#UPValència salta les barreres de la bretxa digital i manté actiu el contacte amb els seus i les seues participants


La Universitat Popular de València salta les barreres de la bretxa digital i manté actiu el contacte amb els seus participants de totes les edats a través de diferents eines que van de les classes online a les videoconferències en grups de 4 per whatsapp, propostes d’activitats per missatges de xat, a les crides individualitzades, per a trencar qualsevol possibilitat d’aïllament dels seus participants a causa de les dificultats d’accés a les noves tecnologies.

En una situació com el confinament per la pandèmia del Covid-19, en la qual l’accés a les noves tecnologies es mostra com una eina crucial per a evitar l’aïllament i accedir a recursos de tota mena, les persones sense possibilitat, habilitat o capacitat d’accedir a elles veuen agreujada en major mesura la seua situació de vulnerabilitat. En circumstàncies com aquesta es posa de manifest el valor de les xarxes socials no virtuals i de proximitat com les que es tixen en els centres de la Universitat Popular de València al voltant de les seues activitats, tant d’aula com de centre, i el compromís amb les persones d’un projecte de participació social, com és la UP, que transcendeix l’àmbit de la formació al llarg de la vida per a exercir una funció social fonamental i imprescindible.

  

Davant la diversitat de situacions de les participants, els equips dels més de 30 centres UP a la ciutat, han desenvolupat tot un ventall d’estratègies per a mantindre actiu el contacte amb les persones que formen part de la comunitat UP i fins i tot obrir els recursos de UPValència a la resta de la ciutat, per a donar resposta a la situació excepcional de confinament, crisi sanitària i social a causa del coronavirus.

En #UPMalvarrosa, #UPPoble Nou, #UPBorbotó i #UPMassarrojos, entre altres centres, s’han oferit classes online a través de plataformes digitals per als qui han tingut accés a internet i equips informàtics, però també s’han realitzat classes i contactes per videoconferència en grups de 4 persones per als qui no tenien accés a plataformes online, o s’han enviat propostes d’activitats o enllaços a recursos en missatges per whastapp per als qui no tenen accés a videollamadas. Fins i tot s’ha utilitzat el messenger de facebook per a arribar als qui només podien utilitzar aquesta eina o, quan ha sigut l’única via possible, s’ha recorregut a trucades telefòniques individualitzades.

Aquestes iniciatives han propiciat enriquidores trobades que han permés veure’s, compartir impressions, riure i desconnectar de la realitat del confinament, a més d’aprendre i mantindre el contacte amb formadors i amb la resta de companys i companyes dels grups d’activitat.

La resposta, assenyala la formadora UP Mª Carmen Marco, “ha sigut molt satisfactòria tant per a les persones participants com per a les professionals de la Universitat Popular. La gent ens ha obert les seues cases i el seu cor, la participació ha sigut molt activa, s’ha produït un intercanvi enriquidor d’idees, imatges, treballs i emocions, en el qual hem aprés totes i tots”.

En cada grup s’ha utilitzat un o diversos mètodes diferents segons les característiques del grup. En Artesania, assenyala Marco, “hem utilitzat especialment el whatsapp, alguna cosa que fa el procés més lent perquè contactem de 4 en 4 en cada videollamada” i amb els grups de Pintura i dibuix hem usat el messenger de facebook o classes online per zoom que ens permeten trobar-nos amb més participants alhora”.

En altres centres, formadors i formadores de diferents activitats han oferit classes en directe des de youtube, especialment les de gimnàstica i balls, o han gravat en vídeo tutorials o classes per a seguir en el moment en què es desitge amb posterioritat.

Encara que aquesta pàgina web de la Universitat Popular és un punt central en el qual s’han reunit les propostes de #UPaCasa per a fer-les accessibles als qui disposen d’accés a internet i un equip, ja siga ordenador, tauleta o mòbil, la resposta de la Universitat Popular a la pandèmia ha sigut capaç d’arribar fins a l’últim racó on alguna persona  participant de la UP es mantenia desconnectada de les noves tecnologies o amb dificultats importants d’accés.
La resposta de la Universitat Popular, a més de tractar de complir objectius de formació, ha aconseguit complir un dels seus objectius clau, l’impuls de la participació social, en ser capaç de mantindre a la seua comunitat no sols vinculada i activa en la connexió amb els grups i centres UP, sinó activa en projectes col·lectius de participació social i de ciutat que s’han impulsat, com mostren per exemple els més de 500 dibuixos i pintures rebuts de la proposta #PintaDesDeLaFinestra en el marc del programa #UPaCasa, o la important repercussió de la pàgina d’accés a recursos culturals gratuïts i online #GestiónCultural, entre altres iniciatives.

Marco destaca especialment “haver mantingut el contacte amb una participant sordmuda dels nostres grups mitjançant videollamada per whatsapp que ens ha permés comunicar-nos per llengua de signes i una participant de 91 anys sense whatsapp amb la qual hem mantingut el contacte per telèfon”. Són només alguns exemples d’una comunitat formada per diversos milers de participants a la ciutat de València.

La funcionalitat social dels espais de participació i trobada com els centres de la Universitat Popular s’evidencia més que mai en moments tan difícils com el que travessem en l’actualitat en els quals es necessiten, sobretot, respostes de proximitat, a escala humana.