La UP clausura amb una lectura pública el taller de Carmelina-Sánchez Cutillas


Carmelina Sánchez Cutillas (Madrid,1921 – València, 2009), autora entre altres de “Matèria de Bretanya” (Ed. 3i4, 1975), ha sigut la protagonista aquest curs dels tallers de valencià que el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València porta impartint des de fa diversos anys en col·laboració amb la Universitat Popular de València. D’aquesta manera #UPValència participa en la celebració de la declaració de 2020 (prorrogat en 2021 pel Covid) de l’any Carmelina Sánchez-Cutillas per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Aquest matí s’ha celebrat en el centre #UPAiora la clausura del taller de 2020/21 amb el personal tècnic municipal que ha coordinat i impartit les sessions, Teresa Chacón i Vicent Camps. En l’acte de clausura ha participat activament l’alumnat del taller amb la lectura de textos de l’autora Sánchez- Cutillas en el palauet d’Aiora, un edifici al jardí d’Aiora que ha permés realitzar les classes a l’aire lliure durant els períodes de majors restriccions a causa del Covid-19.

En cursos anteriors, els tallers de valencià en col·laboració amb el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament s’han centrat en l’obra de Vicent Andrés Estellés i de Marc Granell, amb sessions teòriques i pràctiques en les quals les participants han pogut aprofundir tant en l’aprenentatge de la llengua valenciana, oral i escrita, com en els autors i autores tractats, amb sessions en les que es combina la lectura de l’obra, ella seua análisi i recorreguts per la ciutat relacionats amb espais i vivències de cada autor. En els últims anys han participat més de 200 persones dels centres UP a Aiora, Rovella, Castellar i Orriols i persones que a penes coneixien la llengua valenciana han aconseguit recitar en valencià algunes de les obres més conegudes dels autors i l’autora tractats en els diferents tallers.

Exposició itinerant sobre Carmelina Sánchez-Cutillas
Aquest curs, a més, els centres de #UPValència en Benicalap, Morvedre, Malva-rosa i Aiora han acollit una exposició itinerant sobre l’autora Carmelina Sánchez Cutillas per a donar a conéixer l’obra d’aquesta escriptora, nascuda a Madrid, que va residir la major part de la seua vida en la Comunitat Valenciana. Sánchez-Cutillas va escriure i va publicar poesia, novel·la i estudis de literatura i història medieval, tant en castellà com en valencià. La seua obra més coneguda és “Matèria de Bretanya” (3i4 Ed., 1975), guanyadora en 1975 del Premi Andròmina de narrativa. En 2011 la seua biblioteca i el seu arxiu van ser donats a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu (Sant Miquel dels Reis).
El pròxim curs està programada l’exposició sobre Carmelina Sánchez- Cutillas en els centres de Russafa, Nou Moles i Benimaclet de la Universitat Popular de València.

D’altra banda, els centres de la Universitat Popular de València també han visitat l’exposició que sobre aquesta autora ha oferit el Consorci de Museus i l’Acadèmia Valenciana de la llengua en el Centre de Cultura Contemporània El Carme de València.

Materials didàctics del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i documentalistes de la CV:

El COBDCV colabora con el Año de Carmelina Sánchez-Cutillas de la AVL

Documental “Carmelina, mar i cel” en A Punt:

https://www.apuntmedia.es/documentals/carmelina-mar-cel_134_1349242.html

Còmic:

https://www.avl.gva.es/documents/31987/98364/COMICS_17.pdf

Sobre “Matèria de Bretanya”:
https://www.eltemps.cat/article/5299/materia-de-bretanya-beguda-a-glopets
https://www.laveudelsllibres.cat/noticia/31152/carmelina-sanchez-cutillas-materia-bretanya