“Portes tancades” un projecte artístic que obri una reflexió sobre els camins de la vida


Els centres de #UPValència en Carpesa, NouMoles, Algirós i Abastos presenten el resultat del projecte “Portes tancades:…”, una iniciativa  de la formadora de Pintura i Dibuix de la UP Mari Carmen Rodrigo, en col·laboració amb el formador Lalo Jiménez  i la formadora Amparo Blasco, desenvolupada durant aquest curs, en la qual han obert una reflexió sobre els camins que s’obrin i tanquen, les oportunitats, la intolerància, les violències. El projecte, que ha culminat amb una exposició permanent en els centres participants, es pot visitar a partir d’aquesta setmana en els diferents centres.

Travessar per primera vegada la porta de qualsevol universitat popular pot canviar en major o menor mesurada la vida de les persones.  No creuar-la, per falta d’interés, desconeixement, vergonya, idees preconcebudes… Impedirà “contaminar-se” de tot el bo que aquest projecte municipal ofereix a la ciutadania.

Les portes sovint ens protegeixen, preserven la nostra intimitat i guarden els nostres secrets, a vegades ens tanquen i ens lleven la llibertat. Les nostres vides estan marcades per portes que ens atrevim a creuar i també per les quals no creuem. Hi ha portes que travessem amb entusiasme, unes altres precipitadament, algunes les superem per necessitat, unes poques amb por i unes altres ens suposaran l’inici d’una nova vida, un nou projecte gran o xicotet que ens marcarà per sempre.

El projecte de la universitat popular deixa petjada en les persones que han participat en ell. La gran majoria de gent que ha travessat les seues portes i s’ha matriculat en algun curs, repetirà a l’any següent.  Sembla just perquè retornar aqueixa petjada a una casa, generosa com aquesta, que té sempre les seues portes molt obertes. Des de l’aula de pintura i dibuix, hem volgut que les i els participants, que setmanalment han traspassat la seua porta, deixen la seua marca “per sempre” en aquesta casa que és de totes i tots, pintant alguna que haja canviat les seues vides.

 

Aquest no és un mer treball de còpia. És un treball de reflexió, és un treball en el qual des de la nostàlgia i la perspectiva que ens donen els anys, reparem en els llocs on hem passat bons i males estones, on hem gaudit amb les alegries i hem patit dolor, tristesa i disgustos, on hem conviscut amb els nostres vius i els nostres morts… En definitiva, on hem viscut les coses que ens han fet ser tal com som i han donat sentit a les nostres vides.

Darrere de cada tablilla, cada artista ha escrit en prosa o vers el que ha suposat en la seua vida la porta que ha pintat. Text que no es mostra al públic, però que es guarda en una memòria escrita, com queden guardats els records en la nostra.  I perquè la petjada continue, cada nou participant de dibuix i pintura que travesse la porta del nostre taller a més dels treballs que faça durant el curs, haurà d’afegir una nova peça a aquest conjunt, sent així aquesta, com ho és la universitat popular, una obra inacabada, en contínua renovació i que marca a tota i tot el que passa per ella.

Lalo Jiménez (Professor de Dibuix i Pintura en la UP de València)

 

Els centres de #UPValència en Carpesa, NouMoles i Algirós presenten el resultat del projecte “Portes tancades:…”, una iniciativa  de la formadora de Pintura i Dibuix de la UP Mari Carmen Rodrigo, en col·laboració amb el formador Lalo Jiménez  i la formadora Amparo Blasco, desenvolupada durant aquest curs, en la qual han obert una reflexió sobre els camins que s’obrin i tanquen, les oportunitats, la intolerància, les violències. El projecte, que ha culminat amb una exposició permanent en els centres participants, es pot visitar a partir d’aquesta setmana en els diferents centres.

La iniciativa “Portes Tancades: …” està inclosa en la programació anual de les classes de Dibuix i Pintura de la Universitat Popular dels diferents centres implicats, i “reflecteix a través d’al·legories pictòriques la cíclica discussió respecte a violències de tota mena, ja siguen aquestes de gènere, raça, sexualitat o condició social. En una situació política en la qual sembla que la tolerància es demanda per a totes les idees, fins i tot a aquelles que, paradoxalment, anul·len la llibertat d’unes altres, “Portes Tancades” es planta irresoluble, “No. Fins ací hem arribat.” Portada”, assenyala el comité docent.

 

El format triat és de tablillas de fusta de 10 x 15cm, intervingudes mitjançant tècniques tant seques com humides (oleo, sanguina, acrílic, esmalts…). A més, l’exposició anirà creixent cada any, ja que l’alumnat cedirà una obra per a mantindre viu l’espai. El feedback entre docent i discent es fa visible en l’exposició, mostrant obres que s’han anat fent durant el curs.