25 aniversari UP Castellar-l’Oliveral


La Universitat Popular de València  celebra enguany el seu 25 aniversari a Castellar-l’Oliveral, on en 1995 es va obrir el centre UPCastellar-l’Oliveral. Amb motiu d’aquesta commemoració, durant el curs 2019/20 ha desenvolupant un Projecte de centre que visibilitza el treball realitzat al llarg d’aquests anys i al mateix temps la importància de la presència de la Universitat Popular en aquest poble de la ciutat de València.

El projecte ha implicat participants de totes les activitats que s’imparteixen en el centre UP Castellar–l’Oliveral i s’ha fet extensiu a altres centres UP com El Forn d’Alcedo, Rovella, Trafalgar i Natzaret, que comparteixen formadors i formadores amb Castellar-l’Oliveral. Un aniversari compartit.

La proposta, que es va iniciar al setembre, s’ha adaptat després al temps de pandèmia, i ha continuat en l’última fase, des de la distància, a través de la pàgina web de la Universitat Popular i els grups de whatsapp de participants prèviament creats. Esta connexió virtual ha permés canalitzar la informació i fer extensives també les diferents activitats a tota la ciutadania, en un esforç comú, que ha deixat els seus fruits en una altíssima participació i reconeixement.

L’equip de treball ha recordat la història de Castellar-l’Oliveral, recopilant fotografies del passat des de 1995 fins a l’actualitat, enviades per participants i veïnat, en una galeria de records que recorre amb afecte la marxa d’aquest centre. Més de 150 fotos atesten vivències d’aquests anys. “Recordant 25 anys”, és un testimoni del temps i una manera de reforçar llaços en un moment especial.

El centre ha volgut compartir l’aniversari amb la iniciativa “Celebra el 25 aniversari amb nosaltres”  elaborant un “Cancioner il·lustrat bilingüe anglés –espanyol”, per a publicar en xarxes. En aquest treball, coordinat per l’activitat d’Anglés, s’han recollit més de 80 treballs entre il·lustracions i vídeos. La proposta arrancava de la iniciativa  “One lesson, one song” implementada en els centres de Castellar-l´Oliveral i de Rovella. La participació final ha ascendit a més de 200 persones.

Era un moment de celebració, però també d’acompanyament perquè ho requerien les circumstàncies i l’equip de centre va dissenyar propostes que van ajudar a passar l’etapa de confinament, com “25 anys juntes i junts fins i tot des de casa”, amb multitud de  missatges d’ànim rebuts en diferents idiomes, que es van difondre en un vídeo, amb el qual ens  recordaven que seguíem ací, que tornaríem a veure’ns.

També s’ha desenvolupat l’activitat “Envia una foto des de la teua finestra de casa”, que abundava en la idea de la connexió i la companyia, encara des de la reclusió a casa, amb una acció senzilla, enviant una foto de mòbil per a mostrar on estàvem i així compartir espais i generar empatia. Els i les participants de Castellar-l’Oliveral i El Forn d’Alcedo es van sumar a això, i van enviar més de 100 fotografies per a recordar que eren ací.

La pandèmia ens va obligar a portar màscara i l’equip de Castellar-l’Oliveral va plantejar un taller per a ensenyar a realitzar-les:  “Taller de màscares des de casa”, que va ser acollit amb entusiasme. El vídeo recull una part de les realitzades:

https://www.facebook.com/0d18a59d-b252-4f0c-913d-5e07125bfb2d

L’art ha sigut central en propostes com “Totes i tots junts des de casa i en la distància”, una proposta  amb la qual cada participant ha pogut iniciar-se en una tècnica, el collage, creant composicions  amb una temàtica, els viatges, que permetia somiar i desplaçar-se en aquesta situació excepcional a altres llocs. El resultat és ací, més de 85 collages dels centres de la UP de Castellar-l’Oliveral, UP Trafalgar i UP Natzaret:

La pintura ha sigut una eina fonamental contra el descoratjament amb propostes com: “Buscant refugi des del confinament” o “Aquest maig també floreix”, projectes que ens han convidat a evadir-nos de la tensió de l’estat d’alarma, bé compilant proposades de llocs i paisatges, bé incitant-nos a buscar el costat positiu d’aquest moment. Els participants de UP Castellar-l’Oliveral, UP Trafalgar i UP Natzaret es van sumar a elles, amb els recursos disponibles i amb formats i tècniques lliures que facilitaren la participació i van arribar a més del 65% de les persones inscrites en els cursos de ‘Dibuix i pintura’.

“L’artesania del confinament” obria el ventall d’iniciatives, amb la transformació d’elements domèstics als quals se’ls donava una segona vida, utilitzant diferents tècniques: estarcido, decoupage, collage… El resultat queda reflectit en l’exposició de final de curs que recull les diferents mostres que s’han dut a terme tant dins de l’etapa presencial del curs, com del confinament.

Altres propostes han sabut conjugar habilitats i l’ensenyament de la llengua anglesa com:  “L’art de cuinar des de casa” ha permés captar l’interés que ha suscitat la cuina durant aquest període enllaçant amb una línia de treball de UP Castellar-l’Oliveral, l’educació en salut. Receptes de cuina confinada, que recopilen  propostes en diferents idiomes amb una consigna: que  foren saludables. Una part de les mateixes es pot veure en la publicació del llibre en format pdf  “Receptes confinades” que es va dur a terme coincidint amb el Dia Mundial de la Nutrició. El llibre de receptes, en pdf, pot descarregar-se en aquest enllaç:   https://universitatpopular.com/actualidad/25-aniversario-up-castellar-loliveral-reune-las-recetas-de-sus-participantes-en-un-libro/

L’activitat “Reptes de Pasqua”, bilingüe anglés-espanyol, va ser concebuda com una activitat lúdica  i dissenyada per al període de Pasqua, i s’ha sumat també a la celebració del 25 aniversari. Es va plantejar 12 reptes diferents que amb posterioritat es traduïen a l’anglés; de la unió de les imatges dels reptes superats i les traduccions realitzades va resultar  un llibre recopilatori del treball dut a terme en tres versions diferents: en espanyol, en anglés o bilingüe, amb notes a final dels llibres, enllaços a pàgines web i referències bibliogràfiques.

Notícia: https://www.facebook.com/ universitatpopularvalencia/posts/ 1305730 449625915?__tn__=-R

Vídeo: https://www.facebook.com/watch/?v=1721865647954083

L’activitat d’aquest centre ha sigut intensa. Caldria ressenyar l’emotiu vídeo resultant de “Recitals de poesia valenciana”, que va començar amb el taller de poesia fruit de la col·laboració amb el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València, en el qual escoltem a les participants, que han volgut gravar-se i acompanyar-nos en aquests moments recitant poemes de l’escriptor valencià Marc Granell.

El centre UP Castellar-l’Oliveral  continuarà amb propostes com “One lesson, one song”, ensenyant a ballar i socialitzar-se, mitjançant els balls de saló o mantindre els hàbits de vida saludable mitjançant la gimnàstica i l’alimentació saludable. La creativitat continuarà amb el Projecte “Una història creativa” o aprenent anglés de manera lúdica amb “En Edible cookbook: what’s cooking at Castellar i Rovella?” i també tractant la lluita pels drets de la dona amb la proposta “The roaring 20’s and women’s suffrage” per a commemorar el centenari de la consecució del vot de les dones americanes, que se celebra en 2020.

#RecetasSufragistas

En definitiva, el contacte s’ha mantingut de manera virtual amb nombroses persones implicades, participant, donant ànims i sobretot, recordant la importància de l’esforç conjunt i les relacions humanes de qualitat. Tot l’equip de Castellar-l’Oliveral ha traslladat el seu agraïment per la resposta rebuda.

Siga doncs,  un feliç  25 Aniversari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *