La finestra de Ribes, un projecte col·lectiu per a la participació i la inclusió


La Finestra de Ribes és una mirada que s’apropa a l’individu i indivídua, el seu hàbitat, la seua visibilitat o invisibilitat i la seua capacitat de síntesi, creant un document visual amb la idea substancial de possibilitat, encontre, comunicació, coneixement mutu, visibilitat, participació, inclusió,……. i on es reflecteix un instant de les diferents vides emmarcades per unes normes socials que ens obliguen a romandre a les nostres cases.

La iniciativa, dins de l’àrea d’arts escèniques, proposa una consigna de moviment en relació amb la imatge que consisteix a “desaparéixer del pla” amb la finalitat d’acostar-nos dins del nostre confinament però també “aparéixer en el pla”.

La Finestra de Ribes és un projecte dins del programa #UPaCasa de #UPValència, impulsat per la formadora de dansa Susana Olmos per als seus grups de participants del centre #UPRibesEspai i #UPMorvedre, de la Universitat Popular de València. La proposta inicial  estava dirigida als grups ja formats de dansa, però s’ha estés progressivament a artistes, amics i amigues de UPValència, familiars, … que han elaborat les seues “desaparicions” donant lloc a diferents retrats i a la creació d’un projecte més ampli que inclou la participació d’altres col·lectius, especialment aquells que estan en risc d’exclusió.

Així,  “Amics de Caterina: dansa i arts inclusives”, persones amb i sense diversitat funcional, es van sumar a la proposta amb la consigna inversa i inclusiva: “aparéixer en el pla”, generant a més un nou contagi de participació amb la incorporació de “Família Morella” i “Lambda Col.lectiu LGTB per la diversitat sexual, de gènere i familiar” que, des del grup de famílies trans i persones adultes trans, se sumen a la ‘Finestra de Ribes’ amb les seues “aparicions”.

El diàleg entre finestres ens deixa veure l’espai que ens representa durant el nostre obligat tancament i produeix l’elaboració d’un document audiovisual de 30 minuts de duració, amb els enregistraments de més de 90 participants que ens acosten, des d’un pla artístic, a la nostra capacitat d’enteniment per mitjans digitals.

Vídeo: una col·laboració de Carlos Flors (editor).