Espai Sociocultural Palauet d’Aiora


 

La Universitat Popular de València disposa d’este emblemàtic edifici del Palauet d’Aiora, al districte de Camins al Grau, un espai sociocultural singular, “un nou centre de la Universitat Popular amb aules i espais per a desenvolupar les activitats habituals dels centres UP i iniciatives socioculturals obertes al barri i a les entitats cíviques” assenyala la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano.

“Amb aquest projecte la Universitat Popular creix i s’enceta una tipologia de centre UP amb instal·lacions més adaptades al compliment dels objectius de la Universitat Popular, a l’obertura als barris i connexió amb les organitzacions socials de l’entorn, al comptar amb sales grans lliures per a l’activitat sociocultural” explica Lozano.

La regidoria de Serveis Socials, de qui depen la Universitat Popular, ha realitzat una inversió de 288.000 euros en la rehabilitació de l’edifici, un palauet, declarat Bé de Rellevància Local, d’estil eclèctic modernista amb cànons clàssics, construït entre 1899 i 1900, “que s’ha convertit en un espai excepcional per donar impuls a l’obertura als barris, a la dinamització social i cultural i augmentar l’aportació de valor social a la ciutat”, segons Lozano.

L’edifici rehabilitat, de 1900, està declarat Be de Rellevància Local

La regidora de Serveis Socials afirma que “l’Ajuntament està impulsant la Universitat Popular de manera decidida per a potenciar la seua vessant de participació social i plena connexió amb el teixit social dels barris, contribuir al pensament crític i una ciutadania activa i donar resposta a les reivindicacions del veïnat de Camins al Grau i de les associacions del districte, que durant anys han apostat per que aquest patrimoni públic s’obrira als barris”. Amb aquesta actuació “l’Ajuntament de València consolida l’ús públic d’un edifici molt emblemàtic per al barri d’Aiora i per a la ciutat”, assenyala Lozano.

Al Palauet d’Aiora s’estan realitzant les classes de Ioga, Anglés, Formació Bàsica i Formació General, Informàtica i Teatre.

El palauet i el seu jardí, de l’arquitecte Pelegrín Mustieles, es va alçar com a residència habitual per a José i Dolores Ayora, una familia burgesa comerciant. És un edifici declarat BRL, de planta quadrangular amb coberta a quatre aigües i amb una torre en la part central coberta per una cúpula amb teula daurada i claraboia central de ferro i vidre. El jardí, de prop de 17.000 m2, conserva part de la vegetació original, amb més de 40 espècies d’arbrat diferents, entre elles la feijoa més longeva de València.

Un nou model de centre UP per potenciar la participació social

L’edifici, amb una superfície de 700 m2 construïts, consta de tres plantes i un mirador, i compta amb espais amplis i lluminosos, amb sales adaptades per a realitzar diferents tipus d’activitats des de les classes habituals de la UP a conferències, sessions de formació, taules rodones, encontres ciutadans i projeccions.

A la segona planta, una cambra diàfana que és l’aula amb major aforament de l’edifici, porta el nom de “Cambra Alejandra Soler” en memòria de la que fou mestra de la Universitat Popular-FUE als anys 30. Soler va realitzar una important llavor a la UP pel foment del pensament crític en les dones com a ferramenta per a la igualtat i la transformació social. Aquesta cambra es destinarà, entre altres, a conferències, taules rodones i tertúlies.

En els seus més de cent anys d’història, des del seu primer ús com a residència dels propietaris promotors, el Palauet ha tingut diversos usos que han afectat a la seua configuració interior: discoteca Paradís, escoleta del Patronat Municipal, secció de la Policía Municipal i finalment ara un espai de la Universitat Popular de València.