La senyora d’Aiora, l’obra desapareguda del Palauet d’Aiora


El projecte “La senyora d’Aiora” naix a partir del coneixement sobre una obra pictòrica de Peris Brell, de títol “El Brindis”, en l’actualitat desapareguda, que va estar penjada durant molts anys en el frontó de l’escala del Palauet d’Aiora.

L’historiador Bartolomé López Úrios, un gran coneixedor i entés de la història de l’edifici del Palauet d’Aiora, actual seu del centre Aiora de la Universitat Popular de València, ha investigat la història del quadre desaparegut de Peris Brell.
En posar-ho en coneixement de la responsable del centre UP Aiora, Eva Such, s’inicia un projecte per a la reproducció de l’obra desapareguda, amb l’objecte que torne a ocupar el lloc que durant anys va ocupar en l’edifici i durant el procés de creació desenvolupar a més tot un projecte artístic per a realitzar també una reinterpretació de l’obra. La iniciativa ha involucrat a diferents grups de “Dibuix i pintura” del centre UP de Cabanyal, guiats pel formador de *UPValència, Pedro Bolós.

Es va organitzar una trobada amb les persones participants de la classe de “Pintura i dibuix” d’aquest centre i la proposta de Bolós va rebre un gran acolliment en els diferents grups. En una primera fase el plantejament es va centrar en tractar de reproduir l’original de l’obra de Peris Brell, a partir del poc material gràfic del qual es disposava i es va organitzar un grup de treball format per tres persones i el professor, que van començar a treballar en la còpia, abans de l’inici del confinament, sobre un llenç amb bastidor de 160 x 180 cm, seguint la grandària original.

Al mateix temps, utilitzant la imatge de Brell es va formular a l’alumnat la proposta de treballar en una interpretació lliure de l’obra, de manera voluntària, com a part de la programació, sobretot en els grups que assisteixen en horari de vesprada, que són els de nivell més avançat. Els grups d’horari de matins són de nova creació.
De manera espontània, es van formar tres grups per a treballar en equip l’esmentada interpretació. De manera lliure, també alguna persona va fer els seus esbossos de recreació.
Abans de la pandèmia els grups es van reunir i van organitzar diferents interpretacions. Algunes participants de l’activitat d’Artesania es va sumar també a la interacció per mitjà de la tècnica de collage.
Estava previst desenvolupar i concloure el projecte, en el tercer trimestre del curs, però la suspensió de les classes i el confinament el van deixar en pausa. No obstant això, un dels participants ha reunit els esbossos i treballs ja finalitzats d’algunes persones i treballs dels equips, per a mostrar en un vídeo el procés desenvolupat fins al moment. El vídeo s’ha editat amb els recursos escassos disponibles durant la pandèmia.
La grandesa del projecte ha sigut aconseguir a partir d’una referència històrica pròxima, grups autònoms que amb indicacions del formador han sigut capaços d’organitzar-se i dur a terme el treball creatiu. Han treballat en equip entorn d’una interpretació i el resultat ha sigut espectacular.
En l’actualitat, la fase de producció del projecte de rèplica del quadre de la senyora del Palauet d’Aiora ha conclòs. Tres persones han pintat el quadre gran i la resta han treballat en equip entorn d’una interpretació sobre la mateixa obra.
El propòsit és que l’obra puga lluir de nou en el lloc que va ocupar l’original en aquest edifici singular que ara és l’Espai sociocultural Palauet d’Aiora de la Universitat Popular de València.
Els objectius han sigut donar a conéixer la història d’un edifici singular, bé patrimonial municipal, com a l’espai sociocultural Paluet d’Aiora; implicar les persones matriculades en “Pintura i dibuix”, en el centre UP Cabanyal, en la reproducció d’un quadre de Peris Brell del qual consten referències i imatges recuperades, motivar per a l’aprenentatge creatiu i significatiu; i exhibir la reproducció en el mateix lloc en el qual estava penjat el quadre original.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *