, Joieria ceràmica, Punt de ganxo modern, Reciclatge de peces de roba i Entrenament consciència cos/ment, entre altres.

“El canvi de dos sessions a la setmana a una sola sessió setmanal ha permés que cap persona es quede sense activitat, al mateix temps que l’assistència a les aules és més segura ja que l’afluència es redueix a la meitat de persones que habitualment l’ocupaven”, explica la regidora. Això facilita, a més d’evitar aglomeracions, mantindre les distàncies de seguretat aconsellades, i fins i tot superar-les, en algunes aules.

MESURES DE SEGURETAT

El servici habitual de neteja en els centres es duplicarà, de manera que cada dia es realitzarà una neteja al matí, abans d’obrir, i una altra neteja al migdia perquè els grups de vesprada també troben els centres acabats de netejar.

Totes les aules estan preparades perquè la distància de seguretat durant les activitats es mantinga en 1’5 metres, tant si es tracta d’activitats per a realitzar assegudes com si es tracta d’activitats drets o de moviment com gimnàstica, balls de saló, pilates, entre altres. S’ha senyalitzat amb bandes adhesives l’espai reservat a cada participant.

No es podrà accedir als centres UP sense haver signat el compromís de col·laboració i compliment de les normes per a participants. Tampoc si es té símptomes compatibles amb covid-19, si s’està en període d’aïllament o quarantena o si s’és persona vulnerable. La màscara serà obligatòria en tot el recinte de cada centre, com marquen les normes sanitàries vigents, fins i tot a les activitats d’exercici físic, com recomana la Societat Espanyola de Medicina Esportiva.

ASSISTÈNCIA A ACTIVITATS CULTURALS

La Universitat Popular està reactivant també el seu programa de gestió cultural, que permet l’organització d’assistències en grups a l’àmplia oferta cultural valenciana disponible. Les condicions d’accés als diferents recursos culturals, com  museus o sales d’exposicions, s’han modificat a causa de la covid-19, de manera que la Universitat Popular reprendrà l’activitat sociocultural adaptant-se a les noves condicions.