Exposició “100 gregueries il·lustrades” a UP Ribes Espai Sociocultural


El centre UP Ribes Espai Sociocultural acollirà del 24 de maig al 5 de juny una exposició de gregueries de Ramón Gómez de la Serna il·lustrades per participants de l’activitat de Pintura i dibuix dels centres #UPNouMoles i #UPAbastos de la Universitat Popular de València. Una centena d’il·lustracions que mostren gràficament estes metàfores amb humor  formulades per l’autor Gómez de la Serna. Les persones participants de l’activitat de Pintura i dibuix  s’han iniciat en la il·lustració amb este projecte desenvolupat en un curs travessat per la pandèmia.

100 gregueries il·lustrades

“El cap és la peixera de les idees”. Ací tenim una famosa gregueria l’inventor de la qual i d’aquest gènere literari fou Ramón Gómez de la Serna (Madrid, 1888 – Buenos Aires, 1963). Un escriptor que més que una peixera sobre els seus muscles sostenia un enorme aquari poblat per milers d’enginyosíssims peixos. Les gregueries, en paraules del mateix autor, són la combinació de “metàfora més humor” que recullen “el que criden els éssers confusament des de la seua inconsciència, allò que criden les coses”. Estaria bé veure com Ramón, com a gran observador que era, hauria aprofitat el potencial de twitter per a globalitzar les seues gregueries. Imaginem-nos, que d’això es tracta, de com hauria gaudit Ramón creant i obrint les seues gregueries al món a través del potencial de Twitter.


Per a acabar aquest estrany curs pandèmic, amb menys hores lectives i més temps a casa, vaig decidir apostar en les meues classes per la creativitat, convertint l’aula en un taller d’il·lustració en el qual la imaginació prenguera el comandament enfront de l’enfortiment de les destreses. I així, a més d’altres treballs, vaig amprar aquest llegat literari de Ramón Gómez de la Serna per a utilitzar-lo amb el meu alumnat. Les gregueries resulten perfectes per a iniciar en el món de la il·lustració. Tenen la virtut, en molts casos, de suggerir fàcilment metàfores visuals, i convertir-les en un recurs extraordinari per a estimular la imaginació de qui entra en el joc de la creació d’imatges úniques que ajuden a comprendre o completen el significat d’una frase o concepte. En definitiva, el treball d’un il·lustrador o il·lustradora.


La dinàmica del taller de gregueries requeria la complicitat del meu alumnat per a emprar part del seu temps a casa a pegar-li voltes a les seues idees i fer esbossos. I reservar l’horari a l’aula per a tutoritzar els treballs. Em presentaven els seus esbossos i examinàvem, debatíem, matisàvem i fins i tot discutíem els seus plantejaments gràfics amb la finalitat de representar de manera directa les seues idees i que aprengueren a posar-se en el lloc del lector, despullant les imatges de tot allò accessori. Per a donar cohesió als treballs vaig marcar uns certs condicionants: mateix format, plantejar la composició tenint en compte l’espai reservat per als textos i la utilització del blanc i negre amb la possibilitat d’afegir un color més si ajudava a comprendre millor la imatge.
A les vostres mans està part del resultat. Al final recopilàrem quasi 200 gregueries de les quals n’he seleccionat 100, amb l’únic criteri de mostrar-hi almenys la meitat del treball dels/de les 40 artistes que han participat en aquest projecte.
Enhorabona. Heu fet un treball espectacular i moltes gràcies per deixar-me guiar-vos en aquest món de la il·lustració. Ah!, i no deixeu d’alimentar els peixos de la vostra peixera.

Lalo Jiménez.

Formador de Pintura i Dibuix en les Universitats Populars de Nou Moles i Abastos.

DESCARREGAR LLIBRE “100 GREGUERIES IL·LUSTRADES” en PDF

100 Gregueries il·lustrades