Ball amb text i context


“Ball amb text i context” ens proposa ballar al mateix temps que aprenem el context de cada ball, la seua història, la tècnica i la definició dels seus passos, la música, els autors i autores i intèrprets que l’acompanyen i fins i tot les pel·lícules que els van fer famosos. El  ball situat en un context històric i social.

La iniciativa, realitzada pel formador de balls socials i balls de saló de #UPValència, Paco López, també inclou una sèrie de vídeos en els quals es pot veure al formador realitzant cada ball i ens permet seguir els seus passos per a aprendre’ls.

#BaileConTextoYContexto


CAPÍTOL 1: “FALLEN”, de la pel·lícula “Pretty woman”.

En aquest cas, es tracta d’un vídeo amb una taula de passos de ball amb una cançó pertanyent a la banda sonora d’un film, i un enllaç a una sèrie d’interessants articles de periòdic sobre la mateixa pel·lícula.

El vídeo mostra una coreografia de passos de Rumba (bolero) amb la cançó “Fallen” (Lauren Wood), de la B.S.O. del film “Pretty Woman”. La cançó que s’escolta està editada per a facilitar la identificació del ritme. S’ha modificat el tempo i se li ha afegit la percussió característica de la rumba.

El primer “colp” (“beat”) de cada “compàs” (“bar”) coincideix amb un canvi de pes d’un peu a un altre, en el colp 2 se sent la percussió més forta i coincideix amb el primer pas. En el colp 3 es fa el segon pas i en el colp 4 es fa un pas lent donant suport al peu amb només part del pes, que es recolza totalment en el canvi de pes descrit en el primer colp.

Paco López imparteix Balls de Saló i Balls socials en #UPBenimàmet, #UPBenicalap i #UPCiutatVella.

Les figures ballades són les següents :

Side Cucarachas (Laterals)
Sliding Doors (Portes corredisses)
Box (Caixa)
Opening Out (Oberts)
Walks (Caminades)
Fallaway (Aida)

Es pot trobar informació sobre cada figura en la llista de reproducció “Rumba Syllabus” del canal YouTube de la web Ballroom Guide:

ARTICLES DE PREMSA

  1. Sobre la pel·lícula de la qual forma part la banda sonora original, es proposa la lectura de l’article “Pretty Woman, la cara bonica de la prostitució” en la web del periòdic La Vanguardia.  El director la descriu com “una combinació de contes de fades”: Julia Roberts en el paper de Rapunzel, Richard Gere el Príncep Blau i Héctor Elizondo la fada Padrina.D’altra banda, descobreix que el guió inicial era molt diferent, “fosc, horrible i depriment”. En qualsevol cas, es mantenia el missatge moralista sobre la prostitució  i del protagonista masculí ric com a exemple d’única manera de tindre èxit en la vida.

https://www.lavanguardia.com/hemeroteca/20200322/474185101621/pretty-woman-cine-peliculas-julia-roberts-richard-gere-prostitucion-garry-marshall.html

2. Interessant i útil proposta per a identificar una pel·lícula des d’una anàlisi amb perspectiva de gènere sense caure en sentiments de culpa per gaudir-la, l’article “Cinc consells per a veure una pel·lícula si eres feminista” de María Castejón:

https://www.eldiario.es/pikara/consejos-ver-pelicula-feminista_6_477762246.html

3. Sobre el paper fonamental del cinema en la cultura i per tant transmissor de valors socials, el text d’Alicia R. Cortés “El cinema també construeix gèneres”:

El cine también construye géneros

4. Recomanaria llegir la fitxa pràctica “Analitzant amb les ulleres de gènere el cinema” de Pilar Aguilar Carrasco, publicada per l’institut Asturià de la Dona, com a guia per al professorat, en la qual es mostra com es construeix la presentació del protagonista masculí i la protagonista femenina, prenent com a mostra la pel·lícula “Pretty Woman”:

FICHA2-ANALISIS PELICULA PRETTY WOMAN

5. Finalment, per a evidenciar la crua realitat del proxenetisme, l’article de Beatriz García sobre la cineasta i activista Mabel Lozano i la seua pel·lícula “El Proxeneta“, denunciant la situació del tràfic a Espanya i la situació de milers de dones esclavitzades sense empara legal, molt al contrari de l’idealitzat mite de “Pretty Woman”:

https://theobjective.com/further/mabel-lozano-en-espana-ser-proxeneta-sale-baratisimo/


CAP. 2 “MY BABY JUST CARES FOR ME”, interpretada per Nina Simone.

El segon capítol de #BaileConTextoYContexto està motivat pel Dia internacional del Jazz. Consisteix en un vídeo d’una taula de passos de ball amb una cançó considerada estàndard del Jazz, i enllaços a informació al voltant d’aquesta cançó i del seu intèrpret.

El vídeo mostra una coreografia de passos de diferents estils de Swing ballats amb la cançó “My Baby Just Cares For Me”, cantada per Nina Simone.

Balla el formador de #UPValència Paco López:

Es pot trobar informació sobre diversos estils de swing en la pàgina web https://ballroomdancers.com/  amb llistes esquematitzades de passos i figures, així com alguns vídeos demostratius.

Curiosament, la cançó “My Baby Just Cares For me” va ser composta originàriament per a ser cantada per un home. Es van fer moltes versions, però es va convertir en un estàndard de jazz de la mà de Nina Simone, cantant la carrera de la qual va estar marcada per la lluita contra la segregació racial i la presa de consciència política.

Ací es convida a la lectura de dos interessants ARTICLES sobre la cançó i sobre la figura de la cantant:

També s’adjunta un enllaç amb informació relativa al valor educatiu del jazz de promoció de la pau, el diàleg i la cooperació entre pobles de tot el món, motius pels quals la UNESCO va decretar el 30 d’abril com a Dia Internacional del Jazz: https://www.diainternacionalde.com/ficha/dia-internacional-jazz

Enllaç a “Nina Simone, el somni afroamericà” de la web de Beatvalencia.com:

https://beatvalencia.com/nina-simone-el-sueno-afroamericano/


MATERIALS NECESSARIS

Accés a Internet i per a ballar, si pot ser, calçat tancat i preferiblement que no siga totalment pla, llevat que es tinga algun problema dempeus que el torne inconvenient.


OBJECTIUS

Facilitar i motivar l’adquisició d’habilitats i coneixements del participant que li facilite la comprensió i la seua integració en una societat en constant canvie
Fomentar l’observació i l’esperit crític
Promoure la implicació ètica i activa sobre les problemàtiques socials, especialment la desigualtat i l’exclusió, com a manera de contribuir al progrés de la societat.
Impulsar la pràctica del ball de saló com a activitat saludable, fomentant l’adquisició d’hàbits de vida saludable
Involucrar a les participants en un projecte global de UP més enllà de la pertinença a un centre concret, mantenint el contacte amb la comunitat de la UP
Potenciar el sentiment de pertinença a una comunitat
Combatre les dificultats que presenta el confinament, especialment respecte a la soledat i aïllament


A QUI ES DIRIGEIX:

La proposta va dirigida a totes les persones participants de l’activitat de #Ball de #UPValència, i també a aquelles persones participants o simpatitzants UP que ho desitgen, independentment de la seua activitat en la UP o de si estan o no matriculades, que tinguen interés en el ball en general.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *