“Fosileando”: ruta juràsica per la ciutat de València


En un recorregut passejant pel centre de la ciutat de València hem descobert que malgrat que se sol associar els fòssils a museus o excavacions paleontològiques en llocs llunyans, estan més prop del que podem imaginar. Els grups de participants dels centres UP que han realitzat esta ruta han pogut observar com el paviment urbà pel qual passen tots els dies i les façanes dels edificis amaguen tot tipus de fòssils, principalment de l’època juràsica, com ammonites, corals i gasteròpodes, entre altres.

La ruta “Fosileando” es traça pels carrers i places del centre de la ciutat de València i consta de diverses parades en les quals l’alumnat, com a incipients paleontòlegs i paleontòlogues, s’inicien en  la cerca de restes fòssils. A través de propostes d’orientació i rastreig de pistes, s’enfronten a les restes del passat que posseïx la ciutat i que no coneixem. Per a finalitzar l’itinerari, es visita el Museu de Ciències Naturals, per a conéixer l’àrea dedicada als fòssils i consolidar allò vist al llarg del recorregut. El programa té un enfocament lúdic a partir del descobriment i està organitzat pel servici de Projectes Educatius de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València.

Entre els seus objectius es troba conéixer el concepte de fòssil i l’escala biocronològica, acostar-se de manera didàctica i participativa a la història, morfologia i característiques principals d’alguns dels representants fòssils de l’època Juràsica del nostre entorn, valorar el patrimoni històric-natural de la ciutat de València i fomentar la seua conservació a més d’ajudar a desenvolupar l’orientació espacial a la ciutat.

En les imatges, els grups d’#UPNouMoles i #UPAbastos durant el recorregut.