L’avantguarda del disseny gràfic, els feliços anys 80 en #UPMalvaRosa


El centre de la Universitat Popular de la Malva-rosa acull del 14 al 21 de juny una mostra de cartells de l’avantguarda valenciana del disseny gràfic dels anys 80, centrada en l’anomenada “Ruta del bakalao”, amb obres dissenyades per Paco Bascuñán i Quique Company. La mostra, que ha passat per les sales de l’IVAM i del MUVIM, pot visitar-se en el centre UP La Malva-rosa en horari de 10 a 19 hores, de dilluns a dijous.

A.C.T.V., acrònim de “Activitats Culturals Termes Victoria”, va ser un emblemàtic club de música electrònica i videoart situat en el mític edifici Termes Victoria, en el Passeig Marítim de València. Dissenyat per Julio Andújar en 1986, A.C.T.V. es va destacar com un dels destins més populars de la vida nocturna valenciana, deixant empremta en la història cultural de la ciutat.  A.C.T.V. es va convertir en un símbol de la Ruta del Bakalao, un moviment cultural i musical que va transcendir els límits de les discoteques. Va ser una subcultura juvenil que no sols s’enfocava en la música i el ball, sinó també en la forma de vida i la identitat d’una generació. El club de música va ser un lloc de trobada i connexió per a tots aquells que se submergien en aquesta cultura, incloent-hi artistes, polítics i altres persones referents a nivell nacional d’aquella època.

Este temple de l’electrònica no sols va anar només la mare de les discoteques, sinó que va ser el referent icònic per excel·lència quant a disseny gràfic. Les seues influències clarament industrials i futuristes van posicionar a nivell artístic els cartells, fulls de mà, fanzines i tot el marxandatge. El seu cèlebre logo va ser creat per Paco Bascuñán i la seua mítica cartelleria va ser obra de Quique Company; dos dels dissenyadors gràfics valencians més reconeguts.

Els cartells de A.C.T.V han sigut exhibits al llarg dels anys en prestigioses institucions culturals com l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern) i el MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat) en diverses ocasions.  A.C.T.V. forma part també del llibre “RUTA GRÀFICA” i la seua història pot conéixer-se també a través de la sèrie, estrenada a la fi de 2022,  “LA RUTA” inspirada en la història i l’atmosfera de la Ruta del Bakalao.