L’exposició ‘Energeia’ de UP Jesús en UP Aiora mostra un intens procés creatiu i formatiu sobre l’energia


L’exposició ‘Energeia’ és el fruit d’un llarg procés de treball conceptual, de reflexió, d’experimentació, creativitat i materialització artística del centre UP Jesús en la qual han participat els grups de Ceràmica, Artesania i Dibuix i Pintura d’este centre, com a resposta, des de l’art, a una proposta realitzada per l’Oficina de l’Energia de l’Ajuntament de València, dins del seu projecte “Il·luminar-te”.

A partir d’una formació de l’Oficina de l’energia als grups de participants d’UP Jesús,  l’aprenentatge en esta temàtica es va convertir en eix central per a un projecte artístic que ara pot visitar-se del 17 al 20 de juny en el centre UP Aiora amb motiu de la setmana de final de curs.

La mostra s’articula en quatre seccions que dirigixen la mirada i conviden a la reflexió sobre un món més verd dins de la Capitalitat Verda Europea, que este any 2024 ostenta la ciutat de València. En la inauguració en UP Aiora, el nombrós públic assistent  va obligar a organitzar al públic en grups per a realitzar un recorregut ordenat a la mostra. A l’acte va assistir el regidor de Majors i president del Consell Rector de la Universitat Popular, José Vicente Gosálbez, junt al director de la UP, Ricardo Belda.

La primera secció és ‘Èxode Climàtic’, la segona ‘Sobrevent’, la tercera és ‘Energies Compartides’ i la quarta i última és ‘Geometria de Color i Partícules de Llum’.

‘Èxode climàtic’ ho conformen les restes de la vida en simples pots de vidre, xicotets mons enterrats sota l’arena o submergits en l’aigua, on el clima extrem imposa unes noves regles.

‘Sobrevent’ és el flux del vent com a possibilitat: ràfegues, brises, bufits, corrents, huracans… Allí on bufa, on les diferents forces es mesuren entre direcció i velocitat, es materialitza un bell bosc de delicats molins de metall i paper que esperen, pacients, ser espentats pel vent.

‘Energies compartides’ és una instal·lació amb xicotetes escultures que simbolitzen una comunitat on la cooperació substituïx a la competència i on l’energia és el fil conductor en una cerca d’equilibri entre naturalesa i sostenibilitat.

I la quarta secció: ‘Geometria de color i partícules de llum’, està formada per tres composicions on la geometria i el color interactuen i se superposen creant noves estructures a partir del joc lumínic i la intersecció del color i la forma. La llum i el color, els espais buits i la geometria, esdevenen en nous ritmes entre proporció, harmonia i belles a transformant-se, davant els nostres ulls, en maneres noves d’interpretar els efectes expressius i expansius de l’energia en una sinergia de colors i formes.