La Universitat Popular oferirà 40 activitats anuals en 31 barris i pobles el curs 2022/23


La Universitat Popular de València ha aprovat la seua programació d’activitats de cicle llarg per al curs 2022/23 amb una oferta de 40 propostes que es desenvoluparan en els seus 31 centres distribuïts a altres tants barris i pobles de la ciutat. Les activitats s’emmarquen en les àrees temàtiques d’Arts plàstiques, Expressió corporal i musical, Formació general, Anglés, Valencià, i Cultura valenciana i Tecnologies.

DESCARREGAR ACÍ LA PROGRAMACIÓ 2022/23 EN PDF

Esta programació es completarà al llarg de cada curs amb el programa “Coordenades. Aules obertes”, amb una altra oferta d’activitats gratuïtes de duració més curta i diferents formats, tallers i cursos “que tenen especial èxit”, dirigits entre altres a l’alfabetització digital i la reducció de la bretxa digital de gènere, la sostenibilitat, l’aprenentatge de la llengua de signes, gestions digitals amb l’administració, seguretat en Internet, memòria, repàs de valencià, alimentació saludable i mercats de proximitat.

La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular de València, Isabel Lozano, ha explicat que “el 2022/23 serà el curs de l’obertura i ampliació de places i temàtiques ofertadesdesprés de la dura pandèmia que va obligar a reduir ratios i traslladar el desenvolupament de les activitats a l’entorn virtual”. I ha mostrat “satisfacció per l’evolució de la Universitat Popular, un dels servicis municipals millor valorats per la ciutadania, ja que hem arribat a 31 localitzacions en diferents barris i pobles i hem intensificat el treball en col·laboració amb les entitats veïnals i socials de forma que els centres UP s’han convertit en espais efervescents de trobada, d’aprenentatge i de participació social, complint així els seus principals objectius”.

Isabel Lozano ha ressaltat que “igual d’important que la programació d’activitats per a les aules són les activitats socioculturals que els centres UP desenvolupen al llarg de cada curs amb l’organització de més de 50.000 assistències de les persones matriculades a museus, teatres, cinema, exposicions, conferències, excursions així com la participació en projectes socials, veïnals o culturals, que acompanyen els processos d’aprenentatge a les aules i de creixement personal i social”.

De setembre a juny

Les activitats de cicle llarg tenen una duració de setembre a juny i la matrícula és de 25 ó 55 euros, en un pagament únic per a tot el curs que s’abona en el moment de formalitzar la matrícula. Aquelles activitats considerades bàsiques i d’especial rellevància tenen un preu de matrícula assignat de 25 €: Formació bàsica, Formació general, Cultura valenciana, Curs de valencià, Història de l’art valencià, Informàtica, Estimulació cognitiva, Literatura per a l’estimulació cognitiva, Espanyol d’acollida per a persones estrangeres i Espanyol per a persones estrangeres. La resta d’activitats de cicle llarg tenen un preu de matrícula, també en pagament únic anual, de 55 euros i són Pintura i dibuix, Anglés, Comunicació, Ioga, Teatre, Balls de saló, Balls de saló llatins i en línia, Ceràmica, Esmalts, Gimnàstica, Restauració de mobles, Pintura acrílica, Artesania, Música-Guitarra clàssica, Anglés per al turisme, Anglés conversa, Anglés per a viatjar, Artesania mix-media, Pintura a l’aigua, Fotografia, Gimnàstica de manteniment, Ofimàtica, Teoria de l’art, Dansa moviment i expressió corporal, Filosofia pràctica per a la vida moderna, Dansa valenciana, Informàtica: disseny de presentacions, Informàtica: retoc d’imatges i Modelatge en fang.

La Universitat Popular qualifica el curs 2022/23 “com un curs de normalització després de les mesures restrictives de la pandèmia i destaca el propòsit d’ampliació del nombre de matrícules per aconseguir el 100% d’ocupació de les aules, sempre seguint els protocols Covid vigents en cada moment”. “S’ha realitzat un esforç per mantindre les activitats programades en anteriors períodes, la diversificació de temàtiques i amb el major nombre de grups possible. A més, el pròxim curs destacarà per l’aprofundiment en el marc programàtic i objectius de la Universitat Popular conscients de la funcionalitat social i la rellevància d’este servici municipal per a la dinamització de la participació social als barris i de la formació ciutadana al llarg de tota la vida”, tal com ha explicat Lozano.

Según ha indicado, la UP en el pròxim curs continuarà incidint en activitats dirigides a reduir la bretxa digital des de la perspectiva del desenvolupament cultural, no sols del simple coneixement tecnològic sinó de la immersió en un sistema nou de relacions socials mitjançant procediments diferents i que afecta la totalitat dels aspectes de la vida quotidiana, insistint en la necessitat de què s’incorpore un aspecte crític sobre les conseqüències que comporta. La programació del curs 2022/23 apuntarà a més en la promoció de la participació social en l’àrea de sostenibilitat i canvi climàtic, com un dels principals reptes del nostre temps, per tal d’afavorir hàbits de consum sostenibles i responsables, economia circular, alimentació saludable, mercats de proximitat i el coneixement dels seus efectes sobre la salut, l’economia i la sostenibilitat ecològica.

D’altra banda, també es proposa intensificar i formalitzar la interlocució dels centres UP amb altres institucions i organitzacions socioculturals en espais de diàleg, coordinació i col·laboració, que permeten el foment d’una ciutadania activa per a la construcció d’un teixit social fort i participatiu.

Preinscripció per a sol·licitar plaça

El període de matrícula s’iniciarà de l’1 al 19 de juny de 2022 amb la preinscripció per a sol·licitar plaça. El procés serà en línia però als centres UP el personal de la Universitat personal donarà suport de manera presencial a les persones que tinguen dificultats amb les tecnologies o no disposen dels recursos necessaris per a seguir el procediment virtual. Al llarg del mes de juny es realitzarà el sorteig de places i la formalització de la matrícula per a les persones que hagen obtingut reserva en el sorteig serà del 5 al 12 de setembre de 2022. Una vegada concloga este tràmit i s’esgote la llista d’espera les places que hagen quedat vacants i disponibles es posaran a la web de matrícula de la UP perquè puguen matricular-se aquelles persones que ho desitgen i no aconseguiren plaça en la primera fase del procediment.