Poesia i cultura


La Universitat Popular de València treballa, des de fa diversos anys, una sèrie de projectes que tenen com a eix transversal la poesia i en els quals s’han involucrat diversos dels seus centres, com és el cas de Rovella, Benimàmet, Sant Isidre i Sant Marcel·lí. Un dels projectes s’ha desenvolupat en col·laboració amb el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València i ha donat lloc a una excel·lent experiència d’aprenentatge de valencià des de la poesia d’autors i autores que escriuen en aquesta llengua.

n el centre UP Rovella, la poesia, l’art de versar, s’ha constituït en una eina fonamental de treball en dues activitats concretes:  Formació bàsica i Formació General.  Recitant poesia comuniquem emocions, ens obrim al món que ens envolta i aquesta faceta ha resultat especialment valuosa durant l’estat d’Alarma.  En situació de confinament, s’ha continuat treballant amb propostes que estaven en funcionament i s’ha recuperat unes altres perquè les persones participants d’aquest centre mantinguessin el contacte a les seves cases, connectats entre ells i amb la UP per la poesia. L’activitat s’ha adaptat, igual que altres projectes, a les circumstàncies de confinament.

En aquest treball s’ha comptat amb la participació d’autors i autores de poemaris com Begoña Abad, Lola Camps, Vicent Camps, Inma Máñez, Vicent Nàcher, Daniel Arenas i Marc Granell. El resultat és una excel·lent mostra del valor de la poesia com a eina de comunicació i inclusió, que ha estat present, a més, en tots els actes commemoratius que es van celebrar en el centre abans del confinament. Amb la pandèmia, cada participant des de les seves cases ha tingut l’oportunitat de rellegir i compartir les lectures amb companys i companyes de classe. La resposta de l’alumnat ratifica el valor de la poesia com a eina educativa i cultural.

En aquesta línia de treball s’ha desenvolupat projectes com “Paraula Obrera”, amb el qual s’ha après a recitar de la mà de la poetessa Begoña Abad. La iniciativa ha propiciat que un grup de dones alumnes de Formació Bàsica participessin en dues lectures poètiques i una teatral i comencessin a recitar i  a entendre la poesia com una addicció meravellosa. Com en l’obra de Begoña Abad “Cenizientas”: “En la vida ni es guanya ni es perd, ni es fracassa, ni es triomfa. En la vida s’aprèn, es creix, es descobreix, s’escriu, s’esborra i es reescriu, es fila, es deshila i es torna a embolicar i si és amb humor i ironia millor que millor”. És un projecte que parteix de la idea que la poesia “ensenya a viure”.

“Versos , somnis, barri”, és una altra de les propostes que s’ha desenvolupat per a aprofundir en la unió veïnal, creant un teixit social capaç d’unir, en el qual la poesia actua d’aglutinant, en les nostres dues llengües, castellà i valencià, de la mà d’Imma Máñez Albert, amb versos que són un cant a la vida, a la naturalesa i al barri, un pilar fonamental de la vida personal i social. El projecte parteix de la idea que la poesia obre portes i porta als participants de les Universitats Populars a fer seves les paraules de l’autora.

“Deu anys de sol i edat”, “El sostre dels arbres” i “Com aprendre a volar” són tres poemaris de Begoña Abad que es van recitar en la Universitat Popular abans de la pandèmia, i que amb la situació de confinament s’han tornat a recomanar i compartir. En el seu moment aquests poemaris es van treballar en tres centres de la Universitat Popular de València: Benimàmet, Sant Marcel·lí i Rovella, i han tornat a reprendre’s en cada casa, en cada espai de confinament, enviant “petons de tendresa”, com diu el poema, en aquest moment de confinament. Són versos “capaços de fer brollar en nosaltres l’alegria de viure, en un moment tan difícil”.

“Hormones”, de Lola Camps Paricio, és un altre dels poemaris treballats, perquè es valora com un treball que “obre les portes a la importància de les coses senzilles i obre els ulls a allò que és essencial en la vida”.

L’obra Vicent Andrés Estellés, Marc Granell i Carmelina Sánchez Cutillas, ens ha acompanyat a les nostres aules, en una activitat fruit de la col·laboració amb el Gabinet de Normalització del Ajuntament de València  i en moments de confinament han tornat a les cases de l’alumnat. Lectures que desperten la sensibilitat i permeten recórrer amb altres ulls llocs de la nostra ciutat.  Poemes del “Llibre de Meravelles” han quedat en la memòria de cada participant, igual que el poemari de Marc Granell, especialment els seus “Versos per a Anna” d’una gran bellesa, que ara, hem tornat a llegir, a reviure.

El vídeo, gravat per les participants de Formació Bàsica, a partir d’aquest poryecto, amb poemes de Carmelina Sánchez Cutillas, és un exemple de l’arrelament de la poesia en el centre UP de Rovella.

“Memòria amb versos”, és una altra de les iniciatives que es inció abans de la pandèmia i que forma part del poryecto de poesia. Un acte d’homenatge en memòria dels 7 afusellats de Aielo i que va comptar amb la sensibilitat i el bon fer del rapsode Vicent Camps, en una jornada de record, d’amor i de versos.

També se sumen els recitals poètics “Paraula i música”, celebrats per a commemorar el Dia Internacional contra la violència de gènere.

Vídeos dels projectes:

Intervención de Lola Camps

Intervención del responsable de centro José Lozano

Resumen

Intervención de María Díaz

Intervención de Urbano Díaz

Palauet de Aiora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *