L’hort escolar intergeneracional dona una excel·lent collita pedagògica


La Universitat Popular de València està desenvolupant un projecte d’hort escolar intergeneracional que s’ha convertit en una plataforma d’aprenentatge per a consolidar un grup d’horta estable amb cultius permanents, entre altres  a l’horta de La Torre. El projecte va començar a partir d’una col·laboració amb l’IES Jordi de Sant Jordi, arran de les comunitats d’aprenentatge de les que forma part este Institut i el IES Font de Sant Lluís.

Al curs 2014/15, el centre UP Rovella es va incorporar a les comunitats d’aprenentatge activament, mitjançant la participació de persones de totes les edats, alumnes de la UP, en activitats del programa educatiu dels instituts Jordi Sant Jordi i de la Font de Sant Lluís. Des de la UP, persones majors i joves han col·laborat en les biblioteques dels instituts, han format part dels grups de treball a les aules i fins i tot han presentat els seus projectes de fi de curs a l’alumnat d’Educació Secundària, realitzant l’esforç de preparació d’una presentació pública intergeneracional. Es tractava de trencar barreres, obrir vies de comunicació entre compartiments sovint massa estancs a la societat: majors d’una banda, joves d’una altra, xiquetes i xiquets d’una altra. I també de socialitzar l’educació i el creixement personal, com un procés de grup, al llarg de la vida, que la comunitat enriqueix.

La UP Rovella va proposar  en el curs 2014/15 a l’IES Jordi Sant Jordi iniciar un projecte d’hort escolar intergeneracional al qual hui anomenem el campet del Sant Jordi, llavors una llengua menuda de terra sense cultivar. Arran d’esta proposta i la implicació de l’Institut, s’ha creat un espai de relacions humanes enriquidor i divertit, un projecte educatiu comú per a compartir alumnat adult, iaios i iaies -alguns d’alumnat del mateix institut-, estudiants d’ESO, nets i netes, veïnat en general,… Un espai d’aprenentatge obert al voltant d’un hort que cal cuidar i que hem fet créixer.

L’hort del Sant Jordi ha sigut a més una plataforma d’aprenentatge per a donar confiança als participants i impulsar el que avui ja és un grup d’horta amb parcel·les a diferents ubicacions a la ciutat. La Universitat Popular veu complit un dels seus objectius principals, ser plataforma per a la participació social i l’autonomia dels i les seues participants. Gràcies a l’experiència en l’horta de persones com Lauren Cabero Domínguez, que ha espentat el vessant tècnic i pràctic del projecte, i a la responsable de la UP Rovella que ha cregut i treballat el vessant pedagògic i social, hui la Universitat Popular de Rovella és impulsora d’un grup d’autogestió que treballa l’horta i comparteix aprenentatge, i al temps utilitza un tros d’horta a l’IES Jordi Sant Jordi en el qual s’inicien noves vocacions agrícoles i per a l’autoconsum en el marc d’un projecte intergeneracional. El grup d’horta ha anat guanyant autonomia,  i  moltes de les persones que formen part d’ell han realitzat la seua sol·licitud individual per a una parcel·la d’horts urbans en Sociòpolis -de l’Ajuntament de València- i en la Font de Sant Lluís -de la Diputació de València-. Altres esperen a la convocatòria per entregar sol·licitud per a una parcel·la als horts de Malilla.

El grup d’horta ha rebut a més formació addicional a través de les classes d’agricultura ecològica del programa COORDENADES. AULES OBERTES, que enguany s’ha posat en marxa en la Universitat Popular de València. Mitjançant este curs gratuït oferit per la UP les persones participants han rebut formació tècnica i pràctica al camp de Sembra en Saó, en Godella.  De la mà de professionals de l’agricultura han conegut les diferents tècniques del cultiu ecològic, avantatges i dificultats, tant en allò relatiu a la part teòrica com a la pràctica.