#Històriad’unaMestra


El centre #UPBenimàmet tènia previst assistir a la representació en el teatre Talía de l’obra de teatre “Història d’una mestra”, abans de la pandèmia. En suspendre’s la funció i les classes, el centre ens proposa aprofundir d’una altra manera en la figura de la mestra, de la mà de l’autora Josefina Aldecoa amb una sèrie de materials.

 

Història d’una mestra

Durant la II República va nàixer un important projecte cultural secundat per centenars de mestres i mestres decidits a alfabetitzar a un país en el qual el 32% dels seus habitants no sabien llegir ni escriure, on es calculava que hi havia un milió de xiquets sense escolaritzar i on hi havia poc més de 30 mil escoles i faltaven sengles per a cobrir les necessitats d’escolarització.

Josefina Aldecoa, basant-se en la vida de la seua mare, explica tot això amb un relat que abasta des de 1923, quan la mestra protagonista recull el seu títol, fins a 1936, l’esclat de la Guerra Civil que va acabar amb el progrés.

La primera destinació de  la mestra, la colònia espanyola de Guinea Equatorial, marcat per una calor asfixiant i una relació còmplice amb el metge natiu. Després, altres destinacions, el seu festeig i noces amb un altre mestre, la lluita dels dos per sobreviure i per defensar els seus ideals, el seu paper en la revolució d’Astúries i… Millor llig-ho, t’agradarà.

Materials recomanats: 

Consulta el  següent blog per a veure una excel·lent sinopsi de l’obra: http://criticasliteraris.blogspot.com/2014/01/historia-de-una-maestra-de-josefina.html

Si vols conéixer la biografia d’un model de dona lluitadora i avançada al seu temps, capaç de combatre un temps difícil i gris com va ser el franquisme, a través de la literatura i d’una intensa labor pedagògica, consulta aquests recursos:

Els valors educatius i literaris de Josefina Aldecoa

http://www.charlene.es/compromiso-libertad-e-igualdad-los-valores-educativos-y-literariosde-josefina-aldecoa-1926-2011/

ENTREVISTA. Josefina Aldecoa. La mirada de la Institució Lliure d’Ensenyament

http://www.juntadeandalucia.es/educacion/vscripts/wginer/w/rec/3050.pdf

Una entrevista a l’escriptora i pedagoga:

www.rtve.es/alacarta/audios/sinceramentesuyo/entrevista-josefina-aldecoa.conversaciones/1046992/


Per a demanar el llibre en prèstec:

Biblioteques Públiques Municipals

Se sumen a la iniciativa de la plataforma eBiblio Comunitat Valenciana per al préstec de llibres electrònics a tots els ciutadans i ciutadanes de València, encara que no tinguen carnet de biblioteca pública, perquè puguen llegir sense eixir de casa durant el confinament pel COVID-19. Per a això, es podrá acceder a la plataforma eBiblio amb un carnet temporal que es podrà sol·licitar de manera excepcional a través d’un missatge al correu electrònic [email protected]

Aquells usuaris o usuàries que no recorden la seua contrasenya d’accés per a sol·licitar els llibres mitjançant aquest sistema, podran enviar un correu a [email protected] per a recuperar-la.


Objectius:

Mantindre el contacte amb la comunitat de la UP
Celebració del dia del dia del llibre.
Motivar i animar cap a la lectura.
Facilitar el sentiment de pertinença a una comunitat
Combatre les dificultats que presenta el confinament, especialment respecte a la soledat i aïllament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *