#ConferènciesUP


La Universitat Popular de València posa a la vostra disposició les 4 conferències que en els últims cursos ha oferit amb motiu de la celebració, cada mes de febrer, del seu aniversari.

La Universitat Popular de València va ser fundada en 1903 per Vicente Blasco Ibáñez i el seu primer curs es va iniciar el 8 de febrer d’aquell any amb un programa de conferències impartides per homes de rellevància acadèmica. Des de 2015 commemorem aquest aniversari cada mes de febrer, amb una rèplica a aquelles primeres conferències, però ara impartides per dones i incorporant la perspectiva de gènere i una mirada actual.

CONFERÈNCIES:

  1. VISIÓ CRÍTICA EN L’ERA DE LA DESINFORMACIÓ, de ROSA MARÍA CALAF.
  2. ACTIVISTES I CREATIVES: ART PER Al CANVI SOCIAL, d’IRENE BALLESTER BUIGUES.
  3. REPUBLICANES I FEMINISTES VALENCIANES, DE LUZ SANFELIU.
  4. LA (IMPOSSIBLE) IMPARCIALITAT DE LA CIÈNCIA, DE MARIA ÁNGELES DURÁN.

 

1.CONFERENCIA “VISIÓ CRÍTICA EN L’ERA DE LA DESINFORMACIÓ”, de la periodista ROSA MARÍA CALAF,  amb motiu del #116Aniversari d’Universitat Popular de València que es va celebrar sota el lema #EllesQüestionen, a la sala Ferreres del Centre del Carme CCC -Consorci de Museus-. Amb Intèrpret de signes #fesord. Una conferència sobre la rellevància de les #FakeNews o noticies falses i la importància de una lectura crítica dels mitjans de comunicació en una era en la que circula un enorme volum d’informació i també de falsedats per xarxes socials i xats.

Presenta la periodista #AnnaGimeno i la directora de la Universitat Popular de València #GemmaFlors

2. CONFERÈNCIA “ACTIVISTES I CREATIVES: ART PER Al CANVI SOCIAL”, d’IRENE BALLESTER BUIGUES, especialista en estudis feministes en art i gènere i activista social, doctora en Història de l’Art per la Universitat de València.

Conferència impartida en el marc del 115 aniversari de la Universitat Popular de València. #115aniversariUP #EllesCreen al febrer de 2018.

3. CONFERÈNCIA “REPUBLICANES I FEMINISTES VALENCIANES”, DE LUZ SANFELIU, professora titular del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València i integrant del Institut Universitari d´Estudis de la Dóna d’aquesta universitat.

Una conferència sobre la rellevància de la Universitat Popular de València en la conformació del pensament crític feminista des de principis del XX, amb les primeres conferències, emmarcades en els valors republicans, i l’elevat nombre de dones a les seves aules. La conferència de Sanfeliu, en el paranimf de la Universitat de València, el 21 de febrer de 2017, en el 114 aniversari de la Universitat Popular de València, és una rèplica contextualitzada i ampliada a la conferència que va impartir Anselmo Arenas en el primer curs de la Universitat Popular de València, al febrer de 1903, sota el títol “La crítica a la Universitat Popular”, realitzant una defensa de la UP de València, en relació, entre altres, al paper d’aquesta UP en la formació de les dones, enfront de les crítiques del sector eclesiàstic.

4.CONFERÈNCIA “LA (IMPOSSIBLE) IMPARCIALITAT DE LA CIÈNCIA, DE MARIA ÁNGELES DURÁN, investigadora, catedràtica i Premi Nacional de Recerca per a les Ciències Socials, Econòmiques i Jurídiques, doctora Honoris causa per la Universitat de València, Autònima de Madrid i Granada; especialitzada en l’anàlisi del treball no remunerat i la seva relació amb l’estructura social i econòmica.

En el seu 113 aniversari, la UP de València va reeditar la que va ser conferència inaugural d’aquesta institució en 1903, llavors a càrrec de Gumersindo d’Azcárate, sobre “La neutralitat de la ciència”, després a càrrec de M. Angeles Duran sobre “La (impossible) neutralitat de la ciència”, incorporant a més la perspectiva de gènere en la ciència.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *