UPValència participa en la promoció de l’ús del valencià a la Plaça del llibre


La Universitat Popular de València participa activament en la promoció de l’ús del valencià amb el seu centre UPAiora a la Plaça del Llibre. Esta fira del llibre valencià, habilitada a la plaça de l’Ajuntament, ha sigut hui l’aparador del “taller de lectura i escriptura creativa”, organitzat pel Gabinet de Normalització Lingüística junt amb el centre Aiora de la Universitat Popular de València durant els cursos 2021-2022 per difondre l’obra d’autors i autores en valencià, estendre el seu coneixement, i fomentar l’ús del valencià com a llengua de creació. 

L ’objectiu municipal és que el valencià siga llengua de tots els qui viuen a la ciutat de València. I per aconseguir-ho des del Gabinet de Normalització Lingüística (GNL), dependent de la Regidoria de Gestió de Recursos, es promouen un ventall de projectes que treballen la promoció del valencià en diferents àmbits i també adreçats a diferents públics..

El repte és aconseguir que, per als valencians i valencianes, la nostra llengua siga tan vàlida com qualsevol altra llengua en àmbits tan diferents com la cultura, l’oci, la formació, o les relacions amb la família o les amistats. I en este taller es treballa justament l’àmbit cultural.

Fa uns anys el GNL de l’Ajuntament i la Universitat Popular, que depén de la regidoria de Serveis Socials amb Isabel Lozano, encetaren una estreta col·laboració que es va materialitzar en l’organització de diversos tallers per a públic adult amb interés per conéixer la literatura en valencià, i que en diferents sessions es va treballar especialment l’obra de poetes com Vicent Andrés Estellés i Marc Granell, amb la lectura en veu alta dels seus poemes.

Més tard, durant 2020 i 2021, en ocasió de la celebració de l’Any de Carmelina Sánchez-Cutillas, els tallers de lectura es van dedicar en un primer moment a la lectura de l’obra poètica d’esta autora i, més tard, a la de la seua obra Matèria de Bretanya, de manera que també la prosa es va incloure en la dinàmica de les sessions.

Actualment es manté la col·laboració amb la UP del Palauet d’Aiora, on acudixen puntualment un grapat de dones compromeses amb mantindre el valencià com a llengua de relació i, ara també, de creació.

A la Plaça del Llibre s’ha pogut conéixer el projecte que es va dur endavant el curs passat, 2021-22. I ha rebut visita de la presidenta de la Universitat Popular de València, Isabel Lozano. Concretament les dones participants que hi participen en el taller han fet una primera aproximació a l’obra de diversos autors i autores en llengua valenciana, tant de prosa com de poesia, a través de la lectura en veu alta d’un bon grapat de textos, per a, tot seguit, llançar-se a escriure les seues pròpies línies sobre el paper, aprofitant la inspiració que estes lectures els van proporcionar i aplicant diverses tècniques i exercicis d’escriptura creativa. L’experiència ha sigut ben satisfactòria i enriquidora i d’este treball dut a terme al llarg de tot un curs han nascut els 35 microrelats que conformen un llibre digital que podeu trobar en línia, en la plataforma heyzine.com: https://heyzine.com/flip-book/95c90ce1d1.html