“Dones en la música” és un homenatge d’#UPValència a les dones músiques de tots els temps


La Universitat Popular de València treballa la reivindicació de la Igualtat per raó de sexe tot l’any, per això desenvolupa projectes en el marc conceptual que és #8MCadaDia. Aquest curs un dels projectes desenvolupats ha sigut “El color de la música”, una iniciativa que reuneix dues exposicions que tenen com a fil conductor la música. La primera està conformada per 6 panells amb dibuixos realitzats amb tècniques seques com a llapis grafits, carbonets, sanguines i pastissos. La segona, titulada “Dones en la música” és un panell amb 36 tauletes pintades amb pintura acrílica per participants de dibuix i pintura del centre Algirós de la Universitat Popular,  mostrant per ordre cronològic a 36 dones relacionades amb el camp musical.

Amb ella s’ha volgut homenatjar les dones de tots els temps l’àmbit professional de les quals és la música i que han sigut oblidades i excloses del cànon musical oficial. En la mostra es pot reconéixer a algunes de les nostres grans cantants, compositores, intèrprets, directores d’orquestra… i també a altres artistes  menys conegudes, però no per això menys importants.

En temps arrere l’associació de les dones a funcions merament reproductives i domèstiques no els permetia l’accés a una formació institucional o professió pública. Per això la majoria d’elles no han sigut prou valorades en el seu temps, però per ser referents indiscutibles de la nostra cultura musical mereixen hui el reconeixement públic.