XXIV Setmana del cinema de la UP: Entre la realitat i la fantasia.


Del 19 al 22 de febrer de 2024 la Universitat Popular de València celebra la seua “Setmana del cinema”, una cita anual que ja complix 24 anys i en la qual els centres UP enfoquen les seues activitats en el seté art. Les sessions es programen enguany als cinemes Aqua, a les 10.30 en horari de matí i a les 16.00 hores en horari de vesprada, amb un preu especial de 4’5 € i està previst que participen diversos milers de persones.

L’edició de 2024 porta per títol “Entre la realitat i la fantasia” i comptarà amb una selecció de pel·lícules nominades als premis Oscars o amplament premiades: ‘Napoleó‘ i ‘La societat de la neu‘, com a pel·lícules basades en fets històrics; ‘Els que es queden‘, basada en una realitat subjectiva i ‘Wonka‘ i ‘Pobres criatures‘, amb la visió des de la perspectiva de la fantasia.

El dilluns 19 de febrer, a més, s’ha programat una sessió matinal en versió original (anglés) de la pel·lícula ‘Wonka’.

La Setmana del cinema de la UP complix 24 anys

La Setmana del Cinema de la Universitat Popular va començar a celebrar-se en el curs 1999-2000 i ha recorregut un llarg camí. L’Acadèmia Espanyola de Cinema,  junt amb diverses associacions i institucions, tant públiques com privades, està desenvolupant diverses iniciatives amb l’objectiu d’integrar el cinema dins del sistema educatiu i procurar l’alfabetització audiovisual a les escoles, en la societat. En eixe sentit, la Universitat Popular de València ha pres part també en les Jornades del Cinema Espanyol desenvolupades a nivell estatal per la Filmoteca Nacional, tant en el curs 2022/23 com el vigent 2023/24, al llarg del mes d’octubre, i porta treballant en esta línia, reconeixent el valor d’esta indústria i manifestant el suport a la mateixa des de fa més de dues dècades.

En la mateixa línia d’aproximar la cultura a la ciutadania, UP València ha participat també en la “Mostra dels Instituts” ,desenvolupada als cinemes Babel del 23 al 27 d’octubre, en la qual tots els centres UP van tindre l’oportunitat de visionar pel·lícules com: ‘La tortuga roja’, ‘Èxode climàtic’, ‘També la pluja’ o ‘Un xicotet pla’. La Universitat Popular recorda l’aportació del cinema com a eina didàctica, un suport a la labor docent que es desenvolupa a les seues aules en permetre estudiar la societat i la seua evolució a través del cinema. La UP és una extensa xarxa de sociabilitat repartida per tots els barris de la ciutat de València i el cinema, igual que altres manifestacions culturals, constituïx un complement de la labor desenvolupada a les seues aules, contribuïx a la convivència, a acostar-se als altres, en eixa construcció com a éssers humans que es realitza al llarg de tota una vida.
Les Universitats Populars són espais de socialització i convivència, llocs en els quals es compartix els valors que ajuden en la relació amb les altres persones, espais on educar i cultivar-nos, i  on desenvolupar un pensament crític, en este cas a través de missatges visuals i plàstics, per conéixer i entendre millor un món cada dia més complex.

Entre la realitat i la fantasia

La distinció entre realitat i fantasia resulta a vegades difícil  en un món dominat per les imatges i la informació. Les pel·lícules seleccionades ens aporten diferents visions de realitat i ens acosten a ella des d’angles i mirades diferents, motiu pel qual cadascun de nosaltres reflexionem sobre el narrat, la manera d’explicar-ho i ens remet constantment a l’aprés.